حشمت الله فلاحت پیشه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به غیبت ایران در اجلاس چهارجانبه کشورهای حاشیه دریای خزر که فردا در قزاقستان برگزار خواهد شد، اظهار داشت: برگزاری چنین اجلاسی آنهم بدون حضور مقامات کشورمان یک هشداربرای جمهوری اسلامی ایران است که باید آن را جدی گرفت.
وی با بیان اینکه اعضای چهار کشور روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان به دلیل موقعیت مشترک المنافعی که با هم دارند جمهوری اسلامی ایران را غیرخودی تشخیص داده ودر پی تصمیم گیریهای بزرگی بدون حضور ایران هستند، عنوان کرد: هر تصمیمی که در قبال دریای خزر از سوی این چهارکشور گرفته شود ، جمهوری اسلامی ایران هم باید در برابر آن واکنش جدی نشان دهد چراکه مالکیت دریای خزر بصورت مشاء بین کشورهای حاشیه این دریا تقسیم شده است وبراین مبنا تصمیم گیری درباره این دریا هم باید بصورت مشاء باشد.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس شورای اسلامی در خصوص نحوه واکنش جمهوری اسلامی ایران به این اجلاس چهارجانبه گفت: در مرحله نخست باید وزارت امور خارجه کشورمان سفیران این چهار کشور را فراخوانده وبه آنان تذکر جدی دهد و در مرحله بعد از طریق مجامع بین المللی وبا استفاده از اهرم قراردادهای 1921و1940 علیه این چهار کشور اقامه دعوا نماید.
وی افزود: بر اساس این توافقنامه ها که فی مابین دولت ایران وشوروی سابق که درآن سالها به امضا مسئولان دو کشور رسید، مقرر شد که در هر نشستی که در خصوص دریای خزر برگزار می شود ایران هم بصورت ثابت در این نشست ها شرکت داشته باشد، که حتی بعد از فروپاشی شوروی سابق روسیه مسئولیت اجرای تمام تعهدنامه های اتحاد جماهیر شوروی را برعهده گرفت.
این عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس با بیان اینکه این اجلاس چهارجانبه بدون حضور ایران به لحاظ حقوقی غیر قانونی است ، تصریح کرد: کنار گذاشتن ایران از تصمیم گیریها چه در حوزه انرژی وچه در حوزه مسائل ژئوپلتیکی به معنای صف آرایی در برابر منافع جمهوری اسلامی ایران است.
وی با اشاره به سیاست نگاه به شرق وزارت امورخارجه ایران ، گفت: این سیاست نباید خیلی خوش بینانه باشد بلکه بایستی منطبق بر واقعیات موجود باشد به گونه ای که باید به هرمیزانی که طرفهای مقابل در رابطه شان برای ما ارزش قائل هستند ما هم همانگونه رابطه مان را با آنها تنظیم کرده وبرخورد داشته باشیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه رابطه روسها با جمهوری اسلامی ایران هیچگاه یک رابطه استراتژیک نبوده بلکه رابطه ای سیاسی بوده است و همین امر موجب شده که آنان در شرایط سیاسی خاص از ایران امتیاز بگیرند، عنوان کرد: در حال حاضر روسها تحت فشار هیچ کشوری نیستند بلکه آنان احساس می کنند که در شرایط سیاسی کنونی می توانند از ایران به نفع خود امتیاز بگیرند واین موضوع همواره در طول تاریخ وجود داشته است به گونه ای که همیشه منافع ایران را در برابر منافع خود نادیده می گرفت.
فلاحت پیشه در پایان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بایستی هم در قبال روسیه وهم در قبال دریای خزر منافع ملی خود را دنبال نماید، متذکر شد: البته نباید در این مورد بیش از اندازه نگاه استراتژیک به روسها داشته باشیم.
نظر شما