داوود تک فلاح مدیرکل طرح و برنامه سازمان دارالقرآن الکریم در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با بودجه پژوهشهای قرآنی در بودجه پژوهش کل کشور گفت: شاید نتوان رقم مشخصی برای بودجه پژوهش عنوان کرد که صرف فعالیتهای قرآنی می شود.
وی افزود: در اداره ها و دستگاه های مختلف خود براساس نیاز و برنامه های پیش بینی شده یک تا پنج درصد از بودجه را به بحش پژوهش اختصاص می دهند این درحالی است که استاندارد جهانی بودجه پژوهش 5 درصد است اما حتی اگر کلیه فعالیتهای پژوهشی کشور را درنظر بگیریم این رقم برای ما بسیار کمتر خواهد بود.
تک فلاح در ادامه گفت: در بسیاری از دستگاه ها قسمتی از این بودجه پژوهش با نام بودجه پژوهش قرآنی تعیین نمی شود مگر اینکه براساس نیاز سنجی انجام شده از سوی معاونت پژوهشی ریاست جمهوری این امر مورد اشاره قرار گیرد، همچنین در مواقعی برخی طرح های تصویب شده آموزش عالی به آنها ارجاع داده می شود و پس از تأیید اعتبار لازم به آن تعلق می گیرد.
با وجود اعتبارات اندک پژوهشهای قرآنی خوبی انجام می شود
مدیرکل طرح و برنامه سازمان دارالقرآن الکریم با تأکید بر اینکه پژوهشهای کلان قرآنی بودجه ای را دریافت نکرده اند گفت: بودجه پژوهش قرآنی در حد همان اعتبارات برنامه ای است که بسیار اندک محسوب می شود، با تمام این اوصاف کارهای پژوهشی خوبی انجام می شود اما در حد نیاز کشور نیست.
وی به عنوان نمونه به پژوهشهای گسترده معاونت پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی اشاره و تأکید کرد: در مجموع این پژوهشها در حد نیاز کشور نیست شاید بتوان گفت که این پژوهشها یک درصد نیاز کشور است.
تک فلاح با ابراز امیدواری در این رابطه که معضلات این عرصه با تشکیل شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی حل شوند تصریح کرد: در این شورا سه کمیسیون تشکیل شده که یکی از آنها کمیسیون امور پژوهشهای قرآنی است. اگر این کمیسیون فعالیت خود را اعم از برنامه های مختلف آموزشی، پژوهشی و تبلیغی ترویجی سالانه کشور تحت نظر این شورا آغاز کند، طرح و برنامه واحدهای مختلف قرآنی کشور را جمع آوری کرده و برای تصویب بودجه و تأیید به شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی ارائه دهد وضعیت کنونی سال آتی بهتر خواهد شد.
مدیرکل طرح و برنامه سازمان دارالقرآن الکریم همچنین اظهار داشت: بودجه کنونی فعالیتهای پژوهشی قرآنی و حتی فعالیتهای اجرایی بسیار محدود است، به تبع برای فعالیتهای اجرایی متداول چون نهضت قرآن آموزی در کشوری با جمعیت 70 میلیون که جمعیت کم سواد قرآنی آن نیز بالا است با درنظر گیری وضعیت مطلوب سالانه باید بتوانیم 5 تا 10 میلیون نفر را تحت پوشش قرار دهیم اما اگر کل اعتبار خود را صرف رسیدن به این هدف کنیم یک دهم این تعداد را هم نمی تونیم تحت پوشش قرار دهیم از این رو نمی توان مبلغ قابل توجهی به فعالیتهای پژوهشی اختصاص داد.
انجام پژوهش میدانی راهکاری برای رفع ضعفهای فعلی است
وی بهترین و کوتاه ترین راه را برای ترسیم آینده انجام یک پژوهش قرآنی میدانی برای بررسی وضعیت قرآنی کشور توصیف کرد و گفت: در حال حاضر بیشتر بر اساس گمانه زنی حرکت می کنیم. پژوهش پیشین متعلق به سال 76 برای اجرای نهضت قرآن آموزی کشور بود که به سفارش سازمان تبلیغات انجام شد، سطح آموزش های قرآنی، میزان آشنایی اقشار مختلف با قرآن در میان سایر موارد مورد تحقیق قرار گیرد، باوجودی که این تحقیق به صورت رندوم انجام شد باید گفت در بسیاری از زمینه ها تحقیقات مشابهی انجام نشده است.
تک فلاح به عنوان نمونه به تحقیق سازمان دارالقرآن در رابطه با آموزش قرآن اشاره کرد و گفت: سرعت انجام این تحقیق بسیار کند است و پیش بینی می شود نتایجی که اکنون به آن نیازمند هستیم در طول 10 سال آینده به دست آوریم.
وی گفت: عدم انجام این پژوهش ها به عقب ماندن ما منتهی می شود و مشکلات تازه ای را برایمان فراهم می کند اما امیدواریم که با تشکیل شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی این مشکلات حل شده و شاهد شکوفایی این بخش باشیم .
نظر شما