به گزارش خبرگزاری مهر، محمود زیرکچیانزاده درباره کاهش هدروی گازهای همراه میادین نفتی خلیج فارس، گفت: در برنامه پنجم توسعه در محدوده خلیج فارس به شرایط مشعل خاموش دست می یابیم و دیگر هیچ گازی در مناطق تحت پوشش فلات قاره نخواهد سوخت.
این مقام مسئول افزود: امسال با راه اندازی سکوی گازی سلمان سوختن بخشی از گازهای همراه نفت متوقف میشود و سال آینده با راه اندازی NGL سیری روند حرکت به سوی شرایط مشعل خاموش شتاب بیشتری میگیرد.
به گفته وی به تدریج با اجرای سایر طرحها همچون NGL جزیره خارگ تا پایان برنامه پنج ساله پنجم از سوختن گازهای همراه نفت به طور کلی جلوگیری میشود.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران بهمن ماه سال 1385 در خصوص کاهش هدروی گازهای همراه گفته بود: درحال حاضر روزانه 730 میلیون مترمکعب گاز در شرکت نفت فلات قاره سوزانده می شود که اجرای طرحهای جمع آوری گازهای همراه خارک و سیری می تواند نقش مهمی را در جمع آوری گازهای همراه نفت و تزریق آن به میادین نفتی داشته باشد.
زیرکچیان زاده همچنین وعده داده بود: عملیات اجرایی طرح جمع آوری گازهای همراه خارک تا سال 1388 و ان جی ال جزیره سیری تا سال 1387 به پایان می رسد.
اما در حال حاضر نه تنها هیچکدام از این طرحها در مدار بهره برداری قرار نگرفته است بلکه پیشرفت اجرایی آنها نیز از روند مطلوبی برخوردار نیست.
بر اساس گزارش های منتشر شده در شرکت ملی نفت ایران، هم اکنون به طور متوسط ماهانه 20 میلیارد فوت مکعب گاز همراه نفت در خلیج فارس می سوزد که پیش بینی می شود با بهره برداری از تاسیسات میدان سلمان حدود 550 میلیون فوت مکعب دیگر نیز به گازسوزی های این منطقه اضافه خواهد شد.
افزایش ذخیره نفت ایران در خلیج فارس
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره در ادامه با بیان اینکه نتایج ارزیابیها در دهه گذشته حاکی از وجود 52 میلیارد بشکه نفت درجا در میادین تحت حاکمیت ایران در خلیج فارس است گفت: آخرین نتایج اکتشافی در این محدوده وجود 93 میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا را ثابت کرده است.
زیرکچیانزاده تصریح کرد: این میزان رشد در اثبات ذخایر نفتی بیش از هر چیز حاکی از وجود پتانسیل اکتشافی بالا در منطقه خلیج فارس بوده و البته چنین پتانسیلی در منطقه خزر نیز وجود دارد.
به گفته این مقام مسئول در عرصه ذخایر گازی نیز با اثبات وجود حداقل 170 تریلون فوت مکعب گاز درجا در میادین تحت پوشش شرکت نفت فلات قاره در خلیج فارس، چشماندازی روشن در عرصه تولید و تجارت گاز طبیعی برای خلیج فارس ترسیم می شود.
زیرکچیانزاده با بیان اینکه نتایج مطالعات و تحقیقات اخیر نشان داده در عمق بیش از 300 متر آب دریاها و اقیانوسها، شرایطی وجود دارد که میتواند کریستالهای پایدار آب به همراه هیدروکربوری هچون متان به وجود آید، تصریح کرد: این هیدراتهای پایدار گازی قابلیت تولید انرژی را دارد و به همین دلیل آینده دنیا متکی به انرژی هیدراتهای گازی خواهد شد.
وی تأکید کرد: پیش از این کشورهایی همچون ژاپن و نروژ چند سالی است که مطالعات کاربردی گستردهای را بر روی چگونگی بهرهبرداری از این ذخیره انرژی را آغاز کردهاند و حتی پیش بینی می شود که تا سال 2019 میلادی ژاپن به تولید انرژی از هیداتهای گازی دست یابد.
زیرکچیانزاده با بیان اینکه در دریای خزر و دریای عمان هم قابلیت تشکیل هیدراتهای گازی وجود دارد گفت: پیش بینی می کنیم به زودی مطالعات برای دستیابی به فناوری تولید هیدراتهای گازی در کشور آغاز و به نتایج کاربردی برسد.
نظر شما