۲۱ تیر ۱۳۸۸، ۹:۰۹

گزارش خبری مهر/

خلیج گرگان ؛ بزرگترین خلیج خزر در معرض آلودگی شدید

خلیج گرگان ؛ بزرگترین خلیج خزر در معرض آلودگی شدید

گرگان - خبرگزاری مهر: خلیج گرگان به عنوان بزرگترین خلیج کرانه خزر دارای ذخایر ارزشمند آبزی، تاریخی و گردشگری، در معرض شدید آلودگی زیست محیطی قرار گرفته و درحال مرگ تدریجی است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، ورود انواع آلاینده ها و پسابهای شهری و روستایی و صنعتی ناشی از فعالیتهای صنعتی، کشاورزی و انسانی به این خلیج موجب کاهش کیفیت آب آن شده است.

روند روبه رشد آلودگی آب خلیج گرگان درحالی است که از آب آن برای شنا و گذران اوقات فراغت و تولید خاویار و مواد پروتئینی کشور استفاده می شود.

هر چند براساس تحقیقات، آب دریای خزر در خلیج گرگان برای پرورش ماهی مناسب تشخصیص داده شده ولی این منطقه به هیچ وجه برای شنا مناسب نیست.

حصبه، بیماریهای روده ای و عفونی، هپاتیت، بیماریهای پوستی و ... سوغات شنا در این منطقه ممنوعه و آلوده است که باید مورد توجه قرار گیرد.

توسعه صنایع در استان و توسعه دامداری در حاشیه رودخانه ها، موجب افزایش آلودگی میکروبی آب خلیج شده و مخاطره آمیز است
یک کارشناس علوم آزمایشگاهی
خلیج گرگان با وسعت ‪ بیش از ۴۰۰‬ کیلومتر مربع، در جنوب شرقی دریای خزر واقع شده که به تدریج در حال آلودگی زیست محیطی است.

یک کارشناس علوم آزمایشگاهی در گرگان به خبرنگار مهر گفت: عوامل میکروبی که از طریق فاضلابهای شهری و روستایی وارد این خلیج می شود، موجب ایجاد مخاطراتی برای سلامتی انسان است.

محمد زهیری افزود: آب خلیج گرگان از نظر بهداشتی بسیار نامطلوب بوده و کیفیت آب آن نسبت به دیگر مناطق دریای خزر در استانهای شمالی پائین است.

وی اظهار داشت: توسعه صنایع در استان و توسعه دامداری در حاشیه رودخانه ها، موجب افزایش آلودگی میکروبی آب خلیج شده و مخاطره آمیز است.

وی خاطرنشان کرد: شنا در آب خلیج گرگان به دلیل آلودگی میکروبی و احتمال انتقال بیماریها از راه آب و سایر خطرات بهداشتی مرتبط به سلامت شناگران، توصیه نمی شود.

به گفته زهیری، آب سواحل دریای خزر در خلیج گرگان از نظر باکتری های شاخص بیماری زا برای شنا در وضعیت نامطلوبی قرار داشته و احتمال خطر بیماری برای شناگران وجود دارد.

این کارشناس علوم آزمایشگاهی بیان داشت: فرآیندهای فرسایش، انتقال رسوب و رسوبگذاری توسط عوامل هیدرودینامیکی نظیر امواج و نوسانات تراز دریا از یک طرف و آورد رسوب رودخانه ای و بادی از دیگر سو اهمیت خاصی به خلیج گرگان داده است.

وی یادآور شد: چهار گروه اصلی رسوبات ماسه ای، گلی، گل ماسه ای و ماسه گلی در خلیج گرگان انباشته شده است.

به گفته زهیری، دانش انتقال بیماریها بیانگر آن است که برخی بیماریها مانند حصبه، هپاتیت عفونی، بیماریهای معده ای و روده ای از طریق شنا کردن ایجاد می شود و باید از شنا در مکانهای آلوده پرهیز شود.

وی افزود: وجود صید بی رویه و بی موقع، افزایش واردات فضولات صنعتی، دامداری و کشاورزی از یک سو و اهمیت زیست محیطی خلیج از جمله مسائلی است که می تواند لزوم توجه و انجام پژوهش های بیشتر در خصوصیات خلیج گرگان را ضروری سازد.

احمد احسانی کارشناس علوم اجتماعی نیز در این زمینه به خبرنگار مهر در گرگان افزود: افزایش سریع جمعیت شهرها، توسعه مراکز مسکونی و صنعتی و به ویژه توسعه دامداری در حاشیه رودخانه های منتهی به دریای خزر، باعث آلودگی آب خلیج گرگان شده است.

وی اظهار داشت: آلودگی میکروبی آب خلیج گرگان ناشی از آلودگی بر اثر فاضلابهای خانگی، حیوانی، تخلیه فاضلابهای شهری و .. است و تسهیلات مناسبی برای شناگران در این منطقه فراهم نشده است.

وی خاطرنشان کرد: استفاده کشاورزان از فاضلابهای خانگی، شهری و دامداری برای آبیاری زمین های کشاورزی در فصل تابستان و در نتیجه عدم ورود این فاضلابها به داخل دریای خزر هم می تواند به عنوان یکی از عوامل مهم در کاهش عوامل میکروبی در خلیج گرگان باشد.

آلودگی میکروبی آب خلیج گرگان ناشی از آلودگی بر اثر فاضلابهای خانگی، حیوانی، تخلیه فاضلابهای شهری و .. است و تسهیلات مناسبی برای شناگران در این منطقه فراهم نشده است
کارشناس علوم اجتماعی
به گفته احسانی، خلیج گرگان نه تنها دارای ماهیان باارزش غضروفی، ماهی سفید، ماهی کفال و... است، بلکه سهم قابل توجهی از خاویار مورد نیاز کشور را تامین می کند.

این کارشناس بیان داشت: اکولوژی خلیج گرگان تحت تاثیر دریای خزر، رودهای مجاور و شبه جزیره میانکاله قرار گرفته است که در رشد و تکثیر آبزیان، ماهیان استخوان دار و ماهیان غضروفی و جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش مهمی دارد.

سرپرست هیئت ایرانی کاوش باستان‌شناسی دیوار تاریخی گرگان به اهمیت تاریخی خلیج گرگان اشاره کرد و گفت: در دومین فصل از پژوهشهای باستانی زیر آب، بقایایی از قلعه تاریخی در امتداد دیوار تاریخی گرگان و تمیشه در زیرآب‌های خلیج گرگان کشف شد.

حمید عمرانی افزود: در این کاوشها، بقایایی از چهار نوع آجر در اندازه‌های مختلف کشف شد و پـس از بررسی روی این آجرها مشخص شـد که قدمـت آن به دوره ساسانیان می‌رسد.
 
وی خاطرنشان کرد: قدمت دیوار بزرگ تاریخی گرگان و تمیشه به اواخر دوره ساسانی می‌رسد و تاکنون 200 کیلومتر از دیوار تاریخی گرگان و 15 کیلومتر از دیوار تمیشه شناسایی شده است.
 
تخلیه فاضلابهای شهری، خانگی، فضولات حیوانی و رودخانه های آلوده به فاضلاب، روند آلودگی آب خلیج گرگان را افزایش داده است و برای رفع این مشکل به طرحهای جامع نیاز است.

خلیج گرگان بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحل شبه جزیره میانکلاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده و عمق آن کم است به طوری که با در نظر گرفتن بالا آمدگی آب، حداکثر عمق آن به چهار متر می رسد و در رشد و تکثیر آبزیان، ماهیان استخوانی و غضروفی و جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش مهمی دارد.

کد خبر 907396

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha