۲۶ اسفند ۱۳۸۷، ۸:۵۸

تالاب کانی برازان مهاباد در سراشیب تخریب

تالاب کانی برازان مهاباد در سراشیب تخریب

کم توجهی سازمان محیط زیست و اختلافات اهالی دو روستای همجوار " قره داغ " و " خورخوره " نخستین و تنها سایت بین المللی پرنده نگری ایران را در آستانه تخریب و نابودی قرار داده است.

به گزارش خبرنگار مهر، تالاب " کانی برازان " مهاباد که در آبانماه سال گذشته توسط یزدانی بازرس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای چندمین بار افتتاح شد، به دلیل دعواهای ملکی ساکنین دو روستای همجوار "خور خوره" و "قره داغ"  به شدت در معرض خطر و تهدید قرار دارد.

بحث مالکیت این تالاب و زمین های اطراف سالهاست که میان اهالی دو روستای اطراف این تالاب شدت گرفته و این امر سبب شده تا در کمتر از 2 سال از گذشت افتتاح این تالاب به عنوان سایت پرنده نگری ایران، مشکلات جدی برای تالاب و پرندگان آن نیز بوجود آید و در این میان کارشناسان محیط زیست معتقدند که ضعف مدیریت تالابهای بین المللی سازمان محیط زیست مزید بر علت شده است تا سرنوشت تالاب "پریشان"  برای این تالاب نیز تکرار شود.

قنبرآقایی زاده از همراهان دکتر یزدانی بازرس سازمان محیط زیست در آبانماه سال 86 پیرامون افتتاح تالاب  به مهر گفت: این مراسم خالی ازحاشیه نبود، سخنران اصلی مراسم همسر معاون رئیس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست بود که در سخنانی روشهای جذب گردشگر خارجی و نحوه بر خورد با آنها را به روستاییان آموزش داد.

این کارشناس محلی به بخشی از صحبتهای بازرس سازمان محیط زیست اشاره کرد و گفت : وی به مردم تاکید داشت که زنان ومردان  لباسهای رنگارنگ خود را بپوشند و غذاهای محلی بپزند و هر کسی در منزل خود یکی دو اتاق آماده برای کرایه دادن به خیل عظیم گردشگران خارجی فراهم کند.

همچنین آقایی زاده افزود: همین بحث مایه جدال بین مردم دو روستای "خور خوره" و "قره داغ" را فراهم کرد که هر کدام ادعای تملک تالاب را داشتند و البته با وساطت مسئولان آن روز ختم به خیر شد.

بنا بر این گزارش همچنین مسئول تعاونی روستایی حفاظت از تالاب "کانی برازان" که انجمنی خود جوش و مردمی است، نیز درباره شدت گرفتن اختلافات روستاییان و خطر تهدید تالاب به خبرنگار مهر گفت: به خاطر همکاری نکردن سازمان محیط زیست و فرمانداری مهاباد، 72 نفر از اهالی روستا به طور شبانه روزی از تالاب و پرنده های آن محافظت می کنیم، چون این تالاب را متعلق به همه مردم ایران می دانیم.

قاسمی به اشتیاق مردم برای زندگی در کنار پرندگان و فرهنگ بومی مردم کرد نشین روستاهای اطراف تالاب برای حفاظت از حیات وحش اشاره و تاکید کرد: سازمان محیط زیست و فرمانداری هیچ همکاری با ما ندارند و این کار با هزینه مردم تامین می شود چون ما علاقه مادرزادی به پرنده ها و طبیعت  اطرافمان داریم. اما درخواست 10 محیط بان نیز داده ایم که هنوز موافقت نشده و دلیل این مساله هم مخالفت فرماندار مهاباد است.

با این حال یک کارشناس ارشد محیط زیست که چندی پیش با یک گروه تخصصی  پرنده نگری از تالاب "کانی برازان" و پرنده های این تالاب به عنوان اولین و تنها سایت رسمی پرنده نگری ایران، دیدن کرده است، اختلافات روستاییان و معرفی چند باره این تالاب که موجب کنجکاوی مردم شده ، در حالی که امکانات حفاظتی کافی آنجا وجود ندارد و این مسائل را عامل تحریک مردم  و خطری برای تخریب و یا آسیب رساندن به این تالاب و همین طور پرندگان آن توصیف کرد.

علیرضا هاشمی با اشاره به تهدیدات پیرامون دریاچه ارومیه گفت: مناطقی از قبیل تالاب "کانی برازان" می تواند پناهگاهی برای پرندگان باشند و این مساله اهمیت حفاظت از تالاب را چندین برابر می کند، با این حال علی رغم دلسوزی مسولان محیط زیست درشهرستان مهاباد، به علت نبودن یک دیدگاه کلان و همین طور نبود امکانات در این منطقه آنها نمی توانند آنچنان که باید و شاید از این تالاب حفاظت کنند.

این پرنده نگر در مورد گفتگوهایش با مردم منطقه، به حساسیت بالای مردم نسبت به حیات پرندگان اشاره کرد و گفت: مردم کردنشین این منطقه به لحاظ فرهنگی با محیط زیست خو گرفته اند و از پرندگان حفاظت می کنند اما وقتی شکارچیهای غیر مجاز وارد منطقه می شوند و مردم از دولت کمک می خواهند تا پرنده ها را از خطر مرگ نجات دهند، کسی به آنها کمکی نمی کند و این خطر بزرگی برای این تالاب و این مردم محسوب می شود. وقتی یکی از بیرون می آید و شکار می کند و  مورد مواخذه قرار نمی گیرد، باعث می شود مردم منطقه نیز به سمت قانون شکنی بروند و با توجه به اختلافات موجود در روستاها، این قانون شکنی شدت پیدا می کند.

هاشمی کارشناس ارشد محیط زیست از شمارش بیش از 150  اردک سر سفید در این تالاب خبر داد و گفت: منابع محلی بیش از 300 اردک را شناسایی کرده اند و کافی است هر تالابی در دنیا این تعداد پرنده داشته باشد تا به عنوان یک منطقه حفاظت شده مورد توجه قرار گیرد و در ان سرمایه گذاری انجام شود.

به گزارش مهر ، تالاب "کانی برازان" مکان بسیار دنج آرام و زیبایی است که در فاصله 30 کیلومتری شمال شهرستان مهاباد واقع شده و مساحتی بیش از 900 هکتار دارد. تالاب در جوار روستای قره داغ و خورخوره واقع شده و برای سیاحت مردم و لذت از طبیعت زیبا و حیات جانوری آن و نیز برای متخصصین علوم جانوری و زیست محیطی و دانش آموزان و دانشجویان،  محیط بکر و ارزشمندی است تا از نزدیک با تنوع گوناگون حیات جانوری منطقه آشنا شوند.

فصل پاییز و زمستان( به دلیل کوچ پرندگان از نواحی سردسیر به این تالاب )  بهترین زمان برای مطالعات زیست محیطی در این تالاب است وآب این تالاب از محل آبهای سطحی ناشی از بارندگی و مازاد آب رودخانه مهاباد تامین می شود.

 یکی از مهمترین ارزشهای این تالاب زیست پرندگان آبزی و کنار آبزی در آن است که از این طریق جذابیت و آرامش مثال زدنی را برای علاقمندان به طبیعت فراهم آوره است و بر اساس آخرین بررسی ها تعداد 75 گونه پرنده متعلق به 11 خانواده در این تالاب شناسایی شده و با احتساب گونه های خشکی زی  این تعداد به بیش از 180 گونه می رسد که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می کند.

تعدادی از گونه های مهم پرندگان این تالاب عبارتند از: اردک سر حنایی، اردک ارده ای، اردک تاج دار، تنجه، گیلار، فیل وش، آن قورت، انواع کاکایی، زرد پر تالابی، فلامینگوgreater flamingo، چنگر coot، اردک بلوطیferruginous duck،اردک سر سفید white headed duck، حواصیل خاکستری gray heron، پرستوی دریایی tern، اردک مرمری marbled duck، باکلان کوچک  pygmy cormorant، پلیکان سفید white pelican، چوب پا  black winged stilt، کشیم بزرگ great crested، grebe، کشیم کوچک، عروس غازd breasted goose و ...

کد خبر 849702

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha