به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر ، معاون امور بين الملل وزارت نفت امروز در سمينار بررسي تقاضا و قيمت نفت در سال ميلادي جاري گفت: سال ميلادي 2003 در حالي آغاز شد كه تقاضاي جهاني نفت خام براي سال 2000 ، 700 هزار بشكه ، در سال 2001 ، 500 هزار بشكه و در سال 2002 ، 300 هزار بشكه در روز در مقايسه با سال قبل خود افزايش يافته بود .
حجت الله غنيمي فرد اضافه كرد: توليد اوپك در سال دوهزار ميلادي يك ميليون و پانصد هزار بشكه در روزافزايش يافت اما در سالهاي 2001 ، 80 هزار و2002 ، يك ميليون و 900 بشكه در روز كاهش يافته و به 30/25 ميليون بشكه در روز رسيد .
وي افزود: به طور متوسط در اين دوره ، براي هر سال 500 هزار بشكه به تقاضاي جهاني اضافه شد درصورتي كه ساليانه 400 هزار بشكه از توليد اوپك كاسته مي شد و شدت اين كاهش د رسا ل 2002 به اندازه اي بود كه بيش از 4 برابر ميزان افزايش تقاضا اوپك با كاهش توليد مواجه بود.
وي درباره اوضاع بازار نفت درزمستان سال 2003 گفت: سال ميلادي جديد با انتظار افزايش تقاضايي معادل دو ميليون بشكه در روز نسبت به متوسط تقاضاي سال قبل كه 79 ميليون بشكه در روز بود اغاز شد .
مديرامور بين الملل شركت ملي نفت تصريح كرد: توليد اوپك در اين روزها با افزايش نيم ميليون بشكه در روز به 800/26 ميليون بشكه رسيد در حاليكه ذخاير تجاري و راهبردي نفت با كاهش 100 هزار بشكه در روز روبرو مواجه بود .
غنيمي فرد اضافه كرد: كشور عراق كه از اواسط تابستان سال 2002 اجازه بازگشت بازرسان تسليحاتي را صادر كرده بود نتوانست در عرضه نفت خود تغيير قابل توجهي را ايجاد كند . اما با آغاز ماه دسامبر و اوج گرفتن تظاهرات كاركنان صنعت نفت ونزوئلا قيمت نفت روند صعودي به خود گرفت به گونه اي كه قيمت ميانگين نفت برنت روز درپايان دسامبر نسبت به ماه قبل خود بيش از 5/3 دلار و در مقايسه با اولين ماه 2002 بيش از 9 دلار د رهر بشكه افزايش يافت .
وي با اشاره به حمله آمريكا و انگليس به عراق و تاثير آن بر قيمت نفت گفت: قطع شدن حمله آمريكا به عراق باعث شد كه قيمتها به بالاترين ميزان خود تا آن زمان برسند اما با حمله دوباره آمريكا و انگليس به عراق قيمت ها روند كاهشي را پيمودند .
وي افزود : اما اين روند كاهشي پس از شروع جنگ عليه عراق بيش از چند روزي دوام نيافت و با ادامه دار شدن جنگ ، قيمت ها دوباره افزايش يافت به طوري كه درپايان ماه مارس 2003 ميانگين قيمت نفت در حدود 30 دلار بود .
معاون بين الملل وزير نفت اضافه كرد : با سقوط بغداد و به دنبال آن سقوط رژيم عراق قيمتها در ماه آوريل به شدت كاهش يافت به طوريكه قيمت برنت به 85/24 دلار ، سبد اوپك به 24/25 دلار رسيد .
وي با اشاره به وضع قيمت نفت در تابستان سال2003 گفت: ماه جولاي روند قيمتها با نوسان روبرو بود ولي افزايش نسبت به آخرين ماه بهار به ترتيب براي برنت روز 35/28 دلار ، سبد اوپك 50/27 دلار بود .
وي ، وضعيت خاص بازار انرژي ، عدم حصول به رشد اقتصادي براي كشورهاي مصرف كننده اصلي ، بي رونق بودن بازار بورس و بازار معاملات ارزي و بهره بانكي از مهمترين عوامل نوسان قميت نفت عنوان كرد .
غنيمي فرد گفت : قوي شدن يورو و پايين بودن قدرت خريد دلار در مقابل ساير ارزها از ديگر عوامل محسوب مي شود .
نظر شما