به گزارش خبرنگار مهر، دست فروشی کتاب در مراکز تاریخی بی توجهی به اصلی ترین ابزار توسعه فرهنگ در کنار میراث فرهنگی و تاریخی کهن منطقه را به نمایش می گذارد تا کتابهایی که می تواند نشان از توسعه فرهنگی استان باشند به وصله ای نچسب در کنار بقعه جهانی شیخ صفی تبدیل شوند.
کتاب و کتابخوانی از عوامل توسعه هر کشور و استان است و با کمترین هزینه ممکن لایه های زندگی مدون امروزی را ساخته یا بازسازی می کند به همین دلیل کشورهای مختلف با مشاوره افراد صاحبنظر و برنامه ریزی دقیق علمی تلاش می کنند که کتاب را در سبد خرید خانوارها قرار داده و بر میزان مطالعه افراد خانواده و جامعه اضافه کنند.
نحوه فروش کتاب به عنوان آخرین حلقه از قرار گرفتن این محصول فرهنگی در سبد کالایی خانواده ها نقش موثری در افزایش ساعات مطالعه افراد جامعه دارد تا با خرید و مطالعه کتاب پله های زیرین توسعه فرهنگی جامعه را در خانواده ها نهادینه کرده و گسترش فرهنگ مطالعه را پررنگ کنند.
فروش کتاب در اردبیل با مشکلات عدیده ای روبرو است و افراد برای پیدا کردن برخی از کتابهای مورد نظر خود ساعتها در کتابفروشیهای شهر معطل شده و در آخر برخی کتابهای خود را در پیاده روها پیدا می کنند.
فروش کتاب در پیاده روها به خصوص در کنار بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی آلودگی بصری شهر را در بر دارد اما شهروندان اردبیلی برای پیدا کردن برخی کتابهای نایاب شهر مجبور به گردشگری در پیاده روها می شوند تا شاید چشم خود را به دیدن و خرید کتاب مدنظر روشن کنند.
برخی شهروندان اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر، عرضه کتاب در کنار بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی را در شان مردم استان ندانسته و این کار را سبب به وجود آمدن ذهنیت منفی مهمانان و گردشگران بازدید کننده از بقعه تاریخی شیخ صفی می دانند.
فروش کتاب در پیاده روها بی توجهی به ساختار شهری است
یکی از شهروندان اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر، فروش کتاب در پیاده روها و بویژه کنار بقعه شیخ صفی را در شان مردم استان ندانست و گفت: کتاب پایه زندگی فرهنگی است و وقتی در پیاده روها حراج می شود در واقع تاراج فرهنگ و نشان از بی توجهی به ساختار تاریخی شهری است.
شهرام پورعلوی با اشاره به ساختار تاریخی شهر اردبیل تصریح کرد: بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به جهت ساختار منحصر به فرد خود و گنبد الله الله آن و به جهت اینکه ثبت جهانی شده همه ساله گردشگرانی را از داخل و خارج کشور جذب می کند که کتاب فروشی در پیاده روهای نزدیک این بقعه مسافران را متعجب و شگفت زده می کند.
وی با بیان اینکه کتاب جایگاه ویژه ای در فرهنگهای مختلف کشورها افزود: باید جلوی مهمانان داخلی و خارجی آبروداری کرده و فرهنگ خود را با چیدن کتابهای مختلف در پیاده روها که در معرض انواع آسیبهاست، به حراج نگذاریم.
ساماندهی کتابفروشی در پیاده روها ضروری است
یکی از مسافران تابستانی اردبیل طی بازدید از بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ممنوعیت دستفروشی در حریم آثار فرهنگی و تاریخی در استانهای کشور گفت: در مسافرتهایی که به دیگر استانهای کشور داشتیم اجازه بساط در حریم آثار تاریخی و فرهنگی برای دستفروشان داده نمی شود و مغازه های اطراف آثار تاریخی هم صنایع دستی و سوغاتی شهر را به فروش می رسانند.
حکیمه قاسمیان کتابفروشی در کنار بقعه شیخ صفی را کاری استثنایی در کشور دانست و تصریح کرد: وقتی مسافری از چند کیلومتری بقعه غرق در گنبدهایش می شود به هیچ عنوان نمی تواند تصور کند که در کنار این بقعه کتابفروشی انجام می شود در حالی که نباید چنین شود.
وی کتاب را خوراک اصلی ذهن انسان برشمرد و افزود: کتابفروشی به خودی خود دغدغه مطالعه در هر شهری را نشان می دهد بنابراین نباید با کتابفروشان برخورد سلبی کرد بلکه باید جلوی کتاب فروشی در کنار آثار تاریخی و فرهنگی را که موجب زشتی چهره آثار تاریخی می شود، گرفته شود.
قاسمیان کتابفروشی را شغلی اصیل و فرهنگی دانست و اضافه کرد: حفظ اصالت کتابفروشی باید حفظ شود تا هم به چهره تاریخی شهر لکه ای نیفتد و هم زحمت کشان عرصه فرهنگی بتوانند با خیال راحت دنبال کسب روزی حلال خود باشند.
این مسافر کرمانی ساماندهی کتابفروشان دست فروش را گام مثبتی در جهت عرضه محصولات فرهنگی برشمرد و متذکر شد: اگر مکان مشخصی برای کتابفروشان دست فروش در شهر تعریف شود دیگر این فرهنگ فروشان در کنار آثار فرهنگی تجمع نمی کنند و مردم هم می توانند با مراجعه به آن مکان کتابهای مورد نیاز خود را تهیه کنند.
مسافران دست فروشان را تشویق می کنند
یک دستفروش کتاب نیز برخلاف این اظهارات با اشاره به استقبال مسافران از این کتابها معتقد است بازار دستفروشی کتاب در این اماکن داغ تر از سایر مناطق شهری است.
صادق عباسی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازار گرم کتابفروشی در کنار آثار تاریخی گفت: مسافران شیخ صفی الدین اردبیلی از مشتریهای پر و پا قرص کتابهای حراج شده در پیاده روها هستند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر علل کتابفروشی در کنار آثار تاریخی اردبیل تصریح کرد: خریداران کتابهای عرضه شده در نزدیکی آثار تاریخی نسبت به دیگر نقاط شهر بیشتر هستند به همین دلیل کتابفروشان برای کتابفروشی در این مکانها بیشتر راغب هستند.
عباسی با بیان اینکه کتابهای عرضه شده را بیشتر از مغازه های کتابفروشی برای امانت فروشی می گیریم، افزود: اعتبار کتابفروشان دست فروش در اردبیل بیشتر از مغازه های کتابفروشی است به همین دلیل افرادی که می خواهند کتابهای چاپ قدیم بگیرند به دست فروشها مراجعه می کنند.
وی کتاب فروشی در کنار آثار تاریخی را فرصت مناسبی برای درآمدزایی بیشتر برای شهروندان اردبیلی دانست و اضافه کرد: کتاب به تنهایی محصول فرهنگی است که مسافران می توانند در حاشیه بازدید از آثار فرهنگی و تاریخی شهر کتابی هم به عنوان سوغات بگیرند که این چنین سوغاتی بیشتر وجهه فرهنگی شهر را نشان می دهد.
تقویت مغازه های کتابفروشی بوی کتاب از پیاده روها می رباید
یک کارشناس کتابداری با اشاره به لزوم جلوگیری از کتابفروشی در پیاده روها گفت: کتابفروشی در پیاده روها روند نزولی فرهنگ کتابخوانی را در جامعه ترویج می کند و خانواده ها با دیدن حراج کتاب در پیاده روها تاثیرگذاری کتابخوانی در توسعه فرهنگی را نادیده می گیرند.
رامین شادمانی که با مهر گفتگو می کرد، با اشاره به وجود کتابهای مختلف در دست فروشان کتاب تصریح کرد: بیشتر کتابهایی که در حراجیهای پیاده روها موجود است در مغازه های کتابفروشی نایاب بوده به همین دلیل برخیها تنها بساط کنندگان پیاده روها را کتابفروشان واقعی می دانند.
وی با اشاره به محدودیتها و خط قرمزهای به وجود آمده برای برخی از کتابهای چاپ قدیم برای فروش در مغازه های کتابفروشی افزود: میزان فروش کتابهای دستفروشان بیشتر از مغازه های کتابفروشی در اردبیل است که اگر دلایل این امر را آسیب شناسی کنیم پی به محدودیتهای کمتر دستفروشان برای فروش برخی از کتابهای سانسور نشده می بریم.
شادمانی بزرگتر کردن شعاع دایره محدودیت برای مغازه های کتابفروشی را تنها راه جمع کردن کتابفروشیهای موجود در پیاده روهای اردبیل دانست و اضافه کرد: اگر مغازه های کتابفروشی بتوانند کتابهای چاپ قدیم عرضه شده در پیاده روها را بدون برخوردهای مختلف به فروش برسانند دیگر بوی کتابفروشی از پیاده روهای اردبیل به مشام نمی رسد.
کتاب به عنوان یکی از راه های توسعه فرهنگی جامعه می تواند سطح دانش جامعه را ارتقا داده و توسعه جامعه را رقم بزند اما در اردبیل دست فروشیهایی که در اطراف آثار فرهنگی بساط کرده اند چهره ناشایستی از شهر را به مهمانان و مسافران نشان می دهد تا ابزار فرهنگی در این شهر به یک ضدفرهنگ تبدیل شود.
.............................
گزارش: توحید مهدوی
نظر شما