کامران کاظمزاده مدیر سابق رادیو سلامت بود. وی 22 شهریور ماه امسال با حکم محمدحسین صوفی معاون صدا به مدیریت رادیو فرهنگ منصوب شد. وی 31 شهریورماه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر و در نخستین اظهارنظر پس از انتصاب به مدیریت رادیو فرهنگ اولویت خود را جریانساز کردن این شبکه در حوزه فرهنگ و پرداختن به تئاتر شهرستانها ذکر کرد. بعد از گذشت چند ماه از مدیریت وی در رادیو فرهنگ به سراغ او رفتیم تا بیشتر با برنامههای او در آینده آشنا شویم.
*خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و هنر: به یاد دارم 22 شهریورماه در گفتگوی اختصاصی با مهر اشاره به جریانساز شدن رادیو فرهنگ در عرصه فرهنگ کردید چرا هنوز اتفاقی نیفتاده است؟ از چه زمانی قرار است شاهد اتفاقاتی در این شبکه باشیم؟
ـ کامران کاظمزاده، مدیر رادیو فرهنگ: ما برنامه پنجساله خود را برای این شبکه تدوین کردیم چرا که رادیو فرهنگ اهمیت زیادی در کشورمان دارد. به همین دلیل در برنامهسازی و اطلاعرسانی در حوزه فرهنگ باید در صدر رسانهها قرار بگیرد. همانطور که میدانید هر تغییری مستلزم زمان است. بنابراین با برنامههایی که ما برای رادیو فرهنگ طراحی کردیم مسلماً این شبکه در آینده جایگاه خاصی در میان شنوندگان پیدا میکند. تغییرات از دیماه در این شبکه اجرا میشود و شنوندگان میتوانند شاهد اتفاقات زیادی باشند. برای رسیدن به اهداف خود تصمیم گرفتیم برنامههای متنوعی در ساختارهای جدید تولید کنیم و در این عرصه از کمک نخبگان نیز بهرهمند شویم. تولید برنامههای نقد فرهنگی با محوریتهای مختلف از جمله فیلم، کتاب و فلسفه، برگزاری میزگردها و مناظرههای ادبی و هنری، بررسی نظام آموزشی کشور، بهره بردن از ظرفیتهای برنامهسازان شهرهای مختلف برای تولید برنامه، معرفی دستگاههای فرهنگی، پیگیری مطالبات فرهنگی کشور و ... در برنامههای ما قرار دارد تا این شبکه به لحاظ فرهنگسازی حکم شبکه مادر را پیدا کند. به نظرم باید جدیتر وارد عرصه فرهنگ شده و فرهنگ ناب ایرانی و اسلامی را انتقال دهیم. رادیو فرهنگ باید در حوزه فرهنگ جریان ساز باشد و با جریان روز پیش برود. در واقع باید اشراف زیادی بر جریان فرهنگ داشته تا برای شنوندگان هم موثر باشد.
* برنامههای رادیو فرهنگ به پوشش یک برنامه موسیقی، نمایشگاه نقاشی یا ادبیات خلاصه شده در حالی که عرصه فرهنگ گسترده است. در این باره چه اقداماتی در نظر دارید؟
- با این مقوله موافق نیستم که تمام برنامههای این شبکه به این مواردی که شما گفتید خلاصه شود چون رادیو فرهنگ تعریف خاص خودش را دارد و باید همه ابعاد فرهنگ مورد توجه قرار بگیرد. در طراحی جدید برنامههای این شبکه تصمیم گرفتیم رویکرد جامع به فرهنگ عمومی و فرهنگ تخصصی داشته و بهتر بتوانیم برنامههای مناسب تولید و پخش کنیم. همچنین موسیقی به عنوان چاشنی برنامهها مورد استفاده قرار میگیرد تا برنامه را تلطیف کند. موسیقی در رادیو پیام پخش می شود بنابراین لازم نیست ما زیاد در این باره برنامه بسازیم. از سوی دیگر، پرداخت به موسیقی و شعر به دوران کهن فرهنگ ما برمیگردد. در شبکه فرهنگ سعی میکنیم به اندازه نیاز به هر عرصه توجه کرده و برنامه تولید و پخش کنیم.
*در عرصه فرهنگی ضعفهای زیادی داریم. در این باره رادیو فرهنگ چگونه قصد دارد ورود پیدا کند؟
- در تدوین برنامه پنجساله به دغدغههای فرهنگی پرداختهایم تا بتوانیم به روز مطالبات فرهنگی را مورد بررسی قرار دهیم. متاسفانه در برخی مواقع فرهنگ در حاشیه قرار میگیرد و به مشکلات فرهنگی خیلی سطحی نگاه میکنیم. در حالی که با بهره بردن از نخبگان میتوان بیشتر به این مقوله پرداخت و مشکلات را مورد بررسی قرار داد.
*فکر میکنید دانش عمومی برنامهسازان شبکه فرهنگ چه قدر منطبق با کارشناسان است و میتوانند از آنها در برنامه نهایت استفاده را ببرنند؟ چرا که در برنامههای این شبکه متوجه این نقص میشویم؟
- این معضل فقط شامل حال رادیو فرهنگ نمیشود و همه با آن دست به گریبان هستند اما میتوان نیروی حرفهای را تربیت کرد. به همین دلیل ما در برنامه پنجساله این شبکه آموزشهای کوتاه به همکاران را در نظر گرفتیم تا به ارتقای نیروی حرفهای این شبکه کمک کنیم حتی میزهای تخصصی هنر، ادب و موسیقی را طراحی کردهایم که متشکل از از کارشناسان سرشناس هستند. به زودی اتاق فکر هم در این شبکه راهاندازی میشود.
* متخصص کردن نیروهای رادیو فرهنگ چقدر زمان میبرد؟
ـ آموزشهای کوتاه مدت به زودی شروع میشود. اولین کارگاه تخصصی موسیقی با حضور استاد محمدرضا لطفی با عنوان موسیقی ذائقهسازی و مخاطبشناسی با حضور تهیهکنندگان برگزار میشود. از سوی دیگر آموزش فرآیند پیچیدهای است اما سعی میکنیم با ورود نیروهای تازه نفس و خلاق این خلا را جبران کنیم.
*زمانی که دکتر خجسته معاون صدا را به عهده داشت همیشه تاکید میکرد رادیو همانند یک پرنده کوچک است که باید در پرواز دیده شود. دراین باره رادیو فرهنگ چقدر سعی دارد وارد جامعه شود و با مردم ارتباط بگیرد.
- آقای خجسته تعبیر درستی داشتند و همیشه باید به استراتژی پرواز توجه کرد تا رادیو پویا و زنده باشد و در تمام عرصهها نمود پیدا کند. ما سعی میکنیم دفتر تعاملات فرهنگی را با دو هدف راهاندازی کنیم که این دو هدف شامل ایجاد ارتباط و تعامل با حوزههای فرهنگی داخل و خارج از کشور است و در این باره رایزنیهای مختلفی کردهایم چون حوزه فرهنگ گسترده است و باید به خارج از کشور هم توجه کرد. در واقع نفوذ فرهنگ ایران در جاهای مختلف قابل بررسی است.
همچنین باشگاه شنوندگان را در دیماه راهاندازی میکنیم. عضویت در این باشگاه آزاد است و مردم، علاقمندان و انجمنهای شعر و ... میتوانند عضو این باشگاه شوند تا بتوانیم استعدادهای درخشان را شناسایی کرده و از آنها کمک بگریم. در واقع آنها به عنوان خبرنگار افتخاری با ما همکاری کنند. همچنین برنامههای مشترکی هم با مراکز استانها تهیه و پخش میکنیم.
*تولید برنامه با مراکز استانهای مختلف مسئله تازهای نیست و تمام شبکهها این کار را انجام میدهند. شما با چه هدف جدیدی برنامه با مراکز استانها تهیه و پخش میکنید؟
- ما قصد داریم شنوندگان را وارد کار کنیم تا آنها خود را سهیم دانسته و برنامه را از آن خود بدانند. البته بهتر است توضیح بیشتر را بعد از جدی شدن برنامهها واگذار کنم.
*رادیو فرهنگ برنامه مجلس را همیشه زنده پخش میکند. آیا در این باره اقدام جدیدی قرار است در شبکه فرهنگ صورت بگیرد؟
- با مجلس در حال مذاکره هستیم تا قبل از بررسی طرحها و لوایح فرهنگی برنامههایی با آن محوریت تولید کرده و از جنبههای مختلف آن را بررسی کنیم. در واقع به نقاط ضعف و قوت آن مسائل فرهنگی میپردازیم.
*و صحبت آخر.
- یکی از برنامههای مهم ما در پنجسال آینده، برنامهسازی در جهت احیای پویای فرهنگ عامه و موسیقی مقامی و نواحی است. سعی میکنیم در حوزه فرهنگ ذائقهسازی کنیم. مفاخر ادب را به شایستگی معرفی کنیم تا جزو کارهای ماندگار شود و مخاطبان بیشتر با ادبیات فارسی آشنا شوند. همچنین به زنان هم توجه زیادی میکنیم و قصد داریم برنامههای فاخری با محوریت فعالیتهای آنها تهیه و پخش کنیم.
-------------------------
* گفتگو: فاطمه عودباشی
نظر شما