شهرداد میرزایی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره تاثیرات احتمالی طرح هدفمندی یارانهها بر بازار نشر گفت: با وجود اینکه بعید میدانم این تاثیر از شوکی که سال گذشته بابت قطع یارانه کاغذ به بازار نشر کتاب وارد شد بیشتر باشد در هر صورت تاثیرات منفی خود را برجا خواهد گذاشت.
وی افزود: معمولاً با افزایش هزینهها اولین چیزی که از سبد خرید خانوارها حذف میشود کالای فرهنگی است همین الان به جهت افزایش قیمت حمل و نقل، ناشران در حوزه پخش و ارسال کتابها با مشکلات جدی دست و پنجه نرم میکنند به خصوص اگر ناشری از طریق تجارت الکترونیک و به صورت اینترنتی کالایش را میفروشد، مسلماً این هزینهها کمرشکنتر خواهد شد.
مدیر انتشارات دیبایه در عین حال برنامهریزی برای کنترل این افزایش قیمتهای ناگهانی اقلام فرهنگی از جمله کتاب را در شرایط فعلی بیفایده خواند و اضافه کرد: اصولاً نوع برنامهریزیهایی که صورت میگیرد و بعداً هم اجرا میشود به گونهای است که جایی برای اعمال مکانیسمهای کنترلی وجود ندارد و اساساً این برنامهها برای کسانی که درگیر مشکلات ناشی از اجرای آنها میشوند مشخص نیست و اگر هم نظری داده شود دست کم روی برنامهریزی تاثیری به جا نخواهد گذاشت.
میرزایی تاکید کرد: نه ما مطلع میشویم که این یارانهها دقیقاً به چه شکل هدفمند میشود و نه حتی اگر مطلع شویم و نظری بدهیم این نظر تاثیری خواهد داشت. بحث جدی و مهم این است که اگر ما بخواهیم یارانهها را هدفمند کنیم آزادسازی قیمتهای کتاب نخستین نتیجه آن در حوزه فرهنگی خواهد بود در حالی که در همه کشورها حوزه فرهنگ همیشه از یکسری یارانههای خاص برخوردار است چرا که این بخش به کیفیت زندگی مربوط میشود و در واقع آن را ارتقاء میدهد.
مدیر انتشارات دیبایه گفت: تنها از همین طریق است که میتوان به مصرفکننده کالای فرهنگی کمک بیشتری کرد. البته من با افزایش قیمت کتاب مخالف نیستم اما نباید این امر به افزایش ریسک کار تولید و توزیع و فروش کتاب منجر شود. اگر قرار است کسانی از این افزایش قیمت سود ببرند این افراد در ابتدا باید تولیدکنندگان و عرضهکنندگان کالای فرهنگی باشند.
وی در توضیح این نکته تاکید کرد: نباید شرایط به گونهای پیش برود که کتابفروش فکر کند اگر به جای کتابفروشی ساندویچی میزد سود کارش بیشتر بود اما به احتمال زیاد همین گونه خواهد شد و افراد کمتری رغبت خواهند کرد به کتابفروشی بپردازند.
نظر شما