پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۸:۳۹

ساینس مانیتور بررسی کرد:

6 موضوع کلیدی برای خلع سلاح اتمی جهانی/ مطالبات کشورهای غیر مسلح

6 موضوع کلیدی برای خلع سلاح اتمی جهانی/ مطالبات کشورهای غیر مسلح

یک روزنامه غربی با اشاره به نشست ان پی تی در نیویورک نوشت که موضوع خلع سلاح اتمی باید از سوی همه کشورها به ویژه قدرتهای بزرگ همچون آمریکا، چین و روسیه انجام پذیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، "کریستین ساینس مانیتور" هم زمان با برگزاری کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای در نیویورک در یکی از شماره های اخیر خود به قلم "میکا زنکو" نوشت: ابتدایی ترین سوال این است که در واقع چه اتفاقی رخ می داد اگر آمریکا کشوری بود که سلاح هسته ای نمی داشت؟ و فرض می گردید که ایران زرادخانه هایی مملو از تسلیحات هسته ای می داشت و به آمریکا فشار می آورد که اصلا حق دستیابی به چنین تسلیحاتی را ندارد. چین و آمریکا جزو امضاکنندگان معاهده منع جامع آزمایش های هسته ای هستند. هیچ یک از این کشورها در رسیدن به نتیجه ای که دنبال می کنند، تلاش کافی نکرده اند. 

درشرایط کنونی نصف جهان خود را "عاری از سلاح هسته ای" معرفی کرده است. درحالی که بعضی کشورها در جهت بی ثباتی خاورمیانه گام برداشته و به عبارتی روشن تر موضوع اصلی زرادخانه های هسته ای اسرائیل بوده و دستیابی احتمالی ایران به سلاح هسته ای (بر اساس تصور و ادعاهی غرب).

در حالی که آمریکا با موضوعات مختلفی در زمینه مباحث و مسائل هسته ای دست به گریبان می باشد، خوب است اندکی نیز این مساله را از زاویه دید کشورهایی بنگرد که تاکنون نه تنها از سلاح هسته ای استفاده نکرده اند بلکه اساسا سلاح هسته ای در اختیار نداشته اند .  

اجلاسی که اخیرا" با شرکت 189 کشور عضو ان پی تی در نیویورک برگزار شد در واقع دستاوردهای معاهده "ان پی تی" طی چهل سال عمر آن از سال 1970 را مورد ارزیابی قرار داد. روح کلی معاهده "ان پی تی" دارای این عنصر اساسی است که می گوید: کشورهایی که تسلیحات هسته ای ندارند، باید قول دهند که تلاشی برای ساخت آن انجام نداده و برای دستیابی به آن از دیگران نیز کمک نگیرند. همکاری با آژانس و بازرسی آن را بپذیرند. متقابلا کشورهای دارنده سلاح هسته ای قول می دهند به کشورهای مذکور کمک کرده تا از مزایای صلح آمیز انرژی هسته ای بهره مند شوند. این کشورها همچنین به نوبه خود باید تلاش کنند مذاکراتی توام با حسن نیت برای دستیابی به تدابیری برای خلع سلاح نیز انجام دهند.

دقیقا همین بخش تصریح شده اخیر و قولی که کشورهای مسلح به سلاح هسته ای برای انجام خلع سلاح  هسته ای سپرده اند، همان چیزی است که اکنون کشورهای غیرهسته ای منتظرند شاهد اجرای آن توسط  کشورهای دارای سلاح هسته ای باشند.

با توجه به زرادخانه های کوچک و بزرگ هسته ای که اکنون در اختیار چندین کشور است، نحوه تحقیق آرزوی خلع سلاح هسته ای خود مقوله ای زمان بر و مستلزم کاری پیگیر و جدی است. 

پنج کشور عضو "ان پی تی" بزرگترین زرادخانه هسته ای  جهان را در اختیار دارند. آمریکا 5100 کلاهک، روسیه 4600، فرانسه حدود 300 ، چین 250 و انگلیس 200 کلاهک هسته ای در اختیار دارند. چهار کشور دیگر دارنده کلاهک هسته ای در اصل عضو "ان پی تی" نیستند. اسرائیل 200 ، هند و پاکستان هر کدام حدود 70 و کره شمالی نیز 10 کلاهک هسته ای دارند.

بدیهی است با این میزان سلاح هسته ای کشورهای همجوار می توانند به درست یا نادرست ادعای نگرانی بکنند. برای رسیده به ایده خلع سلاح هسته ای لازم است شش موضوع کلیدی در کنفرانس بازنگری هسته ای مد نظر قرار گیرد:

1- کاهش هرچه بیشتر در زرادخانه هسته ای آمریکا و روسیه.

2- پذیرش جامع و کامل معاهده منع آزمایشات هسته ای (1996).

3- تعهد همگانی برای مذاکره کردن درخصوص معاهده ای برای منع تولید مواد شکاف پذیر تسلیحاتی.

4- عضویت جهانی در معاهده ان پی تی.

5- مجازات کشورهایی که بخواهند از معاهده ان پی تی خارج شوند.

6- گام برداشتن به سوی توافقنامه 1995 درخصوص ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای و عاری از هرگونه تسلیحات کشتار جمعی.  

کد خبر 1084266

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha