یوسف مولایی در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اینکه اجلاس های بازنگری که تاکنون 7 مورد از آنها برگزار شده، حاوی نکته ای عملیاتی و خاص نبوده ، گفت : ولی به هر تقدیر این نشست ها محلی برای اعلام مواضع کشورها محسوب می شود.
این کارشناس مسائل بین المللی تاکید کرد: همواره کشورهای قدرتمند و مشخصا 5 کشور دارنده سلاح هسته ای در این کنفرانس ها اراده خود را تحمیل کرده و اجازه طرح خواست های حقوقی دیگر کشورها را نداند.
وی با تایید مواضع جمهوری اسلامی ایران در اجلاس بازنگری معاهده ان پی تی گفت: به هر حال تمامی کشورها باید تلاش خود را در جهت تقویت معاهده ان پی تی انجام دهند و در عین حال اراده سیاسی خود را نیز به جهانیان اعلام کنند.
مولایی درپاسخ به این سئوال که آیا با شعارهایی که رئیس جمهور آمریکا درجهت خلع سلاح داده است، می توان امیدی به تغییرات محسوس در این نوبت از اجلاس بازنگری داشت، گفت: در هیچ زمانی و هم اکنون نیز هیچ اراده ای برای خلع سلاح هسته ای دیده نشده و فقط در بحث محدوده کنترل اندک خلاصه می شود.
وی ان پی تی را معاهده ای منبعث از اراده سیاسی دو ابرقدرت در دهه 1970 عنوان کرد و گفت: در این معاهده حقوق کشورهای قدرتمند برای حفظ تسلیحات هسته ای لحاظ شده ولیکن حقوق کشورهای فاقد سلاح هسته ای برای هسته ای شدن هرگز به رسمیت شناخته نمی شود.
این کارشناس مسائل بین المللی شرایط امروز جهانی را با کمی انعطاف در بحث کنترل سلاح های هسته ای دانست و گفت: از آنجایی که کاربرد بازدارندگی سلاح های هسته ای دیگر موضوعیت ندارد گام هایی در جهت کاهش اثر این نوع از سلاح ها در دکترین نظامی کشورها ملاحظه می شود.
مولایی با ارائه پیشنهادی در زمینه حضور موثر کشورهای فاقد سلاح هسته ای در این اجلاس گفت: کشورهای کوچک و مشخصا فاقد سلاح هسته ای باید اجماعی میان خود به وجود آورند تا بتوانند نقطه اثری برای تحت فشار قرار دادن 5 قدرت کنونی شورای امنیت باشند.
وی برای مثال خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای را در این زمینه قابل طرح دانست و گفت: کشورهای مسلمان خاورمیانه می توانند با یک اجماع همگانی و اشتراک نظر بر این مهم تاکید داشته و با تحت فشار قرار دادن اعضای ان پی تی راهکار اجرایی آن را مهیا کنند.
نظر شما