به گزارش خبرگزاری مهر، با نزدیک شدن زمان پرتاب دو تلسکوپ مشهور اروپایی، اضطراب مسئولانی که پرتاب و هدایت آن را به عهده دارند افزایش یافته است به گفته آنها این عملیات درست مانند مسئولیت کسی است که پارک کردن یکی از گرانقیمت ترین اتومبیلهای جهان را به وی سپرده باشند.
کنترل کنندگان ماموریت تلسکوپهای جدید آژانس فضایی اروپا، هرشل و پلانک، که بر عملیات قرار گرفتن این دو تلسکوپ در موقعیتهای رصد علمی نظارت خواهند داشت به خوبی از سنگینی مسئولیتی که بر دوش آنها گذاشته شده است باخبرند.
به گفته برخی کنترل این دو تلسکوپ و هدایت آنها به موقعیت مورد نظر، یکی از پرریسک ترین عملیاتی است که تا به حال انجام شده است زیرا علاوه بر هزینه گزاف 2.5 بیلیون دلاری که برای تولید این دو تلسکوپ صرف شده است، دانشمندان و متخصصان زیادی 20 سال از عمر خود را برای شکل گیری این ماموریت صرف کرده اند.
هرشل و پلانک روز پنجشنبه 14 می 2009 با کمک راکت آریان 5 و از پایگاه فضایی کورو در فرانسه به فضا پرتاب خواهند شد. قسمت احتراقی پرواز به مدت 26 دقیقه ادامه خواهد داشت و پس از آن ابتدا هرشل و سپس پلانک با فاصله زمانی اندکی از قسمت بالایی راکت جدا خواهند شد و پس از 10 دقیقه مرکز کنترل زمینی قادر خواهد بود با این دو سازه ارتباط برقرار کند. اولین سیگنالهایی که از زمین به تلسکوپها ارسال خواهد شد فرمانهای آزمایشی است که به منظور کنترل چگونگی ارتباط فرستاده می شوند.
طی روزهای ابتدایی ماموریت که به اختصار LEOP خوانده می شوند، مسئولان در اتاقی مخصوص به کنترل سلامت تلسکوپهایی که در حال چرخش و دور شدن از زمین هستند، خواهند پرداخت. مقصد نهایی این دو تلسکوپ نقطه ای شگفت انگیز در میان فضا است که با نام نقطه لاگرانژی 2 شناخته می شود. این نقطه یکی از پنج نقطه گرانشی در میان زمین و خورشید است که معمولا ماهواره ها به منظور مطالعه در یکی از این نقاط مستقر می شوند.
لاگرانژی 2 در فاصله 1.5 میلیون کیلومتری و در قسمت تاریک زمین قرار دارد و دو رصد خانه به دور این نقطه حرکت کرده و زمین و ستاره اش را تحت نظارت دقیق قرار خواهند داد. در حال حاضر تنها ماهواره ای که در این نقطه مستقر است ماهواره WMAP سازمان ناسا است این نقطه به دلیل شرایط مساعد و ثابت برای قرارگیری تلسکوپها و ماهواره ها بسیار مناسب بوده و طی سالهای آینده تجهیزات بیشتری در این موقغیت قرار خواهند گرفت.
تاریک بودن این منطقه نکته بسیار مهمی است که پلانک و هرشل برای تحقیقات خود به آن نیاز خواهند داشت زیرا در بسیاری از ماموریتها امکان مطالعه بر روی زمین به دلیل قرارگیری آن در روشنایی و درخشندگی سیاره امکان پذیر نبوده و زمان زیادی از ماموریت به هدر می رود اما با قرار گیری در قسمت تاریک این دو تلسکوپ می توانند 360 درجه زمین را طی یک سال مورد بررسی قرار دهند.
این اولین باری است که آژانس فضایی اروپا موفق به دستیابی به نقطه لاگرانژی 2 شده است و اطلاعاتی که برای این موفقیت به دست آورده از ارزش بسیار بالایی برای مقامات این آژانس برخوردار است.
با این حال این آژانس همچنان مخاطرات زیادی را برای موفقیت در این ماموریت در پیش رو دارد زیرا راکت آریان نیازمند اصلاحاتی است تا بتواند دو تلسکوپ را به مسیر درست پرتاب کند. همچنین هر دو این تلسکوپها که موتورهای خود را در روز دوم ماموریت روشن خواهند کرد به اصلاحاتی در حرکت نیاز دارند. هرشل در روز چهارم نیازمند تصحیح مسیر بوده و پلانک برای قرارگیری در موقعیت مورد نظر در لاگرانژی 2 نیازمند 3 مانور حرکتی است.
تصحیح مسیر درست از موارد مهمی است که به گفته متخصصان می تواند از میزان هزینه های ناشی از مصرف سوخت بکاهد. همچنین موتورهای هرشل و پلانک هر یک ماه یک بار و به منظور تطبیق با تغییرات لاگرانژی 2 مورد استفاده قرار خواهند گرفت که این امر نیز نیازمند مصرف سوخت خواهد بود.
ماموریت استقرار این دو تلسکوپ ماه گذشته توسط شبیه سازی رایانه ای مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته است موقعیتهایی از قبیل از کار افتادن هرشل و یا قرار گرفتن این تلسکوپ در برابر شهابسنگها از گزینه های این تمرین آزمایشی به شمار می رفت.
بر اساس گزارش بی بی سی، عملیات خطیر قرار گیری دو تلسکوپ در موقعیت مورد نظر 6 هفته زمان خواهد برد و پس از آن این دو تلسکوپ عظیم تحقیقات خود را بر روی جهان هستی آغاز خواهند کرد.
نظر شما