حمید راشدی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه تاکنون تحقیقات محققان پارک فناوری تهران در حوزه نانو در مرحله تحقیقاتی قرار داشت، افزود: به منظور توسعه این فناوری در پارک فضایی را ایجاد کردیم تا اساتید و دانشجویان فعال در حوزه نانو با مستقر شدن در آن، نسبت به تجاری سازی دستاوردهای خود اقدام کنند. با این اقدام تعداد شرکت های فعال در این حوزه از 4 شرکت به 14 شرکت دانش بنیان رسیده است.
وی با اشاره به ایجاد مرکز مرکز نانو فناوری در دانشگاه تهران، خاطر نشان کرد: با راه اندازی این مرکز در دانشگاه تهران، کلیه شرکت های مستقر در پارک که در حوزه فناوری نانو فعال هستند به این مرکز منتقل خواهند شد.
معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، از استاندارد سازی محصولات مبتنی بر فناوری نانو با حمایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو خبر داد و اظهار داشت: با توجه به اینکه محصولات تولید شده در حوزه نانو باید دوستدار محیط زیست باشند از این رو با سفارش ستاد توسعه فناوری نانو اقدام به تدوین استانداردهای لازم در این حوزه کردیم که در ادامه این فعالیت، شرکت دانش بنیانی در این زمینه در پارک فناوری تهران ایجاد شد.
وی به فعالیت های این پارک در زمینه کاربردی کردن محصولات تولید شده در این حوزه علمی اشاره کرد و ادامه داد: برای این منظور با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حال راه اندازی آزمایشگاه مرجع برای محصولات مبتنی بر فناوری نانو هستیم این آزمایشگاه تست های لازم برای محصولات نانویی را انجام می دهد.
راشدی با اشاره به دستاوردهای پژوهشگران این پارک در حوزه نانوتکنولوژی، یادآور شد: اولین پایلوت تولید زئولیت بر پایه نانو در پارک ایجاد شده است نانوزئولیت ها موادی منحصربه فرد هستند که به عنوان جاذب (غربال مولکولی)، کاتالیست و مبادله کننده یونها کاربردهای زیادی دارند.
وی افزود: این ماده می تواند انواع مولکولهای گازی و مایع را در فرآیندهای مختلف صنعتی و زیست محیطی جداسازی کند. به عنوان مثال برای جدا کردن آمونیاک از خروجی گازی سیستمهای صنعتی و یا جداسازی اکسیژن و نیتروژن از هوا مورد استفاده قرار می گیرند. بخش عمده دستگاههای مولد اکسیژن، نیتروژن و آرگون از هوا با استفاده از این غربال مولکولی معدنی (زئولیت) کار می کنند. علاوه بر این در کلیه مراحل جداسازی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و جداسازی های آزمایشگاهی از زئولیت استفاده می شود که تحت عنوان مولکولارسیو (غربال مولکولی) شناخته می شود.
وی یادآور شد: علاوه بر این محققان پارک فناوری دانشگاه تهران با استفاده از فناوری نانو و تغییر واکنش شیمیایی بتن توانستند بتن سبک با مقاومت بالا تولید کنند وزن مخصوص این بتن 2/1 کیلوگرم و مقاومت آن 500 کیلوگرم بر سانتی متر است.
معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، تولید دستگاه تصفیه هوا را از دیگر دستاوردهای این پارک نام برد و اضافه کرد: پژوهشگران با استفاده از نانوفناوری دستگاههای خوشبو کننده و تصفیه کننده هوا طراحی و تولید کردند. این دستگاه متشکل از محفظه تحت خلاء است که توسط لامپ مخصوصی که 3 هزار وات ولتاژ و 20 میلی آمپر جریان دارد با ایجاد خلاء موضعی و بوجود آمدن "دبی" هوای عبوری و ورودی از دستگاه، آلاینده هایی که همراه اکسیژن وجود دارد را کاتالیز و ترکیبات جدید جایگزین آن کرده و اکسیژن خالص تولید می کند.
راشدی تثبیت شنهای روان با استفاده از نوعی پلیمر به نام "پلی لاتیس" از دیگر دستاوردهای محققان پارک فناوری تهران دانست و گفت: طی تحقیقاتی پژوهشگران با استفاده از فناوری نانو نوع خاصی از پلیمر به نام "پلی لاتیس" را تولید و بر روی آن یونهای بسیار ریزی سوار کردند. این ماده که 99 درصد آن از آب است به سطح شن اسپری می شود و یونهای موجود با واکنشی که ایجاد می کنند، باعث چسبیده شدن شنها به یکدیگر می شوند و از حرکت شنهای روان جلوگیری می کنند. این ماده با ضخامت 2 تا 3 میلیمتر در برابر بادهای 100 کیلومتر در ساعت مقاوم است به طوریکه محققان توانستند در بیابانهای کاشان بذر، نهال و قلمه بکارنند.
وی ادامه داد: طراحی و ساخت دستگاهی برای تولید نانو الیاف با کاربردهای پزشکی دستاورد دیگری از محققان این پارک در حوزه نانوتکنولوژی است الیاف تولید شده از این دستگاه در مقیاس 25 نانومتر است و در تولید بافت های عصبی و سنسورها کاربرد دارد.
نظر شما