به گزارش خبرنگار خبرگزاري "مهر" ، در اين مذاكرات طولاني كه روز سه شنبه در كارگروه اقتصادي ، روز چهارشنبه در كارگروه سياسي و نيز پنج شنبه و جمعه در گروه هسته اي صورت گرفت ، طرف ايراني و اروپايي مواضع خود درباره جزئيات كاري در 3 كارگروه را مطرح كرده و به بحث پيرامون آنها پرداختند.
هر دو طرف بر حفظ ديدگاهها و مواضع خود تاكيد ورزيده ، اما همچون نشست هاي قبلي كوشيدند به راهحلهاي ميانهاي كه خواست طرفين و نه يكي از آنان را تامين كند، دست يابند.
خبرنگار "مهر" همچنين كسب اطلاع كرد ؛ در طول مذاكرات ژنو ، نمايندگان تهران ، لندن ، پاريس و برلين ضمن مذاكراتي سخت و جدي ، به تشريح ديدگاههاي خود پرداخته و بر لزوم ادامه و پيشروي اين مذاكرات تاكيد داشتند و با آنكه در برخي زمينه ها گفتگوهاي سخت و طولاني صورت گرفت ، اما طرفها سعي در حل اختلافات و پيشروي در روند مذاكرات داشتند.
"سيروس ناصري" مسووليت كميته هسته اي ، "مجيد تخت روانچي" سفير جمهوري اسلامي در جمهوري فدرال سوئيس به عنوان مسوول گروه كاري سياسي امنيتي و نيز "كيا طباطبايي" مديركل همكاري هاي چند جانبه وزارت امور خارجه ، مسئوليت گروه همكاري هاي تكنولوژي و اقتصادي را بر عهده دارد.
اين نشست در شرايطي برگزار شد كه به ادعاي رسانه هاي غربي ، هيچ يك از دو طرف انتظار پيشرفت در اين مذاكرات را نداشتند ؛ به گفته آنها اين نشست كارشناسان است و روندي كه در جريان است ، نبايد انتظار زيادي از آن داشت.
اين در حالي است كه دبير شوراي عالي امنيت ملي سه شنبه شب و همزمان با آغاز اين مذاكرات گفت : افق روشني براي مذاكرات هسته اي ايران و اروپا تا روز جمعه پيدا خواهد شد.
حسن روحاني در مشهد افزوده بود : شايد دور سوم مذاكرات كه در ژنو ادامه پيدا مي كند ، پايبندي و عدم پايبندي اروپا به مذاكرات را مشخص كند.
وي خاطرنشان كرده بود: تعهدات ما براي ادامه مذاكرات بر مبناي پيشرفت در مذاكرات است و اگر در كار سه كميته پيشرفتي حاصل شد اين مجوز ادامه مذاكرات خواهد بود و اگر پيشرفتي نديديم مذاكرات را متوقف مي كنيم.
روحاني ادامه داده بود: اكنون براي اظهارنظر قطعي درخصوص عملكرد اروپا زود است زيرا ما تنها دو دوره مذاكره را پشت سر گذاشته ايم.
در عين حال رئيس سازمان انرژي اتمي نيز با اشاره به نزديك شدن به زمان جمعبندي مذاكرات سه ماهه هستهاي ايران و اروپا ، مذاكرات باقي مانده را مهمترين بخش اين گفتگوها ذكر كرده بود.
مهندس رضا آقازاده پيشتر با اشاره به نشست ژنو كه در قالب سه گروه هستهاي ، اقتصادي و سياسي برگزار ميشود ، گفته بود : ما انتظار گفتگوهاي جدي و پر محتوا را داريم .
وي افزوده بود : اروپاييها طبعا در اين جلسات بايد برنامههاي خود را در چارچوب توافقنامه پاريس آشكارتر كنند.
آقازاده پيش بيني كرده بود : علاوه بر اين دور از مذاكرات ، يك دور ديگر مذاكرات نيز برگزار و پس از آن جمعبندي براي طرح در كميته راهبردي انجام شود.
مذاكرات كارگروه هسته اي
جمهوري اسلامي ايران در 2 روز مذاكرات كارگروه هسته اي كه ديروز و امروز در ژنو برگزار شد ، بار ديگر بر موضع غير قابل تغيير خود مبني بر اينكه از جانب تهران هيچ راهي براي توقف غني سازي وجود ندارد تاكيد كرد و از طرف اروپايي خواست تا ديگر از طرح دوباره اين موضوع خودداري كرده و حتي لحظه اي به توقف غني سازي نينديشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري "مهر" ، در اين مذاكرات كه بيش از 15 ساعت به طول انجاميد ، هيات ايراني به تفصيل ديدگاه اقتصادي خود در زمينه فعاليت هاي صلح آميز هسته اي را مطرح كرد و تاكيد نمود كه اين برنامه 100 درصد داراي صرفه اقتصادي است.
در اين گفتگوها كه روز پنج شنبه در نمايندگي فرانسه در حومه ژنو و امروز در نمايندگي دائم جمهوري اسلامي ايران برگزار شد ، طرف ايراني اعلام كرد كه تهران هرگز خود را در 30 سال آينده ، از مقام صادر كننده اي انرژي به وارد كننده اي كوچك از غرب تبديل نمي كند.
گزارش "مهر" مي افزايد ، در اين مذاكرات درباره راههاي مختلف براي همكاري هاي هسته اي دو طرف در آينده بحث شد و چگونگي اطمينان يافتن اروپا از صلح آميز ماندن برنامه هسته اي جمهوري اسلامي مورد بررسي قرار گرفت.
يك ديپلمات نزديك به اين مذاكرات در پاسخ به اين سوال كه آيا در نشست ژنو درباره ادعاهاي جديدي كه رسانه هاي غربي درباره فعاليت هسته اي ايران مطرح كرده اند نيز گفتگو شد ، به اين جمله اكتفا كرد كه "در اين جلسه درباره همه چيز صحبت كرديم."
محافل غربي در چند روز گذشته از هشدار اروپاييها به جمهوري اسلامي سخن به ميان آورده و ادعا كردند كه لندن ، پاريس و برلين به تهران هشدار داده اند كه برخي از فعاليتهاي ايران ممكن است دست كم از نظر ماهيت ، مغاير تعهد تهران براي تعليق غنيسازي اورانيوم باشد. ساخت تونلهاي ويژه زير زميني در سايت اصفهان و همچنين انتقال و استفاده مخفيانه از تجهيزات غني سازي نطنز در مركز جديدي به نام "فرايند"، از جمله اين ادعاها بود.
مذاكرات سياسي امنيتي
با پايان 5 ساعت گفتگو در كارگروه سياسي و امنيتي مذاكرات هسته اي ايران و اروپا ، تهران ، لندن ، پاريس و برلين افق دراز مدت روابط سياسي ميان اين 3 كشور و نيز اتحاديه اروپايي با ايران را مورد بررسي قرار دادند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري "مهر" ، در اين مذاكرات كه روز چهارشنبه در نمايندگي كشور آلمان در ژنو برگزار شد ، طرف اروپايي علاقمندي خود را براي كمك به ايران در مبارزه با مواد مخدر تشريح كرد و در اين زمينه راهكارهايي مورد توافق قرار گرفت.
در اين نشست همچنين در مورد مبارزه مشترك با گروههاي تروريستي بحث شد.
بر پايه اين گزارش ، كارگروه سياسي امنيتي تا يك ماه آينده يك تا 2 نشست ديگر نيز برگزار مي كند. پاريس نامزد برگزاري نشست بعدي كميته سياسي و امنيتي است.
"مجيد تخت روانچي" سفير جمهوري اسلامي در جمهوري فدرال سوئيس مسئوليت گروه سياسي امنيتي اين مذاكرات را بر عهده دارد.
مذاكرات اقتصادي و تكنولژيكي
هياتهاي ديپلماتيك ايران ، انگليس ، فرانسه و آلمان ، در مذاكرات كارگروه اقتصادي و تكنولژيكي خود كه در ژنو برگزار كردند ، راههاي گسترش روابط اقتصادي و تجاري را مورد بررسي قرار دادند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري "مهر" ، در اين نشست كه روز سه شنبه در نمايندگي جمهوري اسلامي در ژنو برگزار شد ، هيات ايراني نمونه هايي از موانع تجاري كه در راه تجارت ايران به خصوص در اقلام دو منظوره ايجاد شده است را تشريح كرد.
در اين گفتگوها كه 7 ساعت به طول انجاميد ، طرف اروپايي نيز در مقابل با تشريح مقررات كنترل صادرات ، لزوم تسهيل تجارت ميان اين 3 كشور و اتحاديه اروپايي با ايران را مورد تاييد قرار داد.
اين كارگروه همچنين مقرر كرد كه دور بعدي مذاكرات در كمتر از 10 روز آينده برگزار شود.
"كيا طباطبايي" مديركل همكاري هاي چند جانبه وزارت امور خارجه ، مسئوليت گروه همكاري هاي تكنولوژي و اقتصادي را بر عهده دارد.
نظر شما