پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۲ خرداد ۱۳۸۸، ۱۵:۳۵

اوبرتو گونزالس:

ایرانشناسی ضرورتی اساسی در مطالعات فرهنگی است

ایرانشناسی ضرورتی اساسی در مطالعات فرهنگی است

رئیس دانشکده فلسفه و ادبیات آتونومای مادرید،گفت: پرداختن به موضوع ایران با توجه به نقش مهم آن کشور در تحولات تاریخی سده‌های پیشین، بسیار مهم و یک ضرورت است.

به گزارش خبرگزاری مهر، کنفرانس نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران با عنوان تخصصی"از تخت جمشید تا اصفهان " به اهتمام رایزنی فرهنگی  ایران در اسپانیا و همکاری دانشگاه آتونومای مادرید، در محل دانشکده فلسفه و ادبیات آن دانشگاه 31اردیبهشت ماه برگزار شد.

این کنفرانس یک روزه  با حضور سید داوود صالحی سفیر ایران ، سید احمد رضا خضری رایزن فرهنگی کشورمان ، پرفسور اوبرتو گونزالس رییس دانشکده فلسفه وادبیات و شماری از استادان ، دانشجویان و علاقمندان به فرهنگ و تمدن ایران، در راستای سیاست راهبردی شناساندن فرهنگ وتمدن ایران وگسترش مناسبات وهمکاری با مراکز علمی وفرهنگی اسپانیا و مقارن با روزهای بزرگداشت مشاهیر نامی ایران ، فردوسی ، خیام و ملاصدرا برگزار گردید.

در این کنفرانس سخنرانان در دو بخش افتتاحیه و علمی جنبه های مختلفی از تاریخ ، فرهنگ و تمدن ایران را برای حاضران تشریح کردند.

 درمراسم افتتاحییه این کنفرانس نخست سفیر کشورمان در اسپانیا با ابراز خرسندی از برگزاری این برنامه، ضمن اشاره به سوابق تاریخی روابط ایران واسپانیا و تاکید بر لزوم گسترش این روابط، افزود: باوجود روابط خوب ایران و اسپانیا و وجود اشتراکات فراوان هنوز اندیشه‌های فلسفه ایران به طور کافی به طبقه روشنفکر اسپانیا منتقل نشده است.

صالحی با اشاره به سوابق تاریخی و فرهنگ چند هزار ساله ایران زمین، انقلاب اسلامی ایران را یک انقلاب فرهنگی برشمرد و تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با این پشتوانه فرهنگی نیازی به سلاح کشتار جمعی ندارد.

هم چنین در ادامه مراسم افتتاحیه پرفسور اوبرتو گونزالس رئیس دانشکده فلسفه و ادبیات، با ابراز خرسندی از برگزاری این کنفرانس دردانشگاه آوتونوما گفت: پرداختن به موضوع ایران با توجه به نقش مهم آن کشور در تحولات تاریخی سده‌های پیشین بسیار مهم و یک ضرورت است .

وی آمادگی آن دانشکده را برای گسترش همکاریها با رایزنی فرهنگی ایران در مادرید مورد تاکید قرار داد. 

آنگاه برنامه علمی کنفرانس با حضور پروفسور خواکین کوردوبا استاد برجسته تاریخ باستان دانشگاه آتونوما به عنوان میزبان ودبیر کنفرانس ، پروفسور خوسه ماریا بلاسکز عضو آکادمی سلطنتی تاریخ اسپانیا و استاد برجسته تاریخ  دانشگاه کمپلوتنسه، خواکین رودریگز پژوهشگر مسائل ایران ودکتر سیداحمد رضا خضری استاد تاریخ وتمدن دانشگاه تهران ورایزن فرهنگی ایران در اسپانیا  به بررسی جنبه های فرهنگی ، تاریخی وتمدنی ایران در دوران های مختلف پرداختند و بخشیهائی ازیافته های پژوهشی خود را در قالب مقالات  علمی ارائه دادند.

پروفسور خوسه ماریا بلاسکز در سخنرانی خود تحت عنوان "میراث تخت جمشید "گفت: پرسپولیس یا تخت جمشید از برجسته‌ترین آثار تمدنی ایران ونشانگر نبوغ ایرانیان است. این مکان برای محققان وجهانگردان خارجی اهمیت بسیاری دارد به‌نحوی که از مهمترین مناطق مورد علاقه آنان است. پرسپولیس بازتاب روح هخامنشیان بویژه داریوش اول وخشایارشاه است واین روح در نقوش برجسته تخت جمشید  کاملاً مشهود است.

بلاسکز در ادامه افزود : داریوش اول یک امپراطوری بزرگ از هندوستان تا سوریه بوجود آورد اما امپراطوری به خودی خود مهم نیست بلکه سرشت وطبیعت آن اهمیت دارد واهمیت امپراطوری هخامنشیان در آن است که آنها ادیان و فرهنگها را محو نکردند بلکه همزیستی و اختلاطی از نژاد ها وفرهنگها را به‌وجود آوردند و این موضوع در نقوش برجسته ورودی تخت جمشید دیده می‌شود آنجا که مردمانی از سرزمینها ونژادهای گوناگون با لباسهای مخصوص خویش برای پادشاه هدایایی به دست گرفته وایستاده‌اند. این نقوش به‌روشنی همزیستی وروح آشتی وتفاهمی را که هخامنشیان در آن روزگار در سرزمین پهناور تحت تسلط خود ایجاد کرده اند به نمایش می‌گذارد.

وی با اشاره به آیین کهن نوروز گفت: آپادانا برای برگزاری جشن نوروز ایجاد شد اما شگفت آور است که هرودوت به این جشن بزرگ ومهم اشاره‌ی نداشته است.

بلاسکز افزود: ایرانیان برای هنر خود از سرزمینهای اطرافشان تقلید نکردند وخود پایه گذار هنر جدید مبتکرانه ای شدند. از جمله در شهرسازی الگویی نوین وانقلابی ارائه دادند. برای مثال درب نینوا در مقابل درب تخت جمشید  خیلی کوچکتر است. در این مسیر هخامنشیان از هنرمندان یونانی ، هندی ، آشوری ، اورارتو و.... استفاده کرده اند اما الگوی جدیدی را آفریدند بطوری که این هنرمندان غیر ایرانی روح ایرانی را فرا گرفتند و مثال بارز این امر را در مجسمه‌هایی که یونانیان ساختند می‌توان  مشاهده کرد. در این مجسمه‌ها لباسهای پرچین دیده نمی‌شود اما چهره‌ها شبیه یونانی‌ها هستند.

وی در پایان با اشاره به اینکه اسکندر بسیاری از رسوم ایرانی را فرا گرفت و در تشییع  داریوش سوم شرکت کرد ،گفت : این ادعا که اسکندر تخت جمشید را به آتش  کشیده باشد معتبر نیست.

پروفسور خواکین کردبا استاد تاریخ دانشگاه آتونوما در سخنان خود تحت عنوان "جیرفت ؛ پیدایش اسطوره فرهنگی " گفت: کشفیات صورت گرفته در منطقه جیرفت گویای یکی از کهن‌ترین تمدنهای بشری است که به دو هزار سال قبل از میلاد باز می‌گردد. ویژگی این تمدن در آن است که  سبکهای هنری بسیار ظریف و استادانه‌ای در آن قابل مشاهده است.

وی همچنین با اشاره به کاوشهای مرحوم دکتر آذرنوش در منطقه کنگاور گفت: آذرنوش در بررسی‌های خود به این نتیجه رسیده بود که معبد کنگاور به دوره ساسانی باز می‌گردد نکته ای که مورخان عرب هم به آن اشاره داشتند به علاوه این بنا در اصل برای استفاده به عنوان کاخ بوده است نه معبد.

پرفسورکردبا در ادامه با استفاده از تصاویر متعددی از کشفیات باستانی منطقه جیرفت به تبیین جنبه‌های مختلف هنر ایرانی در آن دوره پرداخت.

خواکین رودریگز پژوهشگر وایرانشناس در سخنرانی خود با عنوان" سیرتحول ادبیات معاصر ایران "ویژگی‌های بارز و اهم تحولات تاریخی ادبیات معاصر کشورمان را از سال 1825 میلادی یعنی از زمان اعزام نخستین دانشجویان ایرانی توسط عباس میرزا به خارج از کشور تا انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار داد.

وی در بخشی از سخنان خود گفت: تحولات ادبی معاصر ایران از ترجمه آثار غربی آغاز شد که پیشگام این حرکت میرزا حبیب اصفهانی بود.

رودریگز در ادامه با اشاره به اصلاحات امیرکبیر گفت:  نهضت نوسازی آن مرد بزرگ تاثیر شگرفی بر نثر وادب فارسی بر جاگذاشت و رویدادهای مهمی چون نهضت تنباکو را  سخت تحت تاثیر قرار داد.

انتشار روزنامه ونثر جدید روزنامه نویسی با ویژگی ساده وروان که تحول مهم دیگری در ادبیات ایران است ،  وانقلاب  مشروطه نیز عامل اساسی ومهم دیگری در تحول ادبیات ایران به شمار می روند .

وی با اشاره به ظهور نیما و شعر نیمایی به عنوان انقلابی عظیم در ادبیات منظوم ایران گفت: شعر ققنوس نیما در حقیقت نماد خاکستر شدن شعر کلاسیک وسربر آوردن سبک جدید از دل ادبیات کهن است بدون آنکه گذشته را نفی کند چرا که ققنوس جدید فرزند ققنوس گذشته است.

رودریگز در زمینه ادبیات معاصر بویژه شعر به نقل از جمال زاده گفت : شعر پارسی در دوره جدید حیات خود به جای خدمت به پادشاهان در خدمت به جامعه قرار گرفت. مدایح شاعران به هجو و اظهار محاسن پادشاهان به نمایاندن معایب ایشان و کشورداری آنان تغییر یافت.

وی با اشاره به سبک ادبی جدیدی که جلال آل احمد ودکتر شریعتی پایه‌گذار آن بودند  نقش ادبیات انقلابی جدید را در روشنگری جامعه ومبارزات انقلابی مردم برای رهایی از سلطه دیکتاتوری مورد تاکید قرار داد و گفت: بدون شناخت ومطالعه آثار این دو نویسنده درک و شناخت روند انقلاب ایران ممکن نیست.

دکتر سید احمد رضا خضری رایزن فرهنگی ایران به عنوان آخرین سخنران این کنفرانس به بررسی هنر در دوره صفوی پرداخت.

وی درتحلیل تحولات فرهنگی وهنری در عصر صفوی اظهار داشت: هنر همواره چهره بارز فرهنگ و تمدن ایران بوده است و بی‌شک یکی از درخشانترین اوجهای هنر ایران در دوره صفویه پدید آمده است. دراین دوره تحولات عظیمی در عرصه تاریخ ایران به وقوع پیوست که تعدد چشمگیر مراکز و کانونهای صنعتی و هنری از آن جمله است .مهم ترین این کانونها پایتختهای صفویه است که به ترتیب در شهرهای تبریز، قزوین و اصفهان قرار داشت. نخستین پایتخت صفویان شهر تبریز بود. شهری که اهمیت سیاسی و استراتژیکی بسیاری در منطقه آذربایجان داشت و بر همین اساس به‌زودی به کانونی برای فعالیت هنرمندانی مانند خطاطان، تذهیب کاران، نقاشان، صحافان، معماران وهنرمندان سایر فنون و صنایع تبدیل شد. با این همه بزرگترین مشکل تبریز آن بود که همواره در معرض تهدیدات امپراتوری عثمانی، قرار داشت. به همین سبب طهماسب دومین پادشاه صفوی، پایتخت را به شهر قزوین در شمال ایران منتقل ساخت. این شهر نیز هم چون تبریز دارای سابقه قابل توجهی در فرهنگ و تمدن بود  از این رو به‌زودی به مرکزی برای ظهور انواع هنرهای ایرانی  تبدیل شد. دهها اثر تاریخی به عنوان یادگارهای عصر صفوی در این شهر بر جای مانده که مسجد جامع با گنبدها، صحنها، ایوانها و مناره‌های عظیم آن ، بازار بزرگ و سرپوشیده شهر، کاخ عالی قاپو، سبزه میدان و دهها کاروان سرا از آن جمله است. هر یک از این آثار نمونه‌ها و شاهکارهایی از هنر ایرانی اعم از کاشیکاری، نقاشی،گچبری، سفال سازی، خاتم‌کاری، حجاری و سایر تزئینات را با خود همراه ساخته و تا کنون نگاه داشته است.                     

کد خبر 884031

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha