دکتر محمد علی ملبوبی در گفتگو با خبرنگار مهر قانون مالکیت فکری در حوزه بیوتکنولوژی را پیشنهادی از سوی وزارت کشاورزی به مجلس دانست و گفت: در مجلس نیز بدون کار کارشناسی و اهمیت موضوع به آن رای داده شد و در حال حاضر این قانون به صورت آزمایشی در حال اجرا است.
وی با اشاره به اشکالات موجود در این قانون افزود: مجلس طبق قانون می تواند قانونی را به صورت آزمایشی اجرا کند بدون اینکه به جزئیات توجه داشته باشد از این رو این قانون با نادیده گرفتن جزئیات به صورت آزمایشی اجرایی شد. به دنبال این اقدام مکاتبانی با سازمان ثبت انجام شد و آنها اعلام کردند که این مشکل در آیین نامه اجرایی مربوط حل خواهد شد.
ملوبی با تاکید بر اینکه آیین نامه موجود دو پهلو است، اظهار داشت: در این آیین نامه مشخص نشده است که مالکیت فکری تنها شامل موجودات و فرایندهای طبیعی می شود یا فرایندهایی هم که توسط بیوتکنولوژیستها طراحی می شوند را نیز شامل می شود.
وی با بیان اینکه آیین نامه اصلاح شده تاکنون ابلاغ نشده است، تاکید کرد: پیشنهاد ما این است که فرایندهایی که توسط بیوتکنولوژیستها طراحی و یا اجزایی که مهندسی می شود شامل مستثنی های قانون نشود و امیدواریم که این موارد در آیین نامه اعمال شود.
ضرورت مالکیت فکری در حوزه بیوتکنولوژی
ملبوبی با بیان اینکه در اکثر کشورهای دنیا مالکیت فکری در حوزه بیوتکنولوژی و طبیعت و انسان معمولا از قانون ثبت اختراعات مستثنی هستند، ادامه داد: قانونی هم که در کشور در زمینه زمینه مالکیت فکری در این حوزه تدوین شده است، این موضوع را شفاف نکرده و ما هم از مجلس خواستیم تا این موضوع را شفاف سازی کند و آنها اعلام کردند که چون این آیین نامه به صورت آزمایشی اجرا شده است کل قانون یک باره تصویب شده است و وارد جزئیات نشده اند.
وی ابراز امیدواری کرد که در اصلاحات بعدی این موارد اعمال شود و اضافه کرد: بیوتکنولوژی بدون مالکیت فکری قابل تصور نیست چرا که در مطالعاتی که در این زمینه انجام می شود، چندین متخصص در کنار هم تحقیق می کنند و وقتی این تحقیقات به نتیجه می رسند تولید آن بسیار ساده است از این رو کپی برداری پروژه های تحقیقاتی در این حوزه بسیار راحت است. در نتیجه مالکیت فکری برای ما حیاتی است.
رئیس انجمن بیوتکنولوژی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ثبت اختراعات در این زمینه در سازمان ثبت شرکتهای و مالکیت صنعتی انجام می شود از این رو ما نگرانی برای ثبت اختراعات نداریم.
مشکل ثبت اختراعات برای اعضای هیئت علمی
رئیس انجمن بیوتکنولوژی با اشاره به مشکلات ثبت اختراع در آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی به مهر گفت: در آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی تاکید شده است که برای ثبت اختراع باید مرجع ذیربط تایید کند و مرجع ذیربط از نظر قانون سازمان ثبت اختراعات است ولی وزارت علوم سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران را به عنوان مرجع تایید کننده معرفی کرده است.
وی این امر را با مفهوم ثبت اختراعات منافات دانست و ادامه داد: طبق قانون اختراعاتی که جدید باشند و قابلیت تولید صنعتی شدن را داشته باشند به ثبت می رسند. از این رو این اختراعات بیشتر نیاز به داوری حقوقی دارند تا مالکیت حقوقی به نام فرد ثبت شود.
نظر شما