۲۳ فروردین ۱۳۹۱، ۱۰:۵۳

استراتژی بازی با غرب با کارت شرق از سوی ترکیه فاقد اعتبار است

استراتژی بازی با غرب با کارت شرق از سوی ترکیه فاقد اعتبار است

سفیر سابق ایران در اردن در یادداشتی برای "مهر" به نشست آتی مذاکرات هسته ای در استانبول اشاره می‌کند و می نویسد: گذشته نشان داده که ترکیه برای برآورده شدن اهداف ایران بی خاصیت بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، "نصرت الله تاجیک" در یاداشتی تحت عنوان "ترکیه محل مناسبی برای مذاکرات هسته ای نیست" می نویسد: من پیشتر طی مقاله ای در زمینه دلایل اصرار آمریکا به نشان دادن ترکیه به عنوان مدل موفق کشور اسلامی نوشته ام که ترکیه با استراتژی بازی با غرب با کارت شرق فاقد اطمینان لازم برای سرمایه گذاری سیاسی ایران حتی بعنوان یک متحد مقطعی است. ترکها از مشکلات ایران با غرب از جنگ تحمیلی تا کنون در صدد بهره برداری در زمینه محکم کردن بندهای اطمینان سیاسی خود با غرب به عنوان یک متحد استراتژیک و نیز ساختن زیر ساختهای کشور خویش با سرمایه مادی و معنوی ایران هستند و لزومی ندارد که ایران نیز خود با سیاستهایش آب به اسیاب ترکها بریزد.

این دیپلمات سابق ایران که هم اکنون به اتهام واهی از سوی آمریکا در بریتانیا تحت بازداشت خانگی است، می نویسد: چرا ایران باید به گونه ای رفتار کند که اینچنین تلقی شود که هم مشکلات غرب با ایران دراین کشور حل وفصل می‌شود وهم مشکل اوضاع داخلی سوریه؟! در حالیکه ایران نسبت به دخالت خارجی در مسائل سوریه و اهداف پیچیده آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه کاملاً آگاهی داشته و با سیاستهای ترکیه در همراهی با غرب است نیز مخالف است. نگاهی به عکس العمل منفعلانه و خشن سیاسی- تبلیغی مقامات ترکیه در پی پیشنهاد تعدادی از دست اندرکاران سیاسی ایران برای تغییر محل مذاکرات ایران و 5+1 بخوبی نشان از اهداف و دست آوردهای این مذاکرات برای ترکیه دارد و معلوم نیست اگر ترکیه چنین منافعی دارد ما در قبال آن چه امتیازی از ترکها کسب می‌کنیم؟!
 
تاجیک در ادامه یاد داشت خود آورده است: تنها توجیه منطقی برگزاری هر نوع مذاکره در کشوری بجز محل اصلی حقیقی و حقوقی شرکت کنندگان درمذاکره یا پرهیز از مشروعیت بخشی به یکی ازشرکت کنندگان است که درمورد این مذاکرات مصداق ندارد و یا به دلیل عدم توازن بین اطراف مذاکره کننده عنصر ضعیف‌تر حلقه مذاکره در صدد انتخاب محلی است که بتواند در صورت عدم پایبندی طرفهای مذاکره اش به تفاهمات و یا دریافت پیشنهادات غیر منطقی و خارج از روال و زمینه مذاکرات از سوی طرف مقابل، از نیروی کشور میزبان برای تحقق خواسته هایش استفاده معنوی نموده و نه تنها از پذیرش آن پیشنهادات خودداری بلکه اراده اش را به طرف دیگر تحمیل نموده و سایر اطراف مذاکره کننده را به پذیرش مسئولیت خویش وادار نماید. که طبعا به نظر می رسد موضع ایران در کسب حداکثری منافع ملی از این مقوله است و صحبت کردن از کشورهای دیگری که چنین خاصیتی ندارند بی مورد به نظر می‌رسد.
 
سفیر سابق ایران در اردن دربخش دیگری از این مطلب آورده است: نگاهی به سرنوشت تفاهم قبلی با ترکیه و برزیل و جرزنی آمریکا و زیربار نرفتن اثرات این تفاهم نشانه بارزی از بی خاصیتی ترکیه برای تحقق اهداف ایران است. تجربه دور قبل مذاکرات با این مجموعه در استانبول نیز کاملاً نشان از بهره برداری تبلیغی ترکیه برای نشان دادن خود به عنوان محور حل مشکلات منطقه و جهانی است در حالیکه از جهت سیاست خارجی ترکیه در شرایط کنونی نه تنها چنین پتانسیلی ندارد بلکه با توجه به نقشی که در مسائل سوریه و لیبی به نیابت از غرب پذیرفته است حتی آن وجاهت تبلیغی هم که در جریان کشتی کمک رسانی به غزه پیدا کرده بود را نیز از دست داده است.
 
وی در پایان مطلب خود آورده است: لذا اگر قصد ایران از ادامه این مذاکرات یارگیری و شفاف کردن نیت غربیها برای افکار عمومی دنیا است باید این مذاکرات را درکشورهایی برگزار کند که این توانایی و اراده را داشته باشند جلوی زیاده خواهی‌های غرب را بگیرند. بردن مذاکرات در کشورهایی مانند چین و روسیه باعث می‌شود آنها در این زمینه مسئولیت بعهده بگیرند.
مشکلات بین ایران و غرب خیلی پیچیده نیستند که نیاز به اینهمه زمان برای حل آن باشد. مشکل اصلی زیاده خواهی غرب است چه در مسئله هسته ای و چه در مسائل خاورمیانه و سایر مشکلات جهانی که خود غرب بوجود آورنده آنها است که اتفاقا دامن این دو کشور را نیز گرفته است و این زمینه خوبی برای پیگیری این سیاست است.
کد خبر 1574041

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha