حسین مظفر در گفتگو با خبرنگار مهر در پی ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه توسط مقام معظم رهبری در گفتگو با خبرنگار مهر در بیان نقطه نظرات خود گفت: ایران برنامه های متفاوتی را تجربه کرده است. ایران 5 برنامه را قبل از انقلاب تجربه کرده و چهارمین برنامه نیز اکنون در نظام اسلامی در حال اتمام است و در آینده نزدیک باید وارد برنامه پنجم توسعه شویم. این سئوال همیشه برای مجموعه نخبگان کشور مطرح بود که چرا ایران با وجود اینکه چه در قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب دارای برنامه های توسعه بوده اما به اهدافش نزدیک نشده و نتوانسته اهداف برنامه هایش را تحقق بخشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: در ارزیابی هایی که به عمل آمده این نتیجه به دست آمده که این برنامه های توسعه از یک آهنگ و ابتدا و انتهای منسجم و هماهنگی برخوردار نیست و به این جهت برخی برنامه ها در تعارض با برنامه های قبلی قرار می گیرند یا در اجرا برایشان مشکلاتی ایجاد می شود. بنابراین دو مسئله برای درمان و چاره درد مطرح شد، یکی چشم انداز 20 ساله کشور که مشخص می کند آینده کشور در سال 1404 به کجا خواهد رسید و برنامه های توسعه نیز باید در راستای آن قرار گیرند.
برنامه پنجم ابراز سلیقه ها در مدیریتها را به حداقل می رساند
وی ادامه داد: دیگری هم این که برنامه های توسعه که می خواهند تدوین شوند باید از سیاستهای کلانی به عنوان آبشخور برنامه برخوردار باشند که این سیاستهای کلان استمرار بخش و تحقق بخش برنامه های موجود باشد و هم به عنوان نخ تسبیحی برنامه های گذشته را به آینده متصل کند. طبعا سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه، مدیرانی که برنامه ریز هستند را وادار می کند تا هر سیاستی که به نظرشان رسید را طراحی نکنند. بسیاری از سیاستها ممکن است خوب باشد اما در سیاست گذاریها باید اولویت بندی مطرح باشد و متناسب با ظرفیتهای کشور و شرایط زمان و مکان مورد لحاظ قرار گیرد و برنامه های توسعه متناسب با ظرفیت و شرایط طراحی شوند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: سیاستهای کلان برنامه های توسعه به مدیران برنامه ریز یعنی آنهایی که می خواهند برنامه پنجم توسعه را تدوین کنند و مجلسیانی که می خواهند برنامه پنجم را تصویب کنند، جهتها و اولویتها را مشخص می کند تا در تدوین برنامه از پراکنده کاری ها و برخوردهای سلیقه ای پرهیز کنند و مواردی را متناسب با ظرفیتهای کشور و اولویتهایی که در سیاستهای کلان پیش بینی شده مشخص کنند و بعد هم شاخص هایی که تحقق آن را می توانند در دل برنامه ببینند متناسب با برنامه تدوین کنند.
حسین مظفر افزود: سیاستهای کلان برنامه پنجم توسعه در عین اینکه انسجام بخش برنامه های قبل و برنامه های آینده است و پیوند و پلی میان برنامه های گذشته و آینده برقرار می کند، در دل برنامه یک انسجام و هماهنگی کاملی ایجاد می کند لذا راهکارهای اجرایی در دل آن باید متناسب با برنامه ها طراحی شود تا اهداف برنامه توسعه محقق شود.
وی یادآور شد: در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران می خواهد به سوی آینده و به ویژه به سوی چشم انداز 20 ساله نظام حرکت کند باید در هر برنامه ای بخشی از چشم انداز را محقق کند تا بعد از 4 برنامه ای که طی می شود، بتوانیم اهداف چشم انداز را محقق کنیم در عین اینکه اهداف میان مدت پنج ساله کشور نیز در هر برنامه توسعه محقق شود.
عضو کمیسیون علمی و فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام با یادآوری اینکه در پایان چشم انداز 20 ساله نظام قرار است که ایران در بخش اقتصاد و علم و فناوری به رتبه اول بین 25 کشور منطقه دست پیدا کند به مهر گفت: طبعا یکی از مهم ترین مسائلی که به تولید دانش می انجامد انجام پژوهشهای بنیادی و پژوهشهای کاربردی است که مواد اصلی صنعت و فناوری کشور را به وجود می آورد لذا در سیاستهای کلان برنامه پنجم توسعه مشخص شده که سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی به 3 درصد برسد یعنی در این زمینه یک جهش جدی صورت گیرد تا پژوهشگران و و اندیشمندان کشور ابداع و نوآوری داشته باشند و ابداع و نوآوریهایشان با ورود به دل صنعت به محصول تجاری تبدیل شود.
بودجه های سنواتی در پنج سال آینده باید طبق برنامه پنجم تدوین شود
حسین مظفر تصریح کرد: باید برنامه پنجم توسعه بر اساس سیاستهای کلی برنامه پنجم که توسط رهبری معظم انقلاب ابلاغ شد، تنظیم شود. همچنین باید بودجه های سنواتی در پنج سال آینده و راهکارهای اجرایی نیز بر همین اساس تعیین شود. نقش اجرایی که طبیعتا با دولت و مجریان است و البته یک نظارت قوی نیز باید وجود داشته باشد. نظارت بر روند اجرای برنامه های توسعه و تحقق چشم انداز 20 ساله نظام از سوی مقام معظم رهبری به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده لذا اخیرا مجمع تصمیم گرفته تا نظارتش را جدی تر کند.
بازنگری، بازخوانی و اصلاح آئین نامه نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام
وی از بازنگری، بازخوانی و اصلاح آئین نامه نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه روز گذشته (شنبه 21 دی ماه 87 ) مجمع تشخیص خبر داد و گفت: این آئین نامه بازخوانی شده خدمت مقام معظم رهبری تقدیم می شود و در صورتی که این آئین نامه از سوی رهبری انقلاب تائید و ابلاغ شود راهکارهای دقیق تر و اجرایی تر برای نظارت پیش بینی شده است تا بتواند نظارتی مستمر همراه با شاخص گذاریهایی داشته باشد. همچنین با بکارگیری دستگاههای نظارتی موجود مانند دیوان عدالت اداری، دیوان محاسبات، سازمان بازرسی کل کشور و ... بتوان اهداف را نظارت و محقق کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: هر کدام از کمیسیونهای مجمع تشخیص مصلحت نظام از جمله کمیسیون علمی و فرهنگی دارای 2 نماینده در کمیسیون نظارت مجمع تشخیص هستند که طبعا از آنجا که پیش نویس سیاستهای کلان در بخش مربوط به هر کمیسیون در کمیسیون مربوطه تهیه شده است، کمیسیون به دنبال تحقق اهداف خود است و دو نماینده ای که از هر کمیسیون مجمع در کمیسیون تخصصی نظارت حاضر می شوند به دنبال تحقق اهداف سیاستهایی هستند که کمیسیون خودشان تدوین کرده است.
حسین مظفر در بیان برجسته ترین مواردی که برای نظارت مورد توجه مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارند به مهر گفت: نظارت بر هزینه کردن درآمد نفت و حوزه های علم و فناوری، پژوهش و شاخصهای توسعه انسانی مورد توجه قرار خواهند گرفت.
نظر شما