۱۸ خرداد ۱۳۸۳، ۱۰:۵۹

در آستانه نشست شوراي حكام (22)

متن كامل قانون سازمان انرژي اتمي ايران

متن كامل قانون سازمان انرژي اتمي ايران

خبرگزاري "مهر":با توجه به برخي ضرورتها ،متن كامل قانون سازمان انرژي اتمي ايران (مصوب 16/4/1353) مندرج در كتاب مجموعه قوانين و مقررات انرژي هسته اي سازمان انرژي اتمي ايران در ذيل مي آيد.

اين تذكرلازم است كه متن حاضر نقل از شماره 8611-9/5/1353 روزنامه رسمي است كه بدون هيچ تغييري از نظر خوانندگان عزيز مي گذرد؛ تشخيص احكام ناسخ و منسوخ و آگاهي از احكام معتبر و جاري احتياج به كارشناسي بيشتر و دقت نظر مخاطبان محترم دارد: 
"لازم به يادآوري است كه تصويب اين قانون به دوران پيش از انقلاب اسلامي بازمي گردد و در متن حاضر هيچ يك از مناسب و عناوين افراد تغيير نكرده است"

ماده 1- سازمان انرژي اتمي ايران كه در اين قانون سازمان ناميده مي شود براي استفاده از اشعه و انرژي اتمي در صنايع و كشاورزي و خدمات و ايجاد نيروگاههاي اتمي و كارخانه هاي شيرين كردن آب شور و توليد مواد اوليه مورد نياز صنايع اتمي و ايجاد زيربناي علمي و فني لازم براي اجراي طرحهاي مزبور همچنين برقراري هم آهنگي و نظارت بر كليه امور مربوط به انرژي اتمي در كشور تاسيس مي گردد.

ماده 2- سازمان داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي است و منحصرا تابع مقررات اين قانون و اساسنامه مربوط و آئين نامه هاي استخدامي و مالي و اداري مخصوص به خود مي باشد مگر آنكه در قانوني صراحتا از "سازمان انرژي اتمي ايران" نام برده شده باشد.

ماده 3- وظايف سازمان به قرار زير است:
الف - توسعه و گسترش علوم و فنون اتمي در كشور و ايجاد زيربناي علمي و فني لازم براي استفاده از علوم و فنون اتمي در برنامه هاي توسعه و تحول كشور.
ب- انجام مطالعات و تحقيقات لازم در زمينه هاي مربوط به علوم و فنون اتمي.
ج- اهتمام در كاربرد علوم و فنون اتمي در صنايع و كشاورزي و خدمات.
د- ايجاد خدمات فني مورد نياز كشور در زمينه علوم و فنون اتمي
ه- انجام بررسيها و عمليات اكتشافي براي تعيين منابع مواد اوليه صنايع اتمي از قبيل سوخت اتمي و مواد راديو اكتيو و بهره برداري از اين منابع از طريق استخراج و تخليص و استفاده از مواد مزبور در صنايع و نيروگاهها و كارخانه ها و تاسيسات مختلف اتمي كشور.
سازمان موظف است اهتمام خود را براي تامين سوخت اتمي و ساير مواد اصلي مورد نياز صنايع اتمي كشور با توجه به نيازهاي آينده به كار ببرد.
و- ايجاد نيروگاههاي اتمي و بهره برداري از آنها براي كمك به تامين نيروي برق مورد نياز كشور.
ز- ايجاد تاسيسات شيرين كردن آب شور و بهره برداري از آنها براي كمك به تامين آب مورد نياز كشور.
ح- توليد و توزيع راديوايزوتوپها و ساير مواد و تجهيزات مورد نياز براي كاربرد علوم و فنون اتمي در كشور.
ط- ايجاد هم آهنگي و نظارت بر امور مربوط به علوم و فنون اتمي در كشور كه به وسيله ساير موسسات اعم از دولتي يا وابسته به دولت و يا غير دولتي انجام مي شود و تنظيم مقررات و ضوابط و آئين نامه هاي مربوط و پيشنهاد آن به مراجع ذيصلاح قانوني براي تصويب.
ي - ايجاد ارتباط بامراجع بين المللي و يا كشورهاي خارج در زمينه علوم و فنون صنايع اتمي به نام دولت ايران. نمايندگي دولت ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي به عهده سازمان خواهد بود.
ك- انجام تحقيقات مربوط به استفاده از منابع انرژي موجود در طبيعت كه مورد بهره برداري قرار نگرفته اند و اهتمام در استفاده از تجربيات ساير كشورها در اين زمينه از طريق ايجاد ارتباط لازم.

ماده 4- براي انجام وظايف مذكور در ماده 3 سازمان داراي حقوق و اختيارات زير مي باشد:
الف- سازمان مي تواند آن قسمت از تشكيلات و ادارات و سازمانهاي داخلي يا رشته هاي فعاليتهاي خود را كه مقتضي بداند بصورت موسسات تابع يا شركت اداره كند و يا در شركتهاي ديگر دولتي يا خصوصي سرمايه گذاري و مشاركت كرده و يا مشاركت سرمايه گذاري اشخاص حقيقي و حقوقي را در شركتهائي كه تشكيل مي دهد بپذيرد.
ب- سازمان مجاز است دولتها و يا موسسات دولتي وياخصوصي خارجي رادر سرمايه گذاري هاي علمي، فني، صنعتي، معدني و يا بازرگاني مشاركت دهد.
تبصره - مشاركت و سرمايه گذاري دولتها و يا موسسات دولتي خارجي در طرحهاي مورد نياز سازمان منوط به تصويب هيات دولت و رعايت مفاد ماده 7 قانون تشكيل سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران مي باشد.
ج- سازمان براي انجام وظايف خود مي تواند در خارج از كشور در طرحهاي علمي، فني، صنعتي، معدني و يا بازرگاني سرمايه گذاري و يا مشاركت كند و شعبه يا نمايندگي در خارج از كشور ايجاد نمايد.
د- سازمان مي تواند با اشخاص و موسسات در داخل و يا خارج از كشور قراردادهاي همكاري منعقد نمايد و يا اتباع خارجي را كه داراي تخصص و يا مهارت نياز باشند استخدام كند.
ه- سازمان مي تواند براي سرمايه گذاري و خريد ماشين آلات و خدمات و تنخواه گردان از منابع داخلي و يا خارجي در حدود اعتبارات مصوب برنامه هاي اتمي كشور وام و يا اعتبار اخذ كند.
و- سازمان مي تواند براي تربيت نيروي انساني فني و تخصصي مورد نياز خود در داخل و يا خارج از كشور به هر صورت مقتضي بداند عمل نمايد و موسسات و دوره هاي آموزشي و يا كارآموزي لازم را ايجاد نمايد.
ز- سازمان مي تواند براي تسهيل در انجام وظايف خود به موسسات علمي و يا آموزشي كشور بصورت نقدي و يا جنسي كمك كند.

ماده 5- بهره برداري از منابع سوخت اتمي و يا مواد راديو اكتيو و همچنين توليد فرآورده هاي راديو اكتيو در سرتاسر كشور و وارد كردن سوخت اتمي و يا مواد راديو اكتيو به كشور و توزيع اين مواد در كشور براي استفاده هاي مختلف در انحصار سازمان مي باشد.

تبصره - سازمان مي تواند با تصويب كميته انرژي اتمي موضوع ماده 10 اين قانون اجازه فعاليت در زمينه هاي موضوع اين ماده را به سازمانهاي دولتي و يا وابسته به دولت و يا موسسات خصوص بدهد.

ماده 6- اركان سازمان به قرار زير است:
الف- شوراي انرژي اتمي
ب- كمتيه انرژي اتمي
ج- رييس سازمان

ماده 7- شوراي انرژي اتمي مركب از پانزده عضو به شرح زير است:
نخست وزير كه سمت رياست شورا را عهده دار مي باشد.
وزير آب و برق.
وزير دارائي.
وزير علوم و آموزش عالي.
وزير اقتصاد.
وزير كشاورزي و منابع طبيعي.
وزير بهداري.
وزير مشاور و رييس سازمان برنامه و بودجه.
يك وزير ديگر به انتخاب نخست وزير.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست.
رييس سازمان انرژي اتمي ايران كه سمت دبير شورا را دارد.
چهار نفر از متخصصان و كارشناسان كه به پيشنهاد كميته انرژي اتمي و به فرمان همايوني براي مدت سه سال به عضويت شوراي انرژي اتمي منصوب مي شود.

ماده 8- جلسات شورا به دعوت رييس شورا تشكيل مي شود و تصميمات شورا با موافقت حداقل هشت نفر از اعضاء شورا قابل اجرا مي باشد.

تبصره - نايب رييس شورا از بين اعضاء شورا بوسيله نخست وزير تعيين و در غياب وي وظايف رييس شورا را انجام خواهد داد.

ماده 9- وظايف و اختيارات شوراي انرژي اتمي به شرح زير است:
الف- تصويب سياست و برنامه هاي كلي كشور در زمينه امور مربوط به علوم وفنون اتمي.
ب- تصويب مقررات و صدور دستورالعملهاي لازم براي حسن انجام امور مربوط به علوم و فنون اتمي در كشور.
ج- تصويب ضوابط و مقررات مربوط به حفاظت در مقابل اشعه اتمي و هسته اي و تعيين طرز نظارت در اين زمينه .
د- صدور اجازه ايجاد تاسيسات اتمي در نقاط مختلف كشور، با توجه به ضوابط و شرايط ايمني تاسيسات مزبور.
ه - تصويب سياست ارتباط و مبادله اطلاعات و همكاريهاي علمي و فني و صنعتي و بازرگاني با كشورهاي خارجي در زمينه امور مربوط.

تبصره 1- برنامه ها و گزارش ها و پيشنهادها به وسيله سازمان تهيه و از طريق دبير شورا براي طرح در شورا تسليم مي گردد.

تبصره 2- شوراي انرژي اتمي مي تواند براي بررسي امور مربوط  كميسيونهاي ويژه اي تشكيل دهد .

اعضاي اين كميسيونها از بين اعضاء شورا و يا مسوولين مملكتي و يا متخصصان و كارشناسان مربوط به وسيله شورا انتخاب و با حكم نخست وزير به عضويت كميسيونها منصوب مي شوند.

ماده 10- كميته انرژي اتمي داراي سه عضو به شرح زير مي باشد:
وزير آب و برق كه سمت رياست كميته را دارا خواهد بود.
وزير دارائي.
وزير مشاور و رييس سازمان برنامه و بودجه.
رييس سازمان سمت دبير كميته را دارا مي باشد و بدون داشتن حق راي در جلسات كميته شركت خواهد نمود.

ماده 11- وظايف و اختيارات كميته انرژي اتمي به شرح زير است:
الف- تصويب برنامه هاي اجرايي سازمان و موسسات تابع و يا وابسته موضوع ماده 4 اين قانون.
ب- تصويب بودجه و آئين نامه هاي استخدامي و مالي و معاملات سازمان.
ج- تعيين حدود اختيارات رييس سازمان در مورد خريد و يا فروش سهام شركتهاي صنعتي و يا معدني و يا خدماتي و اخذ وام از منابع داخلي و يا خارجي و استخدام اتباع خارجي در سازمان.
د- تصويب تاسيس موسسات و يا شركتهاي علمي و يا خدماتي و يا توليدي كه از طرف رييس سازمان پيشنهاد مي شود و تصويب اساسنامه اين موسسات ياشركتها همچنين ميزان سرمايه گذاري در اين موسسات ياشركتها.
ه- تصويب حساب درآمد و هزينه سالانه سازمان كه به منزله تفريغ بودجه و مفاصا حساب سازمان در سال مربوط مي باشد.
و- انتخاب حسابرس براي تهيه حساب در آمد و هزينه سالانه سازمان.

ماده 12- رييس سازمان به پيشنهاد نخست وزير و با فرمان همايوني به رياست سازمان منصوب مي شود.

ماده 13- رييس سازمان بالاترين مقام اجرايي سازمان و مسوول اداره كليه امور سازمان و موسسات تابع و يا وابسته و نماينده سازمان در كليه مراجع مي باشد. در حدود مصوبات شوراي انرژي اتمي و كميته انرژي اتمي تعيين تشكيلات سازمان و استخدام و نصب و عزل مسوولان و كاركنان سازمان و صدور دستور انجام هزينه ها و پرداختها و تهيه برنامه  فعاليتهاي سازمان در كليه زمينه هاي مربوط و تهيه آئين نامه و مقررات داخلي سازمان و عقد قرار داد با اشخاص حقيقي و حقوقي و انتخاب وكيل با حق  توكيل و پايان دادن به دعاوي از طريق سازش همچنين ارجاع به داوري و اخذ هرنوع تصميم و صدور دستورات لازم براي نيل به هدفهاي سازمان و حسن انجام امور و تهيه و ارائه گزارش عملكرد سالانه سازمان به عهده رييس سازمان مي باشد.

ماده 14- دولت هر سال به تناسب نيازمنديهاي سازمان اعتبارات لازم را به عنوان كمك در بودجه كل كشور منظور خواهد نمود.

ماده 15- سازمان مي تواند مواد و ماشين آلات و ابزار و وسائل كار مورد نياز خود را مشروط بر اينكه به تشخيص سازمان، اجناس و مواد مشابه با كيفيت مورد نظر در داخل كشور وجود نداشته باشد بدون تحصيل هيچ گونه پروانه از خارج وارد كند. به مواد و ماشين آلات و ابزار و وسائلي كه سازمان براي خود و يا سازمانها و موسسات تابع وارد كشور مي كند حقوق و عوارض گمركي و سود بازرگاني تعلق نمي گيرد.

ماده 16- سازمان مي تواند براي انجام وظايف خود اراضي و ابنيه و مستحدثات مورد لزوم را طبق ماده 16 قانون سازمان برق ايران خريداري نمايد.

ماده 17- سازمان مشمول قانون مجازات اخلالگران در صنايع مي باشد.

ماده 18- مركز اتمي دانشگاه تهران با كاركنان با استثناء اعضاي هيات علمي همچنين با كليه اموال و تاسيسات اعم از منقول و غير منقول و دارائي و تعهدات و بودجه مربوط حداكثر ظرف مدت دو ماه پس از تصويب اين قانون به سازمان منتقل مي شود.

ماده 19- به سازمان اجازه داده مي شود مستخدمين مشمول قانون استخدام كشوري را با رعايت مقررات مربوط به سازمان منتقل نمايد. حقوق و مزاياي اين افراد طبق آئين نامه استخدامي سازمان پرداخت مي شود.

ماده 20- اساسنامه سازمان بنا بر پيشنهاد كميته انرژي اتمي و تاييد هيات دولت پس از تصويب كميسيونهاي آب و برق و دارايي و استخدام مجلسين به موقع اجرا گذارده خواهد شد و نسبت به تغييرات بعدي اساسنامه نيز به ترتيب فوق اقدام مي گردد.

قانون فوق مشتمل بر بيست ماده و چهار تبصره پس از تصويب مجلس سنا در جلسه فوق العاده روز دوشنبه 3/4/1353، در جلسه روز يكشنبه شانزدهم تيرماه يكهزار و سيصد و پنجاه و سه شمسي به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد.

کد خبر 84802

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha