به گزارش خبرنگار مهر، گز نام یکی از شیرینیهای معروفی است که از ترکیب چند ماده مهم که مهمترین آن انگبین، سفیده تخم مرغ، مغز پسته و بادام است ساخته می شود.
این حرفه پیش از این در شهر اصفهان رایج بوده و گز سوغات این شهر شمرده میشد اما امروزه گز با نام بلداجی عجین شده و شهرت جهانی پیدا کرده است.
گز بلداجی به دلیل کیفیت بالا و مرغوبیت آن بهترین گز ایران است و به کشورهای دیگر صادر می شود و شهرت این شهر شیرین به خاطر محصول گز است.
گز معانی متفاوتی دارد که مشهورترین آن درختچه ایست که در حدود 30 گونه آن شناخته شده، صمغ و شیره این درخت کاربردهای مختلفی دارد از جمله مسهل برای اطفال، استفاده در رنگرزی و دباغی و درمان امراض چشم و ... است.
معروفترین گونه این درخت گز، انگبین است که در مناطق کویری، وشوره زار های اطراف اصفهان و خوانسار و برخی از مناطق چهار محال و بختیاری از جمله کوه های اطراف بلداجی به فراوانی رویش دارد که از ان ماده شیرین و مطبوعی به نام انگبین به دست می آید که در گز سازی استفاده می شود.
مواد تشکیل دهنده گز عبارتند از انگبین، شکر، گلوکز، سفیده تخم مرغ، گلاب، پسته و همچنین به جای انگبین می توان از عسل طبیعی استفاده کرد زیرا عسل طبیعی در واقع نوعی انگبین مرغوب گیاهی است که زنبور عسل آن را تولید می کند.
عمده مشکلات گزسازان استان چهار محال و بختیاری فصلی بودن کار گز سازی، عدم دسترسی مستقیم به بازار مصرف، بی ثباتی نرخ مواد اولیه گزسازی و نبود سازمان متشکل برای امور صادراتی و فروش ازجله مورادی است که فعالان این بخش را به خود مشغول کرده است.
این مشکل مسئولیت اتحادیه گز سازان، مسئولان شهر و شهرستان و استان را می طلبد تا تبلیغات مناسب درپیش گرفته و راهکارهای منطقی و برنامه ریزی شده ای در راستای معرفی این محصول و شهر و محل تولیدآن انجام دهند.
زمانی که گز بلداجی به عنوان یکی از نمادهای این استان معرفی می شود باید مسئولان استانی نسبت به موضوع اهمیت و حساسیت بیشتری نشان داده و در راستای فراهم ساختن توسعه صادرات و معرفی شایسته آن اقدامات بیشتری صورت گیرد.
ایجاد کارگاه های گز سازی موجب افزایش صادرات محصولات، آشنایی با اصول بازار یابی صادراتی، کاهش هزینه های تمام شده محصول و بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش کیفیت راندمان تولیدات، افزایش اشتغال، تاسیس واحد های جانبی، توسعه عمران شهری و معرفی محصول و جذب سرمایه گذار می شود.
شهردار بلداجی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه شهر بلداجی یک شهر کوچک است، اظهار داشت: این شهر در کشور به عنوان بلداجی پایتخت گز ایران معرفی شده است.
یزدان آقا خانی بیان داشت: در حال حاضر 100 کارگاه گز سازی در این شهر وجود دارد که 80 کارگاه دارای مجوز پروانه ساخت و کسب و 20 کارگاه دیگر نیز در حال دریافت پروانه ساخت و کسب هستند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 80 کارگاه فعال گز سازی در این شهر وجود دارد، بیان داشت: این تعداد کارگاه گز سازی کل کشور را از نظر تولید گز تغذیه می کند.
وی با اشاره به اینکه گز بلداجی شهرت جهانی دارد، اذعان داشت: گز این شهر به کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی صادر می شود.
آقاخانی با بیان اینکه برای افزایش تولید گز باید تبلیغات فراوانی از سوی مسئولان در این راستا صورت گیرد، بیان داشت: برای معرفی و جذب بازارهای بین المللی باید تبلیغات خوبی انجام شود.
وی با اشاره به اینکه قرار شده یک جشنواره ملی گز در این شهر برگزار شود، تصریح کرد: تاکنون هیچ اعتبارای برای برگزاری این جشنواره و همایش ملی صورت نگرفته است.
شهردار بلداجی بیان داشت: بیش از سه هزار نفر در این صنعت در این شهر مشغول به فعالیت هستند و در ایام نزدیک عید این تعداد افراد دو برابر می شود و تولید روزانه گز دو برابر می شود.
حاج احمد طهماسبی یکی از کارگاه داران گزسازی در شهر بلداجی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در کارگاه گز سازی در فصول عادی 25 نفر مشغول به کار هستند، اظهار داشت: در ایام نزدیک به عید نوروز 50 نفر در این کارگاه مشغول به فعالیت هستند.
طهماسبی بیان داشت: در این کارگاه پنج نوع گز تولید می شود که مهم ترین این گز ها گز حاجی 42 درصد و گز انگبینی 38 درصد است.
وی با اشاره به اینکه در تولید گز باید بیشتر به کیفیت توجه کرد تا کمیت، یادآور شد: بیشترین تولید گز این کارگاه در استانهای مجاور خریداری می شود.
وی با اشاره به اینکه در تولیدکنندگان گز بیشتر وقت خود را صرف کیفیت تولید گز می کند، بیان داشت: تمامی سود کارگاه بر کیفیت تولید گز صرف می شود و در نتیجه سودی برای توسعه کارگاه و رشد تولید باقی نمی ماند.
وی بیان داشت: برای توسعه کارگاه نیاز به حمایت مالی است که از مسئولان این درخواست را داریم که حمایتهای مالی صورت گیرد تا بتوانیم این محصول را بیشتر تولید و اشتغالزایی را در این زمینه افزایش دهیم.
..............................................
گزارش زهرا مرادی
نظر شما