به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی زاهدی شب دوشنبه در هشتمین اردوی سیاسی دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور گفت: اگر بر گردیم به سال 84 و قبل از روی کار آمدن دولت نهم و به فضای سیاسی جامعه و به تبع آن دانشگاهها بنگریم می بینیم نوعی فضای نا امیدی در جامعه حاکم بود و آن به واسطه این بود که به شدت تبلیغ می شد که اگر جمهوری اسلامی ایران در مباحث هسته ای کوتاه نیاید و خواسته غرب و استکبار را اجابت نکند برای کشور مشکلاتی ایجاد می شود. برخی هم گستاخی بیشتری می کردند و می گفتند که حتما حملاتی به نقاط حساس کشور می شود که آسیبهای آن جبران ناپذیر خواهد بود.
وی ادامه داد: در آن زمان برخی از تشکلهای دانشجویی که زاویه پیدا کرده بودند با آن اهداف در مباحثشان مطرح می کردند که قرار است فلان کشور حمله کند و خوب است که ساماندهی در این زمینه شود که یک اعتراض مدنی را بعد از آن داشته باشیم. اینها متاسفانه واقعیات تلخی بود.
قبل دولت نهم سیاست بازی در فضای دانشگاهها حاکم بود
وزیر علوم اضافه کرد: در آن زمان در دانشگاههای ما فضای سیاست بازی بیشتر حاکم بود تا یک فضای شاد سیاسی و فضایی که همه در آن بتوانند مسائل و مواردی را که احساس می کنند تبیین و بیان کنند. در آن زمان به خیلی از تشکلها میدان داده نمی شد و این به معنا نیست که تشکلها حضور نداشتند و اظهار نظر نظر نمی کردند بلکه میدان کار و فضایی که باید در آن کار، فعالیت و تلاش بیشتر و حتی مجاهدت بیشتر انجام می دادند فراهم نبود و خیلی از اعضای این تشکلها مورد ناملایماتی حتی مدیریت دانشگاهها قرار می گرفتند.
وی افزود: در آن زمان سعی بر این بود که دانشگاه یک مامن و حیاط خلوت برای احزاب سیاسی باشد و تشکلهای دانشجویی به ویژه یک جریان خاص به عنوان سربازان آنها در خط مقدم این پایگاه قرار داشته باشند.
زاهدی اظهار داشت: اگر به برخی مطالبات عمومی مردم هم توجه کنیم در آن زمان مباحثی مانند کنکور و مشکلات روحی روانی ورود به دانشگاه، توسعه علم و فناوری، تاثیرگذاری دانشگاه در جهت ارتقای کمی و کیفی آموزش عالی و آموزش عالی در جریان کارآفرینی و بهره وری و استفاده بهتر از دانش و فناوری به صورت تجاری سازی همه مطالباتی بودند که وجود داشت.
تغییر مدیریت چهار دانشگاه تنها خواسته یک نماینده مجلس از وزیر علوم برای دوره چهار ساله وزارت!
وی ادامه داد: سال قبل در همین جلسه جمله ای را عرض کردم و آن این بود که در آن زمان آنچنان برخی از نیروهای مذهبی ما که وفادار جدی نسبت به نظام و انقلاب بودند در فشار بودند که وقتی بحث رای اعتماد من در مجلس شورای اسلامی مطرح بود یکی از نمایندگان عزیر آن وقت که به دلیل انعکاس رسانه ای اسم ایشان را نمی برم در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی خطاب به من گفت این برنامه هایی را که آورده ای من نمی خواهم و بینداز بیرون و از تو فقط یک چیز می خواهم که اگر این کار را انجام بدهی کافی است.
وزیر علوم اضافه کرد: آن خواسته این بود که مدیریت چهار دانشگاه تغییر کند. این نماینده مجلس تاکید می کرد که اگر این کار انجام شود باقیات صالحات است برای مادام العمر و دیگر هیچ کار دیگری از وزیر علوم انتظار ندارد. من این جمله را از آن جهت گفتم که افرادی مانند این فرد که این بحث را مطرح کردند و عضو هیئت علمی دانشگاه بودند آنچنان مایوس شده بودند که بزرگترین خواسته شان از کسی که قرار است وزیر شود تغییر چهار مدیر بود و این را کار بزرگی می دانستند چون آنها می دانستند که در این چهار دانشگاه چه اتفاقاتی افتاده است و شاید بعدا بیفتد.
وی افزود: به فضل الهی ما توانستیم یک برنامه منسجم با مشارک طیف وسیعی از اعضای هیئت علمی متدین و بسیجی کشور که عمده آنها از بسیج اساتید کشور بودند در ابعاد مختلف تهیه کنیم. خوشبختانه شبیه همین اجلاس از بسیج اساتید آن زمان تشکیل شده بود و ما توانستیم با رایزنی با آنها و عده دیگری از دوستداران نظام و انقلاب برنامه خوبی را تهیه کنیم و به مجلس بدهیم و گام به گام برنامه را جلو ببریم.
وزارت علوم دولت نهم از برنامه جلوتر است
به گزارش مهر، زاهدی اظهار داشت: خوشحالم که امروز اعلام کنم که ما بیش از برنامه توفیق پیدا کرده ایم زیرا 95 درصد مواردی که در برنامه بوده اجرا شده و یا در حال اجرا است. کمتر از پنج درصدی که نتوانسته ایم به صورت عملیاتی اجرا کنیم به دلیل مشکلاتی بود که در همکاری با سایر دستگاهها داشتیم که من نمی خواهم در این جا از آنها گلایه کنم.
وی ادامه داد: اما در کنار آن ما شاید به اندازه 50 درصد برنامه ای که دادیم مازاد برنامه انجام دادیم.
وزارت علوم آنقدر قوی عمل کرده که در انتخابات کسی وارد مسائل علم و فناوری نشد
زاهدی ادامه داد: در کنار برنامه های اجرایی یک خلا بزرگ وجود داشت که اگر به آن توجه نمی شد در آینده نمی توانستیم در مسیر جهشی علم و فناوری قرار بگیریم و آن ایجاد زیر ساختها بود. خیلی از بحثهایی که اینجا مطرح است بحثهای مشخصی است که همه می بینند و قابل انکار هم نیست. خوشبختانه از نظر مقایسه با قبل هم آنقدر کار شده است است که در جریان انتخابات هیچ کس وارد حوزه علم و فناوری کشور نشد چون واقعا خلع سلاح بودند که بخواهند این عملکرد را زیر سئوال ببرند.
وزیر علوم افزود: اما پشت صحنه هایی وجود دارد که برخی از آنها را امروز بیان می کنم. البته تا الان سعی کردیم این پشت صحنه ها را بیان نکنیم و مصلحت نبود که برخی حرفها بیان شود چرا که ممکن بود علیه دولت و وزارتخانه فضاسازی و مانع تراشی شود.
وی اضافه کرد: زیرساخت در توسعه علم و فناوری جزو واجبات است و بدون این زیرساخت تحقق جهش علمی مورد نظر مقام معظم رهبری امکانپذیر نبود.
زاهدی با بیان اینکه البته الان هم ادعا نداریم که زیرساختها تکمیل شده است اظهار داشت: یکی از زیرساختهای بسیار لازم در این زمینه افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو به خصوص در بعد تحصیلات تکمیلی است.
وی ادامه داد: ما موفق شدیم علاوه بر پاسخ به یک خواست عمومی زیر ساخت آن را فراهم کنیم و کشور را به جایی سوق دهیم که امروز به فضل الهی تعداد ظرفیت دانشگاهمان بیش از داوطلبین است و هیچ دغدغه ای وجود ندارد.
وزیر علوم اضافه کرد: یکی دیگر از زیرساختها توجه ویژه به پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد و شرکتهای دانش بنیان بود زیرا پروسه تبدیل علم و دانش به فناوری، فناوری به محصول و محصول به تولید انبوه توسط شرکتهای بیرون بسیار مهم بود که در این زمینه نیز موفق عمل شد.
زاهدی افزود: یکی دیگر از بسترهایی که لازم بود به شدت پیگیری شود بحث تربیت نیروی متخصص برای کشور در حوزه فناوریهای نوین بود که در این زمینه با دستگاههای ذیربط وارد مذاکره شدیم و برنامه ریزی شد و شما الان دکتری تخصصی و فوق لیسانس در حوزه های مختلف فناوریهای نو را در دانشگاهها مشاهده می کنید.
وی ادامه داد: بر اساس فرمایشی از مقام معظم رهبری وزارت علوم بحث دانشگاه تمدن ساز را مطرح کرد. ما بر این اساس علیرغم اینکه قبلا در شورای عالی انقلاب فرهنگی کارهایی صورت گرفته و مصوبه ای تحت عنوان دانشگاه اسلامی مطرح شده بود موضوع دانشگاه تمدن ساز را مطرح کردیم که این دانشگاه تمدن ساز علاوه بر آنکه خصوصیات دانشگاه اسلامی را داشت مولفه های جدیدی را نیز در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری نیز در بر می گرفت.
وی اضافه کرد: از دیگر زیرساختها تامین کادر هیئت علمی، تعریف رشته های جدید مورد نیاز کشور با اولویت علوم انسانی و تاکید بر علوم انسانی اسلامی بود که کار بسیار زیادی در این زمینه شد و خوشبختانه این زیرساختها فراهم شد.
بی عدالتی ها در جذب هیئت علمی در دولت نهم از بین رفت
زاهدی درباره جذب اعضای هیئت علمی و بهبود روند آن در این چهار سال گفت: یکی از بحثهایی که خیلی جدی دنبال کردیم بحث جذب اعضای هیئت علمی بود که از دی 87 اجرایی شد. برای جذب اعضای هیئت علمی عرف این بود که بخشها و گروههای علمی فردی را می پسندیدند و بعد وی را به دانشگاه معرفی می کردند و استخدام می شد. ما در وزارت علوم دولت نهم تاکید کردیم که این روش را قبول نداریم. اگر گروه یا بخشی نیاز به عضو هیئت علمی دارد باید بیاید و از طریق اعلان هیئت عمومی اعلام کند تا افرادی که شرایط لازم را دارند ثبت نام کنند و بعد در یک پروسه علمی وارد صلاحیتهای علمی بررسی و جذب صورت گیرد. به این روش برخی از به اصطلاح بی عدالتی ها در جذب اعضای هیئت علمی رفع شد.
افراد عالم و مومن را بورسیه کردیم
به گزارش مهر، وی به بحث بورسیه نیز اشاره کرد و گفت: بحث اعطای بورسیه بحث دیگری است که ما توانستیم به کمک اطلاعیه هایی که دادیم و به کمک ارتباطی که با افراد متدین و مومن، برخی اساتید و تشکلهای دانشجویی و دانشگاهها برقرار کردیم افراد عالم و مومن را شناسایی کرده و این افراد را بورسیه داخل کشور کنیم. در حال حاضر سه هزار بورسیه داخل کشور داریم که مطمئنا اینها تا سه سال آینده فارغ التحصیل خواهند شد و یقین داریم که اینها به تولید علم و فناوری سرعت خواهند بخشید و فضای دانشگاهها را به سمت یک فضای فرهنگی و معنوی سوق خواهند داد.
وزیر علوم در زمینه تولید علم نیز گفت: در حال حاضر شیب تولید علم ما در منطقه چشم انداز و حتی بیشترین شیب را دارد.
تحکیم وحدت از انحراف نجات پیدا کرد و به سمت نظام سوق داده شد
وی ادامه داد: خوشبختانه اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، اتحادیه دانشجویان مستقل و طیف شیراز تحت عنوان تحکیم وحدت که در همین دوره راه افتادند توانستند یک بازسازی جدی و انقلابی انجام بدهند و تحکیم وحدت را از آن انحرافی که به آن دچار شده بود نجات داده و به سمت نظام و انقلاب بازگردانند.
وی خطاب به نمایندگان تشکلهای دانشجویی حاضر در جلسه گفت: نظام از شما انتظار دارد. من می خواهم در این زمینه به صحبتهای مقام معظم رهبری در مراسم تحلیف اشاره کنم که ایشان فرمودند دشمن همیشه در کمین است. پس ما باید همیشه هشیار باشیم. بیدار بودن، هشیار بودن، شناخت توطئه های دشمن و راههای نفوذ آنها بسیار مهم است.
شناخت پشت صحنه ها دشمن شناسی است
وزیر علوم ادامه داد: شما ممکن است حتی از زبان یک دانشجوی متدین حرفی را بشنوید که انتظار ندارید نباید ناراحت شوید بلکه باید ببینید در پشت صحنه چه چیزی بوده است که این بچه حزب اللهی این حرف را زده است. شناخت پشت صحنه ها دشمن شناسی است و بسیار مهم است.
هدف ایران از راه اندازی رشته مطالعات آمریکا دریافت پشت صحنه هاست
وی افزود: ما خوشبختانه چند رشته مطالعات آمریکا در دانشگاهها ایجاد کرده ایم که هدف ما از این مطالعه این بود که بتوانیم پشت صحنه ای که اینها ترسیم کرده اند را دریافت کنیم.
دانشجویان مردودین انتخابات را شناسایی کنند
به گزارش مهر، زاهدی اضافه کرد: رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنانشان فرمودند که بعضی از خواص هم در امتحان انتخابات مردود شدند. این کار دانشجویان در تشکلهای دانشجویی است که ببینید این خواص چه کسانی بودند، چرا منحرف شدند و انحراف آنها چه ضربه ای به کشور زد.
وی اظهار داشت: شاید تیپهایی مثل من محافظه کار باشیم اما جوان و دانشجو آن هم دانشجویان تشکلهای اسلامی این طور نیستند، البته باید تقوای الهی پیشه کنند تا خداوند راه شناخت آن افراد را عطا کند.
چهار مدیری که گفته شده بود برکنار شوند در انتخابات نقش تخریبی داشتند
وی افزود: همان چهار مدیری که به من گفته شد بود باید آنها را تغییر دهم یا خودشان در جریان انتخابات مشکلاتی را به عنوان تحصن اساتید و یا اطلاعیه های بی حساب ایجاد کردند و یا فرزندشان با همان نقابی که حتما دیده اید به تخریب جدی می پرداخت و کوکتل مولوتف پرت می کرد. ما اینها را می دانیم و دستگاه قضایی و امنیتی کشور هم به دنبالشان است.
وظیفه ما نوکری و دلجویی از آسیب دیدگان انتخابات در دانشگاهها است
زاهدی اضافه کرد: البته آسیب دیدگان باید مورد حمایت و دلجویی قرار بگیرند که این وظیفه ماست. ما خودمان به دانشگاهها اعلام کرده ایم که دانشجویی که دلجویی نشده است را به ما معرفی کنند. ما باید برویم و نوکری این دانشجویان را بکنیم و از آنها عذرخواهی کنیم. نظام قصد نداشت به آنها آسیب برساند. باید دلجویی کنیم که این دلجویی به نفع نظام است.
نظر شما