مهرزاد مهمانپذیردر روز 24 مهرماه روز جهانی نابینایان(عصای سفید) در گفت و گو با خبرنگار مهر افزود: برخی از مدیران و کارفرمایان با همان دید سنتی همچنان معلول را یک سربار می بینند و اگر معلولی قادر به انجام احسن کارهایی که کارمندان و کارگران سالم جسمی انجام می دهند هم باشد، بازهم در زمینه های مدیریتی و تفکری از او استفاده نمی کنند.
وی با تاکید بر اینکه خواسته معلولین ترحم نیست اظهارداشت: ما معلولین فرصت برابر می خواهیم تا بتوانیم توانایی های خود را بروز دهیم اما برخی از مدیران از معرفی معلول بعنوان یک کارشناس سرباز می زنند.
مهمانپذیر ادامه داد: در کشور ما به علت اینکه فرهنگ سازی درستی صورت نگرفته است به معلول در جامعه به چشم یک فرد ناتوان نگاه می شود.
باید دید جامعه نسبت به این افراد تغییر کند
مدیرعامل سابق انجمن حمایت از نابینایان و کم بینایان استان مرکزی افزود: باید دید جامعه نسبت به این افراد تغییر کند، شاید این افراد دارای یک نقص در بدن خود باشند اما قطعا این نقص دلیل بر نبود تفکر، تعقل و اندیشه در این افراد نیست.
وی ادامه داد: در حال حاضر افراد خلاق و موفقی بین معلولین هستند که حتی می توانند به افراد سالم آموزش دهند و اسپانسر آن ها نیز باشند.
وی اضافه کرد: دانایی فقط به دیدن نیست. درست است افراد بینا اگر چشم خود را ببندند برای لحظاتی احساس ناتوانی و ناآگاهی از دنیا خواهند کرد و لی یک معلول و به طور خاص یک نابینا با کمبودهای خود کنار آمده و آن را به یک فرصت تبدیل می کند.
توانبخشی در کشور ما جدی گرفته نمی شود
مهمانپذیر مسئله توانبخشی را برای یک معلول امری ضروری خواند و اظهار داشت: توانبخشی درمان نیست بلکه علمی است که به کمک تجهیزات و ابزار به معلول کمک می کند تا از توانایی باقیمانده خود استفاده کند و با توجه به آن احساس کند که از دیگران عقب نمانده است.
وی ادامه داد: متاسفانه توانبخشی در کشور ما رها شده و به عنوان یک مسئله حیاتی جدی گرفته نشده است.
مهمانپذیر با اشاره به اینکه توانبخشی صحیح در ارتقای کیفی زندگی یک معلول تاثیر دارد اضافه کرد: نابینایی و ناشنوایی به عنوان معلولیت های حسی نسبت به سایر معلولیت ها هزینه های توانبخشی بیشتری دارند.
وی ادامه داد: توانبخشی در دو بخش ذهنی و جسمی صورت می گیرد. توانبخشی تئوری و آموزش به توانخواه خیلی هزینه ندارد اما در بحث توانبخشی فیزیکی تجهیزات و خدمات پزشکی که به کیفیت زندگی یک نابینا یا ناشنوا کمک می کند، بسیار بالاست.
مهمانپذیر در خصوص توانبخشی نابینایان گفت: وجود نرم افزارهای کامپیوتری و لپ تاپ های ویژه نابینایان از اصلی ترین نیازهای یک نابینا است و می تواند همان انقلابی را در زندگی یک نابینا داشته باشد که ویلچر در زندگی یک معلول ضایعه نخاعی.
وی ادامه داد: چنین نرم افزارها و لپ تاپ هایی می تواند تحرک و خدمات اجتماعی را به زندگی یک نابینا بیاورد اما متاسفانه با توجه به قیمت بالای آن و فرهنگ مصرفی حاکم بر جامعه ما لپ تاپ در حال حاضر فقط یک وسیله لوکس است و کسی اصلا به چشم یک وسیله توانبخشی به آن نگاه نمی کند.
لزوم اشتغال زایی برای معلولان
وی افزود: در کشورهای توسعه یافته معلول بعنوان یک عضو جامعه مورد اهمیت است و حتی به نیازهای روحی روانی آن ها نیز توجه ویژه ای شده است.
مهمانپذیر با اشاره به اینکه مسائل روحی روانی بعد از نیازهای اولیه انسان قرار دارد، اظهار داشت: قطعا خوراک، پوشاک و مسکن بعنوان اولین دغدغه های طبیعی یک انسان وقتی که رفع شود می توان به سراغ سایر نیازها رفت.
وی ادامه داد: وقتی هنوز به اشتغال، بازنشستگی و مقرری، مسکن و ازدواج یک معلول نگاه کارشناسانه نشده چطور می توان توقع داشت که نیازهای دیگراو مرتفع شود.
مهمانپذیر اضافه کرد: اگر غم نان از سفره معلولین برداشته شود و نیازهای اولیه آن ها برطرف شود قطعا می توانند به سایر بخش های جامعه خدمت رسانی کنند این در حالی است که ما در همان پله اول که تامین معاش است مانده ایم.
وی با بیان اینکه توقع از جامعه این است که معلولین را بپذیرند، یادآور شد: یک معلول باید د رک شود و اهمیت اشتغالش باید جدی گرفته شود و به او در اجتماع احترام گذاشته شود.
مهمانپذیر ادامه داد: خود معلولین بعنوان افراد آگاه به وضعیت و شرایط خود طرح ها و ایده هایی برای رفع مشکلاتشان دارند اما انگار کسی دنبال فقرزدایی و اشتغال زایی آن ها نیست همه به دنبال شعار و بیلان کاری هستند.
مناسب سازی شهر برای معلولان کارشناسانه باشد
وی با اشاره به بحث عبور و مرور معلولان افزود: مناسب سازی شهر بحثی است که در زمینه معلولان چه جسمی حرکتی، چه نابینایان و چه ناشنوایان ابتر مانده است و با نگاه کارشناسی در شهر انجام نمی شود.
وی ادامه داد: مثلا اتومبیل های ویژه معلولان جسمی حرکتی یا سنگفرش های مناسب پیاده روها جهت نابینایان از مواردی است که هنوز در شهر ما به درستی اجرا نشده است. این در حالی است که در مبلمان شهری باید آسایش معلول نیز در نظر گرفته شود.
مهمانپذیر گفت: مثلا در ساخت پارک ها کسی به نیاز نابینا فکر نکرده است، یک نابینا از دیدن سبزه و زیبایی گل محرو م است چرا نباید در پارک ها از گیاهان معطر استفاده شود تا یک نابینا نیز از آن محیط لذت ببرد.
مهمانپذیر با بیان اینکه مشارکت های مدنی جدا از سیاست است، تاکید کرد: اگر در کشورهای پیشرفته شاهد رفاه، امنیت و آسایش هستیم به دلیل رونق مشارکت های مردمی است. یعنی مردم خود برای حل مشکلاتشان وارد عمل شده اند نه دولت ها.
مهمانپذیر خاطرنشان کرد: قرار نیست تمام مردم عضو انجمن های حمایت از معلولین شوند، بلکه برای مسائل مهمی همچون مسائل زیست محیطی که با زندگی آن ها در ارتباط است مشارکت داشته باشند.
وی ادامه داد: مشارکت مدنی می تواند علاوه بر حل مشکلات لذت را نیز برای مردم جامعه به همراه بیاورد.
مهمانپذیر در پایان گفت: امیدواریم نگاه حاکم بر جامعه تغییر کند و یک معلول به عنوان یک فرد مستقل دیده شود که البته این در گرو ساماندهی مسائل مربوط به آن هاست.
نظر شما