به گزارش خبرگزاري مهر ، به نقل از سايت سخنگوي دولت؛ هيئت وزيران در جلسه مورخ 27/3/1383 بنا به پيشنهاد شماره 17976/1 مورخ 24/9/1382 وزارت بازرگاني و به استناد ماده (4) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران ـ مصوب 1379ـ ، اساسنامه شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران را به شرح زير تصويب نمود:
"اساسنامه شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران"
فصل اول : كليات و سرمايه
ماده 1 ـ نام شركت، شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران مي باشد كه از اين پس در اين اساسنامه به اختصار "شركت" ناميده مي شود و در اجراي تصويب نامه شماره 1586/ت24246هـ مورخ 21/1/1381 هيئت وزيران و مصوبه شماره 561/13.ط مورخ
28/2/1381 شوراي عالي اداري ازادغام شركت سهامي بازرگاني دولتي ايران در سازمان گسترش خدمات بازرگاني تشكيل گرديده است.
ماده 2 ـ هدف از تشكيل شركت، ساماندهي فعاليتهاي تصدي گري دولت در زمينه تنظيم بازار، تهيه، تدارك و نگهداري، خريد و فروش، توزيع كالاهاي اساسي، حساس و ضروري و همچنين مديريت سهام در شركتهاي زيرمجموعه مي باشد.
ماده 3 ـ مركز اصلي شركت در تهران است و شركت مي تواند درصورت ضرورت با تصويب مجمع عمومي و با رعايت قوانين و مقررات مربوط براي اجراي عمليات مقرر در اين اساسنامه، شعب يا نمايندگيهايي را در داخل يا خارج از كشور تأسيس نمايد.
ماده 4 ـ شركت داراي شخصيت حقوقي مستقل بوده و درچارچوب مفاد اين اساسنامه و قوانين و مقررات حاكم بر شركتهاي دولتي اداره مي شود و وابسته به وزارت بازرگاني است.
ماده 5 ـ مدت شركت نامحدود است.
ماده 6 ـ سرمايه شركت، پانزده ميليارد و صد ميليون (000ر000ر100ر15) ريال است كه به هزار و پانصد و ده سهم ده ميليون ريالي تقسيم مي شود. كليه سهام متعلق به دولت است.
فصل دوم : موضوع فعاليت و وظايف شركت
ماده 7 ـ موارد زير از وظايف شركت مي باشد:
1 ـ سازماندهي، آماده سازي و واگذاري سهام دولتي شركتهاي زيرمجموعه قابل واگذاري در راستاي گسترش نقش بخش خصوصي و تعاوني و توسعه رقابت در فعاليتهاي پشتيباني و خدمات بازرگاني.
2 - انحلال، واگذاري، تجديد سازمان، جابجايي، انتقال وظايف و نيروي انساني شركتهاي زيرمجموعه در چارچوب قوانين و مقررات مربوط.
3 ـ مشاركت و سرمايه گذاري در شركتها با رعايت قوانين و مقررات مربوط براي توليد، تجهيز و توسعه امكانات لازم براي گسترش شبكه تأمين و تدارك و حمل و نقل و توزيع كالاهاي اساسي كه مرتبط با موضوع شركت باشد.
4 ـ عضويت در كميسيون موضوع لايحه قانوني راجع به خريدهاي دولتي موضوع تهيه مواد اوليه و آذوقه عمومي از خارج از كشور مصوب 24/9/1358 شوراي انقلاب.
5 ـ ساماندهي، نظارت و انجام فعاليتهاي بازرگاني لازم در راستاي اجراي سياستهاي تنظيم بازار و حمايت از توليد داخلي كه توسط دولت اعمال مي گردد و همچنين ارائه خدمات بازرگاني از قبيل واردات، خريد، تدارك تجهيزات نگهداري، ذخيره سازي (انبار، سيلو و غيره)، آماده سازي، توزيع، فروش و صادرات كالاهاي اساسي، حساس و ضروري و ساير كالاها با استفاده از ابزارهاي متداول مانند بازارهاي نقدي، بازارهاي آتي، حق اختيار خريد و فروش همچنين ساخت و توسعه سيلوها و انبارهاي ذخيره.
6 ـ تحصيل اعتبار و وام از مؤسسات و بانكها و همچنين پرداخت وام به اشخاص حقيقي و حقوقي به منظور نيل به اهداف شركت بر طبق مقررات و آيين نامه هاي مربوط.
7 ـ ارائه خدمات مالي، بازرگاني، آموزشي، پژوهشي و آزمايشگاهي از طريق شركتهاي زيرمجموعه.
8 ـ تهيه و تنظيم تعرفه خدمات پژوهشي و آزمايشگاهي و ارايه آن به مجمع عمومي جهت اتخاذ تصميم.
9 ـ نظارت بر توليد و توزيع كمي و كيفي آرد در سطح كشور.
10 ـ مديريت سهام و اداره شركتهاي زيرمجموعه و اعمال مديريت صحيح و هدايت آنها براي افزايش بازدهي و بهره وري و استفاده مطلوب از امكانات آنها و انجام بازرسي و حسابرسيهاي داخلي لازم.
11 ـ مبادرت به هرگونه فعاليت كه با هدف شركت مرتبط باشد.
فصل سوم : اركان شركت
ماده 8 ـ اركان شركت به شرح زير مي باشد:
الف ـ مجمع عمومي
ب ـ هيئت مديره و مديرعامل
ج ـ بازرس (حسابرس)
ماده 9 ـ مجمع عمومي شركت از افراد زير تشكيل مي شود:
الف ـ وزير بازرگاني (رييس مجمع عمومي)
ب - وزير اموراقتصادي و دارايي
ج ـ وزير جهادكشاورزي
د ـ وزير صنايع و معادن
هـ ـ رييس سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور
تبصره ـ درصورت عدم حضور هر يك از اعضاي مجمع عمومي شركت، حضور نماينده ايشان كه به صورت كتبي معرفي مي گردد، در مجمع عمومي شركت بلامانع است.
ماده 10ـ مجامع عمومي شركت عبارتند از :
الف ـ مجمع عمومي عادي
ب ـ مجمع عمومي فوق العاده
ماده 11 ـ مجمع عمومي عادي حداقل سالي دوبار براي تصويب صورتهاي مالي شركت و صورتهاي مالي تلفيقي شركت و شركتهاي زيرمجموعه، تصويب بودجه شركت و رسيدگي به ساير موضوعات مذكور در دستورجلسه تشكيل خواهد شد.
تبصره ـ رييس مجمع عمومي بنا به درخواست هر يك از اعضاي مجمع عمومي، هيئت مديره يا بازرس (حسابرس)، مجمع عمومي را براي تشكيل جلسه فوق العاده دعوت خواهد نمود.
ماده 12 ـ مجمع عمومي عادي با حضور اكثريت اعضا و مجمع عمومي فوق العاده با حضور حداقل چهار عضو رسميت خواهد داشت. تصميمات در مجمع عمومي عادي همواره با سه رأي و در مجمع عمومي فوق العاده با چهار رأي موافق، معتبر خواهد بود. دعوت مجمع عمومي اعم از عادي يا فوق العاده با ذكر تاريخ و محل تشكيل و دستورجلسه با دعوتنامه كتبي رييس مجمع عمومي حداقل ده روز قبل از انعقاد مجمع به عمل خواهد آمد. سوابق مربوط به موضوعاتي كه در دستور جلسه مجمع قرار دارد، همراه دعوتنامه كتبي رييس مجمع براي اعضاي مجمع ارسال مي شود.
ماده 13 ـ وظايف مجمع عمومي عادي عبارتست از :
1ـ بررسي و تصويب خط مشي و برنامه عملياتي شركت.
2 ـ بررسي و اتخاذ تصميم نسبت به گزارش عملكرد سالانه، گزارش بازرس (حسابرس)، صورتهاي مالي شركت، صورتهاي مالي تلفيقي شركت و بودجه شركت.
3 ـ انتخاب اعضاي هيئت مديره شركت براساس پيشنهاد رييس مجمع براي مدت دو سال.
4 ـ انتخاب بازرس (حسابرس) شركت.
5 ـ اتخاذ تصميم نسبت به اندوخته ها و نحوه تقسيم سود خالص شركت با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
6 ـ تعيين حقوق و مزاياي اعضاي هيئت مديره و حق الزحمه بازرس (حسابرس) با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
7 ـ بررسي و تصويب ساختار كلان شركت و تعيين سقف پستهاي موردنياز و برنامه هاي جذب نيروي انساني شركت پس از تأييد سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور.
8 ـ اتخاذ تصميم نسبت به تأسيس شركت جديد يا مشاركت در ساير شركتها با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
9 ـ اتخاذ تصميم نسبت به آيين نامه هاي مالي، معاملاتي و استخدامي شركت به پيشنهاد هيئت مديره و ارائه آن به مراجع ذي صلاح قانوني براي تصويب.
10ـ تصويب و ابلاغ ضوابط مشخص سرمايه گذاري براي شركتهاي تابع.
11ـ بررسي و اتخاذ تصميم نسبت به انتقال سهام مشمول واگذاري متعلق به شركت در شركتهاي زيرمجموعه در چارچوب قوانين و مقررات مربوط.
12 ـ اتخاذ تصميم در مورد مطالبات مشكوك الوصول و لاوصول.
13 ـ تعيين رييس كارگروه حسابرسي عملياتي.
14 ـ تصويب ارجاع دعاوي و صلح و سازش به داوري با رعايت اصل (139) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران.
15ـ اتخاذ تصميم درخصوص انحلال و واگذاري شركتهاي زيرمجموعه در چارچوب قوانين و مقررات مربوط.
16 ـ اتخاذ تصميم درخصوص فروش داراييهاي ثابت.
ماده 17ـ جلسات هيئت مديره حداقل هر ماه يك بار و به طور منظم تشكيل و دستورجلسه يك هفته قبل از تشكيل جلسه توسط رييس هيئت مديره و مديرعامل براي اعضا ارسال خواهد شد.
تبصره ـ اداره جلسات هيئت مديره شركت با رييس هيئت مديره و مديرعامل و در غياب رييس هيئت مديره با نايب رييس هيئت مديره خواهد بود.
ماده 18 ـ صورتجلسات هيئت مديره با درج نظر مخالفان تنظيم مي شود و به امضاي اعضاي حاضر خواهد رسيد. مسئوليت ابلاغ و پيگيري مصوبات هيئت مديره با رييس هيئت مديره و مديرعامل مي باشد.
ماده 19 ـ اعضاي هيئت مديره و مديرعامل شركت و هيئت مديره شركتهاي تابع حق پذيرش هيچ سمتي (به صورت موظف و غيرموظف) در ساير شركتهاي مادر تخصصي و شركتهاي زيرمجموعه آنها را ندارند.
ماده 20ـ هيئت مديره براي هرگونه اقدام به نام شركت و انجام هرگونه عمليات و معاملاتي كه مربوط به موضوع فعاليت شركت بوده و اتخاذ تصميم درباره آنها در صلاحيت مجمع عمومي قرار نگرفته باشد، داراي اختيارات كامل است. هيئت مديره به ويژه اختيارات زير را دارا مي باشد:
1ـ پيشنهاد خط مشي و برنامه عملياتي شركت (متضمن اهداف و برنامه ها) به مجمع عمومي عادي.
2ـ رسيدگي و تأييد بودجه سالانه شركت، گزارش عملكرد سالانه، صورتهاي مالي شركت و صورتهاي مالي تلفيقي شركت و شركتهاي تابع براي ارائه به مجمع عمومي.
3ـ تدوين و پيشنهاد ضوابط سرمايه گذاري براي شركتهاي زيرمجموعه به مجمع عمومي.
4ـ طراحي و ارائه برنامه آموزشي درجهت تربيت و ارتقاي كادر مديريت در شركتهاي زيرمجموعه در چارچوب قوانين و مقررات مربوط.
5ـ بررسي و ارائه پيشنهاد درخصوص سهام قابل فروش شركتهاي زيرمجموعه شركت طبق قوانين و مقررات مربوط به مجمع عمومي.
6ـ آماده سازي شركتهاي قابل واگذاري براي فروش.
7ـ اصلاح ساختار، تعيين قيمت پايه فروش طبق مقررات مربوط، پيشنهاد برنامه زمانبندي فروش شركتهاي قابل واگذاري، ارائه اطلاعات كامل مالي از قبيل آخرين صورتهاي مالي مورد تأييد مراجع ذيصلاح قانوني و درصد سهام هريك از سهامداران و ساير اطلاعات مربوط در اين زمينه، اساسنامه و اسامي سهامداران و ساير مستندات و مدارك مرتبط با تعيين قيمت پايه به سازمان خصوصي سازي حسب مورد در چارچوب مصوبات مجمع عمومي.
8ـ تهيه و پيشنهاد ساختار كلان و پستهاي مورد نياز شركت به مجمع عمومي جهت تصويب.
9ـ انجام حسابرسي داخلي نسبت به عمليات و فعاليتهاي مالي و معاملاتي و مخارج شركت و شركتهاي تابع.
10ـ تصويب سياستها و خط مشيهاي شركتهاي تابع در چارچوب مصوبات مجمع عمومي و وزارت بازرگاني.
11ـ تهيه و تأييد آيين نامه هاي مالي، معاملاتي و استخدامي شركت و ارائه به مجمع عمومي.
12ـ تعيين نمايندگان تام الاختيار براي شركت در مجمع عمومي شركتهاي زيرمجموعه.
13ـ بررسي و پيشنهاد اصلاح يا تغيير مواد اساسنامه يا انحلال شركتهاي تابع در چارچوب قانون به مجمع عمومي جهت بررسي و ارسال تصميم به هيئت وزيران براي تصويب.
14ـ اتخاذ تصميم نسبت به آيين نامه هاي مالي، معاملاتي و استخدامي شركتهاي تابع پس از تأييد مراجع ذيربط و ارايه پيشنهاد به هيئت وزيران براي تصويب.
15ـ رسيدگي و اتخاذ تصميم نسبت به گزارش بازرس (حسابرس)، صورتهاي مالي و يادداشتهاي همراه و بودجه شركتهاي تابع.
16ـ تعيين بازرس (حسابرس) شركتهاي تابع با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
17ـ بررسي و تصويب ساختار كلان و برنامه هاي جذب نيروي انساني شركتهاي تابع در چارچوب قانون و مصوبات مجمع عمومي.
18ـ تصويب تشكيلات تفصيلي شركت در چارچوب تشكيلات كلان شركت و با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
19ـ تصويب قراردادهاي معاملات منقول و غيرمنقول اعم از قطعي، رهني، معاملات با حق استرداد و اجاره و استجاره و انجام هرگونه عمليات بازرگاني و بانكي در داخل و خارج از كشور.
20ـ تعيين حقوق، مزايا و پاداش مديران شركتهاي تابع با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
21ـ انتخاب اعضا و نظارت بر كارگروه (كميته) حسابرسي.
22ـ ارائه پيشنهاد اصلاح اساسنامه و انحلال شركتهاي زيرمجموعه به مجمع عمومي شركت جهت بررسي و ارسال تصميم به هيئت وزيران براي تصويب.
23ـ اعمال وظايف مجمع عمومي در شركتهاي زيرمجموعه.
24ـ افتتاح انواع حسابهاي بانكي و استفاده از آن به نام شركت در داخل و خارج با رعايت قوانين و مقررات مربوط.
ماده 25 ـ تصويب نمونه متن قراردادهايي كه يك طرف آن شركت و طرف ديگر آن شخصيت حقوقي يا حقيقي ايراني باشد.
26 ـ اتخاذ تصميم نسبت به پيشنهاد مديرعامل در مورد ضايعات.
ماده 21ـ هيئت مديره موظف است يك نسخه از صورتهاي مالي شركت و صورتهاي مالي تلفيقي شركت و شركتهاي تابع و همچنين گزارش هيئت مديره را در مهلت مقرر قانوني به منظور رسيدگي و اظهارنظر براي بازرس (حسابرس) شركت ارسال نمايد.
تبصره ـ مبناي تهيه و تنظيم و ارائه صورتهاي مالي و صورتهاي مالي تلفيقي، استانداردهاي لازم الاجراي حسابداري مي باشد.
ماده 22ـ هيئت مديره به مسئوليت خود مي تواند قسمتي از اختيارات خود را به رييس هيئت مديره و مديرعامل تفويض نمايد.
ماده 23ـ رييس هيئت مديره و مديرعامل بالاترين مقام اجرايي شركت بوده كه براي مدت دو سال از بين اعضاي هيئت مديره انتخاب و با حكم رييس مجمع عمومي منصوب مي شود. رييس هيئت مديره و مديرعامل در حدود قوانين و مقررات اين اساسنامه مسئول اداره امور شركت مي باشد و مي تواند به مسئوليت خود بخشي از وظايف و اختيارات خود را به هريك از كاركنان شركت تفويض نمايد.
ماده 24ـ موارد زير ازجمله وظايف رييس هيئت مديره و مديرعامل مي باشد:
1ـ اجراي مصوبات مجمع عمومي و هيئت مديره.
2ـ تهيه بودجه سالانه و صورتهاي مالي شركت و صورتهاي مالي تلفيقي شركت و شركتهاي تابع و ارائه آن به هيئت مديره.
3ـ تهيه و تنظيم برنامه عملياتي شركت و ارائه آن به هيئت مديره.
4ـ اداره امور فني، مالي، اداري و استخدامي شركت.
5ـ عزل و نصب مستخدمان شركت.
6ـ پيشنهاد آيين نامه هاي مالي، معاملاتي و استخدامي شركت به هيئت مديره.
7ـ پيشنهاد تشكيلات شركت به هيئت مديره.
8ـ اعطاي وكالت نامه لازم براي واگذاري شركتهاي زيرمجموعه مشمول واگذاري به سازمان خصوصي سازي در چارچوب مصوبات مجمع عمومي.
ماده 25ـ كليه اسناد و اوراق مالي و قراردادها و اسناد تعهدآور شركت بايد به امضاي مديرعامل و يكي از اعضاي هيئت مديره برسد. مكاتبات اداري به امضاي مديرعامل يا نماينده وي خواهد رسيد.
تبصره ـ كليه برداشتها از حسابهاي بانكي با امضاي يكي از مقامات مسئول در بند فوق و ذيحساب شركت امكانپذير خواهد بود.
ماده 26ـ رييس هيئت مديره و مديرعامل نماينده قانوني شركت در برابر اشخاص حقيقي و حقوقي و كليه مراجع اداري و قضايي بوده و براي دفاع از حقوق شركت و تعقيب دعاوي و طرح آن اعم از كيفري و حقوقي حق توكيل به غير را دارد. مديرعامل مي تواند با رعايت مقررات و با تأييد مجمع عمومي نسبت به ارجاع موارد به داوري اقدام نمايد.
ماده 27ـ درصورت انقضاي مدت مديريت مديرعامل، اقدامات او تا تعيين مديرعامل جديد نافذ و معتبر و قدرت اجرايي خواهد داشت.
ماده 28ـ شركت داراي بازرس (حسابرس) خواهد بود كه با تصويب مجمع عمومي از بين مؤسسات حسابرسي عضو جامعه حسابداران رسمي ايران و يا سازمان حسابرسي براي مدت يك سال انتخاب خواهد شد.
تبصره ـ بازرس (حسابرس) حق مداخله در امور جاري شركت را ندارد و نحوه رسيدگي وي نبايد مانع جريان كارهاي عادي شركت گردد.
فصل چهارم: ترازنامه و حساب سود و زيان
ماده 29ـ سال مالي شركت از اول فروردين ماه تا پايان اسفند ماه همان سال مي باشد.
ماده 30ـ صورتهاي مالي بايد در موعد مقرر قانوني در اختيار بازرس (حسابرس) قرار داده شود
فصل پنجم: ساير مقررات
ماده 31ـ منظور از شركت زيرمجموعه، شركتي است كه سهام آن به هر ميزان متعلق به شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران باشد و شركت زيرمجموعه اي كه بيش از پنجاه درصد (50%) سهام آن متعلق به شركت بازرگاني دولتي ايران باشد، شركت تابع ناميده مي شود.
نظر شما