۱۲ اسفند ۱۳۹۱، ۱۹:۵۲

در نقد "آرگو" مطرح شد:

آمریکا انتقام شکست‌هایش را در سینما می‌گیرد/ شاید بن افلک "لاله 2" را بسازد!

آمریکا انتقام شکست‌هایش را در سینما می‌گیرد/ شاید بن افلک "لاله 2" را بسازد!

نادر طالب‌زاده و مجید شاه‌حسینی در نشست نقد "آرگو" به بررسی سابقه اسکار و رویکرد هالیوود در قبال ایران و انقلاب اسلامی پرداختند و تاکید کردند که آمریکا انتقام شکست‌هایش در قبال ایران را در سینما می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی "آرگو" ساخته بن افلک و برنده جایزه بهترین فیلم از اسکار 2013 با حضور نادر طالب‌زاده و مجید شاه‌حسینی عصر امروز 12 اسفندماه در کافه کراسه برگزار شد.

در ابتدای این نشست بعد از نمایش فیلم، مجید شاه‌حسینی تئوریسین سینما گفت: همه می‌گویند که چرا "آرگو" تا این حد روی ریل جایزه گرفتن افتاده است. این اتفاق سلیقه‌ای نیست که ما عنوان کنیم بر اساس سلیقه داوران این اتفاق افتاده است. ما در اصل با یک جریان روبه‌رو هستیم و باید بدانیم رقیب با نقشه وارد شده است و این اتفاقات هیچ ارتباطی به ذوق و سلیقه ندارد.

وی افزود: اتفاقی که امسال در اسکار رخ داد و همه گفتند اسکار سیاسی است و عده‌ای هم فکر کردند امسال این جوایز اینگونه شد، تفکر غلطی است. این بحث به امسال ربطی نداد بلکه سال‌هاست آنها اینگونه رفتار می‌کنند. این موضوع یک پروژه مقطعی نیست بلکه یک روند است که طی این سالها طی شده است.

در ادامه نادر طالب‌زاده نیز عنوان کرد: رویارویی آمریکایی در حال تمام شدن است. آمریکا در حال حاضر دچار بحران است. البته بن افلک در فیلم "پرل هاربر" نیز که حدود 8 ماه قبل از 11 سپتامبر مطرح شد، نقش اول را بازی می‌کرد که آن فیلم هم مشکوک بود.

وی ادامه داد: آمریکا یک واقعه به نام 11 سپتامبر دارد که غیر قابل توجیه است و در نهایت هم منجر به جنگ افغانستان و عراق، ایجاد پایگاه نظامی در قطر، محاصره ایران در آذربایجان و ترکیه و ... شد. از این رو سینما می‌تواند یک ویترین ایجاد کند تا آمریکا از طریق آن اهداف خودش را دنبال کند. بخشی از این سیاست با فیلم کاترین بیگلو بود که آن هم یک دورغ است دنبال شد. هشت سال پیش بن لادن مرد. آنها او را برای خود زنده نگه داشتند. این دستگیری قابل توجیه نبود. آنها فقط از سینما کمک می‌خواهند و با ساخت فیلم در پی اهداف و مقاصد خود هستند تا از این طرق به کارهایشان و دروغ‌هایشان مشروعیت ببخشند که در فیلم کاترین بیگلو درباره بن لادن و ماجرای طالبان از ابزار سینما استفاده شده است.

طالب‌زاده تاکید کرد: این ویترین سینمایی در واقع رویای شکست‌خورده آمریکا است؛ کشوری که در واقع هستی آن توسط اسرائیل تصرف شده است. امسال آنها سه فیلم سیاسی "سی دقیقه نیمه شب"، "آرگو" و "لینکلن" را داشتند که باید توجه داشته باشیم که "لینکلن" نیز فیلم مهمی است که مقام معظم رهبری نیز بدان اشاره کردند.

باید بن‌افلک را کتک بزنیم

این کارگردان همچنین اشاره کرد: اما "آرگو" فیلمی است که پشت سر آن یک سیستم سیاسی قرار دارد. فکر می‌کنم باید بن افلک را صدا زده و در ایران کتک بزنیم!

در ادامه شاه حسینی با اشاره به عنوان این فیلم گفت: "آرگو" برگرفته از اساطیر یونان است اما چرا آمریکا هر بار که می‌خواهد در مقابل ما قد علم کند پشت حجاب یونان می‌ایستد؟ آمریکا یک کشور 250 ساله است که هیچ سابقه تمدنی ندارد. نمی تواند با آن عمق تمدن در برابر ما بایستد به همین دلیل سراغ یونان می‌رود. فیلم‌های "الکساندر" و "300" نیز از دیگر نمونه‌های تلاش غربی‌ها علیه ایران پشت حجاب یونان است.

وی تاکید کرد: آمریکا آرزوی شکستن ایران را در قالب نمادین روی پرده سینما اعلام می‌کند. این وحشت آمریکا از جمهوری اسلامی ایران است. این کشور چند وقتی است که در حال ساختن حماسه شکست است. روح قالب فیلم‌های آمریکایی وسترن و گاوچرانی بوده است آنها بیشتر حقایق را در کشتار نشان می‌دادند. اما از سال 99 از نجات سرباز رایان تا "آرگو" حماسه شکست می‌سازند. اما در این فیلم به مسخره‌ترین شکل به آن پرداخته‌اند.

شاه حسینی ادامه داد: انقلاب اسلامی ایران اوج شکست آمریکا است. شکست دوم آنها گرفتن سفارت آمریکا توسط دانشجویان انقلابی بود و شکست سوم هم ماجرای طبس است. فرار آن 6 نفر از ایران که در فیلم آرگو هم نمایش داده می شود یک تحقیر برای آمریکا و افتخار برای ایران است.

طالب‌زاده نیز با اشاره به حادثه طبس و در توضیح سخنان شاه‌حسینی گفت: اگر راست می‌گویند اتفاق طبس را که خیلی سینمایی‌تر است به تصویر بکشند که در آنجا نجنگیده شکست خوردند و آبرویشان بار دیگر رفت.

نباید از جایزه اسکار به فیلم ایرانی هم خوشحال می‌شدیم

 مجید شاه حسینی در ادامه عنوان کرد: اسکار و رویکرد سیاسی‌اش در اصل نگاه آمریکا به انقلاب اسلامی ما است و نباید وقتی فیلمی از ایران اسکار گرفت سر و سینه زنان برای آن به فرودگاه می‌رفتیم. من شب گذشته در برنامه هفت نیز عنوان کردم که بین آرگو و جدایی نادر از سیمین فاصله‌ای نیست. هر دو نشان می دهند ایران جهنمی است که جایی برای ماندن در آن نیست و باید از آن بگریزیم. این نگاه درست نیست که بگوییم چون ما لابی کردیم و به ما جایزه داده اند پس اسکار خوب است و اگر در جواب تحریم ما به آرگو جایزه داده اند، پس اسکار بد است.

وی ادامه داد: اسکار معطل من و شما نیست. آنها فقط به کار خودشان فکر می کنند. اینکه ما در مقابل این فیلم اثر دیگری بسازیم مانند بازی کردن یک پینگ پنگ است. باید بپذیریم آمریکا از ما به دلیل انقلاب اسلامی عقب‌تر است. به همین دلیل در یک فیلم به فرار 6 نفر اهمیت می‌دهند.

به گفته وی، "آرگو" یعنی نفرین از روی عجز به همین دلیل ما از مدیران می‌خواهیم با عزت‌ رفتار کنند.

طالب زاده ادامه داد: من اولین مستندم را درباره همین گروگانگیری ساخته ام. در همین مستند با دانشجویان، رسانه ها، مردم عادی در آمریکا و ... مصاحبه کردم. این فیلم یک واقعیت است و اولین نگاه ما به جنگ نرم بود. آنها در آرگو از جهل مردم دنیا و آمریکا سوءاستفاده کردند. همه می دانیم که در کشور ما هیچ شخصی خارجی‌ستیز نیست. آنها در فیلم نشان می دهند که آمریکایی از در پشتی سفارت فرار می کنند و به منزل سفیر کانادا می روند در صورتی که آنها می توانستند به وزارت امورخارجه نیز مراجعه کنند. این بیشتر آرتسیت بازی است. 40 درصد آخر فیلم نیز دروغ است.

آرگو یک کمدی است

وی ادامه داد: در ابتدای آرگو، چهار دقیقه مستند به نمایش در می آید و جالب است که تمام صحنه های آن بخش مستند هم جعلی است. همه ایرانیان در این فیلم وحشی هستند و فقط ایرانیانی که در سفارت آمریکا دیده می شوند افراد خوبی به تصویر کشیده شده اند. نشان دادن این تصاویر از ورشکستگی آمریکاست. اگر آنها راست می گویند چرا سراغ ساخت ماجرای طبس نمی روند. این موضوع که بیشتر سینمایی است. آنها در طبس نجنگیده با ایران شکست خوردند. آنها از کشوری می ترسند که به آنها تهاجم نکرده و فقط می خواهد روی پایش بایستد. از نظر من آرگو بیشتر یک کمدی است و فقط به فرار شش نفر از سفارت آمریکا می پردازد.

طالب زاده تاکید کرد: آرگو یک فیلم بسیار معمولی است و نشان می دهد ما کی هستیم. شما جوانان در زمان خوبی قرار دارید زیرا در این شرایط خیلی پرده ها کنار رفته است امروز شما از حرکات رقیب متوجه می شوید ما در دنیا چه جایگاهی داریم به نوعی شرایط امروز مانند اول انقلاب است. آمریکا ورشکسته شده است. چرا هالیوود سراغ روسیه و فرانسه نمی‌رود و تنها سراغ ایران می‌آید؟ زیرا ما مطرح هستیم. ما همین که سر جای خود بنشینیم برای آنها تهدید محسوب می شود. همه متوجه می شوند که ایران چقدر مهم است بدون اینکه کاری انجام دهد.

اسکار کی سیاسی نبوده است؟

در ادامه شاه حسینی افزود: آنها یکی از ایجادکنندگان پروپاگاندا هستند. به همین دلیل نمی ترسند و خجالت نمی کشند و از این ظرفیت خود استفاده می کنند. در ایران برخی فیلمسازان شبه‌روشنفکر فقط به فکر هنر و هنر در یک اثر هستند در صورتی که آنها به فکر پروپاگاندای خود در یک فیلم هستند البته ما نیز این پروپاگاندا را اگر در مسیر باطل باشد قبول نداریم. فیلمسازان باید توجه کنند یک سفارش را می توان پالایش هنری کرد. آنها باید روی سفارش فکر و اندیشه بورزند. در غرب از یک سفارش یک اثر هنری می سازند. اسکار برای زمانی که آمریکا به آن احتیاج دارد طراحی شده است. اسکار کی سیاسی نبوده است؟ این جایزه برای اقناع افکار عمومی با استفاده از مدیوم سینما طراحی شده است.

وی گفت: در کشور ما شاید شان رسانه درست تدریس نمی شود چون بیشتر منظر آرت در نظر گرفته می شود در صورتی که در دنیا به سینما به دلیل رسانه بودن آن توجه می شود. آمریکا نیز چون بازی را می داند از اسکار استفاده خود را می کند و از این موضوع خجالت نمی کشد همانطور که در جایزه بفتا همین رفتار انجام می شود.

شاه حسینی ادامه داد: اما ما عادت به اپوزیسیون بازی داریم. مدام سعی می کنیم به شیوه ای فکر کنیم که اگر اعتقادمان را بگوییم بد است. در تخصیص جوایز هم همین گونه فکر می کنیم. تلاش می کنیم دل آدمها را به دست آوریم.

در ادامه طالب زاده در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه چطور اسکار به مایکل مور هم توجه می کند گفت: مایکل مور اسم اسرائیل و صهیونیست را نمی آورد چون متوجه  است به همین دلیل مطرح می شود و فیلم خود را می سازد.

شاه حسینی تاکید کرد: مور از دموکرات ها دفاع می کند و جمهوری خواهان را تقبیح می کند. این را در مستند اخراجی های او می بینیم.

ایران بهشت فیلمسازان است

وی با اشاره به شرایط فعلی برای فیلمسازان ایرانی عنوان کرد: ایرانِ فعلی بهشت فیلمسازان است. فکر نمی کنم جایی باشد که تا این حد فیلمسازان با بودجه دولتی اثر خود را بسازند و جایزه هم بگیرند. باید به این موضوع توجه کنیم که تعریف ما از فیلم تبلیغی پروپاگاندای غربی نیست بلکه مدلی از فیلم ارشادی است که حرف خود را صحیح می‌گوید. به طور نمونه در  آثار دفاع مقدس محصولاتی که آوینی می ساخت این نگاه را داشت. او در این فیلم هایش فرهنگ دفاع مقدس را تبلیغ می کرد.

طالب زاده درباره ساخت فیلم "سی دقیقه نیمه شب" عنوان کرد: کاتریل بیگلو فیلمساز خوب و تبلیغاتی است اما او هم اهل پروپاگاندا است. فکر می کنم این برای اولین بار است که اسکار به طور واضح نشان می‌دهد که فیلم پروپاگاندایی ساخته می شود و حتی رسانه های مانند سی ان ان و واشنگتن پست هم می گویند این آثار پروپاگاندایی علیه ایران و اسلام است.

در ادامه شاه حسینی افزود: آمریکایی ها معمولا چند فیلم مطرح می سازند اما باید اول افکار عمومی را آماده پذیرش آن کنند. بیش از چندین فیلم قبل از حادثه 11 سپتامبر در آمریکا ساخته شد که در آنها نشان می دهد این برج های دوقلو به شکل های مختلفی منفجر می شوند. اینها زمینه سازی ذهنی است.

وی تاکید کرد: خوشبختانه شرایطی فراهم شده است تا بچه مسلمان‌ها نیز وارد سینما شوند اما باید آنها به ورزش فکری هم توجه کنند و اگر می خواهند به حوزه اجرا بیایند باید دقت کنند صفت آرمانگرایی رنگ نبازد.

شاه حسینی در پایان در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره اینکه آیا در زمان مدیریت وی در بنیاد سینمایی فارابی شرایط تولید فیلم‌هایی که امروز جای آنها را در سینمای ایران خالی می‌داند فراهم شده است یا خیر؟ گفت: اگر شما امروز در سئوالتان عنوان می‌کنید که در آن سالها درِ فارابی بسته بود باید متوجه باشید چه کسانی گفته‌اند این در بسته است؟ کسانی که به اثرشان به عزت ملی منتهی نمی‌شد درِ فارابی به‌رویشان بسته بود. اینکه شما می گویید در دوره من فقط دو فیلم فاخر ملی و اسلامی ساخته شده است باید بگویم که در این ارتباط من در برنامه هفت توضیح داده ام موضوع این جلسه نیز دفاع از عملکرد من نیست.

این مدیر سابق فارابی در پایان گفت: درِ اتاق مدیر به روی کسانی باز است که اثرشان در مسیر منافع ملی باشد به همین دلیل پاسخ ما به برخی آری و به تعدادی دیگر نه بود. من هم می توانستم بودجه ملی را مثل یارانه در بین همه قسمت کنم. این راحت ترین کار در مدیریت فرهنگی است که پولی را به افراد بدهند تا از آنها تعریف کنند. مدیریت فرهنگی نباید روابط عمومی محور باشد و مدام مصاحبه کند و از خود ارقام اعلام کنند.

حاشیه:

- در ابتدای این مراسم فیلم آرگو برای علاقه مندان به نمایش درآمد و استقبال زیادی از آن توسط شد و به ویژه جوانان زیادی در کافه کراسه حضور داشتند. پس از یک تاخیر جلسه نقد و بررسی برگزار شد. باوجود اینکه خبرنگاران را برای این مراسم دعوت کرده بودند اما هیچ جایی برای آنها در نظر گرفته نشده بود و همگی در آشپزخانه کافه نشست را پوشش دادند.

- در ابتدای نشست شاه حسینی گفت: فکر می کنم بیشتر افرادی که در این جلسه حضور دارند از مریدان آقای طالب زاده هستند زیرا ایشان هر جا که می رود مریدان او نیز همراهش هستند.

- شاه حسینی در ادامه با اشاره به حضور پسر اولیور استون (شان استون) در ایران، پس از صحبت‌های طالب زاده درباره حضور بن افلک در ایران عنوان کرد: طالب زاده پسر اولیور استون را هم به ایران آورد و او را مسلمان کرد و به نوعی از پدرش انتقام گرفت.

- مجری مراسم در میان صحبت‌های طالب زاده گفت: البته ممکن است بن افلک چند وقت دیگر با همکاری بنیاد فارابی یا سیما فیلم لاله 2 را بسازد.

کد خبر 2009848

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha