پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۱۱ آذر ۱۳۸۸، ۹:۰۳

نشریات کودک و نوجوان جزایری جداگانه‌اند

نشریات کودک و نوجوان جزایری جداگانه‌اند

سید علی کاشفی خوانساری دبیر نهمین جشنواره مطبوعات کودک و نوجوان در نشست خبری جشنواره نشریات این عرصه را جزایری جداگانه از کلیت مطبوعات دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری نهمین جشنواره مطبوعات کودک و نوجوان صبح روز گذشته (10 آذرماه) در محل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تهران برگزار شد.

در ابتدای این نشست سیدحسین وزیری معاون پژوهشی و امور بین‌الملل کانون گفت: نهمین جشنواره مطبوعات کودک و نوجوان از 16 تا 20 آذر در تهران و در محل کانون برگزار می‌شود که مسئولیت دبیری این دوره از جشنواره به سیدعلی کاشفی خوانساری از فعالان عرصه ادبیات و مطبوعات کودک سپرده شده است.

جشن نوقلمان به جشنواره افزوده شد

وی ادامه داد: هدف اصلی از برگزاری این جشنواره بهبود کیفیت مطبوعات کودک و نوجوان است و در کنار آن به دنبال ایجاد فرصتی برای ارائه کارهای دست‌اندرکاران این عرصه و تشکر از زحمات آنها بودیم و امیدواریم دست‌اندرکاران این حوزه و نشریات کودک و نوجوان هم از این فرصت استفاده کرده  و کارهایشان را عرضه کنند  و هم به  معرفی برنامه‌های آینده شان برای مخاطبان بپردازند.

وزیری تاکید کرد: مطبوعات کودک در کشور ما سابقه خوبی دارند ولی آن طور که باید به آنها پرداخته و اهمیت داده نمی‌شود. در حالی که تاثیرگذاری و اهمیت این حوزه از مطبوعات بر کسی پوشیده نیست. دلیل این کم‌توجهی هم این است که این حوزه مانند دیگر عرصه‌ها اقتصادی نیست. امیدواریم امسال مسئولان ضمن بازدید از نمایشگاه و حضور در نشستهای جنبی توجه بیشتری به جشنواره و مطبوعات کودک و نوجوان نشان دهند.

معاون پژوهشی و امور بین‌الملل کانون با اشاره به برنامه‌های جنبی نمایشگاهی که امسال گستردگی بیشتری دارد درباره بخش جدید "نوقلمان" توضیح داد: روز جمعه جشنی ویژه نوقلمان مطبوعات کودک و نوجوان با مسئولیت حمید باباوند در نظر گرفته‌ایم که امیدواریم این بخش تحولی در نشریات کودک و نوجوان ایجاد کند.

توجه علمی به نشریات کودک و نوجوان نشده است

در ادامه نشست سیدعلی کاشفی خوانساری دبیر جشنواره گفت: این جشنواره در سال 75 بنابر نیاز جامعه و درخواست روزنامه‌نگاران توسط کانون بنیان شد و طی 8 دوره گذشته مسئولیت دبیری آن در هفت دوره برعهده جعفر ابراهیمی(شاهد) بوده و این نخستین باری است که دبیری آن برعهده من گذاشته شده است.

وی ادامه داد: مطبوعات برای کودک و نوجوان در کشور ما سابقه 100 ساله دارند ولی کمتر به طور علمی بدانها توجه شده است. آنها مانند جزایر جداگانه از کلیت مطبوعات بوده اند و پیوند محکمی بین این نشریات و بدنه مطبوعات وجود نداشته است. در این دوره تلاش ما این بوده که با حضور نویسندگان و شاعران در کنار نویسندگان و اداره‌کنندگان مطبوعات  کودک و نوجوان این فرصت را فراهم کنیم که مطبوعات و ادبیات این عرصه بیشتر قالب رسانه‌ای به خود بگیرد.

کاشفی خوانساری تاکید کرد: هدف اصلی ما ایجاد تعامل بین مطبوعات و نویسندگان بوده که تا حدی هم بدان دست یافته‌ایم. نامه‌نگاریهایی با سازمانهای مختلف حوزه کودک و نوجوان داشته‌ایم که برخی دعوت ما را برای حضور فعال در نمایشگاه و جشنواره پذیرفته اند و برخی هم پاسخی نداده‌اند. برای نخستین‌بار در بخش نمایشگاهی تعدادی از نشریات درباره کودک و سایتها و خبرگزاریها یک برنامه تلویزیونی که به کودکان می‌پردازد حضور دارند همچنین نشستهایی که مطبوعات متولی آنها هستند  در این جشنواره برگزار می‌شود.

این نویسنده افزود: سایتها و خبرگزاریها نیز نشستهایی را پیش بینی کرده‌اند و همایش تخصصی مطبوعات کودک و نوجوان نیز با مشارکت کانون و دفتر مطالعات توسعه رسانه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جشنواره برگزار می شود. جشن نوقلمان و روزنامه نگاران نوجوان و افتخاری، تجلیل از نویسندگان نوقلم از دیگر برنامه‌هاست.

وی تصریح کرد: امسال در بخش مسابقه و داوریها نیز تحولاتی داشته‌ایم. تقسیمبندی رشته‌ها تخصصی‌تر شده است. ترکیب هیئت داوران با مشارکت مطبوعات این عرصه تعیین شد و یک بخش هم به داوران نوجوان اختصاص یافت که نشریات محبوب خود را که در فاصله سالهای 86 و 87 منتشر شده تعیین کرده و ما به آنها جایزه می دهیم.

کاشفی برنامه‌های دیگر جشنواره را اینگونه توضیح داد: روز دوشنبه 16 آذر که افتتاحیه نمایشگاه نیز هست  مخصوص بازدید  متخصصان و روزنامه‌نگاران است و از فردای آن روز بازدید عموم آغاز می‌شود. سه شنبه سمینار بررسی مسائل مطبوعات کودک و نوجوان را داریم. چهارشنبه بعداز ظهر مراسم اهدای جوایز و جمعه 20 آذر جشن نوقلمان را داریم. در همه روزهای نشستهای تخصصی در حاشیه نمایشگاه برگزار می‌شود.

برگزاری سمینار تخصصی بررسی مسائل مطبوعات کودک و نوجوان

دبیر نهمین جشنواره مطبوعات کودک و نوجوان در پایان صحبتهایش گفت: کتابخانه مرجع کانون 3 نمایشگاه تخصصی خواهد داشت. نمایشگاه 30 سال مطبوعات کودک و نوجوان ایران، مطبوعات کودک و نوجوان خارجی و نمایشگاه مطبوعات درباره کودک و نوجوان موضوعات این نمایشگاهها است.

مهران بهروز‌فغانی دبیر علمی همایشها و نشستهای تخصصی این جشنواره و نمایشگاه در ادامه نشست گفت: این نخستین بار است که پیوند مناسبی بین بخش آکادمیک و تجربه‌های روزنامه‌نگاری ایجاد می‌شود که برگزاری سمینار تخصصی بررسی مسائل مطبوعات کودک و نوجوان با حضور روزنامه نگاران و استادان دانشگاهی نتیجه این پیوند است.

وی ادامه داد: این سمینار در روز دوم جشنواره(17 آذر) با حضور استادانی چون کاظم معتمدنژاد، حضور احتمالی نماینده یونیسف در ایران، یونس شکرخواه، حسن نمک‌دوست، لیلا رستگار علی اکبر قاضی زاده، مهدی محسنیان راد، حسین انتظامی برگزار می‌شود و در آن دو پایان‌نامه کارشناسی ارشد با موضوعات "تفاوت روزنامه‌نگاری بزرگسال و کودک و نوجوان و مرزهای این دو" توسط حمیده جمالی و "تفاوتهای و ممیزیهای گرافیک و تصویرگری در مطبوعات کودک و نوجوان و مقایسه تطبیقی آن با خارج از ایران" توسط ملیکا سعیدا ارائه می‌شود.

برخی نشستهای جشنواره به گفته بهروز فغانی عبارتند از: نشست مخاطب‌شناسی در مطبوعات کودک و نوجوان، تصویرگری در مطبوعات کودک و نوجوان، نشستی با حضور دبیران و نمایندگان خبرگزاریهای داخلی با موضوع رویکرد آنها در تهیه، تنظیم و انعکاس اخبار برای کودک و نوجوان در رسانه‌های آنلاین،نشست تخصصی نشریه دوچرخه، دو نشست به همت نشریات رشد با موضوع 50 سالگی این نشریات و همچنین استانداردسازی انتشار نشریات رشد، نشست تخصصی بخش نوجوان خبرگزاری کتاب ایران، جشن 30 سالگی انتشار نشریه "کودک مسلمان بلوچ"، نشست تخصصی دو نشریه "کودک" و "شهرزاد" از جمله نشستهای این جشنواره است.

آمار و ارقامی از جشنواره

نگار پدرام مسئول هیئت داوران جشنواره نیز در سخنانی گفت: امسال به دلیل زیاد بودن تعداد آثار ادبی رسیده به دبیرخانه جشنواره داوریها در این بخش در دو مرحله انجام شد. در بخش روزنامه‌نگاری بیشترین سهمیه (8 اثر برگزیده و 8 اثر تقدیری) را داشتیم که به دلیل پایین بودن کیفیت آثار 7 اثر برگزیده و 6 تقدیری انتخاب شده است. در بخش هنری 300 اثر به مرحله نهایی رسید که 5 اثر برگزیده و 5 اثر تقدیری داریم. در بخش ادبی که 3هزار اثر دریافت شد 250 اثر به داوری نهایی رسید و 4 اثر برگزیده و 6 تقدیری داریم. در بخش آثار مخاطبان 700 اثر به بخش نهایی رسید که 21 اثر برای تقدیر انتخاب شده است.

حمید باباوند مسئول "جشن نوقلمان" نیز درباره این بخش توضیح داد: این بخش برای اولین بار در جشنواره دیده شده است و هدف اصلی ما این بوده که از نویسندگان و استعدادهای جوان تجلیل کنیم همچنین می ‌خواستیم راههای ارتباطی که مخاطبان برای وارد شدن به مطبوعات انتخاب می‌کنند شناسایی کنیم به همین منظور برای 50 نشریه فرم ارسال کردیم تا آنها بگویند خبرنگاران جوانشان را چگونه جذب می‌کنند.

وی ادامه داد: این جشن جمعه 20 آذرماه برگزار می‌شود و در آن از 21 نوجوان که آثارشان در داوری برگزیده شده است تقدیر می شود. همچنین ما تقدیر از مطبوعاتی که داوران کودک و نوجوان آنها را انتخاب کرده اند داریم همچنین بهترین نشریات دو دهه گذشته که با نوجوانان همکاری کرده‌اند و نیروهای حرفه‌ای تربیت کرده اند هم داریم.

نشریاتی که از انتشار بازمانده‌اند از قلم نیفتادند

کاشفی دبیر جشنواره در بخش دیگر نشست درباره بخش پژوهشی جشنواره توضیح داد: کتابی الکترونیکی از فهرست و نمایه مطبوعات کودک و نوجوان که از سال 58 تا 87 منتشر شده‌اند منتشر و در جشنواره ارائه خواهد شد. کتاب الکترونیک مجموعه بیانیه‌ها و آرای داوران 8 دوره گذشته جشنواره نیزعرضه خواهد شد. 2 نمایشگاه با رویکرد پژوهشی خواهیم داشت یکی بازتاب انقلاب 57 در نشریات کودک و نوجوان و دیگری کتابشناسی مطبوعات کودک و نوجوان است که به کتابهای منتشر شده به زبان فارسی درباره و یا با موضوع مطبوعات کودک و نوجوان اختصاص دارد.

در پایان این نشست کاشفی در پاسخ به خبرنگار مهر در این باره که آیا نشریاتی که در طول این سالها  از انتشار بازمانده‌اند هم مورد توجه قرار گرفته اند ؟ گفت: در فاصله سالهای 86 و 87 که شرط بررسی آثار و نشریات در جشنواره بود هیچ نشریه کودک و نوجوانی به دلیل مشکل قضایی تعطیل نشده است ولی نشریاتی که به دلیل مشکلات مالی منتشر نشده اند داشته‌ایم که آنها را مدنظر قرار داده‌ایم و در بخش نمایشگاهی می‌توانستند غرفه هم بگیرند.

وی ادامه داد: در بخش پژوهشی ما نشریاتی چون آفتابگردان را که 12 سال پیش نشر آن متوقف شد  مدنظر قرار داده‌ایم ولی قطعا در بخش جشنواره‌ای و نمایشگاهی که ویژه مطبوعات سالهای 86 و 87 است این نشریات حضور ندارند.

سوال دیگر مهر به هفته‌نامه "خانه" و خانه روزنامه‌نگاران جوان به عنوان سازمان آموزشی پیشرو خبرنگاری به نوجوانان و امکان تجلیل از متولیان و آموزش‌دیدگان دوره‌های آموزشی آن که هم اکنون در مطبوعات فعال هستند اختصاص داشت که در این باره کاشفی گفت: در کتاب جشنواره به طور جدی به خانه روزنامه نگاران جوان پرداخته شده است ولی در بخش تجلیلها ما فقط از نوقلمان امروز تجلیل می کنیم.

وزیری نیز در پاسخ به این پرسش گفت: اگر ما بتوانیم نوقلمان آن روز شناسایی کرده و معرفی و تجلیل کنیم اتفاق بسیار خوبی است.

باباوند نیز در پایان نشست در همین رابطه گفت: ما سعی می کنیم از کسانی که در طول سالها در عرصه مطبوعات کودک و نوجوان زحمت کشیده اند تجلیل کنیم که مسئولان خانه نیز در این مراسم دیده خواهند شد تا با بیان خاطراتشان تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهند.

کد خبر 993646

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha