ولی خلیلی در گفتگو با خبرنگار مهر در ارومیه، افزود: سالانه تنها با اختصاص 10 درصد از بودجه 550 میلیارد ریالی اسکان عشایر استان 110 خانوار به جای هزار و 100 خانوار اسکان می یابند.
وی با اشاره به مطالعات استخراجی جهاد کشاورزی استان در این زمینه خاطرنشان کرد: برای اسکان هر خانوار 300 تا 500 میلیون ریال اعتبار مورد نیاز بوده این در حالی است که تنها یک میلیارد برای اداره کل امور عشایر استان و 3.5 میلیارد ریال برای سایر دستگاه های اجرایی اعتبار اختصاص یافته است.
خلیلی با بیان اینکه بر اساس چشم انداز چهارم توسعه باید پنج هزار و 500 خانوار از عشایر استان اسکان پیدا می کردند، بیان داشت: در این راستا در طول هر سال از برنامه چهارم توسعه هزار و 100 خانوار باید اسکاندهی می شدند که در حال حاضر 40 درصد از برنامه عقب هستیم.
بیش از دو هزار کارگاه قالیبافی عشایر آذربایجان غربی نیازمند ساماندهی هستند
مدیرکل امورعشایری استان در ادامه به مشکلات بخش عشایری استان اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر بیش از دو هزار کارگاه قالیبافی عشایر استان به ساماندهی و ایجاد امکانات رفاهی نیاز دارند.
خلیلی به اقدامات ترویجی و آموزشی این اداره کل برای افزایش سطح رفاه و درآمد روستاییان اشاره کرد و افزود: در این راستا و در حوزه حمایت از صنایع دستی عشایر استان تاکنون از دو هزار کارگاه قالیبافی شش کارگاه با ارائه تسهیلات لازم بهداشتی و امکانات رفاهی لازم را دریافت کرده اند.
وی وجود چهار کارگاه تولید و پرورش قارچ با تولید سالانه 2.5 تن، یک واحد پرورش زنبور عسل با ظرفیت تولید سالانه سه تن و سه کارگاه پرورش ماهی در مناطق عشایری با تولید سالانه سه تن در استان را از ظرفیتهای مهم بخش عشایری استان عنوان کرد.
25 درصد پروتئین آذربایجان غربی را عشایر تولید می کنند
مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی، عشایر را مرزداران واقعی ایران اسلامی در مرزهای ایران با ترکیه، عراق، ارمنستان و جمهوری آذربایجان معرفی کرد و بیان داشت: این قشر 25 درصد کل پروتئین استان را تولید می کنند و به صورت مستقیم در بازارهای مصرف داخلی به فروش می رسانند.
خلیلی ادامه داد: عشایر استان سالانه 110هزار تن گوشت، 20 هزار تن شیر و لبنیات و دو هزار تن پشم به صورت مستقیم به بازارهای مصرف داخلی عرضه می کنند.
40 فروشگاه تعاونی عشایری در آذربایجان غربی فعال هستند
وی از فعالیت 40 فروشگاه تعاونی و 11 شرکت تعاونی عشایری در سطح استان خبر داد و افزود: این فروشگاه ها در سال گذشته 14هزار و 900 تن آرد، 750 تن روغن، سه هزار و 500 تن قند و شکر و 790 تن برنج توزیع کردند.
وی درخصوص جایگاه های سوخت نفت و گازوئیل و توزیع کپسول گاز گفت: این جایگاه های در کنار فروشگاه های تعاونی به منظور جلوگیری از بوته کنی و تخریب مراتع احداث شده است.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی پشتیبانی ازکوچندگان، اجرای طرحهای عملیات اجرایی اسکان عشایر، جایگزین سوخت فسیلی، طرح مطالعه آماده سازی مناطق برای اسکان عشایر، بهسازی چشمه ها و آبشخورهای دامی، احداث، مرمت و تعمیر راه های عشایری، ساخت انبارهای 500 تنی چند منظوره، احداث کانال آب بند و استخر کشاورزی، تامین آبرسانی به مناطق عشایر را از اهم برنامه های عمرانی این اداره کل برشمرد.
آذربایجان غربی به لحاظ جمعیت عشایری چهارمین استان عشایرنشین کشور است که با 12 ایل و 21 طایفه و با جمعیت 120 هزار نفر چهار درصد از جمعیت آذربایجان غربی را تشکیل می دهند که شهرستانهای ماکو و مهاباد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین جمعیت عشایری استان هستند.
بیش از دو میلیون واحد دامی عشایر آذربایجان غربی هم در فصل کوچ بهاره عشایر در مراتع ییلاقی استان مستقر می شوند.
نظر شما