به گزارش خبرنگار مهر، آمارهای رسمی سازمان بهزیستی نشان می دهد که از میان سه میلیون معلولی که در کشور زندگی می کنند تنها 600 هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند.
در این باره مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان به خبرنگار مهر می گوید: متاسفانه سازمان بهزیستی به دلیل گرفتاریهای بودجه ای که دارد قادر به تامین مالی همان 600 هزار معلول تحت پوشش این سازمان هم نیست و تنها 280 هزار نفرشان مستمری ماهیانه دریافت می کنند.
این در حالی است که تنها در تهران تاکنون یک میلیون و 200 هزار معلول توسط سازمان بهزیستی شناسایی شده اند که 600 هزار نفر آنان تحت پوشش بهزیستی قرار دارند.
بودجه داشتن یا نداشتن، مسئله این است
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در مورد علت عدم برخورداری تمامی معلولان از مستمری به خبرنگار مهر می گوید: سازمان بهزیستی به دلیل بودجه کمی که دارد نمی تواند به تمامی معلولان جامعه خدمات ارائه دهد به همین علت درصدی که مشکلات بیشتری دارند را در اولویت قرار داده ایم.
دکتر کاظم نظم ده در ادامه می افزاید: در سال جاری 695 میلیارد ریال برای تحت پوشش قرار گرفتن 350 هزار معلول و استفاده از مزایای بیمه مکمل اختصاص یافته است.
این مقام مسئول در سازمان بهزیستی در مورد عدم اجرایی شدن تمامی مفاد قانون جامع حقوق معلولان نیز می گوید: متاسفانه اعتباری که برای اجرایی شدن این قانون اختصاص یافته کافی نیست به طوری که برای اجرایی کردن این قانون سالانه به هشت هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است اما درصد کمی از آن محقق شده است.
70 هزار معلولان ایرانی شغل ندارند
براساس آمارهای ارائه شده از سوی سازمان بهزیستی هم اکنون 70 هزار معلول جویای کار در سطح کشور وجود دارد و سهم معلولان از اشتغال در مراکز دولتی تنها سه درصد است.
معاون مشارکتهای مردمی، اشتغال و موسسات خیریه سازمان بهزیستی کشور در مورد اشتغال مددجویان می گوید: بر اساس مصوبه قانون حمایت از حقوق معلولان در سال 83، کلیه وزارتخانه ها موظف شدند تا سه درصد از استخدام خود را به جذب معلولان و مددجویان اختصاص دهند به طوری که تاکنون 771 نفر در مددجو تحت پوشش سازمان بهزیستی در دستگاهها و نهادهای دولتی مشغول به کار شدند.
سازمان بهزیستی به دلیل کمبود بودجه و اعتبارات نمی تواند به تمامی معلولان جامعه خدمات و مستمری ارائه دهد به همین علت درصدی که مشکلات بیشتری دارند را در اولویت قرار داده ایم |
کاظم نظم ده |
شمس الدین درویش پور ادامه می دهد: این افراد در شغلهایی که متناسب با وضعیت و شرایط جسمی معلولان است، مشغول به کار شدند و افرادی که نابینا بودند در بخش تلفنخانه ادارات حضور پیدا کردند.
همچنین طبق آمارهای موجود با استفاده از وام بنگاههای زود بازده برای 31 هزار و 88 نفر مددجو، شغل ایجاد شده که این کار در سال گذشته برای 16 هزار و 663 نفر صورت گرفته بود.
تامین هزینه سنگین درمان، ایاب و ذهاب، مشکلات ناشی از بیکاری معلولان هرگز با این مستمری ناچیزی که دریافت می کنند قابل جبران نیست و همچنین عدم ایجاد اشتغال، مسکن، عدم مناسبسازی اماکن و معابر و... از جمله مشکلات اساسی معلولان است که بنا به گفته مسئولان فقط 30 درصد اماکن تا کنون مناسب سازی شده است و تقریبا می توان گفت که هیچ ساختمان استانداردی برای استفاده معلولان وجود ندارد.
مشکلات ادامه دارد
برخی کارشناسان معتقدند امکانات اندکی که برای معلولان در سطح کشور در نظر گرفته شده بگونه ای است که گویی مسئولان، معلولان را شهروندان درجه دو به شمار می آورند و هیچ جایگاهی برای آنان قائل نشده اند.
مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان به خبرنگار مهر می گوید: عدم رعایت تمامی مفاد قانون جامع حمایت از حقوق معلولان یکی دیگر از مشکلات اساسی این قشر از مردم جامعه است شاید در صورتیکه این قانون تا کنون اجرایی می شد درصد زیادی از معضلات معلولان در جامعه حل می شد اما این امر نیز تا کنون عملیاتی نشده است.
علی همت محمود نژاد تاکید می کند: نبود شغل، کمبود اعتبار و مستمریهای ناچیز حتی کفاف خرید نان معلولان را نیز نمی دهد چه برسد به تامین دیگر نیازهای معلولان.
البته سازمان بهزیستی در حد توان خود خدماتی در حد کفایت به معلولان ارائه می دهد. چنانکه براساس آمارهای سازمان بهزیستی 950 هزار مددجوی تحت پوشش از بیمه مکمل برخوردار هستند و همچنین 120 هزار نفر نیز تحت پوشش صندوق درمان قرار گرفته اند.
این سازمان همچنین شهریه تحصیلی 12 هزار و 700 دانشجوی معلول را پرداخت می کند که از این تعداد، 2500 نفر افراد ناشنوا و کم شنوا هستند.
در حال حاضر یک هزار و 250 مرکزغیردولتی با تحت پوشش قرار دادن 20 هزار معلول به شکل روزانه، شبانه و ارائه خدمت در منزل در سطح کشور فعالیت میکنند.
------------------------------------
گزارش: مهناز قربانی
نظر شما