۱۴ تیر ۱۳۸۸، ۱۱:۰۶

جشنواره دستهای کوچک دعا-8

گرایش جوامع به معنویت هر روز افزایش می‌یابد

گرایش جوامع به معنویت هر روز افزایش می‌یابد

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تأکید بر اینکه آینده جهان و بشریت توجه به حقیقت خداوند و معنویت است، مهمترین اثر جمعی عبادت را تربیتی عنوان کرد که موجب نیرومندی و تقویت اراده انسان است .

دکتر قاسم پورحسن عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وجود دو نگاه به پرستش و نیایش موجودات اظهار داشت: یک دیدگاه دین انگاران است که شامل آن چیزی است که درون دین مطرح می کنند و شامل مناسک و شرایع است و یک دیدگاه عام است که در فطرت موجودات پرستش خداوند وجود دارد.

نیاز انسانها در گذشته، حال و آینده پرستش خداوند است

وی با اشاره به آیه 3 سوره انعام که خداوند در تمامی موجودات و ذرات آنها حضور دارد، تصریح کرد: اینگونه نیست که برخی از موجودات از خدا دور و برخی دیگر نزدیک باشند، بلکه به هر حیث که وجود داشته باشیم توجه ما به خداوند و نیاز ما پرستش خداوند است. بر این اساس حقیقت گذشته، حال و آینده موجودات جز محتاج بودن به خداوند نیست.

آینده جهان و بشریت توجه به حقیقت خداوند خواهد بود

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تأکید بر اینکه با وجود همه گمراهیهای جهان، نیاز به پرستش در ذات همه انسانها وجود دارد، یادآور شد: آینده جهان و بشریت امری ورای امور مادی و این جهانی است که توجه به حقیقت خداوند خواهد بود.

وی با بیان اینکه آنچه در این میان وجود دارد 3 دیدگاه است، آنها را اینگونه مطرح کرد: یکی آنکه عده کمی از انسانها اهل هدایت اند، دوم آنکه همه موجودات و انسانها به خاطر اینکه مخلوق خداوند هستند و خداوند در همه موجودات حضور دارد و عبادت خداوند را در خود جستجو می کنند در سختیها و لذتها توجه به خداوند و نیاز به خداوند را احساس می کنند. سوم آنکه نه می توان محدود درباره انسان به پرستش نگاه کرد و نه گسترده. بلکه هر کس که دارای عمل نیک باشد بر اساس پذیرش اسلام درخواست و عبادت او با رهنمون بهتری به سوی صراط مسقتیم خواهد بود و دیگر انسانها با فاصله دوری حرکت می کنند. بنابراین هم گزینش دین حق مهم است و هم پرستش دین حق.

دکتر قاسم پورحسن با تأکید بر اینکه آینده جهان هم توجه به دین حق و هم توجه به عمل صالح است، افزود: خداوند اجر هیچ انسان محسنی را از بین نمی برد، اما اجر دین اسلام و مسلمان را به سرعت و با توجه به اینکه اهل هدایت هستند، به او می دهد.

وی اظهار داشت: هر پرستشی مبتنی بر دین حق و عمل نیک نیست، علیرغم توجه به دنیا طلبی در جهان، دینداران و متفکران دینی و الهیون معتقدند که آینده بشر توجه به خدا و معنویت است، بر این اساس آینده انسان پرستش خداوند و دوری از گمراهیها خواهد بود. استاد مطهری مهمترین ویژگی عصر ظهور امام زمان را حکمت و معرفت می داند. یعنی توجه به حقیقت پرستش و اصل نیاز انسان به خداوند و پرستش خداوند.

مهمترین اثر جمعی عبادت تربیت است

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه هر اخلاقی بر اساس تعالیم بر چند اصل استوار است، تصریح کرد: بنیادهای درست اخلاق بر اساس تعالیم دینی پی ریزی شده اند. مهمترین اثر جمعی عبادت تربیت است؛ یعنی مهمترین دستاورد نیایش و دعا دستاورد تربیتی آن است.

وی یادآور شد: انجام تکالیف الهی با سختی همراه است. بدون سختی و رنجها محال است که انسان نیرومند و با اراده شود. خداوند برای اینکه انسانها را نیرومند، پاک و لطیف و با اراده کند، به آنها تکالیف دینی و عبادت و پرستش داده است. بنابراین دستورات شرایع، مناسک حج، جهاد، نماز و روزه است و اثر تربیتی دارد.

عبادت و نیایش اثر تمدنی، فردی و اجتماعی دارد

دکتر پورحسن با اشاره به اینکه علم خداوند بالای تدبیر ما است، افزود: عبادت و دعا و نیایش نه تنها انسان را از گناه دور می کنند، بلکه به جز ثواب آخرت مهمترین اثر تربیتی احکام دینی تطهیر و پاک شدن انسانها دارند. جامعه ای که لطیف نباشد جامعه سالمی نیست. به همین علت تهذیب نفس اهمیت داشته و مهمترین عامل پیوند میان عبادت و پرستش جامعه همین موضوع است که این اعمال اثر تمدنی، فردی و اجتماعی به دنبال دارد.

کد خبر 907163

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha