۱۰ مهر ۱۳۸۸، ۱۰:۵۲

دانشگاه ارومیه از کم توجهی به حوزه های آموزشی و فرهنگی رنج می برد

دانشگاه ارومیه از کم توجهی به حوزه های آموزشی و فرهنگی رنج می برد

ارومیه - خبرگزاری مهر: اجرای پروژه های عمرانی در دانشگاه ارومیه طی سالهای اخیر موجب کاهش توجه مسئولان دانشگاه به سایر حوزه ها شده که ادامه این روند در درازمدت می تواند صدمات جبران ناپذیری در تمامی زمینه های توسعه آموزش عالی استان در پی داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، هر چند اجرای طرح های عمرانی و توسعه زیرساختهای آموزشی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است اما توجه به جذب اعضای هیئت علمی مجرب و کارآزموده برای ارتقای سطح علمی دانشگاه و دانشجویان، برگزاری برنامه های فرهنگی غنی فرصتی است که در صورت غفلت تهدیدی بزرگ برای جامعه علمی استان خواهد بود.

دانشجویان دانشگاه ارومیه در طی چهار سال اخیر شاهد اجرای پروژه های عمرانی متعددی در دانشگاه بودند در حالی که از وضعیت اجرای برنامه های فرهنگی و وضعیت تدریس برخی اساتید و اعضای هیئت علمی رضایت ندارند.

برای اثبات این ادعا همین بس که دانشکده های دامپزشکی و کشاورزی دانشگاه ارومیه که در زمره اولین دانشکده های این رشته ها در سطح دانشگاههای ایران بود، هم اکنون جایگاه خود را از دست داده و جذابیتی برای تحصیل در این رشته برای دانشجویان وجود ندارند.

رهگیری اشتغال دانشجویان در دانشگاه ارومیه نیز مانند سایر دانشگاههای کشور امری است که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید به آن توجه جدی داشته و متناسب با نیاز بازار کار در استانها به جای گسترش رشته های علوم انسانی از طریق افزایش رشته های فنی و حرفه ای نیروی کار متخصص تربیت کند.

با ادامه این روند در دانشگاه ها، دانشجویانی که به عنوان فرد جوینده دانش با هزاران امید و آرزو قدم به عرصه دانشگاه می گذارد تا با طی کردن پله های ترقی و کسب مدارج عالی تحصیلی بتواند مطابق با علاقه و رشته تحصیلی خود در آینده شغلی مناسب و درخور شان به دست آورد، می تواند زنگ خطری باشد تا آیندگان هدف مهمی برای ورود به دانشگاه در خود نیابند و به راحتی از مسیر علم و دانش خارج شوند که اگر این مسئله اتفاق بیافتد آینده دانشگاه و دانشجویان در هاله ای از ابهام قرار خواهد گرفت.

یکی از دانشجویان دانشگاه ارومیه معتقد است: هم اکنون نشاط فرهنگی، سیاسی و هنری دانشگاه رو به افول است و جلسات و مباحث سیاسی با حضور صرف نمایندگان احزاب خاص از طرف بسیج دانشجویی یا انجمن اسلامی دانشگاه برگزار می شود.

علیزاده در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت اجرای برنامه های فرهنگی در دانشگاه اظهار داشت: کانونهای فرهنگی دانشگاه از جمله تئاتر و موسیقی فعالیت چشمگیری انجام نمی دهند این در حالی است که فعالیت کانونهای قرآن و عترت و مهدویت دانشگاه در حال گسترش است که ادامه این روند موجب بی رغبتی دانشجویان علاقمند به رشته های مذکور و به مرور زمان فاصله گرفتن از فعالیتهای فرهنگی از سوی آنان می شود.

وی خاطرنشان کرد: هر چند این کانونها یکی از نیازهای دانشگاه و محیط های دانشجویی است ولی دانشجویان و دانشگاه به فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی که او را با اجتماع پیوند دهند نیز نیاز دارند.

این دانشجو با انتقاد از نحوه فعالیت نشریات دانشجویی دانشگاه ارومیه نیز، بیان داشت: مطالب جذابی برای دانشجویان در این نشریات چاپ نمی شود و اکثر مطالب مربوط به اتفاقات ماههای گذشته است که ارزش خبری برای دانشجو ندارد.

وی با انتقاد از وضعیت آموزش، اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه افزود: متاسفانه برخی اساتید و اعضای هیئت علمی حتی با توجه به مدرک نحصیلی خود اطلاعات علمی کافی در رابطه با دروس تخصصی ندارند.

دیگر دانشجوی دانشگاه ارومیه با انتقاد از وضعیت بهداشتی و امکانات رفاهی خوابگاه های دانشجویی داخل شهر و خودگردان، گفت: هنوز برخی از خوابگاه های داخل شهر با وجود آغاز سال تحصیلی آماده پذیرش دانشجویان نیستند.

رادفر همچنین در خصوص غذاهای ارائه شده در سلف دانشگاه ارومیه گفت: متاسفانه برخی غذاها از کیفیت لازم برخوردار نیستند و برخی از وعده های مسئولان دانشگاه مبنی بر ارائه غذاهای جدید مانند ماهی در منوی غذایی دانشجویان تحقق نیافته است.

دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ارومیه با کمبود اعضای هیئت علمی مواجه است

رئیس دانشگاه ارومیه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام اینکه درحال حاضر این دانشگاه با داشتن پنج دانشکده، یک آموزشکده فنی در شهر خوی، چهار مرکز تحقیقاتی، مرکز ICT، کتابخانه مرکزی، یک موزه و یک مرکز تحقیقات سازه در حال تاسیس به عنوان یکی از قدیمی ترین دانشگاههای کشور در حال فعالیت است، گفت: طبق برآورد رتبه بندی سازمانهای بین المللی دانشگاهها، دانشگاه ارومیه در بین دانشگاههای دنیا در رتبه 242 و در بین دانشگاههای وزارت علوم و علوم پزشکی در حال حاضر با شش درجه ارتقا نسبت به چهار سال گذشته رتبه 23 کشوری را داراست.

حسن صدقی تعداد دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی، مقالات منشر شده در مجلات مختلف بین المللی و ISI ، اعضای هیئت علمی، پروژه های تحقیقاتی انجام یافته در دانشگاه و صنعت، اشتراک در مجلات بین المللی و زیر ساخت های پژوهشی، امکانات رفاهی دانشجویان و رشد فضاهای فیزیکی پارامترهای درجه بندی دانشگاه ها عنوان کرد.

وی علت کم توجهی نسبت به فعالیتهای فرهنگی و آموزشی را فراهم نبودن زیرساخت های این فعالیت ها طی چهار سال اخیر عنوان کرد و بیان داشت: این امر به مرور زمان نارضایتی دانشجویان علاقمند در این زمینه را فراهم کرده است.

وی از تفکیک معاونت دانشجویی و فرهنگی در سال جاری خبر داد و گفت: در این راستا سه میلیارد و 530 میلیون ریال در جهت توسعه و اجرای فعالیتهای فرهنگی به معاونت فرهنگی این دانشگاه در سال جاری تزریق شده است که با برنامه ریزی اصولی امیدواریم کمبودها در این بخش جبران شود.

وی در خصوص سایر مشکلات پیش روی این مرکز علمی با بیان اینکه متاسفانه کادر هیئت علمی در گروههای آموزشی متناسب و قابل قبول با جذب دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی نیست، گفت: اعضای هیئت علمی دانشگاه هم اکنون بجای تدریس و کمک به دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی برای دانشجویان مقطع کارشناسی تدریس می کنند.

صدقی با بیان اینکه کمبود اعضای هیئت علمی بتدریج از طریق جذب دانشجویان دوره های دکترا در حال جبران است، افزود: با این وجود باید برای رفع این مشکل با هماهنگی وزارت علوم و برنامه ریزی ستادی، اعضای جدید جذب کنیم.

وی در ادامه تعداد اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه را 450 نفر برشمرد و خاطرنشان کرد: از این تعداد 15 نفر دارای درجه استادی، 42 نفر دارای درجه دانشیاری و مابقی دانشیار هستند که هم اکنون 150 نفر نیز بورسیه دکترا اخذ و در حال تحصیل هستند.

وی جهش کلی دانشگاه را در راستای تبدیل درصد بالایی از تعداد دانشجویان کل دانشگاه به دانشجویان دوره های دکترا و کارشناسی ارشد عنوان کرد و بیان داشت: سال آینده امیدواریم بتوانیم یک سوم یا 30 درصد دانشجویان را در دوره های دکترا و کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل کنیم.

رئیس دانشگاه ارومیه گفت: از ابتدای سال جاری از محل مصوبات دور دوم سفر ریاست جمهوری به استان اجرای 13 پروژه عمرانی از جمله دانشکده ادبیات و علوم انسانی، هنر، اقتصاد، سه خوابگاه دانشجویی، رستوران مرکزی، دانشکده منابع طبیعی، استخر سرپوشیده، دانشکده فنی و مهندسی خوی و سالنهای سر پوشیده ورزشی و سایت یادمان شهدا به جز عملیات اجرایی دانشکده هنر آغاز شده است.

صدقی اعتبار عمرانی دانشگاه در سال جاری را 140 میلیارد ریال برشمرد و گفت: کل فضای فیزیکی این پروژه ها 85 هزار متر مربع است که بر اساس زمانبندی اجرای آنها حداکثر تا سال تحصیلی 89-90 آماده بهره برداری خواهند شد.

طرحهای فرهنگی مسئله ساز در شورای فرهنگ عمومی دانشگاه مصوب نمی شوند

صدقی در خصوص کمرنگ شدن فعالیتهای گروه ها و کانونها هنری از جمله تئاتر و موسیقی دانشگاه گفت: متاسفانه هنوز در دانشگاه و دانشجویان فرهنگ اجرای این برنامه ها وجود ندارد و شورای فرهنگ عمومی دانشگاه نیز از اجرای فعالیتهایی که مسئله ساز هستند جلوگیری می کند.

مشکلات پیش روی دانشگاه ارومیه تنها به کمرنگ شدن فعالیت های فرهنگی و آموزشی ختم نمی شود دانشجویان این مرکز علمی از کم توجهی به وضعیت خوابگاهها، کمبود نیروی انسانی متخصص در بخش پژوهش و اعتبارات کم بخش فرهنگی گلایه مند ستند که در این راستا سراغ مسئولان ذیربط رفته ایم.

اعتبارات بخش فرهنگی دانشگاه ناچیز است

مدیر امور فرهنگی دانشگاه ارومیه ایجاد خانه فرهنگ در پردیس نازلو را یکی از ضروریات بخش فرهنگی دانشگاه عنوان کرد و بیان داشت: برگزاری نماز جماعت، کلاسهای آموزش قرآن کریم، شرکت دانشجویان در برنامه های شبانه خارج از خوابگاه، راه اندازی سایت اینترنتی در خوابگاه های پسران و دختران، ایجاد کتابخانه و تجهیز آنها به کتابهای فرهنگی و ادبی در خوابگاه هایی که امکان ایجاد اتاق فرهنگی در آنها وجود دارد از جمله اقدامات امور فرهنگی در خوابگاه هاست که بدون شک هرگز پاسخگوی درخواستها و نیازهای متنوع دانشجویان نیست.

حبیب شیرزاد در گفتگو با خبرنگار مهر در ارومیه، افزود: سیاستهای فرهنگی دانشگاه در سال جاری اجرای برنامه های نشاط آفرین فرهنگی و علمی از طریق کانونها، انجمنهای علمی و تشکلهای دانشجویی جهت غنی سازی اوقات فراغت دانشجویان، فضاسازی مناسب و اجرای مراسمات مذهبی در مناسبتهای مختلف، استعدادیابی و ارتقای توان ادبی و هنری دانشجویان است.

وی با انتقاد از کم بودن میزان اعتبارات فرهنگی دانشگاه گفت: اعتبار فرهنگی دانشگاه ارومیه در سال جاری یک میلیارد و 500 میلیون ریال بود و این در حالی است که وزارت علوم سرانه فرهنگی هر دانشجو را 300 هزار ریال اعلام کرده است.

وی افزود: بر این اساس با توجه به تعداد دانشجویان دانشگاه ارومیه اعتبار فرهنگی می بایست قریب به پنج میلیارد ریال باشد که هرگز این مقدار اعتبار به بودجه فرهنگی دانشگاه تزریق نمی شود لذا ما در طول سال با مشکلات اعتباری جدی روبرو می شویم.

مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه ارومیه خواستار اختصاص کامل اعتبار طرحها، برنامه های اجرا شده و تجهیز خوابگاهها به اتاق های فرهنگی، راه اندازی سایت های اینترنتی و احداث خانه فرهنگ شد.

به گفته شیرزاد وضعیت فرهنگی می تواند مربوط به مسائل دینی و مذهبی، هنری و ادبی، هویتی دانشجویان و دانشگاه باشد لذا با در نظر گرفتن مجموع این مولفه ها وضعیت فرهنگی دانشگاه ارومیه در رتبه های خوب و قابل قبولی قرار دارد هر چند برای رسیدن به وضعیت مطلوب باید سیاست گذاری و هدف گذاری کنیم.

وی اظهار داشت: برای تحقق شعار دانشگاه تمدن ساز اسلامی - ایرانی و ارتقای سطح فرهنگی دانشگاه باید برای کلیه عناصر فعال در دانشگاه مانند دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارمندان استراتژی فرهنگی از جمله صیانت از هویت و فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی، ارتقای روحیه خودباوری و بهره برداری از توانمندی کلیه نیروهای دانشگاهی در جهت ایجاد تحرک فرهنگی و اجتماعی مبتنی بر تکثر نوآوری و شور و نشاط در دانشگاهها، توسعه علوم انسانی و تعمیق معرفت دینی باتوجه به مقتضای نیازهای روز جامعه و دانشگاه، برنامه ریزی و زمینه سازی به منظور پیوند حوزه و دانشگاه، توسعه و ترویج علم گرایی به عنوان گفتمان مسلط فرهنگی در دانشگاه، تقویت و تحکیم قانونگرایی و نظام مندی در کلیه بخش ها و فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، تعمیم کار فرهنگی به همه عناصر دانشگاهی، ترویج روحیه دینگرایی و دین پژوهی و توسعه فعالیتهای قرآنی داشته باشیم.

بخش پژوهش دانشگاه ارومیه از کمبود نیروی انسانی رنج می برد

معاون پژوهشی دانشگاه ارومیه با اشاره به اینکه فعالیت پژوهشی اعضای هیئت علمی و اساتید افزایش یافته است، از کمبود پرسنل در این بخش انتقاد کرد.

مسعود مهام ساماندهی فعالیتها و امورات پژوهشی اساتید و اعضای هیئت علمی را یکی از سیاستهای کلی معاونت پژوهشی دانشگاه در سال جاری دانست و بیان داشت: فعالیت های علمی و تحقیقاتی به صورت مقاله چاپ شده در مجلات علمی معتبر و پذیرفته شده در کنفرانس های ملی و بین المللی، ترجمه و تالیف کتاب و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی از جمله این فعالیتها است.

وی بودجه پژوهشی دانشگاه در سال جاری را 12 میلیارد ریال عنوان کرد و بیان داشت: خوشبختانه این میزان اعتبار برای انجام تحقیقات پژوهشی اساتید و اعضای هیئت علمی، چاپ کتاب، خرید مجلات علمی و پژوهشی، ژورنال های علمی، کتاب و اینترنت کافی است.

معاون پژوهشی دانشگاه ارومیه در خصوص اجرای طرح اعتبار ویژه پژوهش به اعضای هیئت علمی با عنوان گرنت پژوهشی، گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون به 120 نفر از اعضای هیئت علمی از 20 تا 50 میلیون ریال اختصاص یافته است.

مهام تعداد طرحهای پژوهشی در دست اقدام سال جاری را 15 طرح عنوان کرد و بیان داشت: این طرحها در تمامی زمینه های ادبی، هنری، عمرانی، ورزشی و پژوهشکده ها با اختصاص 190 میلیون ریال تا پایان سال اجرایی خواهد شد.

وی تعداد مقالات نمایه شده در ISI اعضای هیئت علمی دانشگاه در سال 2008 را 120 مقاله عنوان کرد.

با توجه به اینکه دانشگاه و دانشجویان همواره در خط مقدم هجمه های فرهنگی قرار دارند امید می رود مسئولان استان به خصوص دانشگاه ارومیه ضرورت توجه به ارتقای فعالیت های فرهنگی، آموزشی را مورد توجه قرار دهند.  

کد خبر 955724

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha