پیام‌نما

الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ بِغَيْرِ حَقٍّ إِلَّا أَنْ يَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ وَ لَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ‌اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنْصُرَنَّ‌اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ‌اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ * * * همانان که به ناحق از خانه‌هایشان اخراج شدند [و گناه و جرمی نداشتند] جز اینکه می‌گفتند: پروردگار ما خداست و اگر خدا برخی از مردم را به وسیله برخی دیگر دفع نمی‌کرد، همانا صومعه‌ها و کلیساها و کنیسه‌ها و مسجدهایی که در آنها بسیار نام خدا ذکر می‌شود به شدت ویران می‌شدند؛ و قطعاً خدا به کسانی که [دین] او را یاری می‌دهند یاری می‌رساند؛ مسلماً خدا نیرومند و توانای شکست‌ناپذیر است. * * كسى كاو دهد يارى كردگار / بود ياورش نيز پروردگار

۱۹ آذر ۱۳۸۹، ۱۲:۱۹

25 سال از ثبت ملی اولین مجموعه دانشگاه جهان "ربع رشیدی" گذشت

25 سال از ثبت ملی اولین مجموعه دانشگاه جهان "ربع رشیدی" گذشت

تبریز - خبرگزاری مهر: آذرماه سال جاری، پرونده ثبت ملی مجموعه علمی فرهنگی ربع رشیدی، اولین مجموعه دانشگاهی جهان در تبریز، 25 ساله شد.

به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، مجموعه علمی فرهنگی و آموزشی «ربع رشیدی» از مهمترین مجموعه های تاریخی و علمی و آموزشی است که در زمان خود در جهان فعالیت داشته و به عنوان اولین مجموعه دانشگاهی جهان شهرتی جهانی دارد.

ربع رشیدی به دلیل اهمیت والا و تاثیر گذاری شگرفی که بر روند تولید علم در سالهای دور در منطقه و جهان داشته، همواره مورد توجه پژوهشگران واقع شده است.

 

این مجموعه در طول زمان آسیب های مختلفی را متحمل شده و حوادث انسانی و بلایای طبیعی بارها این مجموعه را مورد هجوم قرار داده اند.

در سالهای اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی چندین پروژه مختلف در راستای خارج کردن بخشهای مختلف مجموعه از زیر خاک انجام گرفته و پیدا شدن پلکان ها و حمام ایلخانی، و همچنین بخشی از باروها و سنگفرش مجموعه نتیجه این کاوش هاست.

کاوش در مجموعه علمی فرهنگی و آموزشی ربع رشیدی همچنان ادامه دارد و باستان شناسان خبره استان در راستای کشف زوایای پنهان این مجموعه و بانی آن، فعالیت های موثری داشته اند.

این مجموعه در حدود ۷۰۰ سال قبل توسط خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی پی ریزی و ساخته و فعال شده است.

رشیدالدین فضل الله همدانی وزیر غازان خان از حکمرانان وقت این دیار دانشگاهی شامل چهار دانشکده که در چهار طرف آن قرار داشت را بنا نهاد و به همین دلیل از این مجموعه به نام ربع رشیدی یاد می شود.

مجموعه علمی و فرهنگی ربع رشیدی شهری کوچک شامل مراکز عظیم آموزشی، کتابخانه، مدرسه، مسجد، دارالایتام، حمام، مهمانسرا، بیمارستان، مدارس عالی، و کارگاه‌های صنعتی بوده است.

فضل‌الله همدانی برای تامین هزینه‌های این مرکز املاک فراوانی را در نقاط مختلف اعم از ایران قدیم، بخش‌هایی از عراق، افغانستان، گرجستان، ولایت روم، آذربایجان و سوریه وقف این مرکز کرد.

خواجه فضل‌الله همدانی که پیش از حمله مغول در قلعه‌های اسماعیلیه زندگی می‌کرد و پس از آن مدتی به وزارت غازان خان رسیده و منشا خدمات فراوانی در غرب ایران و آذربایجان شد در سال۷۱۸ هـ.ق، با دسیسه‌های سیاسی کشته شد و ربع رشیدی هم پس از مرگ وی غارت و ویران شد.

هم اکنون آثار این مجموعه ارزشمند در تبریز باقی مانده‌است. 

کد خبر 1205401

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha