۵ بهمن ۱۳۸۷، ۱۰:۴۳

رشد زبان فارسی در گرو رشد زبانهای محلی است

رشد زبان فارسی در گرو رشد زبانهای محلی است

مهدی محبتی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه زنجان معتقد است که پیشرفت زبان فارسی در گرو پیشرفت زبانهای محلی است و نباید ترویج زبان فارسی موجب حذف زبانهای محلی شود.

مهدی محبتی استاد زبان و ادبیات درگفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان این مطلب گفت: یکی از راهکارهای گسترش زبان فارسی سیاستگذاری‌های اقتصادی مناسب است و دولت با سیاستگذاری‌های اقتصادی درست می‌تواند شرکتهای ایرانی را که در خارج از کشور کار می‌کنند، ملزم کند تا کارکنانی را به خدمت بگیرند که به زبان فارسی تسلط دارند.

وی افزود: دولت با حمایت از شرکتهای تجاری ایرانی خارج از کشور، کارمندان خارجی شاغل در این  شرکتها را  ملزم به یادگیری زبان فارسی کند.

مهدی محبتی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر ایران این توانمندی را داشته باشد که بتواند در خارج از کشور سرمایه‌گذاری کند و کارمندانی به خدمت بگیرد که ملزم به یادگیری زبان فارسی باشند، مسلما زبان فارسی در خارج از کشور فرصتی برای رشد پیدا می‌کند.

وی در ادامه گفت: طی سفری به ایتالیا مشاهده کردم که یک شرکت چینی 1700 کارمند ایتالیایی استخدام کرده است که همگی آنها درمحیط کاری به زبان چینی صحبت می‌کردند. مسلما چنین اقداماتی هزینه زیادی لازم دارد ولی برای رشد و گسترش زبان راهکار موثری است.

جذابیتهای زبان فارسی را باید به مردم دنیا نشان داد

مترجم کتاب " قصه و قصه‌گویی در اسلام" با اشاره به جذابیتهای فرهنگ، ادبیات و عرفان ایرانی گفت:  فرهنگ ایرانی جذابیت های فراوانی برای برخی از مردم  دنیا و بویژه جوانان دارد، خیلی از این جوانان دوست دارند، زبان فارسی را یاد بگیرند، دولت می‌تواند با به کارگرفتن موسسات آموزشی و حمایت از آنها زمینه‌ای برای آموزش زبان و ادبیات فارسی برای غیر ایرانی‌ها فراهم کند.

وی ادامه داد: به کارگیری این شیوه راهکار مناسبی برای نشان دادن زیبایی‌های معنوی، حقیقی و ظاهری زبان فارسی است و مسلما کسانی که برای تحصیل خواهند آمد، مبلغان خوبی برای زبان فارسی خواهند بود.

محبتی در ادامه برنامه ریزی‌های فرهنگی را از دیگر راهکارهای رشد زبان فارسی خواند و افزود: سیاستگذاری‌های فرهنگی تابع اندیشه‌های سیاسی دولت است، دولت باید با سیاستگذاری‌های درست زمینه‌های رشد زبان را به وجود بیاورد. حمایت فرهنگی ، اقتصادی و معنوی دولت و انتخاب افراد خبره در زبان فارسی کمک موثری در پیشرفت زبان است.

توجه به زبانهای محلی

وی همچنین توجه به زبانهای محلی در ایران را خواستار شد و اظهار داشت: ایران ترکیبی از قومیتهای مختلف است، بنابراین باید به گونه‌ای رفتارکرد که قومیتها احساس نکنند، ترویج  زبان فارسی موجب حذف زبان مادری می شود بنابراین  زبان فارسی تهدیدی برای زبان زبان مادری  محسوب می‌شود.

این استاد زبان وادبیات فارسی گفت: پیشرفت زبانهای محلی به پیشرفت زبان فارسی کمک می‌کند ازطرف دیگرصاحبان زبانهای محلی با ارجی که به زبان مادری آنها می‌شود احساس هویت و وحدت بیشتری می‌کنند.

ایران ظرفیت دو زبانه شدن را ندارد
 
محبتی در دامه در پاسخ به پرسشی مبنی برجدایی زبان فارسی اززبان علم تصریح کرد: اصل این موضوع  باید تنقیح شود، شاید بتوان درسطح دانشگاه‌ها آنهم دربرخی مقاطع تحصیلی بالاتر، زبان علم را اززبان فارسی جدا کرد، ولی باید زمینه ونحوه کاربرد آن را مشخص کرد .

این استاد دانشگاه اذعان کرد: ایرانیها به دلیل علاقه شدید به زبان فارسی آمادگی پذیرش دو زبانه شدن را ندارند حتی زمانی که برخی پیشنهاد تغییر خط الرسم فارسی را با جدیت دنبال می‌کردند با مقاومتهای شدیدی مواجه شدند.

وی در ادامه با اشاره به پیشنهاد برخی برای سره‌نویسی در فارسی گفت: سره‌نویسی مضحک‌ترین و بی معناترین جریانی است که بزرگان ادب فارسی چه در گذشته و چه امروز هیچگاه سراغ آن نرفتند.

محبتی در پایان با اشاره به آسیبهای وبلاگ نویسی و اینترنت بر رسم‌الخط زبان فارسی خاطر نشان کرد: دولت باید با تکیه بر فعالیت های فرهنگستان زبان فارسی، رسم الخط یکسانی تعیین کند و به همه مراکز علمی و آموزش پروش و سازمانهای اداری  ابلاغ کند که این رسم‌الخط باید در همه جا رعایت شود.

کد خبر 821495

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha