به گزارش خبرنگار مهر ، منوچهر متکی وزیر امور خارجه عصر دوشنبه در نشست ارزیابی عملکرد سیاست خارجی دولت نهم در دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به ظرافتهای کار دیپلماسی گفت: علیرغم شیطنتها و کارشکنیهای بسیار زیاد، دیپلماسی موفقی در حوزه خلیج فارس داریم.
وی مصداق موفقیت دولت نهم در روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس را موفقیت ایران برای انصراف قطر از نامزدی ریاست اجلاس سران غیر متعهدها دانست و افزود: ما تا یکماه قبل تفاهمات کلی با قطر در مورد نامزدی ریاست غیر متعهدها کرده بودیم از جمله تبادل پیام و ملاقاتها اما نهایتا قطریها حرف خود را عوض کردند ولی ما مجددا رایزنی کردیم و نتیجه این شد که قطر رسما اعلام کرد که ما با میزبانی ایران مخالفتی نداریم و خودمان هم نامزد ریاست اجلاس نمی شویم که این موفقیتی برای ما بود.
متکی گفت: غیر متعهدها محل تجمع بزرگ کشورهای در حال توسعه است و وزنه سنگین در جهان معاصر محسوب می شود که 118 کشور در آن عضو هستند و به زودی ایران عضو تروئیکای عدم تعهد می شود که شامل ایران، کوبا و مصر است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: ما شورای همکاری خلیج فارس را به وسیله ای برای همکاری های اقتصادی تبدیل کردیم.
وی سپس بیان برخی آمارها در مورد عملکرد دولت نهم پرداخت.
متکی گفت: عضویت در دهها نهاد و سازمان بین المللی ومنطقه ای عضویت ناظر در شانگهای و سارس ، 45 سفر خارجی رئیس جمهور، 199 سفرخارجی وزیرخارجه و مدیریت و برنامه ر یزی سفر 450 رئیس جمهور و مقامات مختلف ایران از جمله دستاوردهای وزارت خارجه محسوب می شود.
وزیر امور خارجه با اشاره به تلاش وزارت خارجه برای همکاری با مجلس و تشکیل گروههای دوستی و پارلمانی گفت: ایجاد 72 گروه دوستی و پارلمانی از جمله فعالیت های دولت نهم است.
وی تاکید بر قرارداد 1975 الجزایر را به عنوان محور تعامل با دولت جدید عراق به عنوان یکی از دستاوردهای دولت فعلی توصیف کرد و گفت: ما بدون تبلیغات و سر و صدا سعی کردیم چارچوب همکاری ها و توافقات با دولت عراق را بر اساس توافقنامه 1975 مشخص کنیم.
متکی گفت: در دولت نهم همکاری ها با حوزه آمریکای لاتین 300 درصد افزایش پیدا کرد و این دولت بر دیپلماسی اقتصادی تاکید کرد.
وزیر امور خارجه همچنین از انجام 2میلیون عملیات گذرنامه ای برای ایرانیان خارج از کشور خبر داد و گفت: این حجم از عملیات انجام شده یک نوع آشتی و صمیمیت دوباره را بین داخل و خارج از کشور صورت داد.
وی سپس به سئوالات دانشجویان پاسخ داد . متکی در پاسخ به سئوالی در مورد روابط ایران و مصر گفت: مصر به عنوان کشوری مهم در خاورمیانه و تاریخ و تمدن منطقه است و مردم مصر یک سرمایه مهم برای جهان اسلام محسوب می شوند. در عین حال که ما می توانیم سیاست های دولت آنها را نقد کنیم.
متکی اضافه کرد: ما برخی از مواضع دولت مصر را مترقی می دانیم و به برخی از مواضع این کشور را انتقاد جدی داریم. بنابراین برخورد ما با مصر واقع گرایانه است. البته دو کشور روابط رسمی و دیپلماتیک ندارند اما دفاتر حفاظت از منافع در دو کشور فعال است و تبادلات اقتصادی با مصر داریم.
وزیر امور خارجه افزود: مثلا ما نسبت به مواضع مصر در اوایل جنگ لبنان اعتراض داشتیم . بعد از یک هفته این مواضع تصحیح شد. البته ما فعلا موضوعی با عنوان برقراری روابط با مصر نداریم اما به مسائل مهم منطقه ای و جایگاه مصر توجه داریم.
وی تصریح کرد: ما با کشورها تعاریف نداریم اما روابط خارجی حاصل جمع اختلافات و اشتراکات است.
متکی در پاسخ به سئوال انتقاد یک دانشجو در مورد حضور دکتر احمدی نژاد در اجلاس ژنو گفت: بان کی مون دبیرکل سازمان ملل از سران کشورها دعوت کرد ، دعوتنامه فرستادند و ما رفتیم، آنهایی که نیامدند و یا اجلاس را ترک کردند باید پاسخگو باشند نه آن کسانی که رفتند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اگر کسانی فکر می کنند که می توانند بر روی قالیچه مخملین اهداف انقلاب را به پیش ببرند حتما به میدان نیایند چون همان 24 ساعت اول می فهمند که تصورشان نسبت به شرایط غلط است. در سالهای اول انقلاب وقتی مواضع امام و انقلاب را برخی از دوستانمان می گفتیم ، پاسخ می دادند این حرف ها درست و حق است اما عملی نیست اما امروز همان دوستان می گویند حرفتان حق است و نشان هم دادید که امکان پیاده شدن آنها وجود دارد.
وی گفت: به عنوان کسی که 27 سال در سیاست خارجی فعال بودم می گویم که این میزان فرصت سازی که در این 4 سال انجام شد ما هرگز در دوره های قبلی نداشتیم واقعیت این است که بعد از جنگ ما در معرض انبوهی از حملات و در حالت تدافعی قرار گرفتیم ولی امروز ما هستیم که آنها را نقد می کنیم و حتی اصول مناسبات جهانی را هم نقد می کنیم.
متکی افزود: ژنو یک فرصت سازی بود و یک گام به جلو محسوب می شد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال فروپاشی و سقوط پاکستان و خطر تشکیل کشوری مثل اسرائیل در کنار ایران گفت: کسانی که این سرنوشت را برای پاکستان دنبال می کنند اهداف مختلفی را مد نظر قرار داده اند. دست های رژیم صهیونیستی در پاکستان وجود داد و پاکستان ادامه مسائل افغانستان است.
وی افزود: تجزیه و بالکانیزه کردن پاکستان را عده ای تبلیغ می کنند که فکر می کنند افراط گرایی را در غرب آسیا محدود کنند تا تروریسم به متروی لندن یا پایتخت های عربی نیاید در صورتی که متوجه نمی شوند که تروریسم مرز ندارد.
متکی ادامه داد: آقای بوش وقتی کار را به اوباما تحویل داد همه افغانستان و نیمی از پاکستان گرفتار افراط گرایی بودند. ما سعی می کنیم آنها را متوجه اشتباهاتشان کنیم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران راهبردی برای حل مشکلات افغانستان و پاکستان دارد گفت :ما از چند ماه قبل یک ابتکاری را شروع کردیم و نشست هایی را بین سران کشورهای افغانستان، پاکستان و ایران ترتیب دادیم که بنای ادامه این ابتکار را داریم و کمتر از یک ماه آینده اجلاس مهم سران سه کشور برگزار خواهد شد.
وی جلب توجه جهانی به موضوع پاکستان را استراتژی ایران برای مهار بحران پاکستان توصیف کرد و گفت: البته این مسئله بوته آزمایش خوبی است برای کسانی که می گویند افغانستان اولویت سیاست خارجی آنهاست. آنها می توانند همکاری کنند یا لااقل کارشکنی نکنند.
متکی اظهار داشت: وضعیت پاکستان نگران کننده و ویژه است و ما باید به ثبات پاکستان کمک کنیم.
دانشجویی از وزیر امور خارجه سئوال کرد آیا سرمایه گذاری ایران در آمریکای لاتین تکرار همان اشتباه شوروی در سرمایه گذاری بی رویه در اقمار خود نیست که وی گفت: اقتصاد ایران تک پایه وارداتی بود . ما 50 سال یک ماشین پیکان در ایران مونتاژ می کردیم اما بعد از انقلاب این رویکرد ایجاد شد که اقتصاد کشور را برون گرا کنیم و به صادرات نگاه ویژه ای داشته باشیم. حمایت شوروی از اقمارش بااین کار ما متفاوت است ، ما خدمات فنی و مهندسی را صادر می کنیم برای شرکت های ایرانی فرصت سازی می کنیم .
وی افزود: کارشناسان اقتصادی عقیده دارند که روابط اقتصادی ایران با آمریکالاتین باید نهادینه شود.
متکی گفت: مثلا امروز همه تراکتورهای بولیوی و ونزوئلا محصول کارخانه مشترک ایران و ونزوئلا است.
وزیر امور خارجه در مورد روابط ایران و با مراکش خاطرنشان کرد: در پی حوادث غزه ، دولت این کشور تصمیم گرفت و ما هم صبوری ایرانی خودمان را داشتیم و سعی کردیم که به آنها فرصت بدهیم که بازتاب های تصمیمشان را بررسی کنند اما دلایل منطقی برای این اقدام دولت مراکش پیدا نکردیم.
دانشجویی از متکی سئوال کرد یکی از شاخص های موفقیت دستگاه سیاست خارجی تعداد کشورهایی است که با آنها لغو روادید داریم . مثلا کره جنوبی با 118 کشور چنین حالتی دارد ولی ایران تنها با 14 کشور لغو روادید دارد، پاسخ شما به این اختلاف چیست که وی پاسخ داد: این موضوع بستگی به مناسبات کشورها دارد البته آماری دقیقی در این خصوص ندارم. و با کشورهایی مثل ژاپن لغو روادید داشتیم اما وقتی که مثلا 50 هزار ایرانی به ژاپن رفتند و دیگر برنگشتند این لغو روادید لغو شد.
وزیر امور خارجه افزود: البته ما سعی کردیم این موضوع را به حداکثر برسانیم و مثلا در حوزه بازرگانان و روابط اقتصادی کارهایی را شروع کردیم . در همین سفر رئیس جمهور به شرق آفریقا توافقاتی برای حل مشکلات ویزای بازرگانان ایرانی انجام دادیم.
وی در مورد سهم ایران از دریای خزر نیز گفت: ما تلاش زیادی کردیم که سهم عادلانه ای از دریای خزر را برای ایران توافق کنیم. با دو کشور همسایه آذربایجان و ترکمنستان مذاکراتی داشته ایم که به زودی نتایج این مذاکرات اعلام خواهد شد.
متکی در پایان تاکید کرد: سهم ایران هرگز در این حد نبوده است که افزایش پیدا کرده است.
نظر شما