به گزارش خبرنگار مهر، سهم اندک کردستان از اعتبارات عمرانی همواره از جمله مواردی بوده است که طی چند سال اخیر از سوی مسئولان استان و نمایندگان مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی مطرح و متاسفانه هر بار در زمان ارائه لایحه بودجه از سوی دولت به مجلس خبر از جهش در اعتبارات کردستان به میان می آید ولی در زمان ابلاغ بودجه این وعده ها عملیاتی نمی شود.
در سال جاری و در زمان ارائه لایحه بودجه سال 90 از سویی دولت به مجلس شورای اسلامی سهم کردستان در اعتبارات عمرانی استانی حدود 225 میلیارد تومان پیش بینی شده بود که در بررسی های مجلس این اعتبار به بیش از 235 میلیارد تومان هم افزایش یافت ولی در لحظات آخر و بنا به تصمیم نمایندگان و در پی کاهش رقم کلی بودجه سهم کردستان هم با کاهش جدی مواجه شد و این رقم به 175 میلیارد تومان رسید.
افزایش 7 میلیارد تومانی اعتبارات عمرانی کردستان نسبت به سال 89
روند افزایشی اعتبارات عمرانی کردستان از فصل استانی در بودجه های سالانه کشور در حالی است که این میزان افزایش بسیار ناچیز و غیرقابل توجه است چرا که در سال گذشته کردستان 168 میلیارد تومان اعتبار عمرانی داشت که امسال این رقم به 175 میلیارد تومان رسیده است که افزایش هفت میلیاردی اعتبار برای نیازهای این استان به هیچ عنوان متناسب با وضعیت موجود کردستان نیست.
وضعیت اعتبارات عمرانی کردستان از فصل استانی در حالی است که این استان معمولا در اعتبارات ملی هم سهم چندانی ندارد به گونه ای که در سال گذشته سهم استان از محل ردیف های ملی در اعتبارات عمرانی رقمی بیش از 580 میلیارد تومان بوده است که البته در پایان سال مالی حدود 70 درصد از این اعتبار تخصیص پیدا می کند و در بعضی مواقع هم اکثر این اعتبار در پروژه های خاصی جذب نمی شود.
سهم اندک استان کردستان از اعتبارات عمرانی از دو فصل ملی و استانی در شرایطی است که این استان در بسیاری از شاخص ها و زیرساختهای توسعه یکی از استانهای کم برخوردار و رتبه آخر در کشور است که متاسفانه شرایط نامناسب جغرافیایی و نیاز به اعتبار بیشتر نیز در این حوزه باعث شده است که این اعتبار هم نتواند در جهت توسعه کردستان موثر و مفید باشد.
پروژه های نیمه تمام نتیجه سهم اندک کردستان از اعتبارات عمرانی
هر چند که تاکنون ردیف های ملی بودجه سال 90 کشور به استانها ابلاغ نشده است ولی آنگونه که از حرفها و گزارش های نمایندگان مردم استان کردستان در مجلس شورای اسلامی بر می آید گویا در سال جاری نیز سهم اعتبارات ملی کردستان تفاوت چندانی با سال قبل نداشته است چرا که شمار پروژه های ملی این استان به غیر از دو بخش سد سازی و راهسازی بسیار کم و ناچیز است.
شمار پروژه های نیمه تمام از محل اعتبارات ملی و استانی طی یک دهه اخیر در استان کردستان نشان دهنده سهم پائین این استان از اعتبارات عمرانی است به گونه ای که در بعضی از بخش ها عمر پروژه ها دارد دو رقمی می شود و تزریق اعتبار به این پروژه ها و طرح ها بسیار کم و ناچیز است و ادامه این روند خسارت های جبران ناپذیری برای استان کردستان به دنبال خواهد داشت.
طولانی شدن روند ساخت پروژه های مختلف عمرانی در کردستان به ویژه در دو بخش راهسازی و سدسازی تا جایی است که با افزایش نرخ تورم اعتبارات پیش بینی شده برای اتمام این گونه پروژه ها را هر ساله با افزایش مواجه کرده و در نتیجه سایر بخشها با مشکل روبرو می شوند.
روند توزیع اعتبارات عمرانی در بین استانها عادلانه نیست
نماینده مردم شهرستان های سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از رویه حاکم بر توزیع اعتبارات بودجه در بین استانها به خبرنگار مهر گفت: شاخص های توزیع اعتبارات در بین استانهای مختلف کشور مشکل دارد و انتظار می رود که این روند برای رعایت عدالت اصلاح و مورد بازنگری جدی دولت و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی قرار گیرد تا سهم استانهایی همچون کردستان نادیده گرفته نشود.
وی گفت: متاسفانه در روند توزیع اعتبارات بودجه به ویژه در فصل های عمرانی همواره استانهای برخوردار سهم بیشتری را به خود اختصاص می دهند که این شیوه بارها مورد اعتراض نمایندگان استان های کم برخوردار قرار گرفته ولی تاکنون به آن توجهی نشده است.
نماینده مردم شهرستان های سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: استانهای کم برخورداری همچون کردستان که در سالهای اولیه پیروزی انقلاب اسلامی و به دلیل هشت سال دفاع مقدس از هیچ امکاناتی برخوردار نبوده اند امروز نیز مورد بی توجهی قرار می گیرند و اعتبارات مناسبی به آنها اختصاص داده نمی شود.
حیدری با انتقاد از این رویه که همواره تمکیل پروژه های نیمه تمام در اولویت توزیع اعتبارات قرار می گیرد یادآور شد: با این کار سهم کردستان که پروژه های نیمه تمام کمتری دارد در مقایسه با استانهای برخوردار نادیده گرفته می شود و انتظار داریم که حداقل برای سال آینده این روند تغییر کرده و مورد بازنگری جدی قرار گیرد.
جبران محرومیت های کردستان با این روند توزیع اعتبارات امکان پذیر نیست
نماینده مردم شهرستان های مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی نیز معتقد است که جبران محرومیت های استان کردستان تنها با استفاده از اعتبارات جهشی میسر خواهد بود و دولت باید در این بخش برنامه ریزی مدون و هدفمندی را مورد توجه قرار دهد و ادامه این روند توزیع اعتبارات محرومیت های کردستان را جبران نخواهد کرد.
اقبال محمدی اظهار داشت: هر سال در زمان تصویب بودجه در مجلس شورای اسلامی مباحث مختلفی مطرح می شود که متاسفانه بعد از تصویب بودجه دوباره این موضوعات فراموش شده و در این میان سهم استانهای کم برخورداری همچون کردستان نادیده گرفته می شود.
وی افزود: در حالی که تنها برای یک پروژه در بعضی از استانهای کشور اعتبار هزار میلیارد تومانی در بودجه در نظر گرفته می شود که سهم کل اعتبارات کردستان در سرفصل های مختلف عمرانی استانی، عمرانی ملی و هزینه ای به این رقم نمی رسد که این روند عادلانه نیست و می طلبد که مدیران دولتی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی حساسیت بیشتری در این حوزه داشته باشند.
بخشی از اعتبارات اختصاص داده شده به کردستان از ردیف های متفرقه است
نماینده مردم شهرستان های مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از دیگر مشکلات اعتبارات ملی کردستان این است که معمولا محل تامین این اعتبارات از محل ردیف های متفرقه است که البته در پایان سال مالی هم به دلیل کسری بودجه این اعتبارات جذب نمی شود و در عمل اتفاق چندانی نمی افند و عمر پروژه های نیمه تمام نیز هر ساله افزایش پیدا می کند.
سال مالی 89 تا پایان هفته جاری به پایان می رسد و عملا تا توزیع اعتبارات سال 90 نیز حداقل یکی دو ماه دیگر فرصت لازم است ولی متاسفانه سهم کردستان از محل اعتبارات بودجه سال جاری کشور در فصل های عمرانی به اندازه جبران نیاز بخش اندکی از مشکلات موجود هم نیست و همچنان وعده افزایش اعتبارات از سوی مسئولان استان و نمایندگان مطرح می شود.
در حالی که نزدیک به چهار ماه از سال 90 می گذرد ولی جلسات شورای برنامه ریزی و توسعه کردستان برای توزیع اعتبارات شهرستانی در سال جاری تازه طی هفته گذشته برگزار شد و طی آن سهم هر شهرستان از بودجه سال 90 مشخص شد که رقم پائین بودجه کردستان تا حدی است که این میزان اعتبار به اندازه تامین بخش اندکی از نیازهای این استان هم نیست.
با توزیع شهرستانی اعتبارات عمرانی کردستان در بودجه سال 90، یک هفته نیز به کمیته برنامه ریزی شهرستانهای فرصت داده می شود تا ضمن برگزاری جلسات مختلف کارشناسی اعتبارات تخصیص داده شده را در فصلها و حوزه های مختلف کاری توزیع کنند و سپس عملیات عمرانی و اجرایی پروژه های مختلف نیز آغاز و کار جذب و هزینه اعتبارات نیز آغاز می شود.
..........................
گزارش: آرمان نصراللهی
نظر شما