به گزارش خبرگزاری مهر، نگارنده بر این باور است که سیاستها و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران با ایجاد تغییر در شاخصهای درآمد، تحصیلات، شغل، تحرک جمعیت، سیاستهای جمعیتی، عضویت سازمانی و طبقات اجتماعی کشور موجب افزایش مشارکتطلبی از یک سو و فقدان نهادمندی سیاسی یا همان تحزب و دخالت عوامل شتابزا باعث گسترش بیثباتی سیاسی از طرف دیگر شدهاند.
برجستگیهای اثر نسبت به آثار مشابه
از جمله برجستگیهای این اثر میتوان به بررسی تقسیمبندیهای مرسوم در آثار دو دهه اخیر اندیشمندان اقتصادی ایران اشاره کرد، همچنین از دیگر برجستگیها بررسی تأثیر برنامههای اجرا شده بر حوزههای مختلف جامعه و از جمله عرصه سیاسی است. مطالعاتی که در زمینه سنجش تأثیر برنامههای توسعه صورت گرفته و میزان تأثیر این برنامهها نیز از دیگر برجستگیهای این اثر است.
روش تحقیق و شیوه ارائه مطالب
این پژوهش با استفاده از روش اسنادی و توصیفی – تحلیلی و روشهای کمی و کیفی بهصورت توأمان انجام گرفته است. به این ترتیب که ابتدا کتابها و اسناد مربوطه مطالعه و دادهها و اطلاعات لازم استخراج و طبقهبندی شده است و در نهایت تحلیل صورت گرفته است. بهطور کلی روش اتخاذ شده در این پژوهش، روششناسی است که قائل به تعامل بین ذهن و عین است.
نتیجه اثر
اگرچه طی بیست سال اجرای برنامه میزان تحصیلات، درآمد سرانه، ارتباطات جمعی، توسعه صنعتی، شهرنشینی و گستره طبقه متوسط افزایش یافته است ولی در عرصه سیاسی تغییر قابل توجهی مشاهده نمیشود و احزاب و نهادهای مشارکتی نهادینه شدهاند در حالی که افزایش موارد مذکور و ارتقای آگاهیهای عمومی ساختارهای نهادمندی را برای مشارکت قانونمند میطلبد و تأخیر در این مهم مشارکتجویی را در اشکال غیرمسالمتآمیز هدایت کرده و ثبات سیاسی را به خطر میاندازد.
مباحث اصلی اثر
نوشتار حاضر در چهار فصل ساماندهی شده است. در فصل اول کلیات و چارچوب نظری تحقیق آمده است. فصل دوم متکفل بحث درباره برنامههای توسعه و مشارکت سیاسی و عوامل مشارکت سیاسی در برنامههای توسعه است. در فصل سوم با عنوان برنامههای توسعه و نهادمندی سیاسی یا تحزب، لزوم نهادمندی سیاسی بهدلیل توسعه و افزایش ارتباط جمعی و نقش کارگزار و ساختار در این مسئله بررسی شده است. فصل چهارم با عنوان برنامههای توسعه ثبات و بیثباتی سیاسی، بیثباتی و شاخصهای بیثباتی سیاسی در جمهوری اسلامی ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
کتاب پیامد سیاستها و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران بر مشارکت سیاسی، تحزب و ثبات سیاسی توسط حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمدتقی آل غفور به رشته تحریر درآمده است.
نظر شما