به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، افزایش سطح آبهای زیرزمینی در کرمان همچنان ادامه دارد که موجب نگرانیهایی در بحث تشدید زمین لرزه های احتمالی و سست شدن سازه ها به خصوص در بناهای تاریخی شده است.
درحالی در اکثر مناطق استان کرمان شاهد افت سطح منابع آبی و کمبود منابع آب هستیم که در شهر کرمان با افزایش هفت متری سطح آبهای زیرزمینی مواجه شده ایم که علاوه بر بسیاری از سازه های مسکونی و تجاری در قسمتهای مختلف شهر کرمان، عرصه های تاریخی و باستانی شهر کرمان را نیز با چالش جدی مواجه کرده است.
در صورت ادامه وضع موجود، احتمال وارد شدن صدمات جبران ناپذیر به آثار باستانی کرمان از جمله مسجد جامع کرمان و مجموعه گنجعلیخان و بافت قدیم شهر کرمان افزایش می یابد، این درحالیست که شهر کرمان در سالهای اخیر با خشکسالی شدید مواجه شده است و میزان بارندگی نیز بسیار کاهش یافته که با توجه به شروع فصل بارش و در صورت بارش باران این مشکل تشدید خواهد شد.
افزایش سطح آبهای زیرزمینی کرمان درحالی روی داده است که بنا به اعلام مسئولان شهر کرمان در هر ثانیه نیز دو متر مکعب به حجم این آبها افزوده می شود و به نظر می رسد برای حل این مشکل نیاز به برنامه ریزی و عملگرایی داریم.
معاون عمرانی استاندار کرمان یکشنبه شب در این زمینه در کارگروه زیربنایی استان کرمان با اشاره به بالا آمدن هفت متری سطح آبهای زیرزمینی نسبت به خطر افزایش سطح آبهای زیرسطحی در کرمان هشدار داد و گفت: اگر اعتبار اجرای طرح کنترل آبهای زیرزمینی به موقع اختصاص نیابد، این مسئله به یکی از معضلات شهر تبدیل می شود.
محمد کامیاب افزود: به دلیل محدودیت اعتباری اجرای فاضلاب شهری نیز با کندی مواجه است اما طی ماههای اخیر و با توجه مسئولان امیدواریم این مشکل بزودی برطرف شود.
رئیس سازمان مسکن و شهرسازی استان کرمان نیز در ادامه افزود: افزایش سطح آبهای زیرزمینی بنای مسجد جامع و بافت قدیم شهر کرمان را در خطر قرار داده است و باید هرچه سریعتر فکری به حال این موضوع کرد.
فرج الله عطایی افزود: مسجد جامع از آثار و مفاخر کرمان است و باید توسط مسئولان ذی ربط برای بحران آبهای زیرزمینی در این منطقه طرح فوریتی و ضربتی ارائه و اجرا شود.
وی گفت: نباید با تعلل شاهد تخریب این بنا و دیگر بناهای تاریخی محدوده بافت قدیم شهر بود.
استاندار کرمان نیز در ادامه این نشست با تاکید بر پیگیری حل مشکل آبهای زیر سطحی کرمان گفت: سال گذشته 15 چاه برای کنترل سطح آبهای زیرزمینی در کرمان حفر شده است که باید پیگیری لازم در خصوص وضعیت کارکرد و سطح آبهای برداشتی از چاه ها بررسی لازم انجام شود.
حبیب الله دهمرده گفت: میزان آبدهی و شدت آبدهی چاه ها باید به صورت علمی و در قالب اعداد و ارقام جمع شود.
وی گفت: بحث کمبود آب در کرمان یک مشکل جدی است و اجرای طرح های شناسایی آبهای قابل شرب باید در دستور کار قرار گیرد با این وجود شاهد افزایش سطح آبهای زیرزمینی در کرمان و هدررفت آبهای شرب و ورود این آبها به فاضلاب شهری به دلیل عدم مدیریت مصرف کنندگان هستیم.
استاندار کرمان عنوان کرد: با توجه به اجرای طرح فاضلاب در کرمان باید برای دو سال آینده سرمایه گذاری کنیم که این مشکل برطرف شود.
وی در زمینه حفاظت از آثار باستانی محوطه بافت قدیم شهر کرمان نیز گفت: با توجه به اهمیت مسجد جامع کرمان دستگاه های مرتبط باید در این خصوص وارد شوند اما باید مراحل کارشناسی این طرح با دقت به گونه ای پیش برود که هیچ گونه آسیبی به این مسجد تاریخی و سایر اماکن تاریخی وارد نشود.
کارشناسان نیز در زمینه تخلیه آبهای زیرزمینی شهر کرمان خواستار اجرای طرحهای مطالعلتی شده اند و نسبت به تخلیه بدون مطالعه آبهای زیر زمینی هشدار داده اند.
نظر شما