۲۳ تیر ۱۳۸۳، ۱۰:۱۴

گزارشي از مشكلات مبتلايان به " ام اس " و عدم حمايت سازمانهاي بيمه گر

بيماران " ام اس " ؛ فريادهايي خاموش

بيماران  " ام اس "  ؛  فريادهايي خاموش

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - به سختي راه مي رود و قادر نيست به خوبي حركات بدني اش را كنترل كند ، با اينكه فقط 22 بهار از عمرش گذشته اما زني 50 ساله مي نمايد. سعي مي كند خود را شادمان نشان دهد اما غمي سنگين در چشمانش لانه كرده است... تا چندي پيش حتي نام بيماري " ام اس " را نشنيده بود ، اما ماه هاست با اين بيماري زندگي مي كند . آنچه زندگي را برايش سخت تر مي كند ، جدال با اين بيماري تا آخر عمر است ، براستي كدام يك ديگري را نابود مي كند ، آيا راه درماني هست ؟ !

" ام اس " مخفف "مالتيپل اسكلروزيس" است كه يك بيماري مزمن دستگاه عصبي است كه بخش هاي مغز و نخاع را گرفتار مي كند و در نتيجه آن بيماران مبتلا بعضي از توانايي هاي خود را به سبب اين بيماري از دست  مي دهند .

ام اس بيشتر افراد جوان، فعال و با هوش جامعه را گرفتار مي كند ، علت اين بيماري دقيقا شناخته نشده و درمان كامل و قطعي آن هنوز كشف نشده است، اما با اطلاع از عوارض بيماري و اقدامات حمايتي مي توان اين بيماران را به زندگي فعال و سازنده بازگرداند و بسيارمشاهده شده كه تعدادي از اين بيماران توانسته اند به حد سلامت كامل بازگردند.

 با جمعي از مبتلايان به اين بيماري موذي در محل انجمن ام اس كه براي شركت در كلاسهاي هفتگي مشاوره آمده بودند ، گفتگو كرديم و آنها دردمندانه از مشكلاتشان گفتند .

دختري 25 ساله كه 9 سال است مبتلا به بيماري ام اس است ، در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: ما بيماران به علت عدم توانايي  و نداشتن كار نمي توانيم تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي قرار گيريم  بنابراين با بيمه اي ديگر نظير بيمه خويش فرما نيز بايد براي تهيه داروهاي خود ماهانه 90 هزارتومان  پرداخت كنيم و اين هزينه بسيار زياد است.

وي  با بيان اينكه والدينم اين هزينه ها را پرداخت مي كنند اما من به عنوان يك دختر دوست ندارم كه سربار خانواده ام باشم، مي گويد: من علاقه زيادي به نقاشي دارم و در اين زمينه نيز فعاليت زيادي داشتم اما به علت بيماري كه مشكلاتي را براي دستم به وجود آورده است، نمي توانم به خوبي نقاشي بكشم.

همسرم به خاطر بيماري ام مرا با وجود دو فرزند طلاق داد

زني 35 ساله كه از 25 سالگي به اين بيماري مبتلا شده است،  مي گويد: نزديك 10 سال است كه به بيماري "ام اس" مبتلا شده ام و شوهرم به خاطر اين بيماري با وجود يك دختر 16 ساله و يك پسر 17 ساله مرا طلاق داد و ازدواج مجدد كرد.

وي ادامه مي دهد: حتي پيش از طلاق نيز همسرم، با توضيحات غلط مثل واگير دار بودن اين بيماري فرزندانم را نسبت به من بدبين كرد و حالا نيز مرا از ديدن فرزندانم منع كرده است و اين مساله سبب ايجاد استرس ونگراني ام شده كه شدت اين بيماري را در من زيادتر كرده است. 

اين بيمار مي گويد: داروي مصرفي ام داروي آونكس است اما چون شغلي ندارم، نمي توانم  اين هزينه را پرداخت كنم هم اكنون هم بين خانه والدينم و برادرم سرگردان هستم و تا به حال نيز با قرض كردن پول از ديگران، توانسته ام هزينه داروها را  كه ماهي 41 هزار تومان است پرداخت كنم .

سازمانهاي بيمه گر حمايت كنند

دختر نوزده ساله اي كه مبتلا به اين بيماري است،  نيز مي گويد: سه سال است كه به خاطر بيماري ام اس خانواده ام را ترك كرده و زندگي ام را از دست داده ام، به خاطر اين بيماري مادرم روانه بيمارستان ها شده است و مي خواهم بدانم كه اين بيماري چيست و درمان آن كدام است؟

وي مي گويد: به علت محروميت هاي اقتصادي خانواده تا مقطع ابتدايي بيشتر درس نخوانده ام و بعد از آن نيز كه به اين بيماري مبتلا شده ام  و پردم نيز به دليل بيماري  و با وجود شش خواهر ديگر توانايي پرداخت هزينه هاي اين دارو را ندارد.

 هفت ماه است درمان را قطع كرده ام

زن 40 ساله ديگري كه بيماري ام اس مبتلا شده است،  مي گويد: مكاني را براي زندگي اجاره كرده ايم اما از پنج سال پيش كه به اين بيماري مبتلا شده ام تا كنون مجبور شده ايم كه هفت بار محل زندگي خود را تغيير دهيم از طرف ديگر همسرم نيز به تازگي بيكار شده است و مجبور شدم به خاطر عدم توانايي پرداخت هزينه هاي زياد داروي آونكس، استفاده از آن را از هفت ماه پيش كنار بگذارم.

وي مي گويد: من تحت پوشش بيمه برادرم بودم و از هفت ماه پيش برادرم به علت مشكلات به وجود آمده بيمه اش قطع شد و ديگر نمي توانم از بيمه هم استفاده كنم بنابراين مجبور شدم كه داروي خود را قطع كنم.

اين بيمار ادامه مي دهد: چند شب پيش در منزل دچار حمله هاي ناشي از بيماري ام شدم و زماني كه با بيمارستان تماس گرفتيم گفتند بايد ابتدا 200 هزار تومان به حساب بريزيد و بعد بيمار را بستري كنيم تا صبح پزشك، بيمار را ويزيت كند اما چون اين هزينه را نداشتيم مجبور شدم تا صبح از درد به خود بپيچم و آن را تحمل كنم.

وي مي گويد: همسرم هم مشكل اعصاب و روان داشته و بيكار است بنابراين از بسياري افراد خواسته ام كه برايم كاري پيدا كنند كه حداقل بتوانم هزينه داروهايم را تامين كنم اما تا كنون كاري پيدا نكرده ام.

اين بيمار ضمن اينكه از مسئولان مي خواهد كه بيمه تكميلي و همچنين  خدمات رايگان براي بيماران مبتلا به ام اس در نظر گرفته شود ، مي گويد: مسئولان كاري كنند كه حداقل در هنگام وقوع حمله هاي ناشي از اين بيماري، استرسي براي تهيه هزينه بيمارستان نداشته باشيم، چرا كه مشكلات ما در زندگي آنقدر زياد است كه اگر بخواهيم به هزنيه هاي درمان و اين بيماري كه هيچ راه علاجي هم ندارد فكر كنيم ديگر بايد با زندگي خداحافظي كنيم.

وي درباره مشكلات اين بيماري ادامه مي دهد: متاسفانه كنترل ادرار خود را به علت اين بيماري از دست داده و چون تعادل ندارم بيشتر اوقات در هنگام تهيه غذا دست و پايم را مي سوزانم حتي هنگام كشيدن غذا را به جاي اينكه در داخل ظرف بريزم در كنار آن مي ريزم.

بيمارديگري كه زني 52 ساله و داراي پنج فرزند است ،  مي افزايد : 14 سال است كه به اين بيماري مبتلا شده ام و به خاطر اين بيماري، بيش از نيمي از بينايي خود را از دست داده ام و دست و پاهايم توانايي كار كردن ندارد، اما با اين وجود به علت مشكلات اقتصادي حتي هم اكنون نيز مجبور هستم كه با دست لباس هايم را بشويم.

اين بيمار مي گويد: از مسئولان مي خواهم كه اين بيماري را به عنوان بيماري خاص درنظر بگيرند و از مردم خير نيز مي خواهيم كه بيماران ام اس را در تهيه هزينه هاي مربوط به اين بيماري  كمك كنند چرا كه اغلب مبتلايان جوانان تحصيلكرده هستند اما توانايي كار كردن را ندارند.

تعداد مبتلايان در برخي خانواده ها بيش از يك نفر است

وي ادامه مي دهد: زماني كه در كلاس هاي آموزشي انجمن بيماران ام اس شركت مي كنيم،  به ما گفته مي شود كه بايد روزانه ازميوه هاي تازه و غذاهاي مقوي استفاده كنيم اما با وجود مشكلات مالي كه اغلب ما بيماران داريم حتي ماهي يكبار هم  اين ميوه ها را نه تنها براي خود بلكه براي فرزندانمان هم نمي توانيم تهيه كنيم ، بنابراين وجود اين مشكلات اقتصادي موجب استرس زياد و درنهايت پيشرفت اين بيماري مي شود. 

اين بيمار مي گويد: ما در ميان بيماران مشاهده كرده ايم كه بسياري حتي بيش از يك نفر در خانواده خود به اين بيماري مبتلا شده اند چون به گفته پزشكان امكان بروز اين بيماري در افراد ديگر خانواده نيز وجود دارد اما نمي دانيم كه درد دل خود را بايد با چه كسي مطرح كنيم كه بتواند براي ما كاري انجام دهد.

به خاطر بيماري ام، مدارس سه سال مرا ثبت نام نكردند

پسري 18 ساله مبتلا به بيماري ام اس مي گويد: بيماري ام نزديك به چهار سال است كه شديد شده است و به همين علت با وجود اينكه از نظر تحصيلي موفق بوده ام اما مدرسه از ثبت نام من خود داري كرد و اين موضوع سبب شد كه سه سال از درس هايم عقب بيفتم،  چون مسئولان مدرسه مي گفتند كه ممكن است بچه ها هنگام بازي صدمه اي به من برسانند بنابراين نمي توانيم ثبت نام كنيم و در نهايت توانستم در مدرسه غيرانتفاعي ثبت نام كنم.

وي مي گويد: از هم اكنون براي دادن امتحان كنكور نگران هستم چون به علت كم شدن بينايي ام به مقدار زياد نمي توانم خودم تمامي سوالات را بخوانم  و جواب هاي درست را علامت بزنم.

اين  نوجوان بيمار مي افزايد: از آنجا كه ما بيمه خدمات درماني هستيم بايد 30 درصد فرانشيز داروها را پرداخت كنيم اما هزينه هاي اين داروها بسيار بالاست و اگرچه والدينم در اين مورد با من چيزي را مطرح نمي كنم اما مي دانم  تهيه اين داروهاي گران به صورت ماهانه با وجود باز نشسته بودن پدرم برايشان بسيار سخت است.

وي درباره انتظار خود از مسئولان مي گويد: بسياري از افراد انتظارهاي زيادي دارند اما به همه انتظاراتشان نمي رسند من هم ترجيح مي دهم كه چيزي نگويم چون عملي نخواهد شد و فقط نگران آينده از لحاظ شغل و تامين زندگي ام هستم.

با وجود سه مدرك دانشگاهي حقوقم 100 هزار تومان است

مردي 35 ساله كه به مدت 10 سال به اين بيماري مبتلا شده  و به سختي صحبت مي كند، مي گويد: متاسفانه درك اجتماع نسبت به اين بيماري بسيار كم است و اين بيماري را به گونه اي كه نيست قلمداد مي كنند. 

 وي ادامه مي دهد: سه مدرك مهندسي عمران، مهندسي گل و اصلاح نباتات دارم و همچنين  فارغ التحصيل كارشناسي ارشد رشته ژنتيك گياهي هم هستم اما چون به علت اين بيماري حتي قادر به نوشتن هم نيستم و فقط مي توانم در پايين برگه هاي مربوط به كارم مهر بزنم براي همين  به ناچار در شركتي تنها با حقوق 100 هزار تومان آن هم به علت عدم توانايي، كار مي كنم.

وي درباره مشكلات مربوط به تهيه داروهايش مي افزايد:  تا چندي پيش اين داروها به صورت رايگان در اختيار ما قرار داده  مي شد اما حالا بايد هر ماه مبلغ زيادي در قبال آن پرداخت كنيم بنابراين تنها كاري كه مي توانيم انجام دهيم اين است، دست خود را به سوي خدا دراز كنيم و از او كمك بخواهيم.

اين بيمار با بيان اينكه در حال حاضر مجرد است و با پدري بازنشسته زندگي مي كند ،  مي گويد: من هم بيمه تامين اجتماعي و هم بيمه دانا هستم اما با وجود آن نمي توانم هزينه داروهايم را تهيه كنم چون هرماه بايد حداقل 50 هزار تومان براي تهيه چهار آمپول آونكس پرداخت كنم كه اين هزينه جداي از هزينه هاي زندگي است. 

 وي مي گويد: از مردم مي خواهيم كه ما را درك كنند و نگاه تحقير آميز به ما نداشته باشند چرا كه اغلب بيماران مبتلا به ام اس از لحاظ سطح هوشي و ميزان خلاقيت، وضعيت بسيار خوبي دارند اما به اين افراد توجهي نمي شود.

تعداد مبتلايان "ام اس" رو به افزايش است

 يك متخصص مغز و اعصاب در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد:  بيماري ام اس نوعي از بيماري التهابي در سيستم اعصاب مركزي  يعني مغز و نخاع است كه اختلالات حركتي، حسي و بينايي نظير ضعف و يا سختي عضله، ازدست دادن حس درد، سرگيجه، اختلال بلع و تكلم و دوبيني از شايع ترين نشانه هاي اين بيماري است.

دكتر مريم نوروزيان با بيان اينكه شروع اين بيماري از15 سالگي تا 35 سالگي است، درباره مشكلات اين بيماران اظهار مي دارد: هزينه داروهاي هر بيمار ام اس در ماه 100 هزار تومان است و بيمه فقط هزينه برخي از داروها را به عهده گرفته است و علاوه بر آن اين بيماران نياز به فيزيو تراپي هم دارند كه آن هم هزينه خاص خودش را دارد.

اين متخصص مغز و اعصاب با بيان اينكه بيماري ام اس سبب مرگ مبتلايان  نمي شود  و فقط فرد را ناتوان مي كند و سبب بروز مشكلات زيادي براي بيمار و خانواده آنها مي شود، مي گويد: متاسفانه برخي از بيماران به خاطر هزينه زياد داروها نمي توانند اين داروها را تهيه كنند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران ادامه مي دهد: اگر بيمارمبتلا به ام اس نتواند داروي خود را تهيه كند با پيشرفت اين بيماري، ضمن فلج شدن بيمار، قوه حافظه ، هوش ، استدلال و قواي يادگيري در آنها كاهش مي يابد.

دكتر نوروزيان با بيان اينكه بسياري از اين بيماران با وجود مشكلات فراوان، هم اكنون تا مقطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و حتي پزشكي و داروسازي تحصيل كرده اند، مي گويد: با وجود اينكه تلاش هاي فراوان از سوي متخصصان و انجمن ام اس شده ، تا كنون اين بيماري ازسوي مسئولان به عنوان بيماري خاص پذيرفته نشده است  شايد  چون به نظر مسئولان تعداد مبتلايان اين بيماري  اندك است ، نمي تواند جزء بيماري هاي خاص قرار گيرد.

وي با بيان اينكه كساني كه در دوران كودكي در مناطق جغرافيايي با آب و هواي سرد و معتدل  زندگي كرده اند نسبت به اين بيماري مستعد تر هستند  ، اظهار مي دارد:  به لحاظ تفاوت هاي هورموني ميان زنان و مردان،  از نظر جنسيت، زنان و از لحاظ تفاوت هاي نژادي، نزاد سفيد پوستان  نسبت به ابتلاء اين بيماري مستعد تر هستند.

دكتر نوروزيان مي گويد: اين بيماري به علت وجود نوعي ويروس با عنوان "ويروس آهسته" پديد مي آيد كه ممكن است در دوران كودكي به خاطر داشتن بيماري هايي ويروسي نظير سرخك، گلو درد و تبخال اين ويروس در بدن به صورت خفته باقي مانده باشد و در سنين جواني با وارد شدن استرس به علت هاي مختلفي نظير انجام عمل هاي جراحي و يا ورشكستگي در حرفه اين ويروس بيدار شده  و با تخريب سيستم ايمني بدن  به عناصر داخلي بدن آسيب برساند . 

هزينه ناشي از ناتواني هاي بيماران ام اس ، چندين برابر هزينه داروهاي آنهاست

وي در خصوص نظر كارشناسان سازمان تامين اجتماعي مبني بر انيكه داروهاي بيماران ام اس در درمان اين بيماري موثر نيست ، مي گويد: بر اساس تحقيقات انجام شده اين نظر صد در صد  اشتباه است.

وي تصريح مي كند: به صورت عيني و ملموس ثابت شده كه داروهاي بتافرون  سير بيماري ام اس را تعديل كرده و تعداد حملات و ضايعات در ام. آر.اي و ناتوانايي ناشي از اين بيماري را كاهش  مي دهند به صورتي كه ناتوانايي ناشي از اين بيماري را به تاخيرمي اندازد.

د كتر نوروزيان مي افزايد: تمامي اين موارد از سوي سازمان دارو و غذاي آمريكا با انجام تحقيقات علمي و دقيق ثابت شده است و به گونه اي نيست كه اينها نظر شخصي پزشك و يا سازمان تامين اجتماعي باشد بنابراين در اثر گذار بودن اين داروها شكي وجود ندارد.

وي اظهار مي دارد: استفاده از اين داروها از كوچك شدن مغز هم جلوگيري مي كند و با عدم استفاده از آن داروها، افرادي كه مي توانستند براي جامعه مفيد واقع شوند را از دست خواهيم داد و با معلوليت ها و ناتوانايي اين افراد، چندين برابر هزينه داروهاي اين بيماران، بايد هزينه صرف شود،  بنابراين تعيين ميزان سود و زيان مصرف اين داروها اهميت دارد و فقط نبايد قيمت دارو را در نظر بگيريم.

مدير كميته اجرايي انجمن ام اس به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي افزايد: هم اكنون بر اساس تعداد پرونده هاي موجود در انجمن ام اس،   5 هزار و 300 بيمار ام اس ثبت شده در كشور داريم كه عضو اين انجمن هستند و از آنجا كه ثبت اين بيماران به عنوان بيماران ام اس شرايط خاصي دارد و بر اساس تاييد نظر و گواهي پزشك بوده است ، بنابراين بيماران مشكوك به ام اس و همچنين بيماراني كه بيماري آنها مشابه بيماري ام اس بوده جز اين افراد ثبت شده قرار نگرفته اند.

مژگان محسني نيا مي افزايد: بر اساس شواهد و فرضيات و تعداد مراجعه كنندگان بيماران به پزشكان مغز و اعصاب در حدود 30 هزار بيمار"   ام اس در كشور وجود دارد كه نزديك به يك سوم تا يك چهارم آنها از يعني 8 تا 10 هزار نفر از اين بيماران از داروي "بتافرون " كه شامل سه گروه آوانكس، بتاسرون و ربيس است، استفاده مي كنند.

 وي  مي افزايد: بحث مطرح شده از سوي سازمان تامين اجتماعي مبني بر عدم اثر گذاري داروهاي بتافرون بر اساس تحقيقات كشور انگلستان  درست نيست ،  چرا كه انجمن ام اس عضو انجمن بين المللي ام اس نيزهست  و تمامي اطلاعات درباره داروهاي اين بيماري را به صورت روزانه دريافت مي كنيم و در كنفرانس هاي مربوط به اين بيماري شركت مي كنيم.

محسني نيا مي گويد: در سال گذشته مسئولان مي خواستند به حذف اين دارو در ليست داروهاي تحت پوشش تامين اجتماعي و يا دادن 30 درصد فرانشيز از سوي بيمار اقدام كنند كه با اعتراضات و پيگيري هاي انجمن ام اس اين افراد به 15 درصد فرانشيز راضي شدند.

وزارت بهداشت بايد اين بيماري را خاص كند

رئيس بنياد بيماري هاي خاص در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: براي اينكه هر بيماري جزء بيماري هاي خاص در نظر گرفته شود، نخست هزينه هاي درمان آن محاسبه مي شود چرا كه هزينه هاي بيماري هاي خاص نظير بيمه و داروهاي مربوط به آن بايد رايگان شود.

فاطمه هاشمي مي افزايد: از آنجا كه درمان بيماري ام.اس هزينه هاي زيادي دارد،  بنياد بيماري هاي خاص براي رفاه حال بيماران در صدد بود كه اين بيماران را نيز تحت پوشش خدمات بيماري هاي خاص قرار دهد اما اين موضوع بايد مورد قبول مسئولان امر قرار گيرد اما تا كنون مورد موافقت آنها قرار نگرفته است.

وي با بيان اينكه يكي از علت هاي عدم موافقت مسئولان در وزارت بهداشت براي پذيرفتن اين بيماري به عنوان بيماري هاي خاص،  كم بودن بودجه وزارت بهداشت و زياد بودن هزينه هاي درمان آن بيماري است، اظهار مي دارد: بنياد بيماري هاي خاص تنها كاري كه مي تواند انجام دهد اين است كه با تشكيل انجمن بيماران ام. اس و قبول هزينه هاي آن نظير فراهم كردن تجهيزات، چاپ بروشورهاي مربوط به اين بيماري و ديگر كمك هاي جانبي بيماران ام. اس،  را حمايت كند كه اين كارها نيز از سوي بنياد صورت گرفته است.

وي با بيان اينكه بنياد بيماري هاي خاص هوز هم پيوستن اين بيماري را به بيماري هاي خاص از سوي دولت و مجلس پيگيري مي كند، مي افزايد: اين  بنياد دو سال پيش طرحي را درباره پيوستن بيماري ام. اس به بيماري هاي خاص به مجلس فرستاد اما هنوز در اين زمينه پاسخي دريافت نكرده ايم.

 بودجه اي براي خاص كردن بيماري ام اس نداريم

وزير بهداشت نيز  در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: با توجه به شرايط كنوني متاسفانه منابع مالي كشور در زمينه بهداشت و درمان محدود و تقاضاها در اين خصوص زياد است و لازمه درنظر گرفتن بيماري ام اس و يا بيماري هاي ديگر به عنوان بيماري خاص، در اختيار داشتن منابع مورد نياز براي تحت پوشش قرار دادن اين بيماري ها است . 

دكتر مسعود پزشكيان مي افزايد: در حال حاضر دولت سالانه براي بيماران هموفيلي كه فقط نزديك به پنج تا شش هزار نفر هستند، 40 ميليون دلار هزينه صرف مي كند و بعد با مشكل محاكمه شدن مواجه مي شود و به آنها گفته مي شود كه چرا داروي اشتباه وارد كشور كرده ايد پس بايد جريمه آن را هم بدهيد بنابراين هيچ اعتباري براي اين كارها وجود ندارد.

وي با بيان اينكه  ما مي توانيم با اين 40 ميليون دلار مشكل چهار ميليون نفر را حل كنيم اما آن را فقط به بيماران هموفيلي اختصاص داده ايم، مي گويد: كشور ما كشور ثروتمندي نيست و ما بايد بتوانيم اعتبار محدودي را در اختيار تمامي مردم جامعه قرار دهيم اما اگر بخواهيم تمامي اعتبارات را فقط براي يك گروه خاص قرار دهيم بقيه افراد جامعه نمي توانند از اين اعتبارات استفاده كنند.

دكتر پزشكيان اظهار مي دارد: سرانه بهداشت و درمان كشور از طريق اعتبارات دولتي سالانه براي هر فرد 30 دلار است نه پنج هزار دلار، در صورتي كه هم اكنون دولت براي هر بيمار مبتلا به بيماري خاص سالانه بيشتر از پنج هزار دلار پرداخت مي كند،  يعني بايد از حق عده اي ديگر صرف نظر كنيم بنابراين بايد اعتبار خاصي را براي اين افراد در نظر بگيريم .

وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور مي گويد: وقتي اعتبار خاصي وجود ندارد نمي توان سرانه بهداشت و درمان افراد ديگر جامعه را قطع كرد و فقط به تعدادي خاصي از مردم جامعه خدمات ارائه داد.    

 نبايد مسائل پزشكي را فقط از بعد اقتصادي نگاه كرد

 رئيس انجمن بيماران ام اس در واكنش به اظهار نظر كارشناسان سازمان تامين اجتماعي مبني بر عدم اثر گذاري داروهاي بيماران ام اس و در نظر گرفتن 15 درصد فرانشيز براي بيماران تحت پوشش اين بيمه به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: متاسفانه سازمان تامين اجتماعي ديد اقتصادي به داروها دارد. 

دكتر جمشيد لطفي مي افزايد: از لحاظ علمي ثابت شده است كه داروهايي نظير " آوانكس "  در زمينه پيشگيري از اين بيماري  موثر است و در مواردي كه به نظر رسيده اين دارو بي اثر بوده، ممكن است تجويز اين داروها  به شيوه صحيح صورت نگرفته ،  يعني براي بيماراني كه بيماري آنها آنقدر پيشرفته بوده كه استفاده از اين داروها براي آنها ضرورتي نداشته تجويز شده است.

وي با بيان اينكه بر اساس تحقيقات انجام شده موثر بودن داروهاي بتافرون كه شامل سه گروه دارويي آونكس ، ربيس و بتاسرون مي شود،  در پيشگيري از پيشرفت بيماري ام اس در بسياري از كشورهاي دنيا ثابت شده است، اظهار مي دارد: ميانگين ميزان اثرگذاري اين داروها از 30 تا 40 درصد عنوان شده كه مي تواند در كاهش حملات ناشي از بيماري ام اس و تنظيم سير اين بيماري موثر باشد،  بنابراين با توجه به اين ميانگين داروهاي مذكور براي بيماران مي تواند  فوق العاده اثر گذار باشد.

وي ادامه مي دهد: در كشورما  نزديك به 25 تا 30 هزار بيمار مبتلاء به ام اس وجود دارد  كه فقط يك، چهارم يعني 25 درصد آنها به داروهاي بتافرون نياز دارند  و اين  امرنمي تواند هزينه سنگيني را نسبت به برخي بيماري هاي ديگر مانند بيماري ديابت به سازمانهاي بيمه گر تحميل كند .

دكتر لطفي با بيان اينكه بيماران مبتلا به ام اس بايد براي دريافت داروهاي خود هر ماه 30 تا 40 هزار تومان براي 15 درصد فرانشيز تعيين شده از سوي سازمان تامين اجتماعي بپردازند مي گويد: متاسفانه سازمان بيمه خدمات درماني براي اين داروها 30 درصد فرانشيز در نظر گرفته است ، يعني بيماران تحت پوشش اين بيمه بايد دو برابر بيماران تامين اجتماعي براي داروهاي خود هزينه صرف كنند.

رئيس انجمن بيماران ام اس اظهار مي دارد: اگر بيماراني كه به اين دارو نياز دارند به هر علتي نظير حذف اين دارو و يا عدم توانايي پرداخت هزينه داروهاي پيشگيري از بيماري ام اس، نتوانند ازاين داروها استفاده كنند پيشرفت اين بيماري با افزايش تعداد حملات بيشتر خواهد شد تا جايي كه منجر به معلوليت اين بيماران مي شود،  بنابراين دادن هزينه هاي  داروهاي پيشگيري از بيماري ام اس توسط دولت  از هزينه هاي سنگين ناشي از معلوليت اين بيماران جلوگيري مي كند.

دكتر لطفي اظهار مي دارد: امروزه تعداد بيماران ام اس در كشورهاي پيشرفته و توسعه يافته افزايشي نداشته است و حتي در برخي از كشورهاي جهان سوم نيز اين بيماري بسيار كم است بنابراين كشور ما در حال گذر از يك برزخ است كه چون تا چندي پيش اين بيماري نبوده است اما حالا اين بيماري در حال افزايش است و شايد هم اكنون با اين شرايط سرنخ هايي در مورد اين بيماري وجود داشته باشد كه در آينده نزديك از بين برود.

داروهاي بيماران ام اس تا 70 درصد موثر است

يك متخصص مغز و اعصاب نيز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي افزايد: داروهايي كه براي درمان بيماري ام اس استفاده مي شود را مجموعا " بتافرون" مي گويند كه اين داروها شامل سه گروه آوانكس، ربيس و بتاسرون است كه هر سه اين داروها در درمان اين بيماري موثر هستند.

دكتر مژگان طباطبايي در خصوص ميزان اثر گذاري اين داروها مي گويد: داروهاي بتافرون تا 70 درصد در درمان بيماري ام اس موثر است.

وي اظهار مي دارد: داروهاي بتافرون مي تواند تا 70 درصد  از تشكيل پلاك هاي مجدد در بيماران ام اس جلوگيري كند و با بررسي هاي پنج ساله در دنيا به ويژه كشورهاي اروپايي، موثر بودن اين داروها تا 70 درصد به اثبات رسيده است.

دكتر طباطبايي مي گويد: متاسفانه به علت نامعلومي آمار بيماران ام اس در ايران رو به افزايش است ، اما نمي توانيم از اين آمار ها استفاده كنيم چون بسياري از بيماران همكاري هاي لازم را در زمينه تحقيقات با متخصصان ندارند و انجمن ام اس اين آمار گيري را به تازگي آغاز كرده است و مي توان گفت با مصرف حداقل چهار ساله اين داروها هيچ بيمار ام اس بر روي صندلي چرخدار ننشسته است.

وي مي افزايد: در حدود يك سال، اين داروها با استفاده از خدمات بيمه تامين اجتماعي به صورت رايگان در اختيار بيماران قرار مي گرفت اما به علت هزينه هاي زياد و گران بودن اين داروها از 15 خرداد امسال تا كنون داروهاي ضد ام اس و همچنين داروهاي شيمي درماني تحت پوشش 15 درصد فرانشيز قرار گرفتند.

دكتر طباطبايي مي گويد : متاسفانه مسئولان در بيمه خدمات درماني مايل به 30 درصد فرانشيز براي بيماران بودند كه با اين پيشنهاد موافقت نشد، با وجود  15 درصد فرانشيز براي داروهاي بتافرون، بيماران بايد  ماهي 43 هزار تومان را پرداخت كنند و همين مقدار به ظاهر اندك هم براي عده اي از بيماران بسيار زياد بوده و تهيه آن براي آنها مقدور نيست و ممكن است برخي از بيماران به دليل مشكلات مالي درمان خود را قطع كنند.

موثر نبودن داروها توجيه درستي نيست؛ بيماران را نبايد محروم كرد  

عضو انجمن ام اس و متخصص مغز و اعصاب  هم در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: داروهاي بتافرون كه براي درمان بيماران ام اس به كار برده مي شود،  داروهايي گران قيمت است كه اگر تحت پوشش بيمه نباشد تهيه آن توسط خود بيمار به تنهايي امكان ندارد.

دكتر حسين كچويي مي افزايد: با وجود اينكه اين داروها تحت پوشش بيمه هستند اما بازهم اين بيماران بايد ماهي 40 تا 50 هزار تومان براي تهيه داروهاي خود هزينه كنند.

وي اظهار مي دارد: تا چندي پيش اين داروها از سوي سازمان تامين اجتماعي به صورت رايگان در اختيار بيماران قرار مي گرفت اما در ماه هاي اخير بايد 15 درصد فرانشيز اين داروها به وسيله بيماران پرداخت شود و چون اين داروها با طول درمان حداقل دو سال و مصرف هفته اي يكبار تزريق عضلاني صورت گيرد ،  اين داروها هزينه زيادي به بيماران تحميل مي كند.

دكتر كچويي درباره رايگان نبودن داروهاي ضد ام اس به علت عدم موثر بودن اين داروها كه توسط برخي مسئولان در بيمه خدمات درماني و سازمان تامين اجتماعي  مطرح شده، مي گويد: موثر نبودن دارو به عنوان دليل عدم رايگان بودن و دادن 15 درصد فرانشيز توسط بيماران، توجيه درستي نيست.

مسئول علمي شركت سروناي سوئيس كه وارد كننده داروهاي بيماران ام اس در كشور است، نيز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: از آنجا كه هنوز علت بيماري ام اس در دنيا مشخص نشده است ، بنابراين داروهاي موجود براي بيماران ام اس نقش پيشگيري كننده دارد و مي تواند تعداد و شدت حمله هاي بيماران و همچنين تعداد دفعاتي كه منجر به بستري شدن بيماران مي شود را كاهش دهد.

دكتر ترانه تقوي نژاد مي افزايد: مصرف اين داروها براي بيماراني كه استفاده از اين داروها براي آنها ضرورت دارد سبب مي شود كه ناتوانايي هاي بيماران را به تاخير اندازد،  به گونه اي كه اگر قرار است بيماري سه سال ديگر به علت ناتواني از ويلچر استفاده كند اين زمان تا 10سال به تاخير مي افتد.

دكتر تقوي نژاد ادامه مي دهد: استفاده از اين داروها همچنين سبب كاهش ضايعات بر روي مغز مي شود به گونه اي كه با جمع كردن و كم حجيم كردن قسمت تخريب شده مغز موجب كاهش پلاك ها در مغز مي شود.

وي مي گويد: اثر گذاري تمامي اين داروها از سوي "سازمان تغذيه و داروي آمريكا" با انجام تحقيق هاي زيادي به تاييد رسيده است و در غير اين صورت به كشور وارد نمي شد و مي توان گفت كه موثر بودن اين داروها در دنيا به اثبات رسيده است و هيچ ترديدي در اين مسئله وجود ندارد.

دكترتقوي نژاد درباره علت اينكه چرا داروي" آوانكس "از لحاظ سازمان تامين اجتماعي بيشتر مورد توجه بوده و از آن به عنوان دارويي بي اثر نام برده اند، مي گويد: براي مدت كوتاهي داروي آوانكس تنها دارويي بود كه براي بيماران ام اس وارد كشور مي شد و چون مصرف آن به صورت يكبار در هفته و از طريق تزريق عضلاني به راحتي صورت مي گيرد بنابراين مصرف آن نسبت به داروهاي ديگر نظير ربيس با فروش 2ميليون و 500 هزار دلار در سال گذشته در كشور بسيار افزايش يافت.

وي مي افزايد: چون پرداخت هزينه داروي آوانكس به عنوان پر فروش ترين دارو در كشور با فروش  24 ميليون دلاري در سال گذشته براي سازمان تامين اجتماعي هزينه زيادي در بر دارد،  اين سازمان موضوع موثر نبودن اين دارو را مطرح  مي كند .

دكتر تقوي نژاد مي گويد: متاسفانه برخي پزشكان نيز در تجويز داروهايي نظير آوانكس به بيماران مبتلا به ام اس آگاهانه اقدام نمي كنند چون مصرف اين دارو فقط براي بيماراني ضرورت دارد كه بيماري آنها پيشرفت نكرده باشد و دراين صورت است كه مي تواند از تخريب بيشتر عصب مغزي جلوگيري كند.

وي مي افزايد: بر اساس پژوهشي كه 66 مركز مطالعه دارويي در كشورهاي كانادا، آمريكا و كشورهاي اروپايي انجام گرفته است، مصرف داروهايي نظير ربيس مي تواند تعداد حملات در نخستين سال مصرف اين دارو را تا 37 درصد كاهش دهد،  همچنين مي تواند ميزان ضايعات "ام آي آر" در دومين سال مصرف اين دارو را تا 78 درصد كاهش دهد.

دكتر تقوي نژاد با اشاره به اينكه استفاده از اين دارو در دومين سال مصرف آن مي تواند تا 119 درصد از حمله هاي مجدد جلوگيري كند، مي گويد: اگر بيماري نزديك به يكسال از داروهاي مربوط به بيماري ام اس استفاده كند اما به طور ناگهاني و به علل مختلف نتواند حتي براي مدتي كوتاه از اين داروها استفاده كند، تمامي معالجات يك ساله اين بيمار از بين خواهد رفت  ، چون تا چندي قبل ميزان اين دارو در خون وي ثابت بوده است و با كاهش ناگهاني آن در خون سبب بروز حمله هاي شديد و بستري شدن بيمار در بيمارستان خواهد شد.

وي مي افزايد: همچنين با پديد آمدن علامت ها و عوارض جديد در بيمار، عصب نسبت به دفعات قبل بيشتر تخريب مي شود و در صورتي كه عدم مصرف اين دارو ادامه پيدا كند تعداد حمله بيشتر و در نهايت منجر به ناتوانايي هميشگي در بيمار خواهد شد. 

کد خبر 94425

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha