۱۱ مهر ۱۳۸۸، ۰:۴۷

کامل/جلیلی در بازگشت از ژنو:

1+5 تعلیق غنی سازی را مطرح نکرد / گفتگو و همکاری اقتضای جهانی است

1+5 تعلیق غنی سازی را مطرح نکرد / گفتگو و همکاری اقتضای جهانی است

دبیر شورای عالی امنیت ملی بابیان اینکه هیچ منعی برای بازدید بازرسان آژانس از تاسیسات فوردو وجود ندارد ، تاکید کرد : در گفتگوهای ژنو به هیچ عنوان موضوع تعلیق غنی سازی اورانیوم که در قطعنامه های شورای امنیت آمده است، مطرح نشد .

به گزارش خبرنگار مهر ، سعید جلیلی جمعه شب پس از بازگشت از سفر سه روزه خود به ژنو و مذاکره با گروه 1+5 درباره بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران، در فرودگاه امام خمینی(ره) در جمع خبرنگاران حضور یافت و به سئوالات آنان پاسخ گفت.

وی گفت : جمهوری اسلامی ایران با اقتدار برآمده از ظرفیت های ملی، منطقه ای و بین المللی که امروز بدست آورده است ، با نگاهی مثبت به همراه مجموعه ای از پیشنهادات که در بسته پیشنهادی ما بود ، وارد گفتگو با کشورهای عضو گروه 1+5 شد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی  با مثبت ارزیابی کردن بحث های مطرح شده با گروه 1+5 در  محورهای سه گانه ای که در بسته پیشنهادی ذکر شده بود اظهار داشت: در این جلسه محورهای سه گانه ذکر شده بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران را برای طرف 1+5 تبیین کردیم.

جلیلی تصریح کرد: ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران و اقتضائات جهانی که امروز پیش رو داریم ایجاب می کند که همکاری ها شکل بگیرد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه در آینده همکاری های مشترکی میان ایران و 1+5 شکل گیرد، عنوان کرد: طرف ها دیدگاههای خود را در این جلسات مطرح کردند، ضمن اینکه نظر ما هم این بود که این گفتگوها  در سطحی پایین تر تداوم یابد تا بر اساس آنچه که ذکر شده گفتگوها حول محورهای نگرانی های مشترکی که در بسته پیشنهادی ذکر شده بود ادامه یابد.

جلیلی با تاکید بر اینکه دفاع از حقوق ملت ایران مفروض گفتگوها  با طرف 1+5 بوده است که از آن حمایت قاطع کرده ایم گفت: موضوع گفتگوها محورهای مطرح شده در بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران بود تا با تشریک مساعی بتوانیم به سمت جهانی مبتنی بر صلح و پیشرفت حرکت کنیم.

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در دیدار دوجانبه جمهوری اسلامی ایران با نماینده آمریکا مسائل مطرح شده چه بود، گفت: ما دو دور گفتگو داشتیم، یکی در نوبت صبح و دیگری در نوبت بعدازظهر که بین این مدت در حاشیه صرف ناهار همه کشورهای طرف 1+5 سئوالات خود را که از گفتگوهای صبح باقی مانده بود مطرح می نمودند که ما هم پاسخ آنها را می دادیم.

وی با بیان اینکه فکر می کنیم دوری از گفتگوها برای همکاری و نقاط اشتراک شکل گیرد، عنوان کرد: به توافق رسیدیم و بر همین مبنا معاونان درباره چگونگی ادامه گفتگوها بحث خواهند کرد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه با طرف 1+5 بر سر بازدید از سایت جدیدالتاسیس فوردو توافق شده است ، گفت: درباره تاسیسات جدید که جمهوری اسلامی ایران چندی قبل احداث آن اعلام کرد بر مبنای سئوالاتشان توضیحاتی ارائه کردیم مبنی بر اینکه حق غنی سازی را برای ملت ایران محفوظ می دانیم.

جلیلی تصریح کرد: به آنان توضیح دادیم که تاسیسات نطنز جزو حقوق اساسی ما بوده و برای حق قانونی یک ملت که در چارچوب آژانس است و بازرسان آژانس نیز به آن نظارت داشتند عده ای در این میان به خود اجازه می دهند که اقدام به تهدید نظامی کنند، طبیعی است که ما هم برای دفاع از خود تمهیداتی را بیاندیشیم که وضعیت امنیتی آن بالاتر باشد.

وی ادامه داد : به همین دلیل به دنبال احداث تاسیسات جدید فوردو رفتیم و به عنوان یک حقوق اساسی و در چارچوب قوانین آژانس و ان پی تی هر گاه بازرسان آژانس بخواهند برای بازدید از این تاسیسات بیایند همانند تاسیسات نطنز منعی نخواهند داشت و می توانند از آن بازدید کنند .

مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران توضیح داد که در حقیقت در جلسه ژنو فقط اطلاع رسانی درباره تاسیسات فوردو صورت گرفته است.

وی در ادامه جلسه پرسخ و پاسخ با خبرنگاران درپاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چرا ایران باید سوختی با غنای 3.5 درصد بدهد تا در ازای آن از طرف غربی سوختی با غنای 20 درصد دریافت نماید، گفت: یکی از حقوق قانونی ما در چارچوب فعالیت صلح آمیز هسته ای غنی سازی اورانیوم است که یکی از مصارف صلح آمیز آن نیز بحث مصارف دارویی است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه رآکتور تحقیقاتی تهران ایزوتوپ های دارویی مورد نیاز کشور را تولید می کند ، تصریح کرد: ما برای این رآکتور احتیاج به سوختی با غنای 20 درصد داریم و زمانی که سوخت موجود تمام شود باید سوختی با غنای 20 درصد را جایگزین آن کنیم ، ضمن اینکه در نطنز سوختی با غنای 5 درصد تولید می شود و طبیعتا یکی از وظایف آژانس تسهیل دسترسی به آنچه که انرژی صلح آمیز است برای اعضا می باشد.

وی افزود: بر این مبنا دو سه ماه قبل نامه ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه به سوختی با غنای 20 درصد نیاز داریم ارسال کردیم.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی صرفا نقش بازرسی از تاسیسات هسته ای را ندارد گفت: آژانس بین المللی باید علاوه بر بازرسی نسبت به احقاق حقوق همه اعضا وظیفه خود را ایفا کند که بر این مبنا ما از این آژانس  درخواست سوخت با غنای 20 درصد را کردیم و آنها به کشورهایی که دارای چنین سوختی بودند این موضوع را اعلام کردند و آن کشورها پیشنهادات خود را مطرح نمودند، همانطور که ما قبلا گفتیم کشورهایی که چنین سوختی را دارند می توانند پیشنهاد بدهند تا ما در جلسه کارشناسی با آنان به توافق برسیم.

جلیلی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در جلسه ژنو موضوع انتقال پرونده هسته ای ایران که سیاسی شده ، از شورای امنیت به آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح شده است یا خیر، گفت: موضوع بحثی که دراین جلسه مطرح شده بود بحث بر سر محورهای مذکور در بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران بود و بر این مبنا اعلام کردیم ایران به عنوان یکی از اعضای آژانس با توجه به تحولات اخیر و اقدامات اعتماد سازی که انجام شده است، یک استثنا نیست و باید از تمام حقوق خود برخوردار شود.

وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا گفتگوها  آینده در سایه تفاهم برگزار می شود ، گفت: یکی از بحث هایی که در جلسه مطرح شد این بود که اگر گفتگوها بخواهد ادامه یابد و به نتایج مثبت برسد، لازمه تحقق آن دوری از اشتباهات گذشته است  یکی از اشتباهات گفتگو در سایه تهدید بود ، ما می گوییم اگر گفتگویی بخواهد شکل بگیرد باید در فضایی از تفاهم و همکاری باشد.

به گزارش مهر ، دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه البرادعی امروز با چه هدفی به تهران سفر خواهد کرد گفت: البرادعی در پایان دوران ماموریت خود به سر می برد، ضمن اینکه بخش عمده کار وی معطوف به موضوع هسته ای جمهوری اسلامی ایران بوده است و بر این اساس ایشان مانند سایر شخصیت ها اظهار تمایل کرده است که سفری به ایران داشته باشد و ما هم از آن استقبال کردیم.

وی در پاسخ به خبرنگار دیگری که پرسید گفتگوها را چگونه ارزیابی می کنید گفت : این گفتگوها رو به جلو و مثبت بود، ضمن اینکه ما درباره چگونگی ادامه گفتگوها نیز بحث کردیم تا به مدالیته ای برای ادامه آن دست پیدا کنیم و این را فرصتی برای همکاری حول محور مشترک بین جمهوری اسلامی ایران با طرف1+5 می دانیم.

جلیلی در پایان در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در جلسه که با طرف 1+5 داشته اید بحث تعلیق غنی سازی اورانیوم در خاک جمهوری اسلامی ایران مطرح شد یا خیر گفت: به هیچ عنوان بحث تعلیق غنی سازی اورانیوم در کشورمان از سوی 1+5 مطرح نشد.

کد خبر 956959

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha