پیام‌نما

الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ بِغَيْرِ حَقٍّ إِلَّا أَنْ يَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ وَ لَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ‌اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنْصُرَنَّ‌اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ‌اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ * * * همانان که به ناحق از خانه‌هایشان اخراج شدند [و گناه و جرمی نداشتند] جز اینکه می‌گفتند: پروردگار ما خداست و اگر خدا برخی از مردم را به وسیله برخی دیگر دفع نمی‌کرد، همانا صومعه‌ها و کلیساها و کنیسه‌ها و مسجدهایی که در آنها بسیار نام خدا ذکر می‌شود به شدت ویران می‌شدند؛ و قطعاً خدا به کسانی که [دین] او را یاری می‌دهند یاری می‌رساند؛ مسلماً خدا نیرومند و توانای شکست‌ناپذیر است. * * كسى كاو دهد يارى كردگار / بود ياورش نيز پروردگار

۱۸ آذر ۱۳۹۰، ۱۲:۱۶

حجت الاسلام مبلغی:

سایه افکار "آخوند خراسانی" تمام حوزه‌های علمیه را فراگرفته است

سایه افکار "آخوند خراسانی" تمام حوزه‌های علمیه را فراگرفته است

قم - خبرگزاری مهر: رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: سایه افکار و اندیشه مرحوم آخوند خراسانی تمام حوزه‌های شیعه در نجف، قم و سایر را در برگرفته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام احمد مبلغی با بیان این‌که معروفیت و برجستگی مرحوم آخوند خراسانی به حدی است که سایه افکار و اندیشه این عالم فقید تمام حوزه های شیعه در نجف، قم و سایر را در برگرفته تصریح کرد: جایگاه و شهرت زیاد مرحوم آخوندخراسانی امری واضح و مسلّم است.

وی افزود: صاحب کفایه از لحاظ شهرت یک شخصیت تام و تمام است و مقصود از برگزاری کنگره‌ها این است که ما به یک شخصیت بزرگ که شهرت ندارد، یا شهرتش مشخص نیست، شهرت داده یا شهرت او را تکمیل کنیم اما صاحب کفایه مشکلی از لحاظ شهرت و مطرح بودن ندارد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: کنگره آخوندخراسانی برای احیای نام نیست، گفت: شخصیت مرحوم آخوند به همان اندازه که دارای شهرت عظیم است، استحقاق تحلیل، بررسی و واکاوی را نیز دارد و تحلیل درست شخصیت مرحوم آخوند برای حوزه‌های علمیه یک الگو است.

وی اضافه کرد: جنبه‌های مختلفی در شخصیت ایشان وجود دارد که می‌تواند دستمایه‌های این تحلیل قرار گیرد و نخستین دستمایه جدی و محوری مرحوم آخوند این است که در تاریخ اصول شیعه به عنوان نقطه عطف و یکی از پیچ های تحولی اصول شیعه تلقی می شود.

حجت الاسلام مبلغی بیان داشت: با نظر به اصول صاحب کفایه از هر منظر، اصول آخوندخراسانی نقطه عطفی است که علم اصول را از یک مرحله به مرحله دیگر سوق می دهد.

وی با بیان اینکه حذف آخوند خراسانی از سیر مطالعاتی اصول به محرومیت تحلیلگر تاریخ اصول در دستیابی به بسیاری از وقایع و حقایقی که در این تاریخ محقق شده بر می‌گردد، افزود: باتوجه به این‌که پاره‌ای از این حقایق نقش کلیدی و محوری در شناخت سایر زوایای اصولی دارند به شناخت صاحب کفایه نیازمندیم.

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی تصریح کرد: مرحوم نائینی، مرحوم آقا ضیاء و برخی دیگر از شاگردان محقق خراسانی از شخصیت هایی هستند که سالیان دراز و به صورت اشباع شده در درس مرحوم آخوند شرکت کرده اند و اینها از همان مدرسه آخوند برخاسته اند.

وی بیان داشت: حرکتی را که آخوند خراسانی شروع کرد تبدیل به مدرسه های اصولی نائینی، عراقی، کمپانی شد و این شخصیت های صاحب مکتب و مدرسه، و تحول ساز صرفاً مرهون استعداد و نبوغ زیاد خود نبوده‌اند، بلکه از مکتب آخوند خراسانی فارغ التحصیل شدند.

حجت الاسلام مبلغی ادامه داد: نائینی، عراقی، کمپانی نقادی و جسارت در مقابل مشهورات و جرأت لازم برای نقادی را از مدرسه آخوند و از خود آخوند فرا گرفته‌اند.

وی بیان داشت: این اعاظم زاویه‌ها، ایستگاه‌ها و سکوهای پرش نقادی را از صاحب کفایه آموخته‌اند و اگر آخوند در این مرحله اصولی نمی‌بود، شاید علم اصول مسیر دیگری را در پیش می‌گرفت.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: خصلت مدرسه و مکتب سازی آخوند خراسانی و اصول او مسئله‌ای درخور توجه است.

کد خبر 1478867

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha