۸ مرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۰۹

گزارش خبری مهر/

مرگ جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد/ آتش سوزی تراژدی بی پایان جنگلها

مرگ جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد/ آتش سوزی تراژدی بی پایان جنگلها

یاسوج - خبرگزاری مهر: جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد به عنوان یکی از زیباترین جنگلهای حاشیه زاگرس این روزها به دلایل متعدد از جمله آتش سوزی، راهسازی و توسعه دچار مرگ می شوند، اما آتش سوزی به قصه پر غصه ای تبدیل شده است که گویا قصد تمام شدن ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر در یاسوج، توسعه پایدار هر کشور وابسته به آب، خاک، جنگل و مرتع آن است اما اینگار این عامل توسعه پایدار، قربانی توسعه نیافتگی این استان شده است تا هر ساله شاهد از بین رفتن آن باشیم.

جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد هشت درصد سهم جنگلهای کشور و 20 درصد از جنگلهای حوزه زاگرس را به خود اختصاص می دهند بر این اساس سرانه جنگل در دنیا هشت دهم، در ایران دو دهم و در این استان7/1 دهم هکتار است که می توان گفت سرانه جنگل در کهگیلویه و بویراحمد 5/8 برابر کشور و 1/2 برابر دنیا است.

به گفته کارشناسان، جذب 68 تن گرد و غبار و ذرات معلق در هوا توسط هر هکتار جنگل، تولید 60 درصد اکسیژن، جلوگیری از بیابانی شدن عرصه ها و بروز سیلاب، تولید آب و محافظت از خاک، جلوگیری از طغیان و گسترش آفات در مزارع و باغات و تعدیل آب و هوا از جمله نتایج زیست محیطی جنگل و مرتع است.

بنابراین وجود این جنگلها نه تنها باعث پاکیزگی هوای استان بلکه باعث ایجاد تنوع جانوری و گیاهی و همچنین وجود یک اکوسیستم طبیعی پایدار شده است که این جنگلها با پوشش سبز و زیبای خود مأمن گردشگران داخلی  و خارجی است که از داغ آفتاب تند تابستان به خنکای سایه بلوطهای هزار ساله بویراحمد پناه می آورند.

به گفته کارشناسان، ارزش اقتصادی منابع طبیعی استان شامل جنگل و مرتع 362 میلیارد تومان در سال است.

با این حال، آتش سوزیهای ناشی از بی توجهی برخی از افراد بومی و غیر بومی، پروژه های راهسازی، خطوط انتقال گاز و برق و قطع بی رویه درختان در نقاطی از استان به منظور سوخت زمستانی، باعث شده که سطح جنگل های این استان سال به سال کاهش یابد که نتیجه آن از بین رفتن محیط زیست و نابودی پناهگاه بسیاری از موجودات و حیوانات جنگلی است.

در حالی که در همه دنیا میلیاردها تومان برای ایجاد کمربند سبز در اطراف شهرها هزینه می شود اما به نظر می رسد در اینجا، این کمربند سبز خدادادی قدر دانسته نمی شود تا روزی که به مصیبتی گرفتار آییم.

طی سه ماهه اخیر چهار حادثه آتش سوزی در منطقه تنگ "شاه قاسم"، "سراوبید"، "تولگهی" و "موردراز" شهرستان بویراحمد اتفاق افتاده است که منجر به وارد آمدن خسارتهای زیادی به جنگل و مراتع این مناطق شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: پوشش گیاهی خوب منطقه بویراحمد و همچنین خشکسالی کنونی زمینه را برای آتش سوزی مراتع و جنگل ها فراهم کرده است.

منصور صفر پور در گفتگو با خبرنگار مهر در یاسوج، بی احتیاطی برخی افراد و چوپانان، اختلافات محلی و اختلاف با منابع طبیعی را از عوامل آتش سوزی های اخیر عنوان کرد.

وی عنوان کرد: آتش سوزی چند روز گذشته به 30 هکتار از اراضی کوه  "موردراز" بویراحمد که از پوششش جنگلی و گیاهی فروانی برخوردار بود، خسارت وارد کرد.

وی دلیل آتش سوزی اخیر را ناشی از بی توجهی تعدادی معتاد عنوان کرد و گفت: این افراد پس از انجام عمل زشت خود آتش را خاموش نکردند و با توجه به وزش شدید باد و پوشش زیاد مراتع قرق شده در این منطقه، دامنه آتش سوزی گسترده می شود و منجر به حریق 30هکتار از مراتع و جنگل کوه "موردراز" می شود.

صفر پور اظهار داشت: عملیات مهار آتش در سریعترین زمان ممکن توسط اهالی آن منطقه، نیروهای منابع طبیعی، آتش نشانی و نیروی انتظامی صورت گرفت.

وی بیان کرد: هنوز میزان خسارت وارده به جنگلها و باغات در این آتش سوزی و سایر آتش سوزی های اخیر مشخص نشده است و پس از برآورد کارشناسان اعلام خواهد شد.

صفرپور در خصوص علل دیگر آش سوزی های چند ماه گذشته نیز گفت: عده ای با هدف سودجویی و تبدیل اراضی جنگلی به اراضی زراعی، اقدام به ایجاد حریق در جنگل ها می نمایند که در این خصوص افرادی شناسایی شده اند که پس از تحقیقات اولیه به مراجع قضایی معرفی می شوند.

توسعه یافتگی به بهای مرگ جنگل!

 اما آتش سوزی، تنها عامل تخریب جنگل ها و منابع طبیعی این استان نیست و پروژه هایی چون احداث خط انتقال گاز از عسلویه به اصفهان و تهران و پروژه های راهسازی نیز در این زمینه سنگ تمام گذاشته اند.

مدیر کل منابع طبیعی استان در این خصوص نیز گفت: محل عبور خطوط لوله گاز و راهسازی بیشترین خسارت ها را به منابع طبیعی و جنگل ها وارد آورده است.

صفرپور افزود: سه میلیارد تومان بابت خسارت از دستگاههای مربوطه دریافت شده که این مبلغ صرف عملیات احیا، اصلاح و بازسازی منابع طبیعی می شود. 

صفرپور بیان داشت: اجرای برخی پروژه ها اجتناب ناپذیر است اما طی سالهای اخیر پروژه ها طوری طراحی می شوند که کمترین خسارت به منابع طبیعی وارد شود.

مدیر کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد تاکید کرد: با توجه به صعب العبور بودن منطقه و بروز پدیده خشکسالی در استان، نیاز به همکاری بیشتر مسئولان در خصوص تهیه امکانات و تجهیزات بیشتر و پیشرفته تر برای مهار آتش سوزیها در این مناطق است.

وی این تجهیرات و امکانات را ماشینهای سبک آتش نشانی، تجهیزات مدرن اطفای حریق و در مواردی استفاده از هلیکوپتر عنوان کرد.

صفرپور یکی دیگر از مشکلات این استان در صیانت از جنگلهای منطقه را کمبود نیروی حفاظتی ذکر کرد و گفت: در حالت استاندارد باید برای هر پنج هزار هکتار جنگل یک نیروی حفاظتی داشته باشیم این در حالی است که هم اکنون برای هر 40هزار هکتار یک نیرو داریم که خیلی کم است.

جنگلهای این استان سرمایه ای خدادادی و متعلق به همه نسلهاست بر این اساس بهترین عمل برای شکرانه این نعمت بیکران پروردگار، صیانت از آنهاست که به نظر می رسد مردم و مسئولان باید در این خصوص گامهایی اساسی بردارند.  

کد خبر 920759

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha