به گزارش خبرگزاري "مهر"، متن مصاحبه دكتر لاريجاني با شبكه تلويزيوني آنتناي يونان به شرح ذيل مي باشد:
شبكه آنتناي يونان :در مجموعه هاي سياسي ايران شما در كدام طيف قرار مي گيريد ؟
در ايران طيف هاي سياسي مختلفي وجود دارد . اگر از بيرون نگاه كنيم يك وضعي دارد و اگر از نظر واقعي نگاه كنيم يك وضع ديگر . در ايران يك نسل توانمند در مسائل اداري كشور وجود دارد كه آنها خصوصيت واقع گرايي و عمل گرايي دارند . اين نسل بيشتر نيروهاي تحصيل كرده و واقع گرايي هستند كه در صحنه جامعه حضور دارند . من با اين گروه در تركيب گذشته كشور كار كرده ام هم در وزارت فرهنگ و ارشاد و هم در صدا و سيما .
پس از 8 سال نظرتان درباره دوره رياست جمهوري آقاي خاتمي چيست ؟
دوره آقاي خاتمي و دوره آقاي هاشمي و مخصوصا" دوران آقاي موسوي در واقع ادامه روندي است براي بالا بردن توان ملي كشور در همه ابعاد سياسي و اقتصادي و اجتماعي و دولت آينده حتما" سنتزي است از دولت هاي قبل. طبعا دولت اينده در خلا رشد نمي كند . فكر مي كنم دولت آقاي خاتمي خوب عمل كرده است و نقاط مثبتي دارد و بعضي كاستيها هم در دولت آن وجود دارد تلاش ما بايد اين باشد كه ظرفيتي كه در دوران آقاي خاتمي وجود داشته است را بالا ببريم مثلا" در دولت آقاي خاتمي ، در زمينه استقلال و خودكفائي گندم ايشان خوب كار كردند . در زمينه فن آوري اتمي بسيار موفق بودند و غني سازي اورانيوم را به نتيجه رساندند .البته يك ضعفهايي هم هست مثلا" عدم توجه كافي به مشكل بيكاري كه ما الان با اين معضل مواجه هستيم يا عدم مهار تورم كه از مشكلات اين دوران است به هر حال دوره آقاي خاتمي مثل بقيه دوره ها كاميابي ها و ناكامي هايي داشته است . اما بنظر من توفيقات دولت اقاي خاتمي بيشتر بوده است .
جناب آقاي دكتر شما چگونه مي خواهيد مدرنيته را در ساختار سنتي كشور جاي بيندازيد نظر شما در اين رابطه چيست ؟
تماس ايران با دنياي مدرن از صد سال پيش آغاز شده است .سنت شرقي و سنت غربي صد سال است كه با هم در ارتباط هستند. بنابراين ارتباط بين سنت شرق و غرب هميشه وجود داشت . در دنياي مدرن هم از يك صد سال پيش ارتباط وجود داشته است جريان نوانديش ايران بر آن است كه مي توانيم در دنياي امروز بر اساس مباني اخلاقي خودمان ارتباط خود را در سطح دنيا توسعه بدهيم و به صلح پايدار برسيم و با تعاملي سازنده با دنياي امروز هم از نظر فرهنگي و سياسي و اقتصادي ميتوانيم پايه گذاري كنيم . بعضي از خصوصيات مشترك وجود دارد كه اينها جنبه پايدار دارد . مثلا" آزادي در سنت بعد از هابس و رو سو به عنوان حقوق طبيعي در نظر گرفته شده . در سنت اسلامي هم همين طور است يعني آزادي حق طبيعي انسانها است يعني قبل از اينكه انسان ديني را انتخاب كند داراي آزادي است و اين آزادي از حقوق طبيعي وي محسوب ميشود . البته تفاوتهايي هم وجود دارد .
آقاي دكتر بحثي كه الان خيلي داغ است ، بحث مذاكرات هسته اي ايران با اتحاديه اروپا است . جمله معروفي شما داريد كه فرموديد ما مرواريد غلطاني را با آب نباتي عوض نمي كنيم . اگر ممكن است در اين مورد بيشتر توضيح دهيد .
اگر اجازه بديد من يك تاريخچه بگوييم . بحث غني سازي اورانيوم كه در دولت آقاي خاتمي به خوبي دنبال شد ، اروپائيها در يك مقطعي آمدند و گفتند كه ما مي خواهيم وساطت كنيم و شما تضمين كنيد كه به سمت ساخت بمب هسته اي نمي رويد . ما هم علاقمند بوديم كه تضمين ما شفاف باشد و از طرفي تضمين اروپائيها هم روشن باشد . ولي آن مذاكره اولي يك مقدار غير متعادل بود . يعني در يك طرف گفتند شما پروسه غني سازي را متوقف كنيد و از آن طرف هم مي خواستند چيزي به ما بدهند ميگفتند ما توصيه كنيم عضو WTO شويد من دراين مقطع اين نكته را گفتم كه با اين مذاكره كردن آينده جالبي ندارد . چون متوازن حركت نمي شود . يعني نتيجه مذاكره براي ايران و اروپا بايد مثل يك بازي برد_برد باشد نه بازي كه در آن برد و باخت است من فكر مي كنم اروپائيها يك زمان خوب براي مذاكره دارند و ما هم علاقمند هستيم اروپائيها در صحنه مذاكرات حضور داشته باشند . اروپائيها در صحنه خاور ميانه فعال نيستند در عراق آمريكائيها، اروپائيها را بيرون گذاشتند.اينجا يك صحنه خيلي خوب براي اروپائيها براي آزمون بود و من اميدوار بودم اروپائيها موفق شوند .
آقاي دكتر من متوجه شدم كه وفتي شما رئيس سازمان صدا و سيما ايران بوده ايد مقدار زيادي كانال افتتاح كرديد و كانالهاي راديو وتلويزيوني را اضافه كرديد ، سئوال من اينست كه اگر شما رئيس جمهور شويد چه مقدار اين كانالها را به بخش خصوصي مي دهيد و شما چقدر به بخش خصوصي اهميت مي دهيد و بخش خصوصي قادر خواهد بود كه اين كانالها را در اختيار بگيرد ؟
دو شبكه تلويزيوني در دوازده سال پيش كه به 40 شبكه افزايش يافته است .تقريبا" توليد 60تا 70% آنها توسط بخش خصوصي است و به وسيله دولت انجام نمي شود البته در آينده مي تواند بقيه بخشهاي آن به سمت توليد خصوصي برود و من موافق اين هستم كه هرچه مي شود دولت از كار بازيگري صحنه خارج شود و به سياست گذار و داور تبديل شود و نقش دولت در بازيگري در اقتصاد و سياست و فرهنگ به حداقل برسد.
آقاي دكتر شما كداميك از رقباي خود را در انتخابات خيلي سرسخت تر و قوي تر مي دانيد؟
من همه رقبا را جدي مي گيرم.
من متوجه شدم كه شما از يونان اطلاعاتي داريد و به اين كشور سفر كرده ايد مي خواهم بدانم ايران از يونان چه چيزهايي مي داند و در دولت آينده چه ديدگاهي نسبت به يونان خواهيد داشت ؟
نگاه ايران به يونان نگاهي مثبت است و اين به سنت هاي گذشته يونان بر ميگردد. چون يونان از زمان سقراط و افلاطون داراي يك مكتب فلسفي بوده است و اين مكتب به سنت شرق كشيده است . افرادي مثل ابن سينا و فارابي همان فكر را در سنت شرق ايجاد كردند . لذا شما در كلمات ايراني ، ارسطو و افلاطون را زياد مي شنويد و با آن آشنا هستند. يونان و تمدن يونان براي ايرانيان اشنا است و ايران كه امپراطوري بزرگ بوده از نظر قدمت با يونان نزديكي دارد و آشنائي مردم ايران با يونان آشنائي خوبي است به نظرم امروز در عرصه ارتباطات اقتصادي و فرهنگي و سياسي اين بستر تعلق خاطر مي تواند خيلي كمك بكند .
نظر شما