۶ آبان ۱۳۸۸، ۱۴:۲۸

گزارش خبری مهر/

جشنواره امام رضا (ع)؛ توقف در سکوی پرش

جشنواره امام رضا (ع)؛ توقف در سکوی پرش

مشهد - خبرگزاری مهر: جشنواره بین المللی امام رضا (ع) همچنان در سکوی پرش توقف کرده است و منتظر نیم نگاهی از سمت مسئولان و مدیران فرهنگی کشور است تا جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کند.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، جشنواره بین المللی امام رضا(ع) همچنان در سکوی پرش توقف کرده است و منتظر نیم نگاهی از سمت مسئولان و مدیران فرهنگی کشور است تا جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کرده و از حاشیه به متن جامعه آورده شود.

هم اکنون این جشنواره به یک موزه برای چینش آثار تبدیل شده تا با صرف بودجه های میلیاردی سرانجام بتواند توقع مردم کشورمان را برآورده سازد.

جشنواره بین المللی امام رضا(ع) جشنواره ای است که هفت سال پیش کار خود را آغاز کرده و اکنون پس از گذشت این سالها  وسعتی چندین برابر پیدا کرده اما هنوز سطحی است.

اکنون همه ساله جشنواره در 30 استان کشور و بیش از 20 کشور جهان در بخشهایی همانند شعررضوی، موسیقی، نمایش، خوشنویسی ، هنرهای تجسمی و... نورافشانی می کند اما این نور افشانیها چندان چشمگیر نیست و به جرات می توان گفت کمیت بر کیفیت آثار غلبه کرده است.

این روزها همه از پی یکدیگر با سرعت نور سبقت می گیرند اما چشم مدیران، مسئولان و شرکت کنندگان ایرانی و خارجی در پی اختتامیه جشنواره هفتم و خروجیهای آن است.

بی شک یکی از برترین نتایج مورد انتظار جشنواره توسعه فرهنگ رضوی در کشور و دنیاست اما اینکه مجریان جشنواره از هفت خان رستم برای رسیدن به اهداف جشنواره به سلامت عبور می کنند یا خیر سئوالی است که برای رسیدن به پاسخ آن باید منتظر ماند.

مدیران و مسئولان فرهنگی کشور همه در تکاپوی کار و فعالیت شبانه روزی برای برگزاری جشنواربین المللی فرهنگی و هنری امام رضا(ع) هستند و همه در رویای اختتامیه در خور شأن ایرانی به سراغ دبیر این جشنوراه بین المللی رفتیم و گزارش را با وی آغاز کردیم.


 هنوز راه طولانی در پیش است

جواد جعفری مدیر کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی در پاسخ به این سئوال که برگزاری این جشنواره چه نفعی برای عموم مردم کشور  دارد و چگونه می تواند گامی برای رسیدن از حاشیه تا متن جامعه باشد به خبرنگار مهر گفت: تنوع موضوعات و عدم محدودیت سنی و حضور برای همه سنین و سلیقه ها راه فعالیتهای فرهنگی هنری را برای عموم مردم بازگذاشته است.

وی خاطرنشان کرد: این یک موج احساس مسئولیت همگانی و جمعی در جامعه برای اشاعه ترویج فرهنگ رضوی ایجاد می کند و ساختن فیلم، کلیپ، نمایش، هنرهای تجسمی و حتی دل نوشته همه گواه این است که فرصت حضور برای همه فراهم است.

رضوی تصریح کرد: اما سئوال این است که چرا با وجود اینکه شیعه دارای غنی ترین فرهنگ و معارف در جهان است ولی در عین حال با وجود 6 سال برگزاری این جشنواره هنوز مظلومیت از چهره فرهنگ رضوی زدوده نشده است.

وی ادامه داد: ما  نمی توانیم فرهنگ را در خلاء بررسی کنیم زیرا فرهنگ یک جامعه مقوله ای پویا، زنده و در تعامل با فرهنگ های دیگر است و از آن نقش می پذیرد و به آن نقش می دهد.

جعفری خاطرنشان کرد: فرهنگ ارزشی و اسلامی ما همواره به دلیل سلطه رسانه ای که نااهلان و مستکبران روا داشته اند و تمام نیرو و تکنولوژی خود را صرف استحاله این فرهنگ به عنوان یک فرهنگ معارض با خود و اهداف پلیدشان در سراسر دنیا کرده اند در حال حاضر راههای سخت و خطیری در پیش دارد.

وی تصریح کرد: سیاستهای فرهنگی ما باید به سمتی پیش برود که زبان فرهنگ و هنر حداکثر استفاده را برای تاثیرگذاری بر جامعه را داشته باشد اما با این وجود باز هم نمی گوییم که راه را به تمام و کمال به پیش رفته ایم و رسالتمان را کامل به انجام رسانیده ایم.

جعفری در پاسخ به سئوال که چرا با برگزاری 6 جشنواره، هنوز تفکر و اندیشه امام رضا(ع) به صورت فرهنگ عمومی در دنیا در ملموس و تاثیرگذار نیست سئوال ما را با سئوال پاسخ دهد که آیا تا کنون نظرسنجی علمی از سوی مرجع موجهی صورت گرفته است تا نشان دهد که جشنواره امام رضا (ع) ناتوان از تاثیر گذاشتن بر فرهنگ عمومی بوده است. ما مدعی کمال این حرکت نیستیم و بارها اعلام کرده ایم استمرار و رویکرد آینده نگری در مسیر حرکت برای رشد و کمال جشنواره لازم است.

باید از سطحی بودن جشنواره کاست و به عمق پرداخت

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در خصوص کیفیت جشنواره امام رضا(ع) گفت: از سطحی بودن جشنواره باید کاست و به عمق آن باید پرداخت.

حجت الاسلام حمیدرضا ارباب سلیمانی تاکید کرد: مشکل مهمی که گریبانگیر مردم است جهل آنان نسبت به عظمت و جایگاه ائمه معصومین (ع) است و اگر بتوان با برگزاری جشنواره هایی متمرکز، با برنامه ریزی دقیق و عمقی، این جهل و نادانی را به دانایی تبدیل کرد این امر آغاز بهره برداری از ظرفیتهای موجود در عرصه قرآن و اهل بیت (ع) است.

وی خاطرنشان کرد: دانایی در شناختن شخصیت والای امام رضا(ع) امکانپذیرنیست مگر با تبلیغ معارف متون ارزشمند آن امام همام به جامعه و استفاده عملی از قرآن کریم در زندگی.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سئوال که آیا می شود برای آشنایی با شخصیت امام رضا(ع) تنها به برگزاری این دست جشنواره ها اکتفا کرد گفت: جشنواره امام رضا(ع)، یک فرصت و آغاز یک حرکت بزرگ معرفتی است و اگر این جشنواره ها و جشنهای دهه کرامت بتواند ما را به آن مقدمه و اشنایی عمیق برساند در این صورت است که تاثیرگذار خواهد بود و می توان از وجود نازنین آن حضرت الگو گرفت.

وی افزود: برگزاری این گونه جشنواره ها به این دلیل است که مدیران و مسئولان فرهنگی کشور حول محور امام رضا(ع) به یک وفاق ملی دست یابند و کاش این وحدت در تمام جامعه گسترش یابد و دانشگاهها به عنوان مراکز علمی و انسان ساز از آن استفاده کنند.

ارباب سلیمانی خاطرنشان کرد: امسال 18 دستگاه فرهنگی در کشور در خصوص این جشنواره به برنامه ریزی دقیق پرداختند تا بر غنای این حرکت افزوده شود.

عدم بهره گیری ازدستاوردهای جشنواره امام رضا (ع) برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی 

در خان سوم به سراغ معاون اجتماعی وزارت کشور می رویم . فردی که شاید بتوان او را در حاشیه مراسمی به مصاحبه کشاند، اما علیرضا افشار گلایه ای دارد و آن هم عدم بهره گیری از دستاوردهای جشنواره امام رضا (ع) برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی است.

وی خاطرنشان کرد: این جشنها باید با یک رویکرد مردمی برنامه ریزی شود تا در زمینه مبارزه با آسیبهای اجتماعی تاثیر مثبتی در جامعه داشته باشد.

علیرضا افشار تاکید کرد: با توجه به نیاز جامعه ما در مسائل اجتماعی و رفتارهای فردی، امسال باید در بعد تقویت آمیزه های دینی جشنواره به صورت فراگیر مطالعه و ارزیابی انجام شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر، زائران بدون هیچ تغذیه و ارتقای فرهنگی به شهر خود باز می گردند و این یک مشکل اساسی فرهنگی در کشور است.

افشار به این مطلب اشاره کرد که در حال حاضر آسیبهای اجتماعی در جامعه روند رو به رشدی دارد لذا در این زمینه باید با رویکرد مناسب و با عمل به سیره رضوی، جشنواره امام رضا(ع)  به بستری مناسب برای کاهش ناهنجاریهای اجتماعی تبدیل شود.

تولیدات جشنواره امام رضا(ع) قابل عرضه در رسانه ملی نیست

نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز آسیب شناسی و بازنگری در جشنواره های امام رضا (ع) را ضروری دانست و گفت: این جشنواره به عنوان یک ضرورت جدی و انکار ناپذیر در جامعه ایران، باید با ارتقای کیفیت خود به  نقطه عطفی در عرصه فرهنگ و هنر این کشور تبدیل شود.

جواد آرین منش گفت: با توجه به اینکه جشنواره فرهنگی و هنری مام رضا (ع) در کشور نهادینه شده است و در برنامه ها و بودجه سالانه جایگاه مناسبی دارد، اما هنوز تولیدات این جشنواره قابل عرضه در رسانه ملی نیست.

وی خاطرنشان کرد: باید سفارش آثار فاخر در حوزه فرهنگی، هنری و سینمایی در دستور کار قرار گیرد، به گونه ای که قابل عرضه برای رسانه ها به ویژه رسانه ملی باشد.

عضو شورای سیاستگذاری هفتمین جشنواره فرهنگی وهنری امام رضا (ع) ادامه داد: به موازات گستره جغرافیایی و اینکه جشنواره امام رضا (ع) درداخل کشور و 24 کشور خارجی برگزار می شود، باید این حرکت فرهنگی و هنری از غنا و عمق بیشتری برخوردارشود و در این زمینه مشارکت همه اصحاب فرهنگ و هنر در تولید آثار برجسته و ماندگار ضروری است.

کیفیت آثار جشنواره امام رضا(ع) مهمتر از کمیت آن است

سید احمد علوی قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی نیز در این خصوص جهان امروز را نیازمند گسترش و نفوذ معنویات می دانست و تاکید کرد: آستان قدس رضوی برای آشنایی زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی امام هشتم تمام توان خود را به کار می بندد.

علوی اصل مهم در برگزاری برنامه ها و ارائه آثارمنوط به کیفیت  آن آثار عنوان کرد و افزود: تولیدات جشنواره امام رضا (ع) بایستی دارای محتوای ارزنده باشد.

وی خاطرنشان کرد: سیره نبوی و ائمه معصومین علیهم السلام باید به عنوان یک پیام مهم، الگو و شاخص نحوه زندگی در فرهنگ عمومی مسلمانان راه یافته و دنیا و آخرت آنها را سرشار از معنویت و عشق و عرفان نماید زیرا امروز تمامی مردم جهان نیازمند نفوذ معنویات و اخلاق رضوی در ابعاد مختلف مدیریتی، اقتصاد، خانواده و تربیت فرزندانشان هستند.

بخش تلویزونی برنامه های دهه کرامت در رسانه های سایر کشورهای دنیا

رئیس صدا و سیمای خراسان رضوی درباره عملکرد صدا و سیما در برگزاری هرچه باشکوه تر این جشنواره نیز گفت: تشکیل اتاق فکر جشنواره امام رضا(ع) در صدا و سیمای خراسان رضوی می تواند دلیلی برای گسترش فرهنگ رضوی در کشور باشد.

محمد باقر پیشنمازی در پاسخ به این سئوال که آیا به راستی می توان تنها به پخش این برنامه ها در داخل مرزهای کشور بسنده کرد، تصریح کرد: معاونت برون مرزی این سازمان، با سه کشورافغانستان، تاجیکستان و ازبکستان همکاری رسانه ای دارد و بخشی از تولیدات خود نیز در این راستا، به سه زبان دری، تاجیکی و ازبکی است و در این ایام خاص نیز با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برنامه های خاصی برای این سه کشور تدارک دیده شده است تا در حد توان خود عاملی برای انتقال این فرهنگ و معنویت به سایر کشورهای مسلمان نشین باشد.

وی افزود: در راستای هر چه پر بارتر برگزار شدن جشنهای دهه کرامت، صدا و سیمای خراسان رضوی علاوه بر پخش مستقیم بخشی از این برنامه ها در سراسر کشور، سایر برنامه ها را نیز بطور کامل پخش خواهد کرد.

چشمان تیز بین مردم

و اما می رسیم به خان هفتم که از همه دشوارتر است و چشمان تیز بین مردم ایران است. مرحله هفتم را بر عهده مردم ایران می گذاریم که برآورده شدن خواسته هایشان از جشنواره کاری بس سنگین و طاقت فرساست و عبور از فیلتر سلایق آنها دشوار است.

در این زمینه باید جشنواره ای برگزار کنیم تا در خور مردم ولایتمدار سرزمینمان باشد و باشد که گذشتگان و امروزیها و حتی آیندگان را از خود راضی سازیم و بتوانیم روزی شاهد حضور تمامی مردم این سرزمین کهن در جشنواره امام رضا (ع)  باشیم.

امیدواریم جشنواره ای باشد در خور شخصیت والای  حضرت علی بن موسی الرضا و الطاف و مهربانیهای او... همان که سوی چشمانمان به گنبد و بارگاهش برای رهایی از غمهایمان تمام ناشدنی است و رحمت بی منتهایش برایمان امیدی است در این روزگاری که ناامیدی چترش را بر سر مردمان جهان گسترانیده است.

و شاید دلهایمان سبک شود و روزنه ای امید درقلب هایمان پیدا که اگر از مدیران و مسئولان این مملکت نیستیم حداقل بتوانیم با دل نوشته ای برای امام رضا(ع) ، راه امیدی بیابیم برای نزدیک شدن به امام مهربانیها.

کد خبر 972487

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha