به گزارش خبرگزاری مهر، منوچهر متکی وزیر امور خارجه عصر روز گذشته چهارشنبه در ایروان پایتخت ارمنستان در نهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان شرکت نمود.
وی با تشکر از میهمان نوازی وزیر انرژی و منابع طبیعی ارمنستان و قدردانی از برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور و مذاکرات کارشناسی و نهایی نمودن متن یادداشت تفاهم، و تلاشهای اعضای هیات های ارمنستانی و ایرانی گفت: در طول سال جاری اقدامات و پیگیریهای قابل توجهی جهت پیشبرد توافقات انجام شده و گسترش روابط دوجانبه از سوی مسئولین و کارشناسان دو کشور به عمل آمده که لازم است این تلاش ها به طور مستمر ادامه یافته تا هر چه سریعتر به اهداف تعیین شده در هر بخش از روابط و پروژهها نائل گردیم.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: سفر رئیس جمهور کشور ارمنستان به جمهوری اسلامی ایران در اوایل سال جاری شمسی نقطه عطفی در روابط فیمابین محسوب می گردد که ضرورت دارد توافقات و اسناد امضاء شده در این سفر از سوی هر دو طرف مجدانه مورد پیگیری قرار گیرد.
متکی با مروری بر آخرین وضعیت روابط دو کشور در سه بخش مهم بازرگانی، حمل و نقل و انرژی تصریح کرد: ایران در سال 2009 میلادی در بین شرکای اصلی تجاری ارمنستان با رقم حدود 200 میلیون دلار مبادلات بازرگانی سالانه، رتبه هشتم را داشته که در مقایسه با سال گذشته علاوه بر کاهش حجم مبادلات فیمابین، جایگاه ما در بین شرکای اصلی تجاری ارمنستان یک پله نزول نیز داشته است.
وی ضمن پذیرش آثار و تبعات منفی بحران جهانی و مشکلات ناشی از این بحران برای دو کشور یادآور شد: نباید از آسیب شناسی روابط و شناسایی علل این کاهش حجم مبادلات نیز غافل ماند.
متکی با اعتقاد بر این امر که این جایگاه در شان روابط دو کشور نبوده و ظرفیت ها و پتانسیل های استفاده نشده زیادی در روابط وجود دارد، گفت: با عنایت به نبود هیچ محدودیتی برای گسترش روابط، جا دارد با اقدامات شایسته و استفاده از ابزارهای لازم از جمله آماده سازی اسناد لازم همچون موافقتنامههای تجارت آزاد و ترجیحات تجاری بین دو کشور، توافق در خصوص لغو روادید دارندگان گذرنامههای عادی، ایجاد تسهیلات در گمرکات برای رفت و آمد تجار و ...، حجم مناسبات فیمابین را تا حد مناسب و قابل قبول در شان دو کشور همسایه افزایش دهیم.
وی ادامه داد: اجرای پروژه راه آهن ارمنستان به ایران و اتصال ریلی دو کشور همچنان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. طرف ایرانی آمادگی دارد تا احداث خط آهن جلفا - نوردوز را پیگیری و عملیاتی نماید. چنانچه طرف ارمنی هر چه سریع تر مطالعات امکان سنجی و فنی این پروژه در خاک خود را انجام و نتیجه را به وزارت راه و ترابری جمهوری اسلامی ایران اعلام نماید، زمینه اتخاذ هر چه سریعتر تصمیمات لازم از سوی مسئولین دو کشور پدید خواهد آمد.
متکی افزود: با توجه به برگزاری دومین نشست کمیته حمل و نقل بین دو کشور با حضور روسیه در سطح معاونین وزارتخانههای راه و حمل و نقل سه کشور در ایروان، امیدواریم شاهد پیشرفت هر چه بیشتر تفاهمات و شروع عملیات اجرایی این پروژه باشیم. ایران آمادگی دارد در یافتن شرکای بین المللی برای مشارکت در تامین مالی این پروژه بزرگ در خاک ارمنستان با این کشور همکاری نموده و از هیچ مساعدتی دریغ ننماید.
متکی در ادامه با اشاره به این نکته که خوشبختانه خط لوله انتقال گاز ایران به ارمنستان عملیاتی شده و تهاتر گاز صادراتی ایران با برق ارمنستان در جریان می باشد، تصریح کرد: پایان پروژه لوله کشی گاز تعدادی از روستاهای ارمنستان توسط شرکت صانرژی با استفاده از کمک های توسعه ای ایران نیز اقدام و گام مهمی در همکاریهای فیمابین در زمینه انرژی بوده که جای تبریک دارد.
وی گفت: اقدام وزیر انرژی و منابع طبیعی ارمنستان در اعلام رسمی معافیت مالیاتی و گمرکی دو پروژه احداث خط انتقال فرآورده از جمهوری اسلامی به ارمنستان و احداث خط سوم انتقال برق در زمان ساخت، اقدامی مثبت و سازنده بوده و می تواند در تحرک بخشیدن به سرعت اجرایی شدن این پروژهها موثر باشد. گام نهایی و تکمیلی در این خصوص تسری این معافیت ها به زمان بهره برداری از پروژههای مذکور میباشد که امیدواریم با نظر مساعد دولت ارمنستان هر چه سریعتر شاهد اعلام آن باشیم.
متکی خاطرنشان کرد: برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ارمنستان فرصت مناسبی برای ایجاد تفاهمات مشترک در بخشهای بازرگانی، بانکی و بیمه، حمل و نقل، شهرسازی، صنعت و معدن، کشاورزی، انرژی، نفت و گاز و پتروشیمی، فرهنگ و گردشگری و بهداشت شد که خوشبختانه امضاء یادداشت تفاهم تشکیل کمیته مشترک سرمایه گذاری فیمابین در کنار سایر تفاهمات به عمل آمده در این اجلاس به شرح ذیل نشان دهنده بهرهمندی دو طرف از فرصت مذکور بوده و عملیاتی شدن این توافقات مستلزم عزم جدی ارگانهای ذیربط دو کشور می باشد.
متکی در پایان این توافقات را به شرح ذیل اعلام کرد:
- توافق در خصوص احداث نیروگاههای برقابی ارس و مغری
- احداث ترمینال و خط لوله انتقال فرآوردههای نفتی به ارمنستان پس از انجام مطالعات اقتصادی
- احداث خط سوم انتقال برق پس از تامین اعتبار لازم
- پیش بینی امضای یادداشت تفاهم بین اتاقهای صنایع و بازرگانی دو کشور
- برگزاری کنفرانس بینالمللی معرفی فرصتهای تجاری و سرمایهگذاری کشور ارمنستان در ایران در طی چند روز آینده
- توافق برای اجرای طرحهای احداث خط آهن مستقیم بین دو کشور در چارچوبهای دوجانبه و چندجانبه در صورت تامین اعتبار لازم از طرف ارمنی
- توافق برای برگزاری دومین نشست همکاریهای حمل و نقلی در سطح وزرای حمل و نقل و راه و ترابری دو کشور در نیمه اول سال میلادی 2010
- تفاهم در خصوص مشارکت در طرح احداث بزرگراه شمال - جنوب ارمنستان
- گسترش روابط بانکی و تامین مالی صادرات کالا و خدمات مهندسی ایرانی و اجرای طرحهای پیمانکاری در ارمنستان، پوشش ریسک صادرات ایران از طریق اعطای اعتبارات کوتاه مدت به خریداران ارمنی
- تامین انواع نیازهای متقابل دو کشور در زمینه محصولات پتروشیمی و مواد سوختی از جمله بنزین و میعانات گازی
- همکاری های قضایی و استانی فیمابین.
نظر شما