به گزارش خبرنگار مهر در شهرستان بروجرد، کوچ زودهنگام عشایر که در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی و کمبود بارندگی ها صورت گرفته است هر ساله موجب خسارت به مراتع لرستان و همچنین شهرستان بروجرد به عنوان یکی از شهرستانهای در مسیر کوچ عشایر می شود.
یک عضو جامعه جنگلبانی ایران در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرستان بروجرد، اظهار داشت: خشکسالی سال گذشته و عدم بارندگی های مناسب در استان خوزستان و مناطق قشلاقی در فصلهای پاییز و زمستان موجب کوچ زودهنگام عشایر استان های همجوار به سمت مراتع لرستان قبل از شروع فصل چرا شده است.
کوچ عشایر باید از 15 اردیبهشت آغاز می شد
علی حسین بیرانوند ادامه داد: با توجه به اینکه شهرستان بروجرد در مسیر کوچ عشایر استان های مرکزی، همدان و کرمانشاه قرار گرفته است لذا هجوم قبل از موعد این عشایر موجب خسارات فراوانی به مراتع و مزارع کشاورزی شهرستان بروجرد شده است.
وی با تاکید بر اینکه خسارات وارد شده موجب مشکلات زیادی برای دامداران بومی و مردم روستاهای در معرض کوچ عشایر در بروجرد شده است، یادآور شد: یگان حفاظت منابع طبیعی استان لرستان به کمک نیروهای مردمی و نیروی انتظامی با استقرار چادر و اکیپ هایی در مسیر کوچ عشایر غیر بومی به طور شبانه روزی در حال فعالیت هستند تا بتوانند قبل از بروز هر گونه خسارات به مراتع و مزارع بروجرد عشایر را به سمت استان هدف خود هدایت و از منطقه خارج کنند.
این عضو جامعه جنگلبانی ایران با تاکید بر اینکه بر اساس تقویم چرا عشایر کوچ رو می بایست از 15 اردیبهشت از مناطق قشلاقی به مناطق ییلاقی کوچ می کردند، یادآور شد: در این مدت گیاهان زمان کافی در اختیار داشتند تا از حال علفی خارج شده و مقاومت لازم را در برابر چرا به دست آورند.
کوچ زودهنگام عشایر موجب دست رفتن فرصت رویش گیاهان مرتعی شد
بیرانوند افزود: کوچ زودهنگام عشایر بیش از ظرفیت مراتع؛ ضمن از دست رفتن فرصت رویش گیاهان مرتعی موجب سفت شدن خاک شده و باعث ایجاد روانآب و سیل در منطقه خواهد شد.
وی ادامه داد: در لرستان حدود یک میلیون و 200 هکتار مرتع وجود دارد که ظرفیت چرای دام این مراتع تنها سه میلیون واحد دامی است.
این مقام مسئول گفت: این در حالی است که هم اکنون بیش از شش میلیون واحد دامی از مراتع لرستان استفاده می کنند که دو برابر ظرفیت واقعی مراتع این استان محسوب می شود.
رئیس منابع طبیعی شهرستان بروجرد نیز در ادامه به خبرنگار مهر گفت: کوچ زودهنگام و بی رویه عشایر استانهای همجوار به داخل لرستان از جمله شهرستان بروجرد موجب بروز مشکلات و بیماری های گوناگون خواهد شد که به تبع دام و مرتع این استان نیز از اثرات این کوچ در امان نخواهد بود.
ضعف هماهنگی مدیریتی در امور عشایری/ ضرورت ایجاد ایستگاههای انتظار برای عشایر
علی مهاجر ضمن تاکید بر ضرورت چاره اندیشی در این زمینه، یادآور شد: سازمان امور عشایری با هماهنگی سازمان منابع طبیعی و جنگلبانی کشور باید در خصوص حل این مشکل چاره ای اندیشیده و مراتع را از نابودی کامل نجات دهند.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد ایستگاههای انتظار در مرز استانهای در مسیر کوچ عشایر، خاطر نشان کرد: باید در قالب ایستگاههای انتظار سهمیه جو و علوفه یارانه دار به دامداران کوچ رو ارائه شود و برای عبور دام آنها بارنامه صادر شود تا دامدار دام خود را به صورت مستقیم از قشلاق به ییلاق ببرد.
این مقام مسئول با بیان اینکه متولی امور عشایر در کشور سازمان امور عشایری است، افزود: متاسفانه در این خصوص سرمایه گذاری نشده و ضعف هماهنگی مدیریتی در کشور وجود دارد.
مهاجر با تاکید بر اینکه سازمان امور عشایری باید عشایر را اسکان بدهد، گفت: ولی این سازمان در این زمینه اقدامات کافی انجام نداده است.
وی با بیان اینکه تفاوت 45 روزه در مناطق قشلاق و ییلاق معضلی است که تنها با نگهداری دام ها در محل های انتظار حل می شود، تصریح کرد: متاسفانه تاکنون هیچگونه خدماتی اعم از حمل و نقل دام ها، صدور بارنامه، صدور پروانه چرا و کنترل دامها توسط دامپزشک در طول مسیر کوچ به دامداران عشایر داده نشده است که باید برای این امر تدبیری اندیشیده شود.
به هر حال با توجه به اینکه متولی امور عشایر در کشور سازمان امور عشایری است باید در این سازمان تدبیری اندیشیده شود تا علاوه بر اینکه عشایر کوچ رو در امنیت و رفاه کامل به کوچ خود بپردازند زمینه حفاظت و حراست از منابع طبیعی و مراتع استان های در مسیر کوچ به ویژه لرستان نیز فراهم شود تا مراتع و مزارع این استان سرسبز قربانی این بی تدبیری نشود.
نظر شما