امضای توافقنامه خروج بین بغداد و واشنگتن
سرانجام توافقنامه خروج بین بغداد و واشنگتن بین هوشیار زیباری وزیر امورخارجه و رایان کروکر سفیر وقت آمریکا در بغداد در روز بیست و هفتم آبان ماه به امضا رسید.
هوشیار زیباری پس از امضای اولیه این توافقنامه در یک کنفرانس خبری مشترک با کروکر در بغداد با وجود مخالفت های گسترده مردم، احزاب و گروه های مختلف عراقی با این قرارداد اظهار داشت : امروز روزی تاریخی در روابط عراق و آمریکا به شمار می رود.
وی افزود : هدف از امضای این توافقنامه ، توسعه روابط سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی میان دو کشور و خروج نیروهای آمریکایی از عراق است.
توافقنامه خروج به همراه سندی که بر تاریخهای مشخص شده در توافقنامه برای عقب نشینی نظامیان تاکید می کند، به امضای طرفین عراقی و آمریکایی رسید.
پارلمان عراق پنجشنبه هفتم آذر 1378 در نشستی پرتنش با حضور 189 نماینده از مجموع 275 نماینده به رای گیری درباره توافقنامه جنجال برانگیز خروج نظامیان آمریکایی از عراق پرداخت که 144 نماینده حاضر به آن رای مثبت و 35 نماینده به آن رای منفی دادند. در این نشست توافقنامه موسوم به توافقنامه چارچوب همکاریهای راهبردی میان عراق و آمریکا هم تصویب شد.
بعد از امضای توافقنامه مذکور، فراکسیونهای پارلمانی درباره به همه پرسی گذاشتن آن در 30 جولای 2009( اوایل مرداد 88) به توافق دست یافتند.
سند اصلاح که از سوی فراکسیونهای معترض به توافقنامه ارائه شده است؛ پس از دستیابی فراکسیونهای پارلمانی به راه حل توافقی در پارلمان مطرح شد.
چندین فراکسیون پارلمانی از جمله جبهه التوافق بزرگترین فراکسیون اقلیت اهل سنت و فراکسیون العراقیه به رهبری " ایاد علاوی " نخست وزیر اسبق عراق، چند درخواست سیاسی را تحت عنوان "سند اصلاح" ارائه کردند که دربرگیرنده انحلال دادگاه عالی جنایی که سران و اعضای برجسته رژیم بعثی سابق را محاکمه می کند و همچنین تعدیل قانون بازخواست و عدالت که جایگزین قانون ریشه کنی حزب بعث به شمار می رود و همچنین برقراری توازن در دستگاههای امنیتی و دولتی و آزادی زندانیان است.
انتخابات شوراهای استانی عراق
انتخابات شوراهای استانی عراق در 14 استان از مجموع 18 استان (به جز منطقه کردستان) 31 ژانویه (12 بهمن) با رقابت 14 هزار و 431 نامزد انتخاباتی برای کسب 440 کرسی برگزار شد.
انتخابات مذکور ، بعد از سرنگونی رژیم دیکتاتوری صدام به در سال 2003 دومین انتخابات محلی به شمار می آمد که در این کشور برگزار شد.
اولین این انتخابات سال 2005 برای انتخاب مستقیم شوراهای استانی برگزار شد.
براساس اعلام نهایی نتایج انتخابات شوراهای استانی عراق اعلام شد : فهرست "دولت قانون" وابسته به نوری المالکی نخست وزیر عراق توانست رای اکثریت را در 10 استان از جمله در بغداد به دست آورد.
فهرست وابسته به نوری المالکی توانست از مجموع 57 کرسی درشورای استانی بغداد ، 28 کرسی را به خود اختصاص دهد.
به این ترتیب جبهه التوافق 7 کرسی، جریان الاحرار و فهرست العراقیه هر کدام 5 کرسی و فهرست " تجمع المشروع العراقی " 4 کرسی، شهید محراب 3 کرسی، جریان الاصلاح 3 کرسی و مسیحیان و صائبیان هرکدام یک کرسی را در شورای استانی عراق به خود اختصاص دادند.
سفر آیت الله رفسنجانی به عراق
"اکبر هاشمی رفسنجانی" رئیس مجلس خبرگان رهبری در این سفر علاوه بر زیارت عتبات عالیات و بازدید از طرح های توسعه آنها، با مراجع عظام ، علمای اعلام ، مسئولان و روسای قبائل و احزاب شیعه ، سنی و کرد و جمعی از نخبگان و دانشگاهیان عراق دیدار و در خصوص مسائل منطقه ای ، جهان اسلام ، به ویژه مسائل عراق و روابط دو جانبه تبادل نظر و گفتگو کرد.
چهارم آبان ماه سال جاری جلال طالبانی به طور رسمی وکتبی از آیت الله هاشمی رفسنجانی برای سفر به آن کشور و زیارت عتبات عالیات دعوت کرده بود.
سفر منوچهر متکی به عراق
منوچهر متکی وزیر امورخارجه ایران اواخر بهمن 1387 در سفری رسمی وارد بغداد پایتخت تهران شد.
در این سفر معاونان وزارتخانه های امورخارجه، بازرگانی، نفت، راه ترابری و اقتصاد و دارایی و همچنین مسئولان و نمایندگانی از بانک مرکزی و بانک توسعه صادرات ایران متکی را همراهی کردند.
متکی در جریان سفر 3 روزه خود به کشور عراق ضمن دیدار و گفتگو با مقامات مختلف عراقی مهمترین تحولات دو جانبه ایران و عراق را در عرصه های مختلف مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی همچنین در جریان این سفر از تدوین نقشه راه روابط ایران و عراق در چارچوب عزم رهبران دو کشور برای گسترش بیش از پیش این روابط خبر داد.
وزیر خارجه در این سفر ضمن دیدار و گفتگو با مراجع عظام تقلید در نجف اشرف مهمترین تحولات جهان تشیع را با این علمای اسلامی مورد بررسی قرار داد.
سفر ولایتی به عراق
"علی اکبر ولایتی" وزیر امورخارجه اسبق ایران در سفری به بغداد با رئیس جمهوری و دیگر مقامات این کشور و همچنین با آیت الله علی سیستانی از مراجع تقلید شیعیان عراق در نجف اشرف دیدار کرد.
وزیر امورخارجه اسبق ایران دراین دیدار پیروزی عراق را در برگزاری انتخابات شوراهای استانی به رئیس جمهوری و دیگر مسئولان عراقی تبریک گفت. در این دیدار دو طرف درباره مسائل مورد اهتمام مشترک رایزنی هایی را انجام دادند.
دیدار جلال طالبانی و علی اکبر ولایتی در بغداد
دیدارعادل عبدالمهدی و علی اکبر ولایتی در بغداد
سفر عبرت انگیز بوش به عراق
جرج بوش رئیس جمهوری پیشین آمریکا 24 آذر چهارمین و آخرین سفر خود به عراق را پیش از واگذاری دولت به باراک اوباما انجام داد. دراین سفر بعد ازآنکه جرج بوش در پایان کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با نوری المالکی دست داد و به زبان عربی با گفتن " شکرا جزیلا " از مالکی تشکر کرد، " منتظر الزیدی " یکی از خبرنگاران شبکه تلویزیونی البغدادیه کاملا غافلگیرانه دو لنگه کفش خود را به سمت بوش پرتاب کرد.
این خبرنگار عراقی که بسیار خشمگین بود، درحال پرتاب لنگه کفش های خود به آمریکا و شخص بوش دشنام می داد و می گفت : " این بوسه وداع از سوی ملت عراق است ای سگ".
رئیس جمهوری آمریکا پیش از این سفر، در نوامبر 2003، ژوئن 2006 و سپتامبر 2007 از عراق دیدار کرده بود.
تصمیم دولت عراق به اخراج گروهک تروریستی منافقین
نوری المالکی نخست وزیر عراق در واکنش رسمی به حضور غیرقانونی و مشروع گروهک تروریستی منافقین در خاک عراق گفت : سازمان مجاهدین خلق (منافقین) نمی تواند در عراق فعالیت کند زیرا منجر به بحران سیاسی که با قانون اساسی تناقض دارد، خواهد شد.
وی در ادامه گفت: طبق اصول قانونی با مجاهدین تعامل خواهیم کرد. آنها را به بازگشت مجبور نخواهیم کرد. به آنها فرصت خواهیم داد تا بازگشت به کشورشان یا رفتن به مکان دیگر را انتخاب کنند اما عراق مقر جایگزین آنها نخواهد بود.
نخست وزیرعراق تصریح کرد: ازدیگران می خواهیم که اجازه ندهند اراضی شان مکانی برای فراری هایی که به منافع عراق آسیب می رسانند، باشد.
اردوگاه اشرف در استان دیاله عراق سه هزار نفر از اعضای گروهک تروریستی منافقین را در خود جای داده است. گروهک تروریستی منافقین ازدهه هشتاد پادگان نظامی اشرف دراستان دیاله (57 کیلومتری شمال شرق بغداد ) را به عنوان مقر خود برگزید.
گروهک تروریستی منافقین علاوه بر اقدامات تروریستی علیه ملت ایران با رژیم دیکتاتوری بعث بر ضد ملت عراق هم فعالیتهایی داشته است.
تاسیس حزب جدید الاصلاح
چندی پیش نیز ابراهیم الجعفری نخست وزیر اسبق عراق نیز آغاز به کار جریان سیاسی جدیدی را به رهبری خود موسوم به جریان "الاصلاح" در عراق اعلام کرد.
وی درباره این جریان جدید سیاسی توضیح داد: با ریاست اینجانب و همچنین با مشارکت شخصیتهای مختلفی از احزاب و جناح های مختلف با هدف ترک طایفه گری، سهمیه بندی و همچنین مبارزه با شبه نظامیان این جریان سیاسی جدید تشکیل شد
تاسیس حزب جدید الاستقلال
" احمد چلبی" رئیس تشکل کنفرانس ملی عراق ریاست حزب الاستقلال که بیست و سوم خرداد آغاز به کار آن اعلام شد، اعلام کرد.
"صفاء الدین ناجی" دبیرکل حزب الاستقلال عراق درباره تاسیس این حزب گفت : این جنبش به دنبال وجود احزاب طایفه گرا تشکیل شد که تاکنون هیچ اقدامات مناسبی را به عراقی ها ارائه ندادند.
وی در ادامه تاکید کرد: اولین هدف حزب الاستقلال از بین بردن فساد مالی و اداری است.
کناره گیری مشهدانی از ریاست پارلمان عراق
محمود المشهدانی سوم دی ماه 1387 در نشست فوق العاده پارلمان در ساعت 6 بعد از ظهر در سخنانی کناره گیری خود را از ریاست پارلمان عراق اعلام کرد.
وی پس از بحث و مشاجره لفظی نمایندگان درباره قانون خروج نظامیان غیر آمریکایی از عراق که به تصویب دولت و پارلمان این کشور رسیده است و همچنین موضوع "منتظر الزیدی" خبرنگار بازداشت شده عراقی تهدید به استعفا کرده بود که بعد از چندی نیز استعفای وی پذیرفته شد.
" محمود المشهدانی" وابسته به شورای گفتگوی ملی یکی از اجزای تشکیل دهنده جبهه التوافق است که 38 کرسی از مجموع 275 کرسی پارلمان را به خود اختصاص داده است.
نظر شما