۱۵ بهمن ۱۳۸۷، ۹:۵۰

مرکز پژوهشهای مجلس :

یارانه ها باید در برنامه 3 الی 5 ساله کاهش یابد

یارانه ها باید در برنامه 3 الی 5 ساله کاهش یابد

مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ضمن بررسی مبانی، ملاحظات و محورهای لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها تاکید کرد که دولت باید برای اجتناب از تورم با اجرای یک برنامه زمانی 3 الی 5 ساله و در یک فرایند تدریجی درصدد کاهش یارانه‌ها و افزایش قیمت کالاهای یارانه‌ای برآید.

به گزارش خبرگزاری مهر، دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس در پاسخ به درخواست کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن بررسی مبانی، ملاحظات و محورهای لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها اعلام کرد: شواهد تجربی نشان می‌دهد که در بیشتر موارد پرداخت همگانی و غیرهدفمند یارانه‌ها نه تنها در ارتقای درآمد و رفاه اقشار آسیب‌پذیر اثری ندارد بلکه منافع آن بیشتر نصیب گروههای بالای درآمدی می‌شود و این امر به ویژه در خصوص حاملهای انرژی که میزان بهره‌مندی افراد از یارانه با مصرف ارتباط مستقیم دارد مشهود است.

بنابراین چنانچه پرداخت هزینه از سوی دولت به صورت یارانه با اهداف مورد نظر در تعارض باشد به هیچ وجه قابل توجیه نیست و لذا هدفمند کردن یارانه‌ها ضرورتی امکان ناپذیر است.

مرکز پژوهشها با اشاره به این که در رابطه با هدفمند کردن یارانه‌ها نیز شیوه و نحوه پرداخت یارانه‌ها بسیار حائز اهمیت است افزود: در ایران و بیشتر کشورهای در حال توسعه پرداخت یارانه به صورت عام و فراگیر بوده و بین عموم خانوارها توزیع می‌شود که این امر موجب اختلال در اهداف حمایتی یارانه‌ها شده است زیرا میزان بهره‌مندی خانوارهای فقیر در مجموع از برنامه‌های حمایتی دولتها کم بوده و بالعکس به دلیل قدرت خرید بیشتر خانوارهای ثروتمند میزان انتفاع آنها از یارانه‌ها تا کنون بیش از نیازمندان بوده است.

مرکز پژوهشها اضافه کرد: در مجموع نتایج بررسی به عمل آمده نشان می‌دهد که دولت در راستای اصلاح نظام یارانه‌ها در کشور باید ضمن در نظر گرفتن ملاحظات مالی با تهیه ابزارهای مناسب تامین اجتماعی و حمایت سیاسی مبادرت به اصلاح سیستم پرداخت یارانه‌ها کند و در این زمینه استفاده از تجربه کشورهای موفق بسیار مهم است.

همچنین انتخاب زمان‌بندی مناسب کاهش یارانه‌ها، بهبود هدفمندی و استفاده مناسب‌تر از سیاستهای مکمل و پس‌اندازهای ایجاد شده در اثر کاهش یارانه‌ها در بخشهایی که با بیشترین آسیب‌پذیری مواجه هستند می‌تواند در موفقیت برنامه اصلاح قیمتها بسیار موثر باشد.

بنابراین در این زمینه اجرای برنامه زمانبندی شفاف که بتواند توسط کارشناسان مورد ارزیابی قرار گیرد لازم و ضروری است.

به علاوه برای اجتناب از تورم ناشی از اصلاح یکباره قیمت کالاهای یارانه‌ای نیز بهتر است دولت با اجرای یک برنامه زمانی 3 الی 5 ساله (بسته به نوع استفاده آن در حوزه‌های مصرف یا تولید) و در یک فرایند تدریجی درصدد کاهش یارانه‌ها و افزایش قیمت کالاهای یارانه‌ای برآید.  

کد خبر 828015

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha