به گزارش خبرنگار مهر، اقلیم اردبیل به دلیل بارشهای متعدد و آب و هوای سرد کوهستانی عمر بسیاری از گیاهان این منطقه را کوتاه می کند اما امروزه انتخاب مناسب گیاهان و مدیریت کاشت آن می تواند قوانین جاری طبیعت را به هم ریخته و ظاهر شهر را حتی در روزهای یخبندان نیز سبز و پرطراوت نگهدارد.
با این وجود به عقیده شهروندان اردبیلی فضای سبز رویایی است که تنها در بسیاری از استانهای دیگر می توان تحقق آن را مشاهده کرد و اردبیلی ها همچنان چهره دلمرده زمستانی را حتی در روزهای تابستانی نیز متحمل می شوند.
این در حالی است که این استان از شرایط آب و هوایی مناسب و چهار فصل برخوردار بوده و توان تولید گیاهان مختلف را در طول سال دارا است. قابلیت ویژه ای که حتی توجه مسئولان را به خود جلب کرده و در عین حال در عمل بی استفاده مانده است.
بطوریکه مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل در اظهارات اخیر خود از این توان بالقوه و ویژه یاد کرده و اظهار داشته بود که در صورت تامین اعتبار لازم ظرفیت تولید نهال در این استان افزایش خواهد یافت و نهالستانهای این استان ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون اصله نهال را دارا است.
بی توجهی به توان گیاه پروری اردبیل
اسدالله محسن زاده با بیان اینکه هم اکنون سالانه یک میلیون و 300 هزار اصله نهال در اردبیل تولید می شود، اضافه کرد: این استان به لحاظ قابلیت های آبی و خاکی از نهالستان های منحصر بفرد کشور است.
وی افزود: با افزایش ظرفیت تولید نهالستان های استان، علاوه بر تولید نهال مورد نیاز برای توسعه فضاهای سبز منطقه زمینه صدور نهال به استان های دیگر نیز فراهم خواهد شد.
وی با تاکید بر ضرورت افزایش سرانه فضای سبز در استان اردبیل به اهمیت فضای سبز در سلامت و نشاط جامعه اشاره کرد و ادامه داد: باید برای ارتقای سهم سرانه فضای سبز استان تلاش شود.
بهره گیری از حداقل سرانه فضای سبز
محسن زاده با بیان اینکه برای تحقق این امر باید 200 هزار هکتار جنگل در سطح استان ایجاد شود، متذکر شد: هم اکنون سهم سرانه فضای سبز در این استان 400 متر و میانگین آن در کشور 700 متر است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تصریح کرد: برای ایجاد و توسعه جنگل ها و افزایش سهم سرانه فضای سبز در استان برنامه ریزی می شود.
خلاصه شدن اهمیت درخت در روز درختکاری
اظهارات این مسئول در حالی است که نه تنها برنامه های توسعه فضای سبز در سالهای اخیر رنگ و بوی فضای شهری را تغییر نداده بلکه اهمیت کاشت درخت برای زندگی سالم تر تنها محدود به روز درختکاری شده است.
در حالی که توجه به حفظ و توسعه فضاهای سبز نیازمند برنامه های فرهنگ ساز است، شهروندان اردبیلی در 364 روز از سال بی بهره از هرگونه طرح و ایده در این خصوص هستند.
از سویی به جای جبران این خلا شهر اردبیل هر روز شاهد قطع درختان به دلیل استفاده های شخصی افراد است و این معضل در سالهای اخیر حتی گریبان درختان پلاک گذاری شده شهرداری را نیز گرفته است.
قطع درختان جبران مافات فضای سبز!
بطوریکه در ماههای اخیر قطع مکرر درختان در مسیرهای مختلف به ویژه درختان حاشیه خیابان موجب شده است شهروندان اردبیلی در اقدام قابل توجهی برای منافع شخصی جبران مافات کمبود فضای سبز را به شکل قطع بازماندگان سبزینگی این شهر بکنند.
شهردار اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به برخورد شهرداری با متخلفان و مخربان فضای سبز شهری گفت: شهرداری از قطع کنندگان درختان در اردبیل شکایت کرده و پرونده این افراد در دادگاه پیگیری می شود.
صدیف بدری با اشاره به قاطعیت برخورد شهرداری با افراد متخلف تصریح کرد: شهرداری به خاطر حقوق مسلم شهروندان با هیچ فردی مماشات نکرده و از فضای سبز شهر حفاظت خواهد کرد تا دست افراد یاغی را از منافع عمومی قطع کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر قطع 12 اصله درخت چند ساله در نزدیکی خیابان عطایی اردبیل افزود: یکی از خانواده های ساکن با ناکامی در دریافت مجوز برای قطع این درختان، به صورت غیرقانونی اقدام به قطع چندین اصله درخت کرده که از این کار شکایت شده و در حال سپری شدن مراحل قانونی است.
بدری با اشاره به علل قطع این درختان اضافه کرد: قطع کنندگان اذیت شدن به وسیله گرده درختان را دلیل قطع درختان عنوان کرده اند اما گرده افشانی درخت بهانه است و شهرداری منتظر صدور حکم قانونی از طریق مراجع قضایی است.
خسارتی که جبران آن قرنها به طول می انجامد
باوجود اینکه شهرداری معتقد است در صورت برخورد با متخلفان و کاشت درخت جایگزین می توان تمامی خسارت وارده در پی نابودی فضای سبز را مرتفع کرد، کارشناسان محیط زیست معتقدند قطع یک درخت از چرخه حیات کره زمین به درجه ای از آسیب می انجامد که جبران خسارت زیست محیطی آن نیازمند سپری شدن قرنها زمان است.
مژگان سرافراز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: انسان دو پا در مدت کوتاه حیات خود بر روی کره خاکی به حدی صدمات جبران ناپذیر به محیط زیست وارد می کند که تا چند نسل بعد را نیز دچار مشکل خواهد کرد.
وی با بیان اینکه فرهنگ طبیعت دوستی در اردبیل نیازمند بازنگری و برنامه ریزی است، اضافه کرد: این فرهنگ با کاشت یک درخت در روز درختکاری نهادینه نمی شود و ضروری است به صورت گسترده در برنامه های آموزشی گنجانده شود.
شهرداری آموزش خود را به یک روز محدود نکند
کارشناس محیط زیست ادامه داد: علت اینکه عده ای از شهروندان جسارت قطع درختان را پیدا می کنند به دلیل ضعف مدیریت این حوزه و ضعفهای گسترده در آموزش عمومی افراد است.
وی با بیان اینکه چهره کدر شهر اردبیل در کنار آب و هوای سرد، فضای دلمرده ای را به آن بخشیده است، متذکر شد: ضروری است شهرداری برنامه های آموزشی خود را به روز درختکاری محدود نکرده و در طول سال این مهم را فرهنگ سازی کند.
انتظار برای داشتن شهری سبز و سرزنده از توان یک فرد انسانی خارج است و اردبیل زمانی خواهد توانست چنین روزهای طلایی را شاهد باشد که فرد فرد شهروندان آن ارج و قداست درخت را ایمان داشته باشند.
.....................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما