به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی که پیش از ظهر دوشنبه در نشستی با حضور خبرنگاران، عکاسان و تصویربرداران رسانه ها به مناسبت روز خبرنگار حضور یافته بود، طی سخنانی کار خبرنگاری را کاری مهم و تاثیرگذار در جامعه و در عین حال همراه با دردسر خواند.
وی ابراز امیدواری کرد خبرنگاران راه مهمی که در پیش دارند را با نتایج خوب دنبال کنند.
لاریجانی با مروری بر تاریخ ایران خاطرنشان کرد: انصاف این است که پس از پیروزی انقلاب، رسانه های گروهی رشد خوبی داشتند و طبقه نجیب خبرنگاران، روزنامه نگاران و اصحاب رسانه توانستند رشد فکری و تعالی بخش برای مردم به وجود آورند.
رئیس قوه مقننه برآیند کار خبرنگاران را مطلوب توصیف کرد و گفت: سهم شما در خودآگاهی و توجه به منافع کشور بسیار ارزشمند است و هرچه شعور عمومی جامعه و فکر جمعی رشد پیدا کند، ما پله های ارتقاء و ترقی را راحت تر طی می کنیم.
وی با تاکید بر اینکه مقوله توسعه در کشور یک مقوله جدا از آگاهی های مردم نیست، گفت: اگر بخواهیم دورنمای ارزنده ای از فرهنگ کشور داشته باشیم، روح جمعی کشور باید از مقولاتی که شما در جهت شفاف سازی آن گام برمی دارید سیراب شود.
لاریجانی تصریح کرد: اگر ما هدفمان را توسعه کشور به نحو همه جانبه قراردهیم روح مهم آن رسانه هاست.یکی از نقاط کلیدی برای حرکت جامعه ما قانون گرایی است. در شرایط بحرانی راهی جز قانون نداریم و اگر خواهان عدالت در کشور هستیم باید قانون اجرا شود. بدون قانون عدالت اجرا شدنی نیست و صرفاً به کار بردن الفاظ است.
وی با تاکید بر اینکه باید از تعارف در خصوص عدالت خارج شویم، اظهار داشت: همه در هر مقامی باید تابع قانون باشند. شاید محدودیت برای عده ای به وجود آید اما این محدودیت تعالی بخش است، شما می توانید در این عرصه به ما کمک کنید. فرهنگسازی درباره قانون امری است که از عهده شما بر می آید.
رئیس مجلس با یادآوری این نکته که گاهی در شرایط غبارآلود دچار نسیان در این امور می شویم، خطاب به خبرنگاران گفت: نباید دچار روزمرگی شویم شما با رفتارهایتان می توانید به مسئولان آگاهی دهید. باید شاخص های مهم ترقی کشور همیشه مدنظر شما باشد. هر از گاهی ممکن است مسائلی در کشور پیش آید اما توجه به آن مسائل نباید باعث شود از تلاش برای توسعه کشور دچار غفلت شویم.
وی افزود: یک مسئولیت مهم بر عهده شماست و آن این است که حقایق را برای مردم مکشوف کنید و این بسیار با ارزش است.
لاریجانی با بیان اینکه ممکن است در این زمینه دچار سختی ها شوید ، تصریح کرد: کشف حقیقت بدون ورزیدگی ذهنی و تلاش ممکن نیست. گاهی ممکن است صحنه عوض شود و قلمروها محدود شود. خیلی ها در کشف حقیقت وارد علوم لاینفع می شوند. علومی که لاینفع هستند در ظاهر حقیقت نما هستند اما در باطن صرفاً رنگ حقیقت دارند. اصحاب رسانه اگر دقت تام نداشته باشند، می توانند به جرگه علوم لاینفع بروند.
رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه در علوم لاینفع به تعالی توجه نمی شود، خاطرنشان کرد: همه هدف علوم این است که علم تعالی بخش باشد و در واقع استعدادهای مخاطب خود را به سمت بالفعل شدن ببرد اما اگر شرایط به نحوی شد که ظاهر چیزی باشد و باطن آن چیز دیگر، قلمرو علوم لاینفع است.
لاریجانی ویژگی دیگر کار خبری را داشتن نفع برای جامعه دانست و گفت: علوم منعفت گرا باید بخشی از منافع جامعه را پوشش دهد. اینکه دنبال حقیقت هستیم کفایت نمی کند باید ملزومات آن را بشناسیم کشف حقیقت متدلوژی خاص خود را می طلبد.
وی در ادامه این نشست صمیمی با بیان اینکه می خواهم مطلبی را دوستانه عرض کنم زیرا نسبت من با شما نسبت اداری نیست، گفت: هیچگاه رسانه بدون فهم شرایط زمان و مکان نمی تواند دقت کافی برای حرکت داشته باشد. همواره حوادث جلوی روی شما رژه می روند اما شما در یک فهمی که از ظرف زمان و مکان دارید اولویت ها را انتخاب می کنید.
رئیس مجلس ادامه داد: سئوال این است که ما در چه ظرف زمان و مکان هستیم و اولویت های ملی ما چیست. شما در مسیر حوادث کشور هستید و درک دقیقی دارید.
لاریجانی با اشاره به سوابق مدیریتی و حضور خود در عرصه های دیپلماسی و امنیتی کشور تصریح کرد: اخیراً چندین بار هشدار دادم که من رد پای انگیزه های خارجی را در ایران می بینم. از چند ماه پیش نوع رفتارهای کشورهای مداخله گر، نوع پیام رسانی رسانه های آنها و دستکاری در مسائل داخلی کاملاً مشهود بود و آنها حرکاتی را آغاز کردند و شاید مسائل بعد از انتخابات این موضوع را رو کرد که با چه شتابی می خواهند در مسائل داخلی ایران وارد شوند و به دنبال منافع خود هستند.
وی افزود: روشن است که آنها خیلی علاقمند هستند شرایط ایران را بحرانی تلقی کنند و از این طریق مقاصدی را دنبال می کنند. برداشت من این است جمهوری اسلامی در 30 سال گذشته توانست یک مدل جدید از ذهنیت اجتماعی ارایه دهد که آن مردم سالاری دینی است. البته خیلی ها دنبال سیاست انکار بودند اما استقامت ملت کشور ما و تفکر انقلاب اسلامی توانست شرایط منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.
لاریجانی با بیان اینکه پس از انتخابات و با وجود بدسلیقگی ها در رفتارهای سیاسی این عده فرصت را خوب دیدند که به سمت تخریب بروند و نتیجه انتخابات را به سمتی ببرند که وزن آن را در منطقه کاهش دهند گفت : برخی هم در داخل به منافع ملی توجه نکردند.
رئیس مجلس تصریح کرد: ممکن است کاندیداها به هم گلایه هایی داشته باشند یا به عملکرد صدا و سیما یا نیروی انتظامی اشکال بگیرند اما همه اینها درون یک مجموعه است و بیگانگان به دنبال احقاق حق x و y نیستند. آنها دنبال این هستند که این پیام را برسانند که داخل ایران وحدت وجود ندارد تا میزان تاثیرگذاری ملت ایران را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه ممکن است اختلاف بین افراد در داخل وجود داشته باشد و این اختلاف ها مسایل غبارآلودی به وجود آورد که حرکت توسعه کشور ناپیدا شود، گفت: سئوال این است که وظیفه رسانه ها در شرایط این چنینی کشور چیست؟
رئیس قوه مقننه ادامه داد: ممکن است خود شما جزو کسانی باشید که مسایل خرد را می بینید و احساساتتان جریحه دار شود و مسایل کلان را نبینید. این در حالی است که شما حتماً باید به مسایل خرد نیز توجه کنید. اما مسایل کلان تر را هم ببینید و شاخک های ذهنی جامعه را به آن سمت سوق دهید. اگر از منظر ملی به رسانه و وظیفه آن نگاه کنیم این است که ببینیم کار شما چقدر منافع ملی را تامین می کند یا چقدر باعث می شود دیگران به منافع ملی ما صدمه بزنند.
لاریجانی گفت: از نظر من مهمترین مسئله برای اصحاب رسانه این است که مرتباً خود را با این مقیاس بسنجند که منافع ملی کشور کجاست تا برخی مسایل خرد بر منافع ملی سایه نیاندازد.
وی خاطرنشان کرد: برخی اظهار نظر مسئولان خارجی از اطلاعات و اخبار کوچک در یک سایت است که رونوشتی پیدا می کنند و روی آن سوار می شوند. ما باید توجه داشته باشیم که میدانی برای آنها فراهم نکنیم و کمک نکنیم که اختلاف ها زیاد شود و به اختلافات دامن بزنیم. باید دقت کنیم در شرایطی که می بینیم اختلافاتی در کشور به وجود آمد ه و برخی رفتارهای خلاف قانون وجود دارد به آنها دامن نزنیم.
لاریجانی تاکید کرد: امروز رسانه ها باید آب روی آتش بریزند نه بنزین. توجه کنیم در چه شرایطی هستیم نمی گویم شرایط کشور بحرانی است واقعاً هم نیست. خللی وارد شده که باید به آن توجه کرد. باید ببینیم که در این شرایط آیا مسئولیت ما این است که اگر کسی حرفی زد و به اختلافات دامن زد آن را پیگیری کنیم؟ اگر قبول داریم منافع ملی و وحدت کشور جزو مسائل مهم است باید همه به آن توجه کنیم.
نماینده قم خطاب به خبرنگاران گفت: ممکن است در شرایط مختلف شما هم به اشتباه بیفتید. ممکن است سیاستمداری بدسلیقگی کند و حرفی بزند اما شما نباید آن را دنبال کنید.
وی با بیان اینکه نمی خواهم از کسی اسم ببرم و این موضوع برای شما قابل تطبیق است، تصریح کرد: من با دوستان رسانه از نزدیک آشنا هستم. رادیو و تلویزیون می توانند نقش وحدت در بین عناصر مختلف کشور از جمله نخبگان، سیاست مداران، علما و دانشمندان داشته باشد. زدن حرف های شاذ (نادر) شاید تفنن رسانه ای داشته باشد اما معلوم نیست به وحدت درون کشور کمک کند. برخی اخبار رسانه ها را مکه می بینم برای من روشن است که شیطنت بزرگی را دنبال می کنند.
لاریجانی به اخبار سی ان ان در روز تجمع عده ای از مردم در مقابل مجلس در نخستین روزهای پس از انتخابات اشاره و خاطرنشان کرد: در همان روز من اخبار سی ان ان را مشاهده می کردم و از اتاق کارم خیابان را نظاره گر بودم. حدود 500-600 نفر مقابل مجلس بودند که البته کاری هم به مجلس نداشتند و شعار می دادند. در این میان خانمی از این صحنه از طریق تلفن به سی ان ان گزارش می داد و ضجه می زد که ما را کتک می زنند و چنین و چنان می کنند. چیزی که من خود مشاهده نمی کردم. حداقل به این شدت نبود بنابراین این رسانه ها نوعی روضه خوانی رسانه ای راه می اندازند.
وی گفت: شما توجه کنید دشمن از این طریق وارد صحنه می شود. اما خود شما شگرد آن را می دانید و کار سختی نیست.
لاریجانی در ادامه سخنان خود با اشاره به طرح مسائل و مشکلات خبرنگاران که پیش از سخنرانی وی توسط برخی خبرنگاران ارایه شد، گفت: موضوع اجرا شدن قانون تامین اجتماعی در مورد خبرنگاران و امنیت شغلی این قشر دو موضوع مهم است که کمیسیون فرهنگی باید موضوع را به طور جدی پیگیری کند.
وی از جواد آرین منش نایب رئیس کمیسیون فرهنگی که در این نشست حضور داشت خواست تا این موارد را در طرح جامع رسانه ها که در کمیسیون فرهنگی بررسی می شود بگنجاند و منزلت ویژه ای برای اصحاب رسانه تعریف کند.
یکی از خبرنگاران در آغاز جلسه از تفسیر گوناگون شعب تامین اجتماعی در خصوص ماده 76 قانون تامین اجتماعی درباره حقوق خبرنگاران سخن گفت و ازلاریجانی خواست تا به این مسئله رسیدگی شود و لاریجانی نیز در این خصوص گفت: می توانیم از سازمان تامین اجتماعی و انجمن صنفی دعوت کنیم تا با شرکت در جلسه ای نظر جامعی ارایه دهند که مبنای عمل قرار گیرد.
وی از خبرنگاران خواست تا نظراتشان را در این خصوص تدوین کرده و به کمیسیون فرهنگی دهند.
خبرنگار دیگری در این نشست خطاب به لاریجانی خواستار تلاش برای آزادی خبرنگاران بازداشت شده شد.
وی خطاب به لاریجانی گفت: شما سه برادر هستید و تصور ما این است پنجشنبه شب ها که دور هم جمع می شوید هر تصمیمی که بگیرید و به اجماع برسید آن کار حتماً اجرا می شود. دغدغه من و دوستانم بازداشت حجاریان با آن وضعیت جسمانی و تاجزاده است که هیچ خبری از او نداریم.
رئیس مجلس در پاسخ به این خبرنگار با ابراز تاسف از اینکه وی اطلاعاتش ضعیف است و آنان پنج برادر هستند، گفت: اطلاعاتتان را قوی کنید نمی دانم چرا چنین حالی به شما دست داد که ما پنجشنبه ها امور کشور را تدوین می کنیم.
به گزارش مهر ، لاریجانی ادامه داد: اگر این مسایل برای شما تازگی دارد ما از روزهای اول موارد را پیگیری می کردیم. شاید ما به شما اطلاع رسانی درستی نکردیم. امیدواریم این موارد حل شود. بدانید چیزی نیست که از نظر ما مفقود شده باشد.
رئیس قوه مقننه در خصوص نامه کروبی به هاشمی و اعلام رسمی برخی تخلفات از سوی مسئولان مربوطه در خصوص بازداشت شدگان که سئوال یکی از خبرنگاران بود گفت: کمیته ویژه موارد را پیگیری کرده اما نتیجه کمیته هنوز به من ارایه نشده است.
وی ادامه داد: خیلی از موارد با پیگیری های مجلس حل شده است و بسیاری از بازداشت شدگان آزاد شدند به هر حال این کمیته همچنان فعال است و تا آنجا که قوانین و مقررات اجازه می دهند کار را پیگیری می کند.
لاریجانی گفت: در شرایط فعلی با رایزنی و پیگیری مسائل حل می شود. شما در کار رسانه باید حتماً به موضوعات کلان هم توجه خاصی داشته باشید.
نظر شما