به گزارش خبرگزاری مهر، کارشناسان بر این باورند فضا، گازهای گلخانه ای و تحقیقات مرتبط با سلولهای بنیادین به عنوان مهمترین چالشهای فرا روی رئیس جمهور جدید آمریکا خواهند کرد.
گرچه در جریان برگزاری رقابتهای انتخاباتی میان اوباما و مک کین، صحبتهای خاصی درباره ادامه حضور آمریکا در عرصه های فضایی به میان نمی آمد و تنها گفتارهای سربسته ای از دو طرف مطرح می شد اما به خوبی قابل پیش بینی بود که فضا می تواند به عنوان چالش برانگیزترین مسئله علمی برای هر یک از آنها قلمداد شود.
همزمان با پیدایش قدرتهای جدید و البته بسیار نوپایی نظیر هند، چین و حتی ژاپن و همچنین توسعه دانش و زیرساختارهای فضایی روسیه، آمریکا راهی جز پیدا کردن راههای نوینی برای ادامه قدرت نمایی خود در مدار زمین و تحقیقات مرتبط با ماه و مریخ و در ادامه فراتر از آنها ندارد.
عمر شاتلهای فضایی که قرار است سال 2010 راهی موزه ها شوند رو به پایان است و از سوی دیگر آبروی فضایی آمریکا در گروی تکیمل پروژه ایستگاه فضایی بین المللی است، پروژه ای که تکمیل آن صرفا به ادامه سفرهای فضایی ناسا و فضانوردانش به مدار زمین بستگی دارد.
با این حال شاتلها فرسوده شده اند و این درحالی است که اوباما پس از برگزیده شدن خود به عنوان رئیس جمهور آمریکا به نقل از رهبر تیم انتقال قدرتش از احتمال ادامه استفاده شاتلها و حتی بهره برداری از راکتهای نظامی برای حمل فضانوردان به مدار زمین خبر داده است.
حتی منابع اطلاعاتی نزدیک به اوباما از بیمیلی وی نسبت به حرکت جدی بر روی برنامه بازگشت دوباره انسان به ماه و تسریع برنامه ساخت نسل جدید فضاپیماهای اکتشافاتی آمریکا موسوم به اوریون خبر دادهاند درحالی که وی در جریان تبلیغات انتخاباتی خود هرگز اشاره مستقیم و جدی به نسل آتی فضاپیماهای ناسا نکرده بود.
اما این پایان داستان نیست. یکی از مهمتری چالشهای علمی فرا روی بوش در چند سال اخیر، توسعه دانش تحقیقات مربوط به سلولهای بنیادین و استفاده از آنها در شبیه سازیها بوده است. مطرح شدن مسائل مختلف اخلاقی در بدنه دولت بوش همواره یکی از خبرسازترین رویدادهای علمی این کشور بود.
این درحالی بوده است که در اروپا و آسیا تحقیقات مربوط به این عرصه شتاب خیره کننده ای داشته است. با این حال اوباما با توجه به خیز بلند دانشمندان این کشور و سایر کشورهای پیشروی جهان به تازگی از تلاشهایش برای تصویب لایحه ای در کنگره آمریکا خبر داده است که صرفا به توسعه تحقیقات مربوط به سلولهای بنیادین می پردازد.
او حتی در گفتگویی که به تازگی با سی.ان.ان داشته است از تلاشهای خود برای لغو ممنوعیت وضع شده از سوی بوش در زمینه توسعه این تحقیقات خبر داده است.
به گزارش مهر، در کنار این دو مقوله جدی، نظر دولت آتی آمریکا در خصوص امضای پیمان کیوتو و کاستن از سطوح آلاینده های زیست محیطی از جمله چالشهای بزرگ فرا روی اوباما به حساب می آید.
منتقدان بر این باورند که آمریکا طی دو دهه گذشته بیشترین سهم را در آلودگی هوای جهان داشته است و به واسطه توسعه زیرساختارهای صنعتی خود، لطمات جدی به کیفیت محیط زیست جهان وارد کرده است.
اوباما تاکنون به صراحت در این خصوص صحبت نکرده با این حال پیداست که وی چاره ای جز نرمش در این زمینه و ارائه تعهداتی برای مشارکت جهانی در کاهش آلاینده های زیست محیطی ندارد.
نظر شما