۱۰ تیر ۱۳۸۸، ۱۱:۰۹

کدخدایی در برنامه ویژه خبری:

پرونده انتخابات ریاست جمهوری بسته شد/ تشریح اقدامات اعتماد ساز شورای نگهبان

پرونده انتخابات ریاست جمهوری بسته شد/ تشریح اقدامات اعتماد ساز شورای نگهبان

سخنگوی شورای نگهبان به شبهاتی که از سوی کاندیداهای معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده است پاسخ گفت و اعلام کرد: وقتی صحت انتخابات ریاست جمهوری تایید شده است از دیدگاه ما یعنی پرونده این انتخابات بسته شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان دوشنبه شب در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما با اشاره به نتایج بررسی های انجام شده در خصوص رسیدگی به برخی شبهات و ابهامات مربوط به دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، گفت : شورای نگهبان پس از بازشماری صندوق های رای صحت انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری را تایید کرد.

وی درباره نتیجه تحقیقات و روند بازشماری آرا، گفت: همانطور که قبلا هم به مردم و نامزدهای محترم اعلام کردیم برای رفع شبهات و ایجاد اطمینان بیشتر آماده بازشماری 10 درصدی در صندوق های رای بودیم که این بعضا با موافقت همه نامزدهای محترم همراه نبود و تنها یکی از آنها مراجعه کرد و برخی از صندوق ها بازشماری شد.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه پیشنهادهایی از سوی برخی از نامزدها داشتیم و به دلیل اینکه به توافقی نرسیدیم، تصمیم گرفتیم برای ایجاد اطمینان بیشتر در میان مردم، هواداران نامزدهای محترم بازشماری را خود شورای نگهبان انجام دهد، تصریح کرد: بازشماری از ساعت 13 دوشنبه آغاز و تا ساعت 20 ادامه داشت. البته ما از ساعت 7 صبح آماده بودیم که پیشنهادهای مطرح شده از سوی یکی از نامزدهای محترم را انجام بدهیم اما چون در این زمینه به توافق نرسیدیم، بازشماری 10 درصدی در شهرستان ها و استانهای مختلف آغاز شد .

وی در پاسخ به این سئوال که مکانیزم انتخاب صندوق ها چگونه بود، گفت: برای بازشماری 10 درصد آرا روشهای مختلفی است از جمله روش خوشه ای و عادی که ما سعی کردیم اولا این کار را به صورت قرعه کشی از طریق رایانه انجام بدهیم که هیچگونه شبهه ای در این جهت به وجود نیاید و با ارقامی که هر استانی در نظر گرفت به گونه ای شد که ما در تمام شهرهای استان به نوعی این بازشماری را داشتیم و در واقع در همه استانها و تمام شهرستانها این 10 درصد تقسیم و انجام شد .

کدخدایی در پاسخ به شبهات مطرح شده از سوی برخی کاندیداها در ضمن بازشماری آرا، خاطرنشان کرد: طرح شبهه بسیار ساده است و هر مطلبی ممکن است مطرح کنند اما مهم این است که شبهه ای که مطرح می کنند همراه با قرائن قوی باشد و ادله ای که بتوانند طرف مقابل را قانع کند.

سخنگوی شورای نگهبان درخصوص طرح مطالبی از سوی برخی نامزدها در خصوص حضور نداشتن نمایندگان آنها از ابتدا و یا به هنگام پلمپ صندوق ها گفت: برای انتخابات، حضور ناظران و مجریان لازم است و البته قانون در سال 79 این اجازه را داده است که نمایندگان نامزدها هم حضور داشته باشند اما الزامی برای حضور آنها نیست. از نمایندگان نامزدها دعوت می شود آنها هم باید حضور داشته باشند اما اگر خود آنها نیامدند به مفهوم این نیست که امر رای گیری متوقف شود. اگر ناظران شورای نگهبان حضور نداشته باشند آن رای گیری به هیچ وجه امکان پذیر نیست اما اگر نمایندگان نامزدها نباشند، رای گیری شروع و به کار خود ادامه می دهد .

وی گفت: آنچه که برای ما مهم بود، بررسی کردیم، گزارش هایی که به ما دادند و در روز انتخابات پیگیری کردیم، این است که بسیاری از این موارد صحت نداشت. در تعداد اندکی شاید به اندازه انگشتان دست بود که برخی از اینها (نمایندگان نامزدها) به دلیل اخلالی که ایجاد کرده بودند ، طبق قانون با آنها برخورد شده بود و از محل شعبه اخراج شدند که همه اینها صورتجلسه شده و مشخص است چه اخلالی صورت گرفته و چه اقدامی آن فرد انجام داده که بعد از تذکرات مکرر اخراج شدند.

کدخدایی در خصوص بیشتر بودن میزان آرا از واجدین شرایط در برخی حوزها، اظهارداشت: چند مطلب را باید در این باره روشن کنیم چون این ابهام را برخی بدون هیچگونه محدودیتی اعلام می کنند، ارقامی را از این شهرستان ها اعلام می کنند که اینها هیچکدام واقعیت ندارد و ما همه این موارد را بررسی کردیم . به طور مثال برخی از ستاد نامزدهای محترم آمده اند و آماری را آورده و مدعی بود در فلان شهرستان 140 درصد آرا بیشتر از واجدین شرایط است. عنوان شد که این بر چه اساسی تطبیق داده شده که اعلام کردند بر اساس آمار گذشته انجام شده است و ما نیز در پاسخ اعلام کردیم که نمی شود آمار گذشته با آمار فعلی همخوانی داشته باشد، شما تعداد واجدین شرایط گذشته را دارید و و آن را با انتخابات گذشته مقایسه می کنید که غیرقابل پذیرش است و موجب تردید در صحت این گفتارها می شود اما برخی شهرستان ها این طور بوده است.

وی ادامه داد: طبق قانون ما یک حوزه داریم به عنوان حوزه سراسری در انتخابات ریاست جمهوری و من و شما می توانیم در هر حوزه که مایل بودیم رای دهیم و این آمار را کسی نمی تواند تفکیک کند. نقل و انتقال جمعیت به دلایل مختلف دانشجویی ، کارگری، تفریحی و مسایلی از این قبیل موجب می شود از این شهر به شهری دیگر حرکت شود و منعی برای رای دادن در این شرایط وجود ندارد. البته اگر تعداد آرا بر اثر یک تخلفی بیش از واجدین شرایط باشد یعنی مستلزم انجام یک تخلف باشد، در این صورت آمار کسر می شود و با متخلف برخورد می شود و جلوگیری خواهد شد. در برخی از انتخابات به طور مثال در انتخابات مجلس شورای اسلامی به دلیل اینکه حوزه ها پراکنده است و ممکن است تعداد آرا مثلا با یک یا دو هزار رای، یک نامزد برنده شود نسبت به نامزد دیگر ممکن است گاهی اوقات افرادی را از حوزه دیگر بیاورند به محل که مصداق خرید رای می شود و در نهایت ممکن است منجر به ابطال آن حوزه شود اما در انتخابات ریاست جمهوری اصلا چنین مساله ای نمی تواند رخ دهد.

سخنگوی شورای نگهبان درباره شبهات مطرح شده در خصوص خرید رای، تصریح کرد: خرید رای آنچه که مصداق قانونی ما هست این است که به یک شخصی پول یا وعده آن داده شود یا در واقع یک کمک مالی شود به منظور اینکه رای آن فرد را به نام این فرد بریزند؛ در انتخابات مجلس معمولا گاهی اوقات در حوزه های کوچک این اتفاق می افتد که افرادی را از یک حوزه به حوزه ای دیگر می برند و پولی به آنها پرداخت می شود برای آنکه به آن فرد رای داده شود اما ما در انتخابات اخیر مصادیق این چنین به غیر از سه یا چهار مورد نداشتیم که برخی از نامزدها مطرح کرده بودند همان روز رای گیری مطرح شد و ما بررسی کردیم از طریق ستاد نظارت بر انتخابات و این صحت ندارد .

وی اضافه کرد: این نکته که دولتی از یک طرف در گردونه انتخابات است و از طرف دیگر سکان دار کشور هست، اقداماتی را قبل از انتخابات انجام داده است ، اقداماتی که قانونی بوده است وطبق قانون مکلف بوده دولت انجام دهد این را بعضا مدعی شدند که مصداق خرید رای می باشد که غیر قابل پذیرش است و باید این سوء نیت فرد را شما احراز کنید که دولت بر اساس قانون آمده پرداخت هایی را داشته است آیا این می تواند مصداق خرید رای باشد. این موضوع در شورای نگهبان مطرح شد و به اتفاق رد شد چون غیر قابل پذیرش است که وظایف و تکالیف دولتی که بر سر کار هست بر اساس موازین قانونی آنرا به عنوان مصداق خرید رای مطرح کنید.

کدخدایی در خصوص نظارت بر سر تجمیع آرا هنگام اعلام نتایج قطعی، اظهارداشت: وزارت کشور در واقع مرجع اعلام آمار انتخابات است و سیستم تجمیع آرا را وزارت کشور بر اساس تمهیدات فنی که دارد اقدام می کند. بر اساس اقداماتی هم که ما انجام دادیم سیستم نظارتی ما هم باید بررسی کند که آیا چنین آماری که ارسال می شود در حد اعتبار اولیه معتبر است یا خیر . طبعا فرمهایی تنظیم شده است که در رسانه ها مطرح شده و برخی رسانه ها اشاره کردند که فرمهایی است که مکانیزم این نظارت را محقق و اجرایی می کند .

وی ادامه داد: چون بر سر هر صندوق تعداد زیادی افراد اعم از نظارت ، اجرا و افراد دیگر حضور دارند، طبعا نمی توان گفت که تخلفی صورت می گیرد ، مگر اینکه فرض را بر این بگذاریم که همه اینها متخلف هستند و اگر چنین فرضی داشته باشیم دیگر نمی توان به هیچ چیز اعتماد کرد. وقتی شخصی را مسئول یک اداره ای می گذاریم یا یک قاضی به عنوان رئیس یک شعبه اصل بر اعتماد است اینکه بگوییم همه افرادی که بر سر صندوق ها هستند با هم تبانی کرده اند و متخلف هستند، قابل قبول نیست مگر اینکه ادله محکمی داشته باشیم . بنابراین ما از بعد نظارت چه قبل از روز رای گیری درخصوص توزیع تعرفه ها ، استقرار شعب و روز رای گیری هم حضور در شعب تا پایان شمارش و امضای صورتجلسات نظارت ما کامل است و هیچ چیز از چشمان ناظرین ما دور نمی ماند.

سخنگوی شورای نگهبان درباره ادعای برخی کاندیدها مبنی بر عدم حضور نمایندگانشان در زمان پلمپ صندوق ها گفت: حضور نمایندگان نامزدها الزامی نیست، بلکه داوطلبانه است و اگر نامزدی نماینده خود را معرفی کند و سر موعد حضور داشته باشد، هیچکس نمی تواند مانع آن شود.  

وی در خصوص شبهات مطرح شده مبنی بر کمبود تعرفه در برخی شعب و یا راه ندادن مردم در ساعاتی که رای گیری به اتمام رسیده، یادآوری کرد که استقبال مردم در این انتخابات بسیار چشمگیر بود و در همان ساعات اولیه رای گیری برخی از صندوق ها احتمال می دادند که با کمبود تعرفه مواجه شوند. معمولا به شعب رای گیری دستور داده می شود وقتی یک سوم از تعرفه ها باقی مانده است، اعلام کنید که تعرفه جدید بیاورند به دلیل اینکه پیش بینی شود تا زمانی که تعرفه به این شعب برسد، دچار کمبود نشوند؛ لذا شعبی که اعلام کمبود تعرفه کرده اند با همین مکانیزم بوده یعنی زمانی که اعلام کمبود تعرفه کرده اند یک سوم تعرفه را داشته اند البته استقبال مردم هم چشمگیر بوده و گاهی اوقات ممکن بوده وقفه 20 تا 40 دقیقه ای اتفاق بیفتد که ما مسئله کمبود تعرفه را بررسی کردیم و به هیچ وجه صحت ندارد.

وی با اشاره به شبهه ای که درباره ساعت رای گیری مطرح می شود، گفت:در تهران ما برخی شعب را داشتیم که تا ساعت30/1 بامداد مشغول اخذ رای بوده اند. در استان گلستان برخی شعب تا ساعت 2 بامداد مشغول اخذ رای بوده اند و محدودیتی در این رابطه وجود نداشت. ساعت آغاز رای گیری این بار به جای ساعت 9 ساعت 8 اعلام شد، از ساعت 18 تا 22 نیز ساعت راگیری تمدید و پس از آن هم اعلام شد کسانی که در شعب حضور دارند، از همه آنها رای گرفته شود و شاید بتوانم به طور قاطعانه عرض کنم که به هیچ وجه کسی را نداشته ایم که نتوانسته باشد رای بدهد مگر آنکه واقعا تمایل نداشته باشد .

کدخدایی درباره شبهه به وجود آمده در خصوص چاپ بیش از حد تعرفه، خاطرنشان کرد: سه بازرس به مدت دو روز در این رابطه به وزارت کشور اعزام شدند تا تمام موارد تعرفه، قراردادها و تعرفه های باقی مانده را بررسی کنند. مجموع تعرفه هایی که چاپ شده است، در حدود 60 میلیون و 800 هزار است، آرایی که مردم به صندوق ها ریخته اند حدود 39 میلیون و 300 هزار، تعدادی از این تعرفه ها در انبارهای وزارت کشور است که پلمپ سه گانه از سوی وزارت کشور، شورای نگهبان و حراست وزارت کشور شده است که به منظورجلوگیری از سوء استفاده از تعرفه های باقی مانده ، صورتجلسه می شود و در داخل صندوق رای گذاشته می شود، تعدادی از این ها در انبارهای استانی و شهرستانی باقی است که همه اینها جزء به جزء آمار رسمی از وزارت کشور گرفته شده است و برای شورای نگهبان این شبهه مرتفع شده است.

وی درباره موافقت رهبر معظم انقلاب با مدت زمان برای اعلام نتایج نهایی گفت: این اولین بار بود که در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری چنین فرصتی را شورای نگهبان تقاضا کرد و رهبرمعظم انقلاب هوشمندانه وسخاوتمندانه با این تقاضا موافقت فرمودند. ما در شورای نگهبان دغدغه همه افراد از جمله نامزدهای محترم را داریم و باید تلاش کنیم که اعتماد و اطمینان را تا جایی که امکان پذیر است در آنها ایجاد کنیم .در فرصت 10 روزه ای که شورای نگهبان داشت، از هیچ کوششی فروگذار نکردیم و هر تلاشی را که می توانستیم فراتر از وظایف قانونی انجام دادیم.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اقدامات این شورا برای اعتماد سازی بیشتر، تصریح کرد: دو اقدام در این راستا صورت گرفت که اول یک هیئت ویژه ای را شورای نگهبان از افراد برجسته سیاسی اجتماعی که برای مردم شریف ما همه شناخته شده هستند و در جایگاه هایی بوده و هستند که بی طرفی، عدالت و انصاف آنها بر هیچ کسی پوشیده نیست که این هیات تشکیل شد اما متاسفانه دو نامزد محترم همچنان بر ادعاهای قبلی خود باقی بودند و مطالبی را مطرح می کردند که پاسخ آنها بارها داده شده بود و راهی را پیشنهاد می کنند که به هیچ وجه قانونی نیست و اقدام دیگری که در این فرصت پنج روزه انجام دادیم این بود که تماسهایی را برقرار کردیم با مراجع عظام تقلید و شخصیت های روحانی و سیاسی کشور و گفتیم هر گونه مطلب مستندی نسبت به انتخابات دارید برای ما ارسال کنید.

وی ادامه داد: این دو اقدام تنها در جهت ایجاد اعتماد و اطمینان برای نامزدها و هواداران آنها و برای اولین بار بود که رهبر معظم انقلاب هم چنین موافقتی را داشتند و این نشان دهنده سعه صدر نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بود چون واقعا دغدغه نامزدهای محترم دغدغه ما بود و ما در جهت حل این مساله تلاش می کردیم گامی برداریم .

کدخدایی در پاسخ به این سئوال که اکنون با بیانیه شورای نگهبان ، مسئله انتخابات پایان یافته است، اظهارداشت: قطعا این طور است، در واقع صحت انتخابات وقتی اعلام می شود، پرونده انتخابات بسته می شود. البته گزارش تفصیلی رسیدگی به شکایت ها به زودی منتشر می شود و تمام مواردی که کاندیداهای محترم داشته اند و اعتراض هایی که شده به طور مستند پاسخ و برای افکار عمومی منتشر می شود.

وی درباره اینکه در صورت درخواست نامزدها برای طرح نکته ای، آیا امکان بررسی وجود دارد، تاکید کرد: تا زمانی که قانون به ما اجازه می داد تلاش کردیم و حتی تلاشی فراتر از اختیارات قانونی و در چارچوب اختیارات مقام معظم رهبری گامی برداریم که موافقت پنج روزه را گرفتیم اما پس از اینکه قانون دیگر دست ما را می بندد، قطعا پرونده بسته خواهد بود و از امروز پرونده انتخابات دهمین دوره در شورای نگهبان بسته شده است.

کدخدایی در خصوص اقداماتی که شورای نگهبان در جهت ایجاد اطمینان و اعتماد برای نامزدهای محترم فراهم کرد، اظهارداشت: شب گذشته برخی از اعضای هیات ویژه پیشنهادی از سوی یکی نامزدها آوردند مبنی بر اینکه در چند استان خاص بازشماری صورت بگیرد، این بازشماری ها همراه با تطبیق سریال شناسنامه ها و همچنین بررسی خط نوشته شده بر روی تعرفه ها که این پیشنهاد علی رغم اینکه مستلزم صرف وقت زیادی می شد و نیروی انسانی زیادی را لازم داشت، برای نشان دادن حسن نیت خودمان این مساله را قبول کردیم.

وی ادامه داد: مقرر شد نمایندگان هیات ویژه ملاقات هایی را داشته باشند و جزئیات کار را قطعی کنند و در شب گذشته ملاقات هایی صورت گرفت و صبح به ما اعلام کردند، مستلزم این است که جلسه دیگری داشته باشیم و در این فاصله ما به تمام هیات های نظارت استانی و وزارت کشور هم اعلام کردیم که از فردا صبح بازشماری را خواهیم داشت با همین فرمول تطبیق سریال شناسنامه ها و بازبینی خطوط نوشته شده بر تعرفه ها که اعلام آمادگی شد.

کد خبر 905586

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha