به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، حمید عمرانی صبح پنجشنبه به خبرنگاران در گرگان گفت: اکنون تنها در حدود یک چهارم از دیوار باقی مانده و بخش های آن در اضلاع شرقی و غربی و شمالی به کلی از بین رفته و تبدیل به پلاک های مسکونی شده است.
وی اظهار داشت: این دژ محکم از خشت با گل و چینه به شکل مربع که هر ضلع آن در حدود هزار زرع بوده، برای جلوگیری از یورش و حمله ترکمنان همچنین برای اسکان ایل جلیل قاجار از روی تدبیر و دوراندیشی در سال 1020 هجری قمری (صفویه) در خاک یموت بنا شد.
وی خاطرنشان کرد: پشت دیوارهای این دژ مردرو(نگهبان رو) و سر دیوارها کنگره دار و ورودی آن از آجر بوده و در چهار گوشه آن چهار برج دیده بانی بوده است.
.
به گفته عمرانی، این دژ در بخش داخلی علاوه بر محل حاکم نشین و آسایشگاه سربازان دارای حمام و مخزن ذخیره آب و دو حیاط خلوت نیز داشته است.
عمرانی بیان داشت: بقایای این دژ از تاریخ ثبت، ضمن رعایت حقوق مالکانه، تحت نظارت، مراقبت و حمایت این سازمان بوده و هرگونه اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب و یا تغییر هویت اثر شود طبق قانون ممنوع است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گلستان، از ثبت این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران خبر داد و گفت: بقایای اثر ارزشمند تاریخی - فرهنگی (دژ آق قلا) واقع در بافت شهری آق قلا پس از طی مراحل وتشریفات قانونی لازم با شماره 25369 در 18 اردیبهشت سال جاری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نظر شما